Steam i nie tylko - promocje, dyskusje i komentarze

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

I już po promocji, pochwalta się chopy cośta kupili ;).
Ja tylko FarCry3 Deluxe i CounterStrike:GO.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Hejka. Ja skusiłem się na Bioshock Triplepack i FarCry3. Oprócz tego w prezencie zaliczyłem CivV i Mafię2 oraz Left4Dead2. Ale o tych okazjach nie tylko ja się dowiedziałem z tego co widziałem na forum :P
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Sauron11 wrote:I już po promocji, pochwalta się chopy cośta kupili ;).
Ja tylko FarCry3 Deluxe i CounterStrike:GO.
Ja zbyt nie szalalem, bom wiecej gier na steama kupil podczas listopadowej promocji oraz zimobrania w muve.

Teraz nabylem Deadlight, Beat Machine oraz Thief 2. Nie wydalem na to nic z wlasnej kasy, sprzedalem pare gratow z mojej zbrojowni w CS:GO i pare kart kolekcjonerskich ;)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
bufi
x4

Post by bufi »

Ten 'sklepik' na stimie i te mikroplatnosci to jakis jeden z najlepszych pomyslow wszechczasow :) Potrzeba tylko wiecej gier w ktorych wyskakuja ciekawe przedmioty. A wracajac do pytania, to kupilem tylko Skyrima:LE i Euro Truck Sim 2 i troche DLC. Generalnie na ceny trza uwazac, bo na alledrogo mozna wyrwac duzo taniej( np. Rome2 chodzilo po 20pln niedawno)

To czekamy na promocje wiosenną :)

P.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Zgadza, sie ale na te najbardziej atrakcyjne cenowo oferty na allegro trzeba uwazac, zwlaszcza gdy sprzedawca pochodzi zza Buga.
U nich nie wiadomo czemu, ceny gier sa smiesznie niskie. Wobec tego sprzedaja klucze ze swego regionu, a niektorzy zalecaja rejestracje klucza przez proxy by oszukac Steama.

Czasami tez zakup moze pochodzi ze skradzionej karty. W obu przypadkach po jakims czasie, moze dosjc (ale nie musi) do deaktywacji danego tytulu na koncie. Tak tez sie najczesciej dzieje, gdy osoba oprocz tego kupuje bezposrednio od steama.
Nie chca odstrzelic swego klienta po prostu.

Moj kumpel stracil tak 2-3 gry kupione na allegro po 5-10 zl podczas gdy u popularnych dilerow kluczy cena niemal jak na steamie (ok 40-50zl). W steamie informacja w stylu - your 'subscriptions' have been removed due to region inconsistency.

Na zagranicznych forach czytalem o calych zablokowanych kontach w wypadku, gdy ktos ogranicza sie nagminnie jedynie do kupowania podejrzanych kluczy pochodzacych z hurtowych zakupow przez strony trzecie. Ale na dobra sprawe, tak dzialaja sklepy takie jak muve, gdzie kupuja bulk kluczy po kilkanascie tysiecy i zakupione od nich gry maja status retail w steamie.

Jezeli twoje zakupy pochodza ze skradzionej karty kredytowej - wowczas szansa na utrate calego konta - duza. Taki numer mozna latwo zauwazyc, np. nowy sprzedawca, zero komentarzy, brak strony sklepu, aukcja w standardowym szablonie i podejrzane ceny. Szybki strzal na kase, bo ktos moze zastrzec karte ale do tego czasu sporo mozna wyprowadzic kupujac bulk kluczy i opylajac gdzie sie da.

Dlatego - nie mowie nie allegro, bo sam kupuje klucze i najczesciej robie to u sprawdzonych dilerow. Zwyczajnie uwazajcie na hitowe tytuly w cenie 5-10zl 9 (o ile jesli taka gra faktycznie kosztuje lub kosztowala kiedys na Steamie) i gdy sprzedawca pochodzi ze wschodu.

A ile wladowalista kasy w Steama mozna sprawdzic pod tym linkiem, aczkolwiek ceny nie uwzgledniaja promocji wobec czego wartosc konta nader duza wychodzi ;)
http://steamdb.info/calculator/
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Niestety trochę czasu zajmuje wyszukiwanie korzystnych promocji, ale cały w tym urok zakupów w sieci :).

