X Rebirth - nowa gra Egosoft'u zapowiedziana!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A jak się ma historia Wszechświata X do tych super autostrad (w sumie to statkostrad)? Bramy to z grubsza wiadomo skąd się wzięły, ale te nowe twory?

Btw na Steamie jest pierwsza przecena Rebirtha -10%, tylko czekać na dzień premiery, będzie z 2x tańsza też na Zachodzie :P .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

Niby wszystko ma być od nowa po wybuchu supernovej, a tu statki dalej mają te same nazwy. Na filmiku od Bufiego widać przez chwilę "Katanę" na centralnym, monitorze. 4:28 :) Nie, żebym miał coś przeciwko temu...tak tylko stwierdzam... Swoja drogą, zastanawiam się, na jakim sprzęcie odpalali demo podczas prezentacji, momentami chyba trochę chrupało, przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Żeby się nie okazało ,że do płynnej, komfortowej gry w 1080p trzeba mieć GF Titana ...
Last edited by SEBA_DECEMBER on Thu, 22. Aug 13, 23:46, edited 1 time in total.
Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...
mikaelis
x4

Post by mikaelis »

Eh, Sauron, a ty ciagle narzekasz. Kiedys, ze nic nie zmieniaja, wykorzystuja pomysly moderow, odcinaja kupony :wink: . Teraz, ze wszystko pozmieniali :wink:

A tak na powaznie, to akcja Rebirth ma sie dziac wiele (setek?) lat po X3 i technologia ewoluowala. Chociaz mi sie widzi, ze to taki restart serii, zeby przyciagnac ludzi z mainstreamu.

I prawde mowiac mam troche obaw. Jedna z glownych to sterowanie. Np. w kazdej z dotychczasowych prezentacjach, Bernd ani sie nie zajaknal o "rolling" (nie wiem jak to jest po polsku. Chodzi o manewr gdzie lecac w plaszczyznie xy, odbijasz np. w lewo w kierunku plaszczyzny z) Bylo w kazdym X-sie do tej pory, a tu ani slowa przy omawianiu sterowania (na padzie, sic!).
Brak opcji bezposredniego handlu wlasnym statkiem (prawdopodobnie), ale to moze nie byc wielkim problemem - trudno w tej chwili wyrokowac, dopoki nie poznamy detali dotyczacych handlu.
W sumie, to poniekad sie z toba zgadzam. To bedzie taka wersja alpha, bez wielu zamyslanych funkcji, ktore beda dokooptowane w kolejnych patchach, jak swobodne chodzenie po calych galaktycznych miastach (a nie tylko w obrebie danego modulu), byc moze tryb FPS, itd. Mam tylko nadzieje, ze nie przerodzi sie to w platne DLC (oj cos czuje, ze sie zdziwie :x ).
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Przeanalizowalem dostepne materialy i nie zauwazylem zroznicowania w stylach statkow. Zakladam, ze bedzie lacznie kilkadziesiat statkow, ktorymi beda latac we wszechswiecie. Obym sie mylil...
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sorkvild wrote:Przeanalizowalem dostepne materialy i nie zauwazylem zroznicowania w stylach statkow. Zakladam, ze bedzie lacznie kilkadziesiat statkow, ktorymi beda latac we wszechswiecie. Obym sie mylil...
Fakt, ciężko gołym okiem wychwycić różnice miedzy tymi statkami:
http://store.steampowered.com/screensho ... ?size=1024
http://i.imgur.com/HRRkaZW.jpg
http://1.images.gametrailers.com/image_ ... railer.jpg
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Statek xenonski juz widzialem, co do reszty to design uniwersalny i to moze byc statek kazdej rasy o czym pisalem wczesniej. Chcialbym zobaczyc statki innych niz ludzkie - Splitow, Boronow, Paranidian czy Teladi. Statki, ktore beda rozpoznawalne w swym stylu na pierwszy rzut oka jak bylo to w kazdej dotychczasowej grze.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Wrazenia z dema na Gamescomie i luzne uwagi z wywiadow...

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=341940&start=0

Kilka rzeczy jest zastanawiajacych jak reczny handel...
We want the Boron back!
mezdej

Post by mezdej »

czytając wypowiedzi i oglądając to co się da obejrzeć, zacząłem się obawiać... owszem jeszcze mają trochę czasu, aby to wszystko podopieszczać, ale faktycznie
miało być "żywe" uniwersum a stacje są raczej puste, nawet nie ma tancerek :P
biedne animacje npc - wystarczy spojrzeć jak ta nasza Pani pilot się obraca na swoim krześle....
bufi
x4

Post by bufi »

To raczej bylo tech demo, niz to co faktycznie zobaczymy w grze. Jeden sektor, jedna misja bojowa, brak handlu, brak nawigacji i GOD mode. Mam nadzieje, ze to demko bedzie udostepnione wkrotce aby potestowac jak to chodzi na roznych sprzetach.

