Egosoft: jo jo, a je to dobře, alespoň jde vidět zájem o hráče. jen chudák ten kdo si to po mě překládá

(pokud se tak děje)
MP HUB: já bych ho nechal ovládat hráči na týden, jako odměnu za nějaký ukol ve společnosti (jako celek) enbo vážně nechat náhodně na systému ať si s branami hraje jak sám uzná za vhodné.
Dle statistik ruzných online her, po čase hráči přestávají hrát kvuli stereotypu, takže pokud má být online hra/MP uspěšný musí umět nečím překvapit. A rozhodně náhodné rekonfigurace bran by tedy dokázala jak pobavit, tak i zavařit... (neměnil bych brány u "domovských" sektorů ras, to kvuli nováčkům ve hře.
HQ: tedy jako Ustředí, také se dají měnit barvy...
tedy zkusil jsem ale je to "vymaštěně" udělané terranské lodě s červeným pruhem měli maximálně o krapet světlejší/tmavší pruh jinou změnu jsem v tom neviděl.
No je fakt, že od posledního patche (jsem u X3TC) až na rozlišení (1366x768x32) musím mít vše na nízkém nastavení. no ne že by to bylo naškodu, ale někdy mi ten lesk na lodích (hlavně OTAS) dost chybí. A pokud není sektor opravdu hodně světlý, jsou stanice jak...armádní šedivá co používá USA. Výhodou zas tedy je, že když potkám nějaké Terranské bílé monstrum a je kousek ode mě, že nejsem slepej. Výbuchy z blízka oslepují pořád no...
Souboje: sice čteš, ale asi ne moc pořádně

hráči
1x M1
tuším že jsem psal i 1x M7
1x M6
1x TM
5x TS
4x M3 / M4 / M5
nevím přesně, je to někde na předešlých stránkách.
M2 bych hráčům nedával. Už si dokážu představit, ajk si každý kdo muže udělá vlastní společnost kvuli M1/M2 pak se to seběhne někde v jednom sektoru, začne pálit a nejen ž ese server zblázní, ale tak se i zblázní počítače samotných hráčů...
proto omezení lodí (v reálu taky nemáš 40 aut), omezení vstupů do sektorů (+ rezerva)
je to hodně omezující to ano, ale od toho to je právě MP/online aby hráči i s málem spolupracovali...
Ještě se vrátím k tomu stereotypu her...
Spousta her, ať jsou jakékoliv brzy přestanou bavit, jelikož hráč vydělá zlato, drahokami, goldy, yangy a já nevím co ještě, nakoupí si super věci v ruzných itemshopech, okouzlí je, orunuje, nabonusuje ... atd. stanou se extra silnými (hurá dám toho a toho bosse a nemusím se dělit o drop/itemy atd....) čímž pak postrádá smysl celá online/MP hra
X-Universum má obrovskou výhodu s "budoucí" nevýhodou
1) nemožnost dokovat přistávacím počítačem/automatem v blízkositi nepřátel (automatem nevím jestli to v SP jde, ale s počítačem ano)
2) omezit rychlost. Ono to vyzní hrozně blbě, ale kolikrát se mi stalo, letím si to v Anacondě (M1) (v příručece, tutoriálu taky myslím a ještě někde) stojí, že by jsi se měl těmto lodím vyhýbat, jelikož špatně manevrují) no nespočítám tech fleků na trupu co jsem kolikrát smetl, jen proto, že ťulpasové letěli rychle.
Jelikož v MP neexistuje (nemuže existovat) singulátor času (nebudu vysvětlovat proč

to je jasné) tak všechno pěkně ručně...
a aby to nebylo tak jednoduché... (časem si lidi přijdou na svůj styl)
v domovských sektorech (nebo bych zahrnul i sektory typu Jádro) bych pěkně omezil (pod pokutou od NPC) rychlost...
Vstup do brány:
pod 40 m/s pro stíhače
pod 20 m/s pro zmiňovaené M1/M7
rychlost v domovském/jádro sektoru
pod 100 m/s pro stíhače
pod 40 m/s pro M1/M7
(neplatilo by pod zaměřením nepřítele/střely)
ono to teď fakt vyzní blbě, se nějak omezovat ve vesmíru, ale učel to má.
Znám jednu RPG hru, která v MP má omezení, že ve městě (pouze pěšky) ve vesnici na koni/velbloudu/medvědu ale jen cvalem/chuzí (i to je o kus rychlejší než chuze hráče)
a to že město (příkladně Leona) se pěšky šlape reálných 15 minut. je to super muežš věhat

(no další omezení) ne v chrámové čtvrti. Když porušíš vyhlášku tak aniž by byl někde polbíž, zastaví Tě stríž, seřve a pěkně platíš, když nemáš hned -40% XP na hodinu.
Ono člověk než si na to zvykl bylo to děsný, ale teď to má své kouzlo.
Taktéž jako že nesmíš tasit zbraň (nějakou chvíli Ti je vytažená zbraň tolerována) pak to je těžký opruz. No spíše býval. Pro východní Evropu (kam nás tak rádi zařazují západní země) máme od unora smulu.
No ono prost ěhráči nejsou rádi ve hře omezování (hlavně takovýma prkotinama jako rychlost, lodě atd.) ale vezme-li se právě ten stereotyp jiných her (následný odchod na ruzn privátní servery, nebo cheatování atd...) jsou omezení (pravidla světa) opravdu skvělou věcí (dlouhodobě, ze začátku děs, tedy než si lidi zvyknou) no a kdo nechce (nebude chtít) přeci MP/online hrát nemusí, proto asi reálnější datadisk, nebo samostatná hra.
Pokud by se myslelo na všechny možné národy co jsou skalními fandy, hru bych uvolnil zdarma nebo za symbolickou částku (nechci napsat jedno slovo, tak přemýšlím jak nahradit :/ částku udanou ve měně dané země) a pěkně bych kasíroval na formě itemshopu. (taky někde nastíněné na stránkách před touhle)
No ono to stejně vypadá, že když teď Řekům minimální plat klesne na 16.000/měsíc a stou další dotací, že dám tak 10 let a slavné euro padne (no snad na něj nepřejdeme...)
EDIT:
Tedy já to všechno píšu na formu ONLINE proto ta omezení ...
klasicky MP bych neomezoval, ať si lidi dělají GIGA komplexy apodobně, vzhledem k tomu ale by se pak hra musela krutě omezit jen na pár hráčů.
Záleží pak na zpracování, reálně ale jen 6-10 lidí
žádné sankce u ras atd... prakticky by to vypadalo jak Single, jen stím rozdílem, že by si hráč zvolil rasu kvli počátečnímu sektoru apak klasický Single (vydělávání atd, atd, atd, atd) s tím rozdále že by měl jen konkurenci, nebo by se mohl pobitkařit s pár lidma...
MP bych určo nepořizoval ono právě kvuli žánru hry. Dnes jsou oblíbené v MP FPSky a RPG.