Jak powinien wyglądać X3

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sonen
x2

Post by sonen »

skrót? hmmm..ryzykowna rzecz, nie widziałeś pejnej wersji :lol: :wink:

oczywiście, ze można zrobic skrót, chociaż wydaje mi się, że to sama esencja tego pomysłu (ja bym osobiscie go jeszcze poszerzył na przejmowanie stacji), w którym zawarte są inne , np. generator maskujacy...

pozdrawiam
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ja wtrącę jeszcze słówko o Boronach...
gargoil wrote:boroni - brak pomysłów, Marcy podrzucisz coś, może po kolorze macek ;)
Vill wrote:Jak to u Boronów niczego nie da się wymyślić /CIACH/
Pamiętacie taki serial jak Babylon 5? Występowała tam taka humanoidalna rasa z kostnymi rogami/tarczami na czaszkach... niezbyt do Boronów podobni, ale ja nie o tym... Mieli oni wewnętrzny podział na kasty - była tam np. kasta wojowników, naukowców, kapłanów... czemu nie wprowadzić tego u Boronów? Kasta handlarzy, pilotów, dyplomatów, wojowników, kapłanów, naukowców (Mi Ton, hehe)... wszyscy podporządkowani koronie, a jednocześnie każdy w jakiś sposób inny. Zaczepić Borona-handlarza to pestka, ale Borona-wojownika...?

No i chcę, nie, ŻĄDAM, aby w X3 temat piratów nie został potraktowany po macoszemu. Chciałbym się przyłączyć do jakichś piratów, albo samemu dorobić się rangi najgroźniejszego (może jakiś ranking; vide Pirates! Sid'a Meier'a), tak żeby inni dołączali się do mnie... W X2 można co prawda piracić, ale jest sięsamemu jak palec, no i ranga u piratów przez to (chyba) nie wzrasta.

I ostatnie: na pewno chciałbym mieć wolny wybór rasy, jaką chcę grać (to ponoć ma być?). Włączając piratów. Dziękuję!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Gargoil wrote: Inna rzecz: my pytamy jak dolecieć do np. Argon Prime. A inni zawsze wiedzą, zależy to co prawda od statystyki ale za sterami białych statków siedzą elektroniczne encyklopedie.
W tym akurat nie widzę nic dziwnego :roll: . Kupcy zawsze znają drogę, ponieważ mają na statku mapy gwiezdne dostarczone przez bogatych zarządców stacji, dla których pracują i którzy mogą sobie pozwolić na ich zakup i stałą aktualizację. Niekoniecznie sami piloci frachtowców musieli je zdobywać, latając jak Julian po całym wszechświecie :wink:
Co innego np. obstawa myśliwska takich TLów czy statki patrolowe należące do lokalnych stacji handlowych - Ci nie wiedzą i zwykle odmawiają nawet zasięgnięcia języka. Ich wiedza ma się ograniczać do sektora w którym się znajdują i wyposażanie ich w mapy całego wszechświata byłoby bezcelowe. Ich celem jest patrolowanie i zbieranie informacji, a nie ich udzielanie. Jak dla mnie na razie logicznie, gdy do myślenia analitycznego zaprzęgniemy szczyptę wyobraźni :)
Gargoil wrote: Xenoni mieli symbolizować roboty ze sztuczną inteligencją, moim zdaniem nikt się od nich nie różni. Wszędzie tylko automaty i automaty. Nawet przed stacją obsługuje nas automatyczny system dokujący, a w stacji chyba automatyczny kasjer. Więcej życia. Niech się czuje że X3 żyje a my walczymy o przetrwanie a nie kontynuacje.
Gargoil, więcej wyobraźni. Jest w grze intro, które ma pomagać wczuć się w klimat i pokazać, że ludzie (i ich innorasowi odpowiednicy) jednak w grze występują, gdzie była pokazana i obsługa stacji i mechanizmy działania jakie zarządcy stosują gdy trzeba interweniować, a także pościg i całą resztę, prowadzoną przez żywe istoty. Jak dla mnie wystarczy to aby wyobrazić sobie żyjący wszechświat. Procedury owszem są mocno sztywne i się powtarzają, ale może właśnie takie uproszczenie ma ułatwić współżycie pomiędzy rasami i członkami danej społeczności w systemach. Krótkie i zwięzłe odpowiedzi pomagają szybko załatwiać sprawy i jeszcze szybciej wracać do własnych spraw :wink: W stacjach obsługują nas procedury dokujące i zarządzające. Istoty na tym poziomie technologicznym nie muszą przecież wykonywać same czynnosci obsługowych, komputer stacji zrobi to za nich lepiej :)
Xenoni różnią od innych ras, nie widać ich, w kontaktach z innymi istotami nie istnieją materialnie,jako jednostki człeko lub innokształtne, lecz jako jakaś wyższa świadomość niematerialna, ukryta w elektronice i sterująca globalnie wszystkimi podjednostkami. To by tłumaczyło, czemu w ich statkach nie ma foteli pilota (choć po przejęciu powinien on tam być, bo jak Julian tam siedzi? Może stoi? No i czemu ich ataki są zawsze takie same, według tej samej procedury. Jeśli w X3 będą atakować inaczej to spelni się moje przeświadczenie, że Xenoni to inteligentna ucząca się (powoli) na błędach maszyna. Na pewno nie ma podstaw aby wyobrażać sobie Xenonów jako roboty a'la T800 czy T1000, raczej jako jednostkę Skynet lub system z filmu Tron, którego długie elektroniczne macki sięgają najdalszych zakątków wszechswiata :roll:

