The Elder Scrolls V: Skyrim

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dzięki za info :).
Właśnie przeszedłem ponownie przez proces instalacyjno-aktualizacyjny na starym koncie. W sumie mniej roboty z tworzeniem nowego konta, wymyślaniem loginu i hasła :).
Myślałem jakby na nim usunąć dokonania Skyrim zapisane w Steam, bo widzę, że nie wszystkie są zaznaczone, a zacznę grę od początku, ale chyba nie da się...
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Wiele osiągnięć zależy od Twojego stylu gry, ja że gram łotrzykiem to nie bawię się w osiągnięcia magiczne. Więc to może być rozwiązaniem dla Ciebie ;)

Na steamie mój login jest taki sam jak tutaj. Ogólnie to mój oficjalny nick, którego używam od czasów premiery Herosów4 :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A co w Twoim przypadku znaczy grać łotrzykiem? :) Na początku gry spośrod tych trzech kamieni, do których kieruje ścieżka, wybrałeś kamień złodzieja?

Ja wczoraj zacząłem trzecią już przygodę ze Skyrim, tym razem od początku stawiam na postać ciężkozbrojnego paladyna (i kamień wojownika) - miecze i topory dwuręczne kosztem pozostałej broni (z wyjątkiem łuku i sztyletu, które przydają się zawsze), ciężka zbroja, wysokorozwinięta alchemia kosztem czarów leczniczych, zaklinanie. Dotąd do broni dwuręcznej podchodziłem niepewnie, bo postać jest powolna i odkryta w czasie walki, ale zobaczymy :).

Ja na Steamie mam inny nick, bo ten z Ego był już zajęty. Ale nie pamiętam jaki ten steamowy :wink: .
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Btw. macie może linka do modów z serii Sounds of Skyrim, innych niż Dungeons? Mam te lochy i dźwięki są fajne, ale brak mi jeszcze dodatkowych dźwięków otoczenia, wiem że nad nimi pracował twórca dungeons, ale nie mogę ich odszukać na Steam Workshop :(.
Podobnież jak paczki Bethesdy z teksturami wysokiej rozdzielczości, to był zdaje się jakiś oficjalny dlc, też nie mogę namierzyć na Steamie.
Chodzi mi może nie tyle o tekstury terenu, ile tekstury hi-res dla broni i przedmiotów trzymanych w rękach, bo nawet na full detal teksturki przedmiotów z FPP są nadal low-res.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Musisz poszukac na Skyrim Nexusie, tam jest wszystko. Rankingi i wyszukiwarki etc, etc...
Widze, ze komputerek juz zlozony. Witaj w swiecie wysokich detali :D
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Niestety, Skyrim Nexus nie daje się zarejestrować, stale ten sam błąd wywala :(. A mam chrapkę na ten modzik Skyrim Realistic Overhaul.

PS. tak, komputerek już działa, Skyrim chodzi bez mrugnięcia na full opcji, wczoraj wieczorem mocno się trzymałem, żeby nie zarwać nocki :)

Edit: cofam to, udało się zarejestrowac za 5-tym podejściem :)
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Łotrzyk to wzorem starych RPG klasa skupiona na: skradaniu, otwieraniu zamków, broni jednoręcznej, łukach. Trochę ją zmiksowałem bo jest kowalem i zaklinaczem zarazem. No cóż trzeba czymś zarabiać oprócz szperania po lochach. Powiedzmy że to łotrzyk typu zwiadowca. Jeśli grałeś w Baldurs Gate to jak dobrze pamiętam to była klasa elitarna. W systemie D&D (Forgoten Realms) jest to klasa: poszukiwacz skarbów. No i w sumie wychodzi na to że moja postać ma bliżej do poszukiwacza niż łotrzyka :P

Nie wiem czy to prawda. ale słyszałem że steam niezbyt lubi mody. Lubi się zawieszać. Gram zawsze bez modów, jakoś nigdy mnie nie ciągnęło do nich.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ale łotrzyk brzmi fajniej niż poszukiwacz :). Moja pierwsza przygoda ze Skyrim też była w klasie zbliżonej do Twojej, wymaksowane skradanie (z obawy przed przeciwnikami prawie cały początek przeszedłem w kucki zbierając wszystkie zioła), sztylety i łuki. W Skyrim faktycznie klasa łotrzyka sprawdza się wyśmienicie, jest mnóstwo miejsc do skradania i podziwiania.
Z Baldurs Gate ani D&D nie miałem niestety wiele wspólnego, dawniej bardziej interesowałem się symulatorami, a do RPG przywiódł mnie, myślę że mogę tak powiedzieć, Marcybiskup w czasie prac nad X2, kiedy to namówił mnie na Morrowinda :).

