Steam i nie tylko - promocje, dyskusje i komentarze

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bufi
x4

Post by bufi »

Sorkvild wrote: Np. Kup Arma 2 Complete Collection
Czy ta wersja zawiera DayZ Mod? Na alledrogo, ten pakiet chodzi po ponad 50pln, jak kupie to tylko na sprzedaz ;)
A tak w ogole to wzialem dla siebie ten symulator helikopterow od nich :)

[edit] ok, nie bylo pytania, widze, ze ten DayZ Mod jest bezplatny, a na alledrogo reklamują to, jakby niewiadomo co to bylo :)

P.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

bufi wrote:
Sorkvild wrote: Np. Kup Arma 2 Complete Collection
Czy ta wersja zawiera DayZ Mod? Na alledrogo, ten pakiet chodzi po ponad 50pln, jak kupie to tylko na sprzedaz ;)
A tak w ogole to wzialem dla siebie ten symulator helikopterow od nich :)

[edit] ok, nie bylo pytania, widze, ze ten DayZ Mod jest bezplatny, a na alledrogo reklamują to, jakby niewiadomo co to bylo :)

P.
Z tym DayZ jest tak... chwili obecnej sa dostepne jakby dwie wersje tej gry. Pierwsza w postaci moda pod Arma2, drugie zas to samodzielna gra wspoltworzona przez ekipe DayZ wraz z Bohemia Interactive wykorzystujaca lekko zmodyfikowany silonik A2 - pod ten konkretny typ rozgrywki. Mod jest oczywiscie bezplatny. Gra natomiast jest jeszcze w fazie testow. Roznice miedzy tym a tym click. Co w danej chwili lepsze, to musialbys poszukac na necie, bo fani tej gry chyba wiedza najlepiej. Musze przyznac, ze troche gralem w moda i zabawa jest przednia. Zombie survival niczym w realu z bardzo zaawansowanym craftingiem, wlasnym zyciem gry oraz calego srodowiska.

Ps. Jako, ze komplet A2 juz mam to za 0.90 fenigow kupilem kultowego Original War :) Pomimo lat, swietnie gra sie w te gre. Kto nie gral to polecam.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
bufi
x4

Post by bufi »

Sorkvild wrote: Ps. Jako, ze komplet A2 juz mam to za 0.90 fenigow kupilem kultowego Original War :) Pomimo lat, swietnie gra sie w te gre. Kto nie gral to polecam.
A co z Carrier Command: Gaea Mission? Fajne to? Ze screenow przypomina BattleZone. Znowu na MetaCritic; słabo. Brać?

P.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

To jest strategia osadzona w przyszlosci i remake gry z 1988, pierwowzoru nie znam, ale tez klimat futurystycznych jednostek typu latajace drony i mechy - nie jest moim, wobec czego ni wglebiam sie w gre. Mimo to jak lubisz strategie w otoczcze wojen sci-fi to mozesz sprobowac.
MetaCritic bym sie wylacznie nie sugerowal, zobacz pare opisow i jakies klipy. Jak ci sie podoba to bierz.
Nie raz czytalem MC, a w realu gra okazywala sie calkiem fajna. A swoja droga na MC dziala sporo hejterow, ktorzy z jakis wzgledow spamuja swymi recenzjami z multikont :/

Jesli chodzi o strategie to mam na oku gre Naval War Arctic Circle, ktora przywodzi na mysl klasyke jak Harpoon. Starcie miedzy Rosja, USA na polnocnych wodach, niedaleka przyszlosc.

Druga gra to Panzer Corps (od niedawna na Steam), ktora jest remakiem kultowego Panzer Generala. Dobre pare lat temu gralem w PC i bylo dobrze, tym bardziej ze teraz dodano nowe kampanie i jednostki.