Jasne jest dla mnie, że nie należy spoczywać na laurach i tylko skupić się na wyobrażaniu sobie elementów gry, którym programiści w kolejnej odsłonie mogliby spróbować nadać bardziej realne kształty. Jesli jest to technicznie możliwe.. Jednak nie twierdzę, że jest to koniecznie potrzebne, bo w obecnym stanie też gra spełnia moje oczekiwania :thumb_up: .
Gargoil wrote:Sau,czy z forum coś nie tak, u mnie Marcy napisał dwa razy to samo, ja też musiałem kasować drugi zbędny post(identyczny)
Mi się też to zdarza, pojawia sie komunikat, że wysłanie sie nie powiodło ale post faktycznie poszedł. W razie dwóch lub więcej postów usuwajcie zbędne. Ego pisało o jakichś czynnościach obsługowych serwera, co miało polepszyć to i owo, jak patrzyłem przed chwilą to info zmieniło się na "prace zakończone".

BTW: co do piratów to przecież Ego zapodało już jakiś czas temu że będzie mocny akcent na klan piratów bodaj o nazwie Yaki.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Stalovy wrote:Ja wtrącę jeszcze słówko o Boronach...
...Pamiętacie taki serial jak Babylon 5? Występowała tam taka humanoidalna rasa z kostnymi rogami/tarczami na czaszkach... /ciach/... Mieli oni wewnętrzny podział na kasty - była tam np. kasta wojowników, naukowców, kapłanów... czemu nie wprowadzić tego u Boronów? Kasta handlarzy, pilotów, dyplomatów, wojowników, kapłanów, naukowców (Mi Ton, hehe)... wszyscy podporządkowani koronie, a jednocześnie każdy w jakiś sposób inny. Zaczepić Borona-handlarza to pestka, ale Borona-wojownika...?
Zamieniłbym "kasty" na "cechy". Kasty kojarzą się bardziej ze Splitami.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

E.. cechy to troszke cos innego. Cechy dotycza jedynie zawodow a kasty dziela cale spoleczenstwo i kulture. Pomysl Kast u Boronow fajny.. a kasty u Splitow jak by mialy wygladac ?
-kasta wojenna
-kasta bojowa
-kasta bitewna
-kasta zabojcow
:lol:
Raczej klany lepsze bo spoleczenstwo splitow jest malo zroznicowane :)
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

