X Rebirth - nowa gra Egosoft'u zapowiedziana!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bufi
x4

Post by bufi »

Yacek wrote: Na Gamesconie było prezentowane demo X:Rebirth. http://www.youtube.com/watch?v=y9RZeVs8TX0
Bernd pytany o to, powiedzial, ze to demko jest zbyt niedopracowane zeby publikowac je szerszej publicznosci bo mogloby zniechecic ich do gry. Czy cos w ten desen. Jesli bedzie demko to po premierze, ale raczej nowsza niz ta wersja 'Gamescom2013'.

Tymczasem poojawil sie nowy filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=AeP_CNnoNKE

P.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

bufi wrote:Bernd pytany o to, powiedzial, ze to demko jest zbyt niedopracowane zeby publikowac je szerszej publicznosci bo mogloby zniechecic ich do gry.
Źródło tej rewelacji? :)

Mnie wystarczająco zniechęcają filmy z X:R, dlatego mam nadzieję, że demo, jeśli wyjdzie, pozwoli mi podjąć decyzję czy kupować grę.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
bufi
x4

Post by bufi »

Yacek wrote:
bufi wrote:Bernd pytany o to, powiedzial, ze to demko jest zbyt niedopracowane zeby publikowac je szerszej publicznosci bo mogloby zniechecic ich do gry.
Wątek Sorkvilda o AMA reddit , 25 cytat.
Mnie wystarczająco zniechęcają filmy z X:R, dlatego mam nadzieję, że demo, jeśli wyjdzie, pozwoli mi podjąć decyzję czy kupować grę.
Ja tam wiedzialem po filmie 'scale and details', ze bedzie dobrze. Decyzje juz podjałem :)

P.
bufi
x4

Post by bufi »

Panie i panowie steam wlasnie uruchomil strone z osiagnieciami i dostepny jest pre-load. Pliki zajmuja 4.4GB.

http://steamcommunity.com/stats/2870/achievements/

P
Last edited by bufi on Tue, 12. Nov 13, 17:07, edited 1 time in total.
ergo
x3tc

Post by ergo »

bufi wrote:Panie i panowie steam wlasnie uruchomil strone z osiagnieciamy i dostepny jest pre-download. Pliki zajmuja 4.4GB.

http://steamcommunity.com/stats/2870/achievements/

P
Fajnie :) Raportuj zaraz po premierze, jak tylko uda ci się coś uruchomić :roll:
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Można ściągnąć, ale bez możliwości zmiany miejsca instalacji. Szkoda, bo akurat na tej partycji mam mało miejsca.
Zajrzałem na osiągnięcia. 99.9% graczy ma już zrobione osiągniecie "Friends in High Places". nagroda za pre-ordera? :P
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kajdorf wrote:Można ściągnąć, ale bez możliwości zmiany miejsca instalacji. Szkoda, bo akurat na tej partycji mam mało miejsca.
To zmień lokalizację Steam. Przy instalacji klienta Steam jest możliwość wyboru na jakim ma być dysku (domyślnie C).
Wystarczy zrobić backup katalogu common (będącego podkatalogiem Stema); odinstalować Steam, zainstalować ponownie Steam na innym dysku, gdzie jest więcej miejsca; przekopiować katalog common do nowej lokalizacji, dzięki czemu nie będzie potrzeby ponownego ściągania wszystkich gier ze Steama.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

W ustawieniach STEAM w zakładce Pobieranie można dodać nowy katalog biblioteki. Tak mi sie przynajmniej wydaje...
Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

SEBA_DECEMBER wrote:W ustawieniach STEAM w zakładce Pobieranie można dodać nowy katalog biblioteki. Tak mi sie przynajmniej wydaje...
Też. Jakiś czas temu doszło coś takiego w kolejnej aktualizacji Steama. To dla tych co nie umieli sobie radzić ze Steamem i brakiem wolnego miejsca na podstawowej partycji, na której domyślnie instaluje się Steam.
[ external image ]
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Yacku - ja to inaczej rozwiązałem. Jest możliwość dodania katalogów gdzie gry mają być instalowane, tak jak wspominasz z SEBą ale że to jest pre to pewnie jak na razie ta opcja jest wyłączona. Mam szybkie łącze to nie jest problem pobranie gry. Do tej pory przy każdej grze miałem taki wybór. Ewentualnie, porobić porządki na dysku. W sumie od pewnego czasu chodzi za mną myśl aby zrobić reinstal systemu.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Yacek wrote:
W tym wideo Bernd odpowiada na to pytanie (4:25-5:10) :
http://www.youtube.com/watch?v=PgBFJfvl3Ow

Tlumaczenie z niemieckiego:
"Bernd: no. Definatly not before release. We don't have time to work on a demo right now. After release we would like to do it. It's not so easy to make a demo that does justice to a game like this. We had a demo at gamescon but it was focused on Fight a lot. If we would give a demo out like this, people who don't really know the series yet would be under a complete false impression of the game. at the event we atleast had a video running next to it explaining "here you can see the fight aspect but this game offers much more. For the internet we would like to make a demo that trully shows of everything."

klarix [ external image ]
bufi
x4

Post by bufi »

Co mozna teraz powiedziec to, ze Systemy prawdopodobnie beda siedziec cale w pamieci. A System sklada sie z kilku Sektorow, a Sektory skladaja sie z kilku Zone.
Tutaj CBJ ladnie opisal jak zbudowany bedzie System i jak beda dzialac autostrady.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 07#4184107

Jest rowniez potwierdzenie moich przypuszczen. System Gwiezdny bedzie siedzial praktycznie caly w pamieci, razem z sektorami i zonami.