Na razie czekam, az obie gry zejda troche z cena.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
bufi
x4

Post by bufi »

Sorkvild wrote: Jesli chodzi o strategie to mam na oku gre Naval War Arctic Circle, ktora przywodzi na mysl klasyke jak Harpoon. Starcie miedzy Rosja, USA na polnocnych wodach, niedaleka przyszlosc.
Blizniaczopodobne do Fleet Command od Sonalysts. Byc moze nawet to ten sam silnik. To ci od Sub Command i 688(i)hunter/killer. Z reszta wiesz, bo masz DW na wishliscie. Ktore to wlasnie jest perełką w symulacjach walki atomowymi okretami w klimatach "amerykance vs. ruskie" ;)

P.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

http://www.rockpapershotgun.com/2014/05 ... or-images/

Truck Simulator powraca do USA. Z tego co pisza, bedzie grubo :)
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Truck simulator kojarzy mi się w pierwszej kolejności z misjami truckerskimi z GTA San Andreas, pamiętam, że były nudne jak flaki z olejem :wink: .

To ja też mam coś: Wolfenstein The New Order ma zdaje się dziś premierę, niestety drogi jak cholera no i mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony stary dobry Bi Dżej Blaskowicz w nowej odsłonie i o super męskim głosie ratuje bardziej jakby współczesny świat przed nazistowskim złem (nieśmiertelny Deathshead będzie się pewnie odradzał jeszcze trylion razy), a z drugiej twórca - Bethesda. Jak na razie czytam o problemach z wydajnością i typowych chorobach wieku dziecięcego.
Swoją drogą Beth uderza w takie siekany. Spodziewałem się nowej odsłony TES Single a tu taki Doom :|
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
bufi
x4

Post by bufi »

Sauron11 wrote: Swoją drogą Beth uderza w takie siekany. Spodziewałem się nowej odsłony TES Single a tu taki Doom :|
Mi to sie marzy taka superprodukcja rpg, takie 'Skyrim feat. Space Opera'

P.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A mi się marzy Watch Dogs (po DeusEx) i Titanfall (po Hawkenie) :D.
Ale na wszystko kasy nie starczy...

A jakiś konkretny tytuł Ci się bufi kojarzy z Twoim marzeniem?
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
bufi
x4

Post by bufi »

Sauron11 wrote: A jakiś konkretny tytuł Ci się bufi kojarzy z Twoim marzeniem?
Owszem, KoTOR 1. Niedościgniony wzór.

P.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Chciałem pograć w Kotora1 ale niestety mój oryginał sprzed lat wyburacza się po kilkunastu minutach. Podczas sprawdzania składników gra wywaliła niezgodność systemu, tzn. nie rozpoznaje prawidłowo siódemki i ma problemy też z kartą graficzną. Z żalem wywaliłem grę do kosza, kiedyś faktycznie to był hit, którego rozgrywałem wiele dni i nocy, strasznie zaawansowane rpg, te rzuty na trafienie, przeliczniki współczynników itp. Tyle tego, że na dziś wydaje się przesadzone :).

A tak btw, graliście może w War Thunder, to bezpłatne MMO z latadłami i czołgami a'la WoT?
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Sauron11 wrote:
A tak btw, graliście może w War Thunder, to bezpłatne MMO z latadłami i czołgami a'la WoT?
Ostatnio podczas wizyty u kumpla zapalenca w WoT, mialem okazje troche to obejrzec i pograc.
Podobalo mnie sie kilka rozwiazan odnosnie fizyki, realizmu mimo to, gra z prawdziwa symulacja ala seria Il-2 Szturmowik ma malo wspolego. Jesli chodzi o mnie to gardze modelem PAY TO WIN, gdzie dochodzi sie do pulapu ktorego nie da sie przebic bez placenia, przez co chcac grac za free musimy uzerac sie w low tierowych samolotach, co na dluzsza mete jest frustrujace. Podobno gra tez jest w fazie beta od samego poczatku i caly czas sa wprowadzane zmiany i ciezko jest przywyknac do jakiejs stalosci.
Casualowo mozna zagrac sobie pare rundek, na krotka mete moze byc.
We want the Boron back!
bufi
x4

Post by bufi »

Sauron11 wrote:Chciałem pograć w Kotora1 ale niestety mój oryginał sprzed lat wyburacza się po kilkunastu minutach. [...]
Musisz poszukac specjalnej łatki do tej gry; 'win7 fix' cośtam cośtam.

Albo zainwestuj w wersje steam.