A widzisz Sauronie wielki!
Jeżli stacje są automatyczne, i stało się tak z powodu zaawansowanej technologii, to mnie to napawa raczej niepokojem, gdyż wyobrażam sobie jak może działać czynnik ludzki. Ot czytamy w biuletynie że piraci faszerują statki materiałami wybuchowymi i wysyłają je do zniszczenia stacji. Nie wdając się w rozważania teologiczne, w pewne rzeczy uwierzę na słowo, inne muszę zobaczyć, dotknąć.
Masz rację! Intro pokazuje jak fajnie Julian i Bret kradną statek i uciekają, jak policja prosi ich aby się zatrzymali i uniknęli ryzyka zestrzelenia. A my? Co z nami, wiesz ile czasu spędziłem w skafandrze przy teladiańkim M4 naciskając wszystki możliwe kombinacje klawiszy, żeby tylko taki pościg wywołać. Pozatym nie do procedur mam zastrzeżenia. Chciałbym więcej komunikacji, kontaktu z pilotami. Pytanie o drogę to przykład, ale równie dobrze mogło by być
-cześć, jak leci
-a nieciekawie, denaturat drożeje
-hehe, fajnie było Cię poznać Julian
Albo inna sytuacja. Cały klaster atakuje TS`a. No to dawaj w khaków. TS ledwie uszedł z życiem, ma 5% kadłuba, ale jego pilot to komputer, obliczył że można lecieć dalej to leci, nawet awaryjnymi nie pomiga żeby podziękować. eh

Ale żeby nie było! W Xbtf nie bardzo często ale grywam, a o X2 mam opinię jak najbardziej pozytywną. Jest to gra przełomowa jeśli chodzi o podejście do sprawy ułożenia sobie życia w kosmosie - jakby to powiedział wielki brat "kto nie buduje ten nie je". Dodatkowo skrypty i mody, kopalnia wiedzy dla Kerricka, niedocenionego mistarza w pisaniu skryptów, który jedynie czasmi ma problemy ze znalezieniem posysłu, ale jak już coś wymyśli to nie ma bata. Pamiętaj Sauronku że mówimy o X3!

Pozdrawiam
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Popieram Gargolia! To sa prosby o naprawde "zywy" wszechswiat! Skoro mozna wywolac pilota do rozmowy, to dlaczego musza byc tam tylko trzy powtarzajace sie opcje (z ktorych zreszta jedna nigdy nie dziala - czy kiedykolwiek jakis statek zgodzil sie oddac?)? Na pewno nie musza.

Przeciez wszyscy wiemy, ze Ego ma wspaniala platforme do rozbudowy, tylko do tej pory nie potrafia (???) wykorzystac jej mozliwosci. Pamietacie - wyszedl XBTF i bylo wielka radosc, ze w ogole wyszedl. Zauwazcie, jak szybko pojawilo sie X-Tension, ktore w porownaniu z poprzednikiem mialo 1000% wiecej mozliwosci. Potem wyszlo X2 - i znow wzrost mozliwosci, kurcze, okazalo sie, ze jednak mozna miec wlasne niszczyciele! Zauwazcie tez, ze wreszcie mozna pisac mody - o mozliwosciach gry niech swiadcza pomysly modderow, ktorzy od niechcenia tworza mnostwo nowych mozliwosci! A bonus pack? Wlasna stacja handlowa?
Zauwazcie, jak wzrastaja mozliwosci. Mozna zapytac, czy nie mozna bylo tak od razu? Pewnie tak, ale wymyslenie, napisanie i opracowanie skryptow tez trwa (trzeba tez niestety miec wyobraznie conajmniej tak duza, jak gracze, dla ktorych robi sie gre), a kasy nie ma bez sprzedazy. Wiec ego wypuszcza raz na jakis czas produkty, a gracze od razu zauwazaja, ze moze byc czegos wiecej, lepiej, madrzej. Trzeba miec tylko nadzieje, ze tym razem naprawde nastapi jakis przelom, tzn. dadza nam wiecej, niz sami potrafimy wymyslec w marzeniach ;)