P.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

No i tak powinno to wygladac :)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Heh to juz jutro ;)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

bufi wrote:
Co mozna teraz powiedziec to, ze Systemy prawdopodobnie beda siedziec cale w pamieci. A System sklada sie z kilku Sektorow, a Sektory skladaja sie z kilku Zone.
Tutaj CBJ ladnie opisal jak zbudowany bedzie System i jak beda dzialac autostrady.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 07#4184107
Jest rowniez potwierdzenie moich przypuszczen. System Gwiezdny bedzie siedzial praktycznie caly w pamieci, razem z sektorami i zonami.
CBJ wrote:Enough of the insults, please, whoever they are directed at.(...)Edit: OK, unlocking this having removed the trading of insults. If there is any repetition of it then the this thread will be locked too.
Coś tam musiało być nieźle na rzeczy, że aż chcieli zablokować wątek. Chyba niezadowolonych będzie co najmniej tyle co orgiastycznie zaspokojonych ;).
A co do siedzenia w pamięci tego wszystkiego co opisane - jakoś trudno mi sobie wyobrazić (mając w pamięci poprzednie gry, ale w sumie inne złożone produkcje także), żeby można było się ot tak bez przycinki poruszać w sektorze i pomiędzy nimi, że to doładowanie wszystkiego naraz do pamięci to taka super sprawa. To co opisane czyli the wonderful thing called multi-threading, which means that we can load those assets in the background, mostly before they are even needed, and therefore we have no need for loading screens wymagać będzie chyba więcej niż przeciętnej mocy obliczeniowej :? . Od Egosoftu akurat nie spodziewam się opanowania jakiejś wypasionej technologii, raczej ciągłego rasowania już opanowanej i adaptację do nowych tytułów, nieważne co piar aktualnie zapodaje...
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote: A co do siedzenia w pamięci tego wszystkiego co opisane - jakoś trudno mi sobie wyobrazić (mając w pamięci poprzednie gry, ale w sumie inne złożone produkcje także), żeby można było się ot tak bez przycinki poruszać w sektorze i pomiędzy nimi, że to doładowanie wszystkiego naraz do pamięci to taka super sprawa.
Sauron, wyglada na to ze programowanie nie jest twoja najmocniejsza strona :)
bufi
x4

Post by bufi »

Sauron11 wrote: To co opisane czyli the wonderful thing called multi-threading, which means that we can load those assets in the background, mostly before they are even needed, and therefore we have no need for loading screens wymagać będzie chyba więcej niż przeciętnej mocy obliczeniowej
Dlatego w wymaganiach minimalnych masz OS 64 bit i jakis, najlepiej czterordzeniowy proc.
No tak nie wszystko jest w pamieci. Z tego co pisal CBJ, rzeczy ktore sa akurat dla gracza niepotrzebne, nie sa ładowane. A Multi-threading zapewnia tę swobode, ze mozna doczytywac mapy w czasie gry, bez jej zatrzymywania i ogladania loading screenow.

Tak btw. jak ktos ma Rebirtha na steamie, to pojawila sie oficjalna instrukcja w pdf do sciagniecia.

Ciekawe rzeczy pisza w tej instrukcji.
A na jednej fotce pokazano, kupowanie capitala na zamowienie; cena niecałe 1.5 mld. cr. czas zakonczenia budowy, ponad 6h :)

Juz se nie kupie natychmiast floty 10x M2 wraz z wyposazeniem. Bedzie zabawniej :)

Ide czytac dalej :)

[edit]
Rozwalil mnie rozdzial o przejmowaniu capitala. Potrzeba do tego oficera i 20 marinesow. W skrocie; niszczymy jump drive i silniki, wysylamy ekipe do przejecia statku. Po kilku minutach statek jest nasz i teraz najlepsze, oficer i 20 marinesow wraca z powrotem na poklad Skunka :D Ciekawe gdzie oni sie wszyscy pomieszcza ;)

P.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Nom ciekawe rzeczy w tejze instrukcji. Spis statkow, broni, pociskow i sektorow. Z tego co widac
Spoiler
Show
tylko cztery typy broni i kilka wiecej rakiet?
. Ponadto wszystkie rasy zostaly wymienione w manualu, aczkolweik w dot. materialach nie widac wielu z nich.
Zakladam ze X-R bedzie mial 2-3 wieksze dodatki, ktore poszerza gre o nowe, w tym "te brakujace" elementy.

Odslona gry o godzinie 13 czasu wschodnioeuropejskiego.

Proponuje tez pisac wszelkie watki i dyskusje w nowych tematach, zamiast w obecnym temacie, ktory koncentrowal sie raczej na informacjach przedpremierowych i domyslach.
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

ergo wrote:
Sauron11 wrote: A co do siedzenia w pamięci tego wszystkiego co opisane - jakoś trudno mi sobie wyobrazić (mając w pamięci poprzednie gry, ale w sumie inne złożone produkcje także), żeby można było się ot tak bez przycinki poruszać w sektorze i pomiędzy nimi, że to doładowanie wszystkiego naraz do pamięci to taka super sprawa.
Sauron, wyglada na to ze programowanie nie jest twoja najmocniejsza strona :)
Nie, nie jest, w zasadzie to w ogóle się na tym nie znam :). Ale ale, po premierze Rebirtha wydaje się, że developer też chyba tematu do końca nie ogarnął ;).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
marcx
x3tc

Post by marcx »

Po premierze, widzę wszystkim dech zaparło ...mowę odebrało ...członki czyt. ...dłonie zesztywniały. :evil:
Porażająca siła w tym rebirth. :D :D :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”