Tak z tych tytułów, chyba FarCry3 okazał się sprzedażowym hitem, tyle osób go kupiło u nas i mój siostrzeniec też nabył. Ciekawa gra, wciągająca, a do tego raczej dobrze zoptymalizowana - u mnie płynnie bez przycinki na ustawieniach ultra full hd, po jakimś czasie oczy bolą od szczegółowej grafiki i bajecznych kolorów. Wyczuwalne podobieństwo z pierwszym FarCry'em, tylko dużo więcej i lepiej wszystkiego. Fajne zwierzątka i polowanie, fajne modele broni, fajne skradanki.

Co do tego Uplay, faktycznie nieco denerwujące przy instalce, oraz włączaniu gry (auto aktualizacja przy starcie), a jak się nie daj Boże wysypie internet w trakcie gry (jak mi wczoraj), to będzie o tym fakcie monitować próbując się połączyć dla zapisu statystyk i co rusz blokować grę, a po przywróceniu netu ma kłopot z synchronizacją zapisanego stanu. Dwa równoległe systemy (Steam + Uplay) obsługujące online tą samą grę - komuś należą się cięgi za taki układ.

Do co FarCry3 jeszcze - nieco obniża realizm miganie przedmiotów i martwych ciał do spenetrowania-przeszukania, można to jakoś wyłączyć?
A także doradźcie, gdzie znaleźć legowiska dzików, potrzebne mi ich skóry, a kilkunastu godzinach gry, ubiciu kilkunastu rekinów i paru tygrysów, trafiłem tylko jednego dzika :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Ja to jak pisałem, zrobiłem duże zakupy. Głównie w grach niezależnych i głównie na takie gry obecnie poluje:
Avadon i Avernum - brakujace części; Geneforge Saga, Conquest of Elysium 3, FTL: Faster Than Light, Leviathan: Warships, Nethergate: Resurrection, Shadowrun Returns, Sid Meier’s Ace Patrol: Pacific Skies do kompletu bo posiadam pierwszą część, Spelunky, Steam Marines, Sword of the Stars: The Pit.

a ze znanych:

Darksiders 1 i 2, Warhammer 40,000: Space Marine, Just Cause Bundle, Far Cry 3 - Deluxe, Age of Empires II HD + The Forgotten Expansion, Of Orcs and Men, Farming Giant, Batman: Arkham Asylum GOTY, Galactic Civilizations Complete Pack, Jagged Alliance Bundle, DLC do Borderlandsa 2

co do FarCry - nie przepadam za takimi grami, bo nie lubię gier liniowych/strzelanek dlatego odbiłem się od Metro. Może dlatego że wcześniej czytałem książki. Ale np. Stalker mi bardzo podpasował, więc zaryzykowałem i sobie kupiłem.
JustCaus, Warhammera, Batmana, Orcs - a to dla odmiany, czasami mam dość RPG i wole sobie polatać i pokombinować.

Farming - lubie gry ekonomiczne, zobaczymy z czym to sie je

Najnowsza część JA - porażka, komp mam wrażenie że oszukuje jak tylko się da. Aż napisałem własna ręcke przy tym tytule. :P
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Kajdorf wrote:
co do FarCry - nie przepadam za takimi grami, bo nie lubię gier liniowych/strzelanek dlatego odbiłem się od Metro.
No wlasnie ale Far Cry 2 i 3 wcale nie sa liniowe. Swiat i gameplay jest mocno sandboxowy. Zas w FC3, dochodzi bardzo rozbudowany crafting przedmiotow. Swoboda wieksza niz w Stalkrze jest, polecam.

Kajdorf wrote:Najnowsza część JA - porażka, komp mam wrażenie że oszukuje jak tylko się da. Aż napisałem własna ręcke przy tym tytule. :P

Przy strzelaniu na dystans moze troche, ale ogolem jest dobrze. Gierka rozni sie w rozwiazaniach od oryginalu, ale... pomimo sredniej grafiki i oprawy dzwiekowej, pochlonela mnie na dlugi czas tego lata. Mimo to jest grywalna i potrafi dostarczyc zabawy.
Mimo to komp bywa glupi bo atakuje tylko na Cambrie i gdy juz jest n mapie jego soldaki zawsze biegna ta sama sciezka przy poludniowym murze miasta. Ja zawsze stalem za murem i miotalem na oslep granaty. Bylo to zmudne, ale oszczedzalo ran i strat w obronie cywilnej (ktora pada jak muchy). Wielka wada tej gry w tym miejscu.
Na innych mapach AI juz nieco mysli, kryje ogniem, flankuje i miota granaty. Fajnie gdyby w tej grze byla jeszcze destrukcja otoczenia, jak np. w takim Silent Storm (polecam, jesli ktos nie gral).
Aktualnie niezalezni robia remake JA, pod nazwa JA:Flashback http://www.kickstarter.com/projects/207 ... -flashback Warto sledzic.

Obecnie mloce w Euro Truck Simulator 2. Nie sadzilem, ze jazda truckiem na komputerze moze byc tak odwzorowana i wciagajaca. Caly ten tuning, planowanie tras, nerwy na drodze oraz model jazdy jest na bardzo wysokiem poziomie. Co do jazdy to moge potwierdzic, bo sam mialem maly epizod z ciezarowkami, aczkolwiek takimi bez naczepy.

Dodatkowo gra posiada element Build + Think, co pozwala na budowe truckowego "imperium". Probowalem to odniesc do X3, ale tam latanie kosmiczna ciezarowka klasy TS to flaki z olejem ;)
Euro Truck 2 jest naprawde zajebisty, dodatkowo gra posaida prezna spolecznosc co owocuje modami i ulepszeniami. Jedyne co brakuje to multi, ale podobno wyszedl juz jakis pierwszy mod. Mimo to nic nie stoi na przeszkodzie by komunikowac sie w innymi kierowcami w real time za posrednictwem rozmow czy wiadomosci.
We want the Boron back!
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Sorkvild wrote: Przy strzelaniu na dystans moze troche, ale ogolem jest dobrze. Gierka rozni sie w rozwiazaniach od oryginalu, ale... pomimo sredniej grafiki i oprawy dzwiekowej, pochlonela mnie na dlugi czas tego lata. Mimo to jest grywalna i potrafi dostarczyc zabawy.
Mimo to komp bywa glupi bo atakuje tylko na Cambrie i gdy juz jest n mapie jego soldaki zawsze biegna ta sama sciezka przy poludniowym murze miasta. Ja zawsze stalem za murem i miotalem na oslep granaty. Bylo to zmudne, ale oszczedzalo ran i strat w obronie cywilnej (ktora pada jak muchy). Wielka wada tej gry w tym miejscu.
Na innych mapach AI juz nieco mysli, kryje ogniem, flankuje i miota granaty. Fajnie gdyby w tej grze byla jeszcze destrukcja otoczenia, jak np. w takim Silent Storm (polecam, jesli ktos nie gral).
Aktualnie niezalezni robia remake JA, pod nazwa JA:Flashback http://www.kickstarter.com/projects/207 ... -flashback Warto sledzic.
Dużo atakuje w nocy, mam wrażenie że komp na maksymalnym zasięgu ma bardzo wysoką celność, nawet strzelając z serii. Kilka razy miałem sytuacje że wrogi snajper pomimo moich strzałów potrafił wyprowadzić strzał, pomimo tego że w podobnej sytuacji moim snajperom zerował się czas namierzania. Patrząc na podgląd przeciwników widać w co są uzbrojeni/wyposażeni - bez noktowizorów widzą moich ludzi nawet gdy się skradają za plecami, więc ciche podejście nie wchodzi w rachubę. Asasyni jak ich nazywam (czyli nocne maskowanie, pistolety maszynowe z tłumikiem, noktowizor) potrafią mi zabić ludzi na maksymalnym zasięgu jednym strzałem, a mój najemnik w podobnym sprzęcie nie potrafi go ubić bo jedyny pewny strzał to w tułów. Snajper z lunetą, w noktowizorze ma gorszą celność niż gość z CKM, który ma skuteczność prawie 80% bo prawie cała seria trafia mojego snajpera. Snajper ukryty za przeszkodą nie może trafić wroga, pomimo widocznej ścieżki namierzania a wróg wali całą serię w niego; tak samo gdy siedzi za workami piachu - obrywa aż miło a ja w podobnej sytuacji mam celność poniżej 50% nawet gdy strzelam do oświetlonego budynku a sam stoje w cieniu. Najemnik który stoi prawie twarza w twarz z wrogiem pudłuje dwie serie po koleii a wróg zdejmuje go za pierwszym razem. Najemnicy schowani za trawą nic nie widzą, ale nie przeszkadza to wrogom ich zabić pomimo maskowania i tego że moi siedzą w ciemności daleko od wroga. Mógłbym wiele takich sytuacji wymieniać które mnie denerwowały. :P
Sorkvild wrote: Obecnie mloce w Euro Truck Simulator 2. Nie sadzilem, ze jazda truckiem na komputerze moze byc tak odwzorowana i wciagajaca. Caly ten tuning, planowanie tras, nerwy na drodze oraz model jazdy jest na bardzo wysokiem poziomie. Co do jazdy to moge potwierdzic, bo sam mialem maly epizod z ciezarowkami, aczkolwiek takimi bez naczepy.

Dodatkowo gra posiada element Build + Think, co pozwala na budowe truckowego "imperium". Probowalem to odniesc do X3, ale tam latanie kosmiczna ciezarowka klasy TS to flaki z olejem ;)
Euro Truck 2 jest naprawde zajebisty, dodatkowo gra posaida prezna spolecznosc co owocuje modami i ulepszeniami. Jedyne co brakuje to multi, ale podobno wyszedl juz jakis pierwszy mod. Mimo to nic nie stoi na przeszkodzie by komunikowac sie w innymi kierowcami w real time za posrednictwem rozmow czy wiadomosci.
Do tego jest jeszcze najnowszy dodatek który daje większą możliwość jazdy po naszej stronie Europy. Wcześniej była tylko zachodnia Polska i kawałek Czech. Samochody mają nielicencjonowane nazwy ale są już mody które to poprawiają. W Lublinie jeszcze nie byłem. Ciekawe co jest punktem charakterystycznym dla mojego miasta. :D
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Co do celnosci to sie zgodze, wala seriami z konca mapy, a ty otrzymujesz sowite obrazenia. Gdy strzela gracz seria, to na dystans jedynie drasnie przeciwnika. Z tym skradaniem, to moze nie konca. Moj ulubiony asasyn to byl Igor, ze swoim skillem w czarnym uniformie potrafil oczyscic samemu do 50% mapy, mimo to zawsze musialem podkradac sie blizej by strzal z wintoreza byl smiertelny. Z bardziej denerwujacych rzeczy to brak mozliwosci podreperowania pancerzy oraz tony badziewia w inwentarzach mapy... Pozatym sporo innych denerwujacych rzeczy w tej grze bylo, ale mimo to grywalnosc byla niezla. Gra ma w sumie dobry potencjal lecz sporo jest niewykorzystane i niedopracowane jak nalezy. Coz, pozostaje rozejrzec sie za modami przy nastepnej grze..

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... 1-modding/
http://forum.jagged-alliance.pl/modyfikacje/

Odnosnie Euro Trucka, mam wlasnie z dodatkiem Polska. Fajna sprawa jest z miastami, naprawde ladnie sie prezentuja przedstawiajac swe charakterystyczne miejsca i architekture. Podobnie sprawa sie ma z krajobrazem za oknem. Jak sie jezdzilo po Europie to bez watpienia mozna stwierdzic ze wszytsko jest mniej wiecej jak w realu ;)
Mowic o braku licencji, to wszystkie ciezarowki maja swe nazwy jak nalezy. Wyjatkiem jest Mercedes, w grze zwany Majestic, aczkolwiek to moze sie niebawem zmienic bo moga uzyskac licencje.
Ciekaw jestem czy pojawia sie kolejne ekspanse jak Hiszpania, poludnie Europy oraz Skandynawia. Na wschod od Polski to juz Azja, wiec nie wiem czy podchodzi pod nazwa Euro Truck :D

ps.
Chyba najlepsza reklama na swiecie ;) Van Damme i Volvo.

http://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10
We want the Boron back!
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Sorkvild wrote:ps.
Chyba najlepsza reklama na swiecie ;) Van Damme i Volvo.

http://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10
A tu odpowiedź na to od Chuck Norris:
http://www.youtube.com/watch?v=T-D1KVIuvjA

klarix [ external image ]
bufi
x4

Post by bufi »

Niezłe. Filmik taki sobie, a i temat Czaka juz sie staje powoli nudny.
Ale zaciekawila mnie jedna sprawa, gostek wyslal w polowie grudnia filmik a na poczatku stycznia juz ma ponad 21mln. wyswietlen :)

P.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ten z Van Dammem miesiąc wcześniej i zgromadził 67 mln wyświetleń ;). Dziwna jest popularności takich filmików, jakaś moda chyba.
Podobnie jak popularność Psów, przewyższająca zdrowy rozsądek (średnio 104 mln. wyświetleń miesięcznie x 18 miesięcy = 1 mld 872 mln wyświetleń, a miliard wyśw. mieli ponoć po 5 miesiącach). Ten utwór nie jest jakiś wybitny a tu taki wynik. Ciekawe jaka kasa idzie za takim wynikiem na YouTube :).
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Większość takich wyświetleń to nieprawdziwe.
Obserwowałem jedno video na YouTube jednocześnie opublikowanym z moim i na podobny temat. Po dwóch tygodniach miałem coś z kilkadziesiąt wyświetleń, a tam 300000 (trzysta tysięcy!). Rozmyślałem, co źle zrobiłem i dlaczego to aż taka duża różnica.
Ale po następnym tygodniu zrozumiałem: Licznik wyświetlał 300006 [ external image ]

klarix
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Sorkvild wrote: No wlasnie ale Far Cry 2 i 3 wcale nie sa liniowe. Swiat i gameplay jest mocno sandboxowy. Zas w FC3, dochodzi bardzo rozbudowany crafting przedmiotow. Swoboda wieksza niz w Stalkrze jest, polecam.
Zacząłem grać. Sposób rozgrywki jest identyczny w nowym Assasin Creed i Tomb Raiderze. To teraz już wiem od czego się to zaczęło. Akurat to mi się podoba :)
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Nie wiem czy wiecie, ale tworcy gry wydali tez miniserial opowiadajacy historie znana z gry

http://youtu.be/MCHhEAeuUws

Udzial biora aktorzy grajacy role w grze, a Vaas to jednak mocny zrylec!
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Miło że twórcy się starają promować swój tytuł.
Mogliby go jednak nieco usprawnić w temacie handlu. Albo ja coś źle robię albo ktoś zapomniał dodać funkcję auto sprzedawcy dla fantów innych niż niepotrzebne. Tzn. można sprzedać wszystko naraz to co zbędne (pozyskiwane z ciał), korzystając z przycisku, ale potem ten przycisk znika i multum skór i składników trzeba klikać ręcznie z każdorazowym potwierdzeniem. Mając 96 miejsc w plecaku trochę to bezsensowna strata czasu.

Trochę też nieciekawie rozwiązano konieczność prowadzenia misji z głównego wątku żeby odblokować nowe umiejętności. Ja wątek zarzuciłem na długi czas, skupiając się na odzyskiwaniu posterunków i masztów i z XP miałem w pewnym momencie 16 punktów umiejętności, których nie było na co "wydać", bo pola były nieaktywne. Dopiero po paru misjach głównych dostałem info "odblokowano 26 punktów umiejętności". A wolałbym to dostać stopniowo...

Poza tym przyczepię się do kiepściuchnej inteligencji i celności NPCów w stosunku do zwierząt - w zasadzie waląc z kałachów nie potrafią się obronić przed żadnym stworzeniem, dopiero ci silniejsi i z lepszymi giwerami, ale nawet oni są bezradni wobec tygrysa uwolnionego z klatki, który rozszarpuje całą załogę posterunku, dając graczowi 1500xp, na które zupełnie nie zapracował (oddał tylko jeden strzał - w klatkę) ;).
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Do tego dołożyłbym sposób narracji fabuły. Mam wrażenie że oglądam tani film akcji.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nom... sposób łączenia tych filmów z grą - wchodzimy do pustego pomieszczenia, wokół żywego ducha, robimy krok i dostajemy filmik, gdzie jakiś pirat (chyba po teleportacji) daje nam kolbą w łeb ;).
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

W aktualnym numerze CD Action jest steamowy DX Human Revolution, w cenie czytadelka i innych gier to calkiem dobra oferta.

___

News 2 to taki, ze CD Projekt wchodzi do Biedronki.

http://pclab.pl/news56208.html

Sporo z tych tytulow to magazynowe cegly, ale jak ktos szuka brakujacych w kolekcji klasykow czy starych dobrych gier dla swych dzieci to dobra okazja sie ku temu szykuje.
We want the Boron back!

Return to “Polskie / Polish Off Topic”