"Zywy" wszechswiat uwazam za podstawe. Musi taki byc, by nie znudzily sie loty. Dlatego tak bardzo podobalo mi sie X-Tension. Wlatywalo sie do sektora, a tu nagle komunikat, ktos chce gadac, albo wyscig, albo ratunek uszkodzonego statku, albo ochrona przed xenonami, a to misja sfotografowania statku dla jakies gazety...
W pewnej bardzo starej grze, ktora nie umywa sie graficznie do X, miodnosci dodawal fakt, ze pilot podczas lotu otrzymywal mnostwo komunikatow od innych pilotow. A to zwykle dzien dobry. A to prosba o pomoc, bo zostal zaatakowany. A to ze ceny zywnosci w danym sektorze (zazwyczaj dosyc odleglym) spadly (to zawsze okazywalo sie prawda). Mozna bylo takze rozmawiac ze stacjami - i tez byla tam opcja "poddaj sie" - i na dodatek dzialala! Jesli bylo sie odpowiednio groznym gosciem, stacja sie poddawala i od tej pory placila haracz!

Uwazam, ze mozliwosci gry sa ogromne. Mam nadzieje, ze ten nowy silnik graficzny pomoze chlopakom z ego dogonic wyobraznie fanow.
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Sauron11 wrote: To by tłumaczyło, czemu w ich statkach nie ma foteli pilota (choć po przejęciu powinien on tam być, bo jak Julian tam siedzi? Może stoi?
Tak tylko ja zupelnie nie mam pojecia po co w takich statkach robic wogóle kabine, szybe i urzadzenia sterujace. :?:
Te statki powinny byc czyms w rodzaju wielkich dron a ich przejmowanie jezeli wogóle takie by mialo miejsce to powinno byc za pomoca uzadzen elektronicznych :!:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mnie najbardziej denerwowali piraci! Ich sektory powinny być bardziej dzikie.
A ty? jeden mendeley poptyka i już po sektorze. Pozatym powinni oni używć statków innych ras, tylko dziko stuningowanych.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Tadeus1 wrote:E.. cechy to troszke cos innego. Cechy dotycza jedynie zawodow a kasty dziela cale spoleczenstwo i kulture. Pomysl Kast u Boronow fajny...
Cechy bardziej się kojarzą z monarchią Boronów.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Witam,
podpiuję się pod Waszymi uwagami, zwłaszcza jeśli idzie o realność gry, o żywy wszechświat. Więcej różnorodnych misji i poważne rozgraniczenie siły statków. Wprowadzenie żywych pilotów mających własne statystyki (umiejętność pilotażu, handlu, walki) i zdobywających doświadczenie zarówno do dyspozycji gracza jak i kompa. Cieszyłoby chyba męczenie się z jakimś naprawdę kozackim zawodnikiem, jak również ucieczka przed leszczem w pas asteroid? Również w aspekcie handlowym przydałoby się co nieco zmienić. Np. utrudnić powstawanie imperiów gracza, a umożliwić powstawanie komputerowych, względnie znacznie powiększyć sektory i wszechświat, by po jakimś czasie gracz nie stawał się siłą porównywalną z np. Argonami. Również ilość dóbr handlowych pozostawia wiele do życzenia.
Kolejną sprawą jest inwencja; możliwość zatrudniania ludzi do ulepszania własnych statków/stacji, usprawniania handlu etc.
O silniku graficznym nie wspomnę (mam jeszcze dużo zaległości, ale ta sprawa chyba pozostanie załatwiona?).
I na koniec najważniejsze: NIECH WRESZCIE ZOSTANIE UJAWNIONA PRAWDZIWA NATURA BORONÓW!!!
To tyle.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Mam nadzieje, że w trójce zostanie zwiększona pojemność większych stacji, ponieważ bardzo denerwujące jest to, że np.. na wytworzenie osłony 125MW potrzeba kilkanaście tysięcy jednostek pojemności na niezbędne surowce, a osłony mieszczą się 2 co zajmuje 50 jednostek. To trochę nielogiczne