P.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Eee tam, dla takiej gierki szkoda by mi było kasy. Z sentymentu zainstalowałem co było, ale to już staroć i niech zostanie we wdzięcznej pamięci :).

Zgadzam się, że War Thunder nie jest jakoś wybitna ale jest ciekawa, fajna jest grafika (w szczególności bardzo duże i fajnie urozmaicone mapy), muzyka, symulacja lotu (większość osób lata prosto mysz+klawisze, ale można tez włączyć pełne wsparcie najpopularniejszych josticków, gra ma wgrane ich profile już dopasowane pod klawisze i latać można w trybie pełnej symulacji pro z widokiem z wnętrza kokpitów - ten tryb ma akurat sporo wspólnego z prawdziwym symulatorem) i ciekawe pojedynki (do pewnego stopnia), ale na dłuższą metę znudzi się. W moim przypadku podzieli los WoTa, właśnie z tego powodu, że nie chce mi się inwestować w nią kasy. Zauważyłem już parę wkurzających elementów, głównie kiepskie zbalansowanie w obrębie tego samego tieru; strzelam 2 magazynki (po 1000 naboi) z karabinów mojego dwupłata i trafiam bombowiec (na I tierze) kilkanaście razy nie robiąc mu szkody, a on jedną krótką salwą tylnego lekkiego działka zestrzeliwuje mnie w efektownej kuli ognia. Sporo sytuacji, w których walka kołowa myśliwców jest wybitnie niewyrównana i irytuje. Ale tez fajne jest, że w trybie zręcznościowym można, po zestrzeleniu, wrócić na ta samą mapkę innym samolotem (albo czołgiem) z garażu czyli się odrodzić (w trybie realistycznym się nie da) i spróbować przechylić szalę na stronę drużyny. Z drugiej strony, podobnie jak w Wot na niskim tierze, nie zauważyłem dużej chęci do gry zespołowej, gra w drużynie przypadkowych osób jest na ogół chaotyczna i giną najpierw ci, co się pchali do bitki jako pierwsi, ci co się rzucili płatowcem na konwój morskich niszczycieli kierowany przez AI (fajnie się odgryzają, tak jak baterie p-lot) albo w zderzeniu kilku członków drużyny, którzy chcą jako pierwsi zestrzelić wroga, któremu wszyscy siedzą na ogonie. Sam tak parę razy efektownie zszedłem :), podobnie jak częste zderzenia czołowe - zaliczyłem punkty w starciu czołowym na "cykora" ale rozbiłem się o przyjacielski samolot, który ścigał moją zdobycz :). Te akurat akcje dodają grze raczej uroku, podobnie jak możliwość latania w górach, kanionach, pod mostami czy na poziomie koron drzew i ostrzeliwanie poruszające się na ziemi kolumny wojsk nieprzyjaciela (czy baterie p-lotek). Ogólnie gdyby nie kiepski balans i potrzebne niezłe oko do celowania gra mogłaby załatwić WoTa. Inna sprawa, że starzeję się i w opiniach staję się zbytnio dziadkiem (gra jest trudna, więc jest kiepska ;) ) - może dzieciarnia z lepszym refleksem nie będzie aż tak na grę narzekać...
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Watchdogs. Od 2-3 lat slychac o niej w sieci i prasie, ze oto szykuje sie gra, ktora niezle namiesza i wyznaczy nowa jakosc.
Po zapoznaniu sie z recenzjami i opiniami dociera do nas, to Watchdogs to "przehajpowany" tytul i zmarnowany potencjal. Owszem jest pare dobrych patentow i rozwiazan, ktore przycmiewa sztampa, bugi, schematycznosc. Gra zapakowana jest w malware uplay, ktory kazdy gracz po prostu kocha.

recka od arhn.eu
http://www.youtube.com/watch?v=bxCOQzmsEXo#t=731

Gra na Steamie kosztuje bagatela - 60 euro. Proponowalbym poczkac do nasteopngo lata i kupic ja za 9 :)

Troche jestem rozczarowany skradankami ostatniego roku i 2014. Thief mial okazac sie wielkim powrotem legendy, a wyszlo mialko i slabo. Teraz mamy Watchdogs, ktore czterech liter nie urywa (a ponoc mialo). Poza swietnym DXHR, oraz w miare dobrym Dishonored to nie widze nic ciekawego w temacie dzisiejszych skradanek.
We want the Boron back!
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

https://www.youtube.com/watch?v=hJlkMAZTEPI

Najnowszy trailer Wiedzmina III.