Mody w Skyrim sprawdzają się nieźle, wcześniej też grałem bez modów i nie lubiłem ich, bałem się, że zepsują rozgrywkę, namieszają w plikach i gra padnie. Jednak myliłem się i do drugiej przygody wgrałem dwa mody, a teraz (trzecia przygoda) mam już kilka. Te ze steamowego warsztatu (Dynamic Merchants, Sounds of Skyrim-Dungeons - moim zdaniem świetnie dodaje klimatów w lochach, niestety nie mogę namierzyć zapowiadanego modu SoS The Wilds, miał być wielki, a tu cisza) oraz dwa z wolnej ręki: Hunter's Treehouse, ten modzik z chatką na drzewie koło Rzecznej Puszczy - bardzo fajny, przyznaję i klimatycznie zrobiony, oraz wczoraj załadowany z porady na forum - Realistic Lightning w wersji Hardcore. Ten ostatni faktycznie jest hardcorowy - poprawia ustawienia bloom'a, dodając prawdziwie czarne noce, dodatkowo z mgłą powodującą spadek widoczności na 10 kroków. To powoduje, że teraz 10x się zastanawiam, zanim w nocy wyjdę z osady, bo nie mogę już polegać na oczach, a bardziej na słuchu i czarach wykrywania życia. W jaskiniach faktycznie chodzi się w całkowitym mroku od pochodni do pochodni, a jak się np. kopie kilofem, pochodnia znika i nastają egipskie ciemności :). To też znaczy, że walcząc bronią dwuręczną trzeba się ustawić w świetle pochodni, inaczej walka będzie po omacku i nie będzie widać przeciwnika. Do tego bardzo rzeczywiste rozbłyski słońca, tzn. odchodzące odeń szeroko promienie i oślepienie gdy patrzy się w słońce. Ogólnie jednak nie instalowałem modów poprawiających grafikę (tych HD czy HQ podmieniające gigabajty tekstur). Przy ustawianiach gry na ultra tekstury otoczenia (także większość podłoża) są bardzo ładne aż do zbliżenia na naprawdę niewielką odległość, kiedy to się już brzydko rozmywają. Ale gros czasu gry to właśnie dalekie widoki, nie z nosem w talerzu, więc na razie odpuszczam pomysł ładowania modu HD.
Ale przydatność ogólną modów dostrzegam i się cieszę, że powstają kolejne. Mam np. chrapkę na mod poprawiający tekstury pancerza krasnoludzkiego, który w oryginale jest brzydki i dlatego dotąd odpuszczałem sobie cały pancerz i oręż krasnoludów :).
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Czy Downguard faktycznie oznacza 80 plnów za 8 godzin gry, jak napisali na gry.wp.pl? I nadal nie można go kupić w sklepie stacjonarnym, tylko Steamowym? :(
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Pewnie watek fabularny to 8 godzin, a to nawet niezle. Przy powolnym wyjadaniu starczy na dluzej :)
Dodatek dostępny będzie jednak tylko w angielskiej wersji językowej, ponadto zainstalujemy go ponoć tylko na angielską edycję podstawki. Osoby, które będą chciały zagrać po polsku, muszą się uzbroić w cierpliwość – według informatorów gram.pl, rozszerzenie ukaże się w spolonizowanej wersji, ale w późniejszym terminie i to najprawdopodobniej w formie zbiorczego wydania (np. GOTY).
I sprawa jasna. Pewnie czekaja na pecetowa wersje Hearthfire by wydac go razem z Dawnguardem :/ Niestety, ale to tak w u nas wyglada sprzedaz dodatkow w wersji ojczystej. Pelna paczka dodatkow do Fallouta 3 i FNV wyszla ... dosc dawno po ich premierze.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jestem w stanie zrozumieć wydawcę PL, jeśli Dawnguard miałby kosztować 80 zł, to po takich recenzjach jakie zebrał (wydaje mi się, że niezbyt pochlebne, tak 60/40 na plus) sprzedaż nie byłaby duża. Sam nie dałbym 80 zł. za 8 h, a nawet gdyby to było 16 godzin rozrywki, bo to oznacza raptem kalendarzowe 4 dni zabawy. Myślę, że gdyby dało się wycisnąć z wszystkich aspektów dodatku 50-60 godzin grania, to byłoby nieźle. Podstawka kosztowała 120-130 zł., a zapewniła (przynajmniej u mnie) już w sumie z 450-500 godzin, licząc czas wszystkich trzech przygód :).
Tak więc, jeśli 80 zł. to tak, ale za Downguarda + Hearthfire, + włócznie i halabardy w wersji od Bethesdy i nie 2 modele jak w kuszach, ale ze sześć-osiem przynajmniej jak w Morku. Klient płaci więc wymaga :D.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Kiedyś ktoś napisał, że hurtowy wyrób i zaklinanie sztylecików w Skyrim psuje i niepotrzebnie przyspiesza rozgrywkę. Zgadzam się, pod warunkiem, że gramy w grę po raz pierwszy. Tymczasem jest to funkcja bardzo przydatna dla grających po raz drugi i trzeci, kiedy nie ma już wielu tajemnic ale chce się sprawdzić inne ścieżki rozwoju. Właśnie testuję to w mojej grze :).