Aby kadłuby statków były częściowe tzn. żeby nie było wskaźnika kadłuba ale składał się on z kilku (M5, M4) lub kilkudziesięciu części np. po spadku osłon lub użyciu MM możliwe było oderwanie silnika, lasera, a zniszczenie kokpitu lub mostka równałoby się z przejęciem okrętu, który by trzeba odholować do naprawy. W ten sposób bardziej efektowne stały by się walki z dużymi statkami. Interesująco by było najpierw unieruchomić niszczyciel potem zniszczyć jego środkową część i podziwiać jak ładnie się tworzą dwie połówki :) niszczyciela.

Z tego by też wynikała możliwość samodzielnego zbudowania statku z podzespołów, ale dana, że tak powiem płyta podłogowa statku będzie posiadać oczywiście ograniczenia np. więcej osłon – mniejsza prędkość, więcej slotów na broń – mniej osłon itd.

Podział energii generatora na osłony i broń.

Załoga oczywiście obowiązkowa. Można by dodać jeszcze konieczność przewożenia pożywienia dla niej , a jeśli się skończy to bunt załogi i możemy stracić statek.

Marinsi powinni być raczej Paradianinami lub Splitami. Jak możemy przeczytać w XUDatabase te dwie rasy najlepiej radzą sobie z walką.

ENIGMA też by się przydała.

Ufff, na razie to tyle
CDN
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

A oto i obiecane podsumowanie. Można to rozwinąć albo jeszcze skrócić.