P.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A jak animacje i wygląd przedstawicieli innych ras? Będzie można wymienić panią z kokpitu np. na Splita albo Borona? :P
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
bufi
x4

Post by bufi »

Nie, ale beda mody. Juz tam byly dyskusje zeby zrobic Nude Character model, czy cos w tym stylu. Oczywiscie, ktos inny chcial ze Skunka zrobic Falcona Millenium, inny znowu napisal, ze jak to bedzie gdy po kabinie bedzie sie krecil goły Chewebaca ;)

P.
ergo
x3tc

Post by ergo »

bufi wrote:To raczej bylo tech demo, niz to co faktycznie zobaczymy w grze. Jeden sektor, jedna misja bojowa, brak handlu, brak nawigacji i GOD mode. Mam nadzieje, ze to demko bedzie udostepnione wkrotce aby potestowac jak to chodzi na roznych sprzetach.

P.
Niedobrze, bo premiera już niedługo, miejmy nadzieję że jednak mają już znacznie więcej kontentu ...
bufi
x4

Post by bufi »

Najnowszy film z gamescomu:
http://www.youtube.com/watch?v=UMcWjSyuSAA

p.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Z tego co mowil Bernd czyzby oni pracowali nad tym od 2006 roku hm...

Nie wyobrazam sobie zbytnio jak ma wygladac nowy system handlu, to co jest obecnie wydaje sie najbardziej zyciowe i bezposrednie.

Ciekawi mnie sama wydajnosc gry, widzac te filmiki developerkie mam wrzenie ze gra chodzi gdzies miedzy 20-30 fps bo zwolnienia sa widoczne i jak mnie mam oni w studiu raczej maja bardzo mocne sprzety, obawiam sie ze na sprzetach 3-5 letnich raczej trzeba bedzie szukac sporych kompromisow graficznych by cieszyc sie plynnoscia.
We want the Boron back!
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Polecam zapoznac sie z AMA w jakim wzial udzial Bernd. temat na glownej, jakby ktos nie zauwazyl ;)

Jest odpowiedz na to co ciekawilo nie tylko mnie. Czy beda inne rasy i jak duzo bedzie sektorow. Z tego co mowil... Ras bedzie kilka, choc nie tak duzo jak w poprzednich grach. Nie chcial zdradzic dokladnie jakich nie bedzie ale mozna sie domyslac ze Boronow, Paranidow, Khaak i moze Splitow.
Sektorow jakie znamy z poprzednich gier bedzie niewiele, moze kilka. Mimo to maja byc bardzo przepastne podzielone na mniejsze rejony. Ponadto ma zniknac znana podzialna klasy statkow, klasy maja sie dzielic "zadaniowo" nie zas ze wzg na wielkosc - coz ale w poprzenich grach raczej bylo podobnie bo oprocz wielkosci przeznaczenia statkow definiowala ladownia, moc oslon i uzbrojenie.
Solar systems: Few. But huge. A lot fewer than in the older X games, but they can not be compared to any old game. What used to be a sector is now more of what we call a "zone". So logically you have to compare the number of zones with the number of sectors in the old game.
We want the Boron back!
Rafakus

Post by Rafakus »

A czy wiadomo coś na temat czy nowe iksy będą w wersji 32 bitowej czy 64, czy do wyboru będzie możliwość. bo jeśli tylko w 64 to nowego sprzętu specjalnie nie zamierzam składać :)
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

Rafakus, a móglbyś rozwinąc swoją wypowiedź? Bo nie bardzo rozumiem. :lol: Chcesz powiedzieć że dotąd graleś w X-y na 32 bitowym procku ? Jeśli tak to na jakim :o :? No ,chyba ,że masz na myśli te starsze... czyli XbtF lub X2 the Threat...
Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...
bufi
x4

Post by bufi »

SEBA_DECEMBER wrote:Rafakus, a móglbyś rozwinąc swoją wypowiedź? Bo nie bardzo rozumiem.
Chodzilo mu o aplikacje, 32 albo 64 bit.
Na poczatku myslalem, ze gra bedzie w pelni 64 bit. A ktos z Ego pisal, ze moze ruszyc na 32bitowym systemie ale braknie pamieci i gra bedzie chodzila troche lepiej od kupy.
Tak wiec, gra sie uruchomi na 32 systemie ale z braku pamieci(ok 3GB dostepne) to bedzie sie mulic. Dlatego w wymaganiach systemowych jest podane 64 bit, ale tylko ze wzgledu na pamiec.

P.
Rafakus

Post by Rafakus »

Tak, chodziło mi o aplikacje 32 lub 64 bitową, a nie o procki :)
Wracając do rzeczy, to, rozumiem że na systemie 32 bitowym ruszy tylko trzeba będzie mieć dużo pamięci i będzie śmigało. Czy lepiej budować cały system 64 bitowy dla lepszej wydajności :?:
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Rafakus wrote:rozumiem że na systemie 32 bitowym ruszy tylko trzeba będzie mieć dużo pamięci i będzie śmigało.
Na 32 bitowym systemie nie będzie śmigało, nawet jak będzie tam max pamięci.

klarix [ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”