Wiadomo, że do czasu rozwoju drogich gałęzi kowalstwa jak ebonowe, daedryczne czy smocze, fajnych zbroi czy broni nie uświadczymy jako znaleziska. A pieniądze są bardzo potrzebne w szczególności na treningi poza pewnym poziomem. Np. za szkolenie na poziomie po 80-tym w broni dwuręcznej Vilkas z Jorvaskrr bierze około 4 tys. szt złota za lekcję. Normalnie grając i wydając nie jest łatwo zebrać jednorazowo po 15-20 tys. złota na poziom. Nie bez kowalstwa i zaklinania. Tutaj chylę czoła przed Bethesdą za czar wypędzenia daedr zaklęty w sztyletach :). Nie dość, że wspaniale podnosi umiejętność zaklinania to pozwala wykształcać zdolności w treningu od niższych poziomów. Grając pierwszy raz w Skyrim chyba do 15- albo 20-tego poziomu praktycznie nie korzystałem ze szkolenia, głównie nie mając dość zasobów, ale tracąc tym samym wiele możliwości. Przy obecnej trzeciej grze szkoliłem postać od 2-3 poziomu (głównie na łuku, z Faendalem), świadomie doprowadzając do sytuacji, w której na obecnym 34 poziomie kowalstwo mam dopiero na 60 pkt (zbroje jedynie stalowe i krasnoludzkie w perkach), więc nie zyskuję właściwie nic ze znalezisk, a cały dochód uzyskuję tylko przez skupywanie klejnotów duszy, polowanie na pastwiskach zaklętym na dusze łukiem, zaklinanie i sprzedawanie wszystkim kupcom sztyletów z czarem wypędzania daedr. Ten sposób zarobku wykorzystuję już tydzień, co przynosi mi wiele frajdy, pozwala skupić się przez długi czas na czymś innym niż odkrywanie odkrytych wcześniej krain i wykonywanie rozwiązanych już dwa razy zadań. Polecam i pozdrawiam :).
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Sorkvild wrote:Pewnie watek fabularny to 8 godzin, a to nawet niezle. Przy powolnym wyjadaniu starczy na dluzej Smile
Główny wątek może trwa 8 godzin dla szybkich graczy. Ja nie jestem takim i po ok. 20-u godzinach (tylko głównego tematu Dawnguard) poznałem dopiero połowę.
Nie wolno przy tym zapominać, że Dawnguard to nie tylko jedna seria zadań. Dawnguard zmienia też niektóre aspekty głównej gry i dodaje nowe. Np. wędrując można być atakowany przez nowe kreatury (zwierzęce, humanoidy i fantastyczne). Niektóre, jak gargoyles, to naprawdę nie łatwe. W sumie ponad 45 nowych "zwierzęcych" przeciwników i ponad 80 nowych humanoidów (wrogich i przyjaznych). Mnóstwo nowych ubrań, broni, książek i innych. Nowe czary, blessings i dragon shouts (nie wiem, jak to po polsku).
Wędrując można znaleźć groty, jaskinie, grobowce i inne obszerne podziemne budowle w miejscach, które się dobrze znało. Wiec główna gra jest przez to nie źle urozmaicona. W sumie 24 takie nowe miejsca, większość związana z quests. A quests to nie tylko ta główna linia tematyczna Dawnguard, ale wiele z tym nie związanych side quests. W sumie 39 nowych.
Jestem np. teraz w trakcie takiego side quest, który zaczyna się czytaniem takiej niebieskawej książki. Spędziłem nad tym już kilka godzin, bo nagroda ma być bardzo praktyczna.
Mam możliwość "wołania" konia, mocnych szkieletowych pomocnikow i nawet smoka Durnehviir'a. W odróżnieniu do Odahviing'a ten nowy pomaga też w zamkniętych otoczeniach, jak jaskiniach.
Od pewnego momentu w głównym wątku Dawnguard jest możliwość dodania dodatkowego stałego slot na follower (oj, ten mój Polski), tak że od kilku tygodni kieruje trzema babkami [ external image ]. Jest jeszcze możliwość na dodatkowy stały zwierzęcy slot (np. dla psa), ale dla mnie to chyba za dużo.
Podsumowując, zakup Dawnguard opłacał się dla mnie.
Sauron11 wrote:Kiedyś ktoś napisał, że hurtowy wyrób i zaklinanie sztylecików w Skyrim psuje i niepotrzebnie przyspiesza rozgrywkę.
Tak to było kiedyś. Po przedostatnim patch'u już nie jest to takie łatwe, bo droższe i bardziej czasochłonne (wyróbka sztyletów podwyższa teraz tylko minimalnie kowalstwo).
Wiadomo, że do czasu rozwoju drogich gałęzi kowalstwa jak ebonowe, daedryczne czy smocze, fajnych zbroi czy broni nie uświadczymy jako znaleziska.
Znajdziesz, tylko trzeba szukać. Aktualnie nie mam żadnego perk'a kowalstwa, a znalazłem już daedryczne i smocze bronie i pancerze.
Tutaj chylę czoła przed Bethesdą za czar wypędzenia daedr zaklęty w sztyletach :).
Chwalisz ich, jakby się strasznie nad tym jednym namachali... [ external image ]
Nie dość, że wspaniale podnosi umiejętność zaklinania to pozwala wykształcać zdolności w treningu od niższych poziomów.
Podnosi umiejętność zaklinania, jak każdy inny czar - w tym punkcie nie ma różnic. Ale masz racje, że kupę forsy przynosi.