Premiera ~luty 2014. Z otwartym, sandboxowym swiatem wiekszym o blisko 20% niz ten ze Skyrim, gra ta ma powtorzyc (a moze przebic?) sukces TES5 z 2011.

Widac tez ze amerykanskiemu prezydentowi zapadla w pamiec wersja deluxe Witchera 2, jakiego otrzymal w 2011 :), bo...
Wiedźmin otrzymał niespodziewane wsparcie

Prezydent Barack Obama idealnie wstrzelił się w promocję startującej właśnie przedsprzedaży trzeciej części gry "Wiedźmin". Nie mógł sprawić lepszego prezentu jej producentom

Dwa zdania wypowiedziane na temat tej gry przez prezydenta USA trafiły do najważniejszych serwisów informacyjnych w jego kraju. Szacuje się, że te słowa mogły dotrzeć nawet do 200 mln odbiorców w samych Stanach Zjednoczonych - pisze „Puls Biznesu". Ta przypadkowa, ale gigantyczna reklama spadła warszawskiemu producentowi gier z nieba.

– Kiedy ostatnio tutaj byłem, Donald Tusk wręczył mi prezent: grę stworzoną przez Polaków, która zaskarbiła sobie fanów na całym świecie, Wiedźmina – mówił Barack Obama. – Przyznaję, że nie jestem za dobry w grach, ale powiedziano mi, że jest to świetny przykład miejsca Polski we współczesnej globalnej ekonomii. Jest to też hołd dla talentu i etosu pracy Polaków (…) - powiedział Obama.

Pierwsza i druga część przygód "Wiedźmina" sprzedała się w nakładzie ponad 7 mln sztuk. Trzecia ma być większym hitem. Spółka CD Projekt liczy, że sprzedaż może być nawet kilkakrotnie większa.

Takiego wyniku nie można osiągnąć bez dotarcia do "niedzielnych" graczy i osób które na co dzień są na bakier z grami. Kupują one zazwyczaj tytuły, o których jest bardzo głośno. Dlatego też wypowiedź prezydenta USA była tym, czego polska firma potrzebowała.

http://www.forbes.pl/wiedzmin-3-otrzyma ... 3,1,1.html
We want the Boron back!
SourVenom
x3tc

Post by SourVenom »

A dlaczego nie w naszym ojczystym języku ? Według mnie zdubbingowana Polska wersja biję na głowę angielską - tak trailer jak i zapewne gra. Zapowiada się kawał dobrego RPG :)
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

@SourVenom Widzialem tylko wersje ang., ale polska tez jest calkiem calkiem. Jesli chodzi o Wiedzmina to aktorstwo i glosy byly zawsze na wysokim poziomie. W lokalizacje na tak wysokim poziomie grzech nie grac.

https://imgur.com/iTtWxsj
Kilka faktow w temacie Wiedzmina i ogolem o sciezce rozwoju CDP Red. Od studia, o ktorym w 2007 nikt w swiecie nie slyszal, po swiatowego potentata w tematyce gier RPG. Podobnie sprawa ma sie z Wiedzminem, ktory nie byl jakos szczegolnie popularny na zachodzie, a dzieki grze cala tworczosc Sapkowskiego dostala skrzydel i moze smialo konkurowac z "ichnimi" kreacjami fantasy.
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie grałem w żadnego Wiedźmina, książek Sapkowskiego też nigdy nie lubiłem, ale w tą grę chętnie pogram, oby gra nie była gorsza niż to co prezentuje trailer :).
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

http://www.youtube.com/watch?v=BivVXw-NLTw#t=313

Gameplay Wiedzmina z E3. Geralt uzywa swych zmyslow tropiac broczacego krwia gryfona.

Ciekaw jestem jak wypadnie optymalizacja, bo druga czesc w dniu premiery mocno kulala na dobrym kompie, ale tylko do wydania patchy.
We want the Boron back!

Return to “Polskie / Polish Off Topic”