1)Skrócenie czasu lotu poprzez napęd skokowy, któremu podajemy współrzędne w sektorze.
2)Udostępnienie biuletynów w czasie lotu w przestrzeni
3)Możliwość handlu poprzez teleportowanie towarów, bez konieczności dokowania, zwłaszcza dla statków klasy TL,M1,M2,M6
4)wygląd zewnętrzny statków dopasowany do ich funkcji, np. lotniskowce z pasem startowym
5)Zwiększenie efektywności (ilość i częstotliwość) opuszczenia statków z pokładu M1
6)Zmniejszenie wpływu na karierę przypadkowego ostrzału obcego statku
7)Zaistnienie układu politycznego pomiędzy daną rasą a graczem, układ regulował by stosunki między rasami a graczem na poziomie możliwości handlu, zbrojenia, wymiany informacji, wzajemnego wsparcia w czasie konfliktów, brak możliwości bycia sojusznikiem wszystkich ras (zwłaszcza boronów i splitów)
8)Możliwość przypisania, nadania lub podboju terenów na własność gracza
9)Bardziej rozbudowane scenariusze przejęcia wrogich statków, np. statek należy unieruchomić odcholować do bazy lub wysłać desant. Towary przewożone przez statki mogłyby być cenniejsze.
10)Rasa xenonów i khaków powinna dysponować zapleczem gospodarczym umożliwiającym budowę ich własnej floty, bezmożliwości respownowania
11)Sektor stołeczny/macierzysty powinien być chroniony w takim stopniu aby gracz na żadnym poziomie rozwoju nie był w stanie unicestwić żyjącą w nim rasę, np. wykorzystując wyższość swej inteligencji lub z wykorzystaniem bug`ów. Sektor taki powinien być chroniony przez niszczyciele klasy M0, uzbrojone w działa dalekiego zasięgu.
12)Możliwość łamania zabezpieczeń stacji poprzez np. wgrywanie wirusów, co umożliwi nam lądowanie na stacji pomimo jej wrogiego nastawienia do pilota
13)Zwiększenie bezpieczeństwa w sektorach bliższych macierzystym, gdzie ochrona jest silniejsza, i zwiększenie ilości niebezpieczeństw w sektorach zewnętrznych.
14)Umożliwienie graczowi możliwości stosowania przymusu siłowego do zmuszenia pilotów obcych statków do ich opuszczenia, większa skuteczność wobec słownego żądania o poddanie statku
15)Możliwość włączania auto-destrukcji na własnych stacjach i statkach
16)Możliwość naprawy statków klas m5, m4, m3, ts, tp na pokładzie lotniskowca, np. za pomocą rudy i części naprawczych.
17)Stworzenie nowej klasy statków wsparcia których zadaniem było by dozbrajanie i naprawa uszkodzonych jednostek, np. w zależności od doświadczenia naprawa byłaby coraz skuteczniejsza.
18)Zwiększenie ilości składowanego towaru na stacjach
19)Zwiększenie różnorodności towarów i broni poprzez podział na towary standardowe i te które zdobyć można wykonując misje specjalne lub znajdując je w ukrytych kontenerach
20)Umożliwienie wygrywania na loterii, nawet mniejszych kwot niż główna wygrana
21)Zaawansowany system namierzania, umożliwiający np. namierzenie najbliższej rakiety lecącej w kierunku mojego statku
22)Podział kadłuba na poszczególne sekcje: uzbrojenie, sensory, silniki, osłony. Stworzenie gamy broni jak disruptory i zakłócacze stworzone specjalnie w celu niszczenia kankretnych podzespołów
23)Podział społeczności danej rasy ze względu na wpływy. Przedstawiciele jednej grupy, kasty czy klanu rywalizowali by o wpływy. Doprowadziło by to do niejednolitego poparcia rasy dla gracza. Poszczególne grupy wpływowe mogły by być likwidowane, a na ich miejscu generowały by się inne
24)wprowadzenie akt personalnych członków załogi, dzięki który można wynajmować, rozwijać, doszkalać i awansować pilotów, operatorów działek. Członkami załogi mogliby być ludzie wynajęci na stacjach, złapani lub kupieni niewolnicy
25)Wprowadzenie statków dryfujących i pustych. Dawało by to możliwość ich przejęcia po złamaniu zabezpieczeń danego statku. Przykładem może być sytuacja zaprezentowana w intro X2.
26)Rozbudowa scenariusza przechwytywania dużych statków rasy Xenońskiej. Zakłada ona min. używanie urządzeń maskujących, zakamuflowany dron łamał by zabezpieczenia śluzy doku, po czym wprowadzał by do głównego komputera wirus lub inne tego typu oprogramowanie i dokonywał by przeładowania systemu operacyjnego z xenońskiego na nasz. Każdy krok byłby obarczony niepowodzeniem i bazował by na z góry założonym prawdopodobieństwie
27)Sposób przejmowania statków powinien ulec zmianie w taki sposób aby przejęcie statku było o wiele trudniejsze, w mniejszym stopniu bazowało na prawdopodobieństwie, a łup powinien być bardziej cenny
28)Wprowadzenie niewolników jako surowiec w koszarach, pozostałymi surowcami były by ogniwa energetyczne oraz Alpha IRE (LDI). Produkowano by w ten sposób marine`sów używanych następnie do zadań specjalnych przejmowania fabryk, naprawy poszycia itp.
29)Zwiększenie różnorodności rasy piratów poprzez min. podział na klany. Możliwość zostania piratem "ze statystykami", co spowoduje że w przyszłości inni będą dołączać się do nas i utworzy się w ten sposób nowy klan.
30)Umożliwienie wyboru rasy gracza na początku gry
31)Zwiększenie żywotności w kosmosie poprzez: zwiększenie różnorodności komunikatów, jakie nasz pilot może wypowiadać do innych pilotów, inni piloci również komunikują się z nami min. w sprawach nie mających związku z wątkiem gry (przywitania, zapytania, groźby, szantaże, żądania abordażu itp.) Po zadokowaniu do stacji aktywność ludzi i przedstawicieli innych raz powinna być bardziej zauważalna min. poprzez obecność ekip naprawczych, animowanego menu handlu, itp.
32)Rozwój świata X. Istnienie wielu nie zabudowanych sektorów, nawet nieodkrytych, ich elploracja i eksploatacja przez wszystkie rasy, budowanie fabryk przez komputer, budowanie floty niszczycieli i lotniskowców, spektakularne bitwy
33)Plotki rozpuszczane na biuletynie ogłoszeniowym powinny być potwierdzone, np. wiadomość o tajemniczej zawartości jednej z Asteroid w systemie Thuruk Beard, okazała się fałszywa, jak wszystkie pozostałe.
34)Umożliwienie modułowej budowy statków, co wpływało by na ich zewnętrzny widok, dawało by to także możliwość produkcji statków zwiadowczych, szturmowych, bombowców, przewagi przestrzennej itp. Dobór uzbrojenia, mocy silników, wytrzymałości tarcz byłby kompromisowy. Zwiększając prędkość statku malały by jego możliwości defensywne i ofensywne.
35)Klasa statku i pojemność ładowni powinny być wzajemnie zależne. Małe statki klas m5, m4, m3 powinny być statkami przeznaczonymi do walki i posiadać znacznie mniejszą ładownie co zwiększyło by realność rozgrywki
36)Możliwości stacji co do ilości zadokowanych statków powinny być bardziej zbliżone do rzeczywistości, np. ilość miejsc do dokowania wewnątrz stacji powinna być jednocześnie maksymalną pojemnością stacji
37)Uwzględnienie naszego stanu majątkowego przy publikacji listy najbogatszych istot w biutetynie ogłoszeniowym

OK.to wszystko, zbierałem pomysły po kolei, starałem się nic nie pominąć, dajcie znać jak trzeba będzie coś poprawić.
Sau co sądzisz, czy to jest wersja którą można już tłumaczyć jako coś w rodzaju listu od członków POLSKIEGO forum do ekipy z Egosoft pracującej nad X3
Sonen, 26 punkt to skrót Enigmy!
Vill - no to jak. Można na Ciebie liczyć z tłumaczeniem?

Edit:35-37

Pozdrawiam
Last edited by Gargoil on Sun, 15. May 05, 10:46, edited 2 times in total.
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
sonen
x2

Post by sonen »

dobra robota Gargoil!!!!
BQB
x2

Post by BQB »

Gargoil, dodałbym, że jak już będziemy obrzydliwie bogaci, to będziemy umieszczani na listach najbogatszych i innych tym podobnych listach.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Gargoil, chyba można. Napracowałeś się chłopaku :D
(aha, trochę popoprawiałem byków..)

Nie wiem czy którys z punktów to uwzględnia, ale jeśli czegoś mi brakowało w X2 to tego:
1. Technologia kompresji ładunku jest zbyt doskonała. Statek jeśli ma jakąś przestrzeń ładunkową to powinna ona być w nim w widoczny sposób wydzielona. Większość statków M5-M3 ma jedynie miejsce dla jednego pilota a jednak może zabrać mnostwo towaru, a nawet przewozić pasażerów. Juz w intro Julian i Bret we dwóch przylecieli jednomiejscowym myśliwcem. Przewożenie czegoś wiekszego statkiem tak małym jak Pegaz jest możliwe, choć być nie powinno, chyba że na kolanach pilota.
2. Pilot powinien mieć swoje kolana (i całą resztę) :)
3. Stacje powinny mieć ograniczoną ilość miejsc w hangarze.
Powinny też wyglądać tak, żeby było widać, że to co wleciało do środka rzeczywiście się tam znajduje, a nie zostało przez tę stację skompresowane. Moje marzenie o posiadaniu splickiej stacji handlowej zostało spełnione, jednak patrząc na nią z zewnątrz nie wiem gdzie podziała się wysłana do jej wnętrza moja wielka flota :oops:

To mi nieco przeszkadza :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Dziekuje wszystkim którzy podzielili sie swoimi oczekiwaniami względem X3, dzięki czemu może i polski team urośnie. :wink:
Sau - dobrze że poprawiłeś i że sie zdecydowałeś dodać i coś od siebie.
A co do ładowni może realniejszą formą zwiększenia jej pojemności byłoby np. zatrudnienie magazyniera który zdobywając doświadczenie w swoim fachu, coraz efektywniej "układałby" towar w ładowni co nie zwiększało by jej rozmiaru a jedynie towar lepiej upakowany zajmowałby mniej miejsca, więc wchodziło by go więcej. A w M5 masz racje, powinien być co najwyżej mały schowek, na paczki, drugie śniadanie i naszą kartę kredytową :D

Pozdrawiam
sonen
x2

Post by sonen »

ja bym jeszcze dokonał drobnej kosmetyki: otóż dokując do jakiej kolwiek stacji borońskiej mamy wrażenie jakoby byśmy wlatywali do długiego tunelu, a po dokowaniu okazuje się, że jesteśmy w ogromnej hali...troche niekonsekwencji...urozmaicił bym jeszcze same wnętrza stacji...bo chociaż i tak jest ich kilkanaście, powinno ich być kilkadziesiąt...różne dla różnych ras...bo jak z zewnatrz wyglądają inaczej to dlaczego i wewnątrz nie są inne?
sonen
x2

Post by sonen »

w ogóle moim marzeniem jest aby pochodzić sobie np. po statku, czy byłby to taki problem? skoro możemy dryfować w przestrzeni to i pewnie można by było poruszać się po statku a nawet po stacji..itp. itd...
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Sonen, myślę że zrobienie dużej ilości wnętrz wymagałoby mnóstwo pracy, ale również moim marzeniem jast rozmowa z innym pilotem w scenerii, dajmy na to, znanej nam z pewnego baru z Gwiezdnych Wojen (z przygrywającą w tle kapelą Boronek :wink: ).
Btw. czy aby nie zapomnieliśmy o lądowaniu na planetach? Chociaż tych mniej cywilizowanych?
Muszę się jeszcze wczytać w to co napisał Gargoil, ale wydaje mi się, zapomniał o tej prawdziwej naturze Boronów...
Jeszcze coś.
Możliwość pracy w przeróżnym charakterze dla rządów i korporacji. Jako doręczyciel, agent, handlowiec etc. Co ważne; z konsekwencjami swoich czynów! I nie mam tu na myśli pojedynczych misji. To jasne czy mam rozwinąć?
I naprawdę uważam, że ograniczenie naszych możliwości jest konieczne. Można zaczynać karierę na niższym poziomie (np. gońca), ale tak łatwe i bezstresowe wejście w posiadanie własnego imperium, wielkości porównywywalnej ze stanem posiadania całej rasy to jednak lekkie faux pas...

Pozdrawiam

edit JA: a to się rozbujałem. Właśnie sprawa aspektu handlowego, dość skutecznie pomijana przez moich Szanownych Przedmówców (Przedpisów?), nieco mnie nurtuje i postanowiłem ją nieco rozwinąć. Mozna to fajnie powiązać z poziomem trudności gry (coby nie było jak teraz, że tylko wypasem statku się różnią). Np. kasa; są banki w tym wszechświecie? No to co za problem wystąpić do lichwiarzy o kredyt? Szybka analiza dotychczasowych obrotów i już. No i mamy znacznie mniej niż chcieliśmy, samo życie... I okres spłaty za krótki, a jak nie spłacisz to w cywilizowanych sektorach (tu mozna zrobić właśnie uzależnienie od stopnia trudności - również pazerność banków) jesteś persona non grata. Po prostu musisz spłacić dług inaczej jesteś ścigany, nikt nie chce z tobą handlować, zamknięte są biuletyny... Również kredyt celowy może znaleźć tu zastosowanie, np. na statek, nie spłacisz przychodzą smutni i rekwirują pojazd. Ważne w tym wszystkim jest to by egzekwowanie nie było nieuchronne, byś miał mozliwość ucieczki, a twoje dane trafiły do biuletynu i już jesteś ścigany. Myślę że to by pięknie uatrakcyjniło grę i urealniło.
Ale sposobów na finansowanie działalności jest więcej, możesz przecież podpisywać kontrakty z korporacjami, zresztą w różnym charakterze, zależnym m.in. od twoich zdolności (poziomu), etc.
Pole do popisu jest całkiem spore.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”