Massive War Mod
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
-
A dlaczego od nowa? Moze to przez to? Przeciez da sie kontynuowac gre z modem, moze wlasnie wtedy, gdy jestes zaawansowany w grze, pojawia sie nowy watek. Rozumiem, ze jestes w Disco? Moze musisz jednak nabic rangi? Zreszta najlepiej sprawdzic to na rakietach i wspolczynnikach statkow. W read me jest napisane, co zostalo zmodyfikowane. Moze po tym poznasz?
-
A w temacie odwoływania misji - jeśli weźmie się drugą misję(MI-TONG) i polata się dostatecznie długo bez jej przechodzenia po uprzednim wyparkowaniu ekspresa z terracorpu "przechodzi "Jago wrote:Heh! Nie przejmuj się Levisq... mnie wcięło savy i musiałem zaczynać wszystko od początku na X-tream. Olałem początkowy wątek i zwiedzając sektory trzepałem kaskę (i piratów teżlevisq wrote:Nie jestem wredny tylko lubie sie droczyc, nie wiem nie przechodzilem, nawet polowy gry normalnej nie przeszedlem, dopiero wczoraj od wtorku siadlem do kompa by troche pograc, i sie turlam pewnie na szarym koncu ze swoimi trzema SPP i paroma statkami
dla tego powiedzialem ze sam odpal... ja jak jestem ciekawy czegos to poprostu to robie... a nie czekam az mi ktos powie co i jak...). Efekt jest taki, że pani E. misje swoje odwołała (łachy BEZ
), ale za to mam już 2xEPP, 1xPszenica, 4xIguana max, 1xNova max, 1xMandalej max, 1xOrinoko max, 1x Pirat Ship max i ... 1 x Osprey + Harriet max.
Zajęło mi to 6 dni z urlopu![]()
![]()
. A po ostatnich zakupach na prywatnym koncie AŻ 1286 Kredytów

-
Wczoraj pograłem trochę i muszę przyznać, że zaczynać od nowa grę w tym modzie to jest to naprawde XX-treme. Nie dość, ze zaczynasz w środku bitwy z Xenonami mając do dyspozycji tylko argonskiego M5, to jeszcze z 1MW shield i 2x Alpha LDI. Nic tylko nogi za pas brac, uratowac Gonera po drodze i modlic sie, by Xenoni nie zestrzelili slamazarnego statku Gonerskiego (predkosć 64m/2).
Generalnie rozszerzono odleglości miedzy bramami skokowymi (i to odczuwalnie), więc nie wyobrażam sobie latać bez SETA takim transortowcem z prędkością 100m/s
W tak duzym sektorze zapomnij też o graniu bez conajmniej duplex skanera. Ostatnio chyba godzinę szukałem walki - słychać było strzały, ale z powodu niewielkiego zasięgu radaru nie wiadomo gdzie się odbywała.
Udało mi się odkryć dwie nowe stacje kosmiczne:
Argońskie Składowisko Złomu - (tu zaskoczenie, bo nazwa stacji jest po polsku
?)
Greater Energies Conglomerate