klarix [ external image ]
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

na Gry-online pojawił się artykuł o najciekawszych modach do Skyrima. Kilka mnie zainteresowało, oprócz tych trzech są jeszcze mody na lepsza grafikę, zmiana drzewka umiejętności, zmieniony system walki, nowe zbroje. To jest opis:

"Tundra Defense to nie tylko najciekawszy mod do Skyrima, ale też jedna z najlepszych modyfikacji w ogóle. Dodatek pozwala na zbudowanie własnego miasta oraz zaludnienie go strażnikami, handlarzami, magami i zwykłymi mieszkańcami. Można też zbierać podatki i wyznaczać gwardzistom trasę patrolu, po dobraniu dla nich odpowiedniego ekwipunku. Jeśli ktoś ma żyłkę do biznesu, nic nie stoi na przeszkodzie, by wynajął kopalnię i zarządzał pracującymi w niej górnikami (ze sporym zyskiem!). Gdyby tego było mało, da się też stworzyć dwemerskich strażników, wznieść w pełni działającą kuźnię oraz wykonać kilka prostych questów związanych z ulepszaniem i rozbudową zamku. Modyfikacja zawiera elementy typowe dla gatunku tower defense – miasteczko co jakiś czas pada ofiarą bandytów, potworów, a nawet smoków. W takim przypadku naszym celem jest obrona cywilów aż do odparcia wszystkich przeciwników. Wrogowie pojawiają się w losowych momentach, ale można przywołać ich zdalnie – to świetny sposób, aby zyskać nieco kosztowności. Złoto przydaje się do dalszej rozbudowy fortecy – warto zamontować pułapki na niedźwiedzie, wzmocnić bramę oraz zadbać o wyposażenie strażników i nadwornych magów. Jako że mod pozwala na całkowicie dowolne ukształtowanie miasta-zamku, ilość możliwości jest prawdziwie nieskończona. Wielu graczy przekonało się już, że strzeżenie swoich włości sprawia nierzadko więcej frajdy niż podstawowa zawartość Skyrima. Nakładkę instaluje się go poprzez przerzucenie plików do katalogu „Data”, a uruchomia przy pomocy Nexus Mod Managera lub zakładki „Pliki danych” w samym Skyrimie. Wymaga ona jednak programu Skyrim Script Extender, wspierającego fanowskie modyfikacje.

