[X3 XTM] - mody/skrypty wersje PL - Update 26-04-2008

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Mogą mnie koledzy lekko oświecić i poradzić żebym czegoś nie sknocił. Problem to jak mam wgrany XTM i chce wgrać jeszcze parę skryptów , to muszę mieć jakiś specjalny skrypt do komunikowania się z XTM ???
Koledzy mogą podpowiedzieć czy od razu mogę władować skrypty do gry z dodatkiem.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Normalnie instalujesz, nic więcej nie trzeba.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

O co chodzi z tym komunikowaniem sięz XTM ???

------------------------------------------------------------

W kwestii formalnej dla osób tłumaczących:
- nie pakujcie pliku z tekstem razem ze skryptem. w celu aktualizacji samego tekstu bardzo się to przydaje.
- podawajcie link do skryptu głównego.

To tyle. Ze swojej strony postaram się w miarę szybko poprawić/dodać linki do stron ze skryptami, które tłumaczyłem.

Jakby co to zapraszam na PM.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Chodziło mi o komunikacje skryptów z XTM i czy nie będą się gryzły między sobą. Przeglądałem stronę ze skryptami: http://www.xudb.eu.org/resp/ i znalazłem taki skrypt : X3 Community Extended Mod Pack 2.01 spk. Dlatego zadałem pytanie o komunikowanie się skryptów z XTM.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

nie ma czegoś takiego jak komunikowanie się skryptów z xtm
EMP jest wbudowany w xtm
nie instaluj tego jesli masz xtm...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Akrablak1

Post by Akrablak1 »

Siemka ma ktos namiary na skrypt na kase bo zgubiłem sevy a nie chce mi sie zarabiac tego wszystkiego od nowa, jesli ktos ma takie cudo bo wiem ze cos takiego jest poprosze o linka :)
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Wiem że istnieje oryginalny mod kokpitu Egosoftu :X³: Reunion Cockpit Mod by Imp. Ciekawy jestem czy powstał alternatywny skrypt zrobiony przez Fanów. Mam ogromną prośbę do kolegów , którzy znają angielski i odwiedzają Angielskie forum , może na trafili na ślad takowego skryptu. Bardzo proszę o podzielenie się informacją.
:)
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Mod nie jest oficjalnie wspierany przez Egosoft, co oznacza brak pomocy technicznej ze strony firmy. Wszelkie zapytania powinny byc kierowane do uzytkownika Imp. - na forum angielskojezycznym "Scripts and Modding".
Z tego wynika, że mod jest fanowski, nie oficjalny. O innych modach tego typu nie słyszałem.
El_Dar

Post by El_Dar »

Akrablak1 wrote:Siemka ma ktos namiary na skrypt na kase bo zgubiłem sevy a nie chce mi sie zarabiac tego wszystkiego od nowa, jesli ktos ma takie cudo bo wiem ze cos takiego jest poprosze o linka :)
jest z tego co pamiętam skrypt cheat chyba już w wersji 1.4 pozwala na wiele że sie tak wyrażę nawet na szczegółowe odbudowanie floty a oto link:

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=117616

poza tym jest w necie trainer na kasę i stosunki do ciebie tylko ze nie działa w wersji 2.5 ale linka do niego to nie mam ale mam sam trainer że sie tak wyraże chyba gdzieś jak chcesz to ci go pchne na emila tylko że dopiero wieczorem
.................................................
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Szyczyt szczytów. Cheatów nie popieram, zwłaszcza w X3, a do tego zmieńcie Panowie wątek, bo piszecie nie na temat.

PS. Było o tym na forum.....
XTC+XRM | Albion Prelude
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Mam podstawowe pytanie. Mam skrypt removerocks.xml (ten co usuwa niepotrzebny gruz) i w readme pisze zeby zainstalowac ten skrypt w plugin managerze. W plugin managerze wybieram opcje install script i nie moge wybrac tego skryptu do instalacji. O co chodzi ?
Drugie pyatnie czy skrypty powoduja ze gra zmiania sie na `modified`?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Instalator instaluje tylko skrypty w plikach .spk .xsp.
Musisz ręcznie przekopiować plik .xml do katalogu Script w katalogu gry, a następnie w grze uruchomić edytor skryptów i uruchomić skrypt.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Aha, a czy w momencie gdy bede chcial sie pozbyc danego skryptu z gry i go usune to czy zapisany stan gry bedzie dalej dzialal bez problemu
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dobre pytanie, zależy od skryptu. Ten o ile się znam na nim (tylko pobieżnie zaglądnąłem do pliku readme) powoduje zmiany bardzo głęboko, modyfikuje świat X3 (a w zasadzie sektor/sektory), możesz więc sam skrypt spokojnie wywalić, ale zmian, które wprowadził nie odkręcisz, chyba że zrobisz sobie backup całego katalogu gry (savy nie mają znaczenia - raczej). Prawdopodobnie zmieniane są pliki .dat w katalogu gry, co jeszcze to nie wiem.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Ja mam problem ze skryptem Asteroid Relocator PL , może mi ktoś wyjaśnić jego działanie. Wydaje mu komendę zabierz asteroidę i słyszę pisk i potem nic się nie dzieje. Może mnie ktoś naprowadzić na trop o co tu chodzi ???
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Pisk oznacza blad polecenia. Musisz wpierw doleciec TS do wybranej asteroidy na odleglosc ponizej 5 km (daj lec do pozycji lub skanuj asteroide) i jak bedzie na miejscu to wtedy nakazujesz TS-owi zabranie tej asteroidy. Wyladowac ja mozesz w odleglosci ponad 10km od TS-a oraz (aby potem nie bylo przykrych niespodzianek badz smiesznych - zalezy jak ktos do tego podejdzie) takze od innych obiektow w sektorze typu: stacje, czy duze statki.
Bestią jestem, by się bestią nie stać
El_Dar

Post by El_Dar »

dodam że niewolno ci siedzieć w statku który to wykonuje musisz robić to zdalnie
.................................................
laxter

Post by laxter »

Moglibyście uaktualnić linki do script menagera bo oba niedziałają
Muad'X

Post by Muad'X »

Witam serdeczne grono na forum, dziś piszę do was pierwszy raz, choć od bardzo długiego czasu śledzę cały ruch na forum (no prawie cały :wink: ) i pewnie siedziałbym sobie dalej cicho jak taka myszka ( gdyż dotąd udawało mi się odnaleźć interesujące wiadomości a także rozwiązać wiele problemów bez udzielania się), gdyby nie pewien mały problem. Otóż jestem dość wiernym graczem X3 (choć jeszcze nie fanatykiem) i pomału buduję swoje imperium, jak tylko uda mi się znaleźć wolny czas. Po ostatniej dłuższej przerwie wróciłem do swojej Novy i zacząłem dalej wojować - przyznam, że nowy patch 2.5 mnie zmobilizował - i teraz w moim Eklipsie rozwinąłem nie tylko swoją flotę ale i moją zagrodę (czyt. kompleks). Postanowiłem jeszcze przyłączyć pobliską kopalnie rudy, ale do tego potrzebuję promienia holującego, zapoznałem się już z problemem i mimo wielu prób i rad z forum nigdzie nie mogę go dostać, podobno rozwiązanie problemu znajdę w BonusPacku, postanowiłem więc zainstalować Bonus Package 3.1.07 + spolszczenie ... uff właśnie dochodzę do sedna sprawy - chodzi o to że wiele linków na forum a szczególnie w tym wątku nie działa i najbardziej mnie interesujący, czyli spolszczenie do BP 3.1.07.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi to "przemówienie" ale skoro piszę pierwszy raz to troszkę sobie pozwoliłem :)
Proszę jeśli jest to jeszcze możliwe o aktualizację linków w temacie o modach i skryptach, gdyż gra jest naprawdę rewelacyjna i gram w nią już baaardzo długo (choć z przerwami) i żałuję że przegapiłem kilka ciekawych modów usprawniających rozgrywkę, dlatego też zapragnąłem tego Bonus Packa i to PL gdyż nieźle się rozkręciłem a tu taki "zonk".
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę Wesołego Alleluja ... :lol:
To conquer & prosper !
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Cóż, właśnie się dowiedziałem, że mamuta mi zamknęli....
Wrzucę na inny serwerek.
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”