mod: http://skyrim.nexusmods.com/mods/22330
Last edited by Kajdorf on Sun, 7. Oct 12, 22:06, edited 2 times in total.
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

i drugi mod:
"Jeśli marzyłeś o zbudowaniu własnej siedziby, ale Tundra Defence nieco Cię przerasta, zainteresuj się tym dodatkiem. Modyfikacja pozwoli Ci na odrestaurowanie zrujnowanego domku, który znajduje się naprzeciwko opuszczonego więzienia. Przy stole kowala znajdziesz akt nadania ziemi, a na szczycie wzgórza – schemat budowy poszczególnych elementów domostwa. W przeciwieństwie do swego bardziej skomplikowanego brata BYOH umożliwia wzniesienie zamku tylko w jednym, z góry upatrzonym miejscu – ale za to budowa przebiega w bardziej realistyczny sposób (od fundamentów, poprzez sam szkielet, aż po dach). Aby postawić dworzyszcze godne Dovahkiina, należy zgromadzić odpowiednią ilość surowców – drewna, sztabek żelaza, węgla itd. Z pozyskanych wcześniej składników tworzy się domyślną (i jedyną dostępną) bryłę budowli, ale już wyposażenie wnętrza zależy od gustu gracza. Pomieszczenia można dostosowywać do własnego widzimisię – odnajdzie się w nim praktycznie dowolna postać. Co przy tym ważne, wznoszenie twierdzy odbywa się w sposób prosty i intuicyjny, a rezultat potrafi być naprawdę imponujący. Mod stanowi poważną konkurencję dla oficjalnego dodatku DLC – Hearthfire. Nie zawiera wprawdzie tylu opcji co konkurencyjne Tundra Defence, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zainstalować obie aplikacje. Jest to ciekawa propozycja dla wszystkich, którzy marzą o własnym kącie w nieprzyjaznej krainie Skyrim."

mod: http://skyrim.nexusmods.com/mods/18480
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

I trzeci:
"Mod pozwala na lepszą kontrolę nad towarzyszami, wprowadza komendy głosowe oraz wyższe AI drużyny. Dopiero z tym dodatkiem można faktycznie dowodzić podkomendnymi – wydawać im proste polecenia, takie jak „czuwaj”, „podejdź bliżej”, „ulecz się” itd. To jednak nie koniec – modyfikacja umożliwia też trenowanie kompanów gracza (co awansuje ich na wyższy poziom), zmianę ich ekwipunku, podglądanie statystyk czy naukę czarów (o ile otrzymają odpowiedni podręcznik). Sprawia to, że gra nabiera bardziej taktycznego wymiaru. Dzięki zwiększonemu limitowi podwładnych, można się wręcz poczuć jak prawdziwy dowódca na polu bitwy! Co ciekawe, mod nie odnosi się jedynie do postaci humanoidalnych, ale również do wierzchowców. Od teraz można przytroczyć niepotrzebny sprzęt do końskiej kulbaki, jak również nabyć odpowiedni transport dla naszych towarzyszy – ci z radością wsiadają na swoje rumaki i podróżują na ich grzbietach, biorąc aktywny udział w walce z siodła. Ta nowinka znacznie dynamizuje rozgrywkę oraz sprawia, że marzenie o stworzeniu własnej drużyny staje się faktem.
Po zainstalowaniu moda należy włączyć grę, zdymisjonować wszystkich kompanów, zapisać rozgrywkę i zrestartować program. Przy następnym uruchomieniu modyfikacja będzie już działać. Aby rozszerzyć interakcje z wierzchowcami, trzeba udać się do Białej Grani i u sprzedawcy koni (Skulvara) zakupić odpowiedni sprzęt. Dodatkowe opcje związane z towarzyszami otrzymuje się przy kolejnym ich zatrudnieniu, natomiast komendy głosowe można znaleźć w książce „Field Command” w domu gracza w Białej Grani.
Moda nstaluje się go poprzez przerzucenie plików do katalogu „Data”, a uruchamia przy pomocy Nexus Mod Managera lub zakładki „Pliki danych” w samym Skyrimie. "

mod: http://skyrim.nexusmods.com/mods/14037
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Ooo dobre rekomendacje :)
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Fajne modziki :).
Tylko dlaczego drugi z nich ma być konkurencją dla Heathfire, a nie pierwszy, gdy ten pierwszy wygląda na mocniej rozbudowany w sensie konstrukcyjno-logistycznym :).
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:(...)
dragon shouts - smocze krzyki
blessings - błogosławieństwa (ewentualnie "dary miłosierdzia" dostępne po przekazaniu 1 septima żebrakom)
quests - zadania (główne)
side quests - zadania poboczne
"wołania" konia - chodzi pewnie o "przywoływanie".
follower - towarzysz
klarix wrote:Znajdziesz, tylko trzeba szukać. Aktualnie nie mam żadnego perk'a kowalstwa, a znalazłem już daedryczne i smocze bronie i pancerze.
No niestety ale musze podtrzymać swoją wersję :). W pierwszej grze najpierw zająłem się poszukiwaniami i nie znajdywałem takich artefaktów do osiągnięcia zaawansowanych poziomów kowalstwa, podobnie nie były dostępne u sprzedawców. Teraz na trzeciej grze mam już 37 poziom i zdobywam i widzę w sklepach max ebonowe fanty. Żadnych daedrycznych czy smoczych jeszcze nie widziałem, a moja postać jest już mocno wypasiona (zaklinanie na 100 pkt, broń 2-ręczna na 90 pkt, a kowalstwo na 67 pkt. i nadal max orkowe).
klarix wrote:
Tutaj chylę czoła przed Bethesdą za czar wypędzenia daedr zaklęty w sztyletach :).
Chwalisz ich, jakby się strasznie nad tym jednym namachali... [ external image ]
Myślę, że ten czar nieprzypadkowo jest wpleciony w Skyrim, zważywszy, że w przeciwieństwie do Obliviona, w Skyrim samych Daedr spotykamy może kilka w całej krainie, a w walce raczej przeciwnicy ich nie przywołują, więc czar poza korzyścią z kosztu super drogiego przedmiotu raczej nie daje korzyści ofensywnych czy obronnych, jakie sugeruje jego nazwa. Zakładam więc, że to specjalny ukłon Bethesdy, coś jak "bug" z treningiem u Faendala czy kupcem z Rzecznej Puszczy, a nie niezamierzony wypadek przy pracy :).
klarix wrote:Podnosi umiejętność zaklinania, jak każdy inny czar - w tym punkcie nie ma różnic. Ale masz racje, że kupę forsy przynosi.
klarix
A czy nie jest tak, że im większa wartość zaklinanego przedmiotu tym dłuższy pasek dodawany do postępu w zaklinaniu? W tym przypadku żelazny sztylecik zaklęty potężnym daedrycznym czarem winduje cenę z 10 do np. 2100 złota i pasek zapełnia się szybciej. Tak też jest np. w alchemii.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Sauron11 wrote:dragon shouts - smocze krzyki
blessings - błogosławieństwa (ewentualnie "dary miłosierdzia" dostępne po przekazaniu 1 septima żebrakom)
quests - zadania (główne)
side quests - zadania poboczne
"wołania" konia - chodzi pewnie o "przywoływanie".
follower - towarzysz
Dziękuję. Postaram się zapamiętać, ale za rzadko piszę w tym języku.

klarix [ external image ]

Return to “Polskie / Polish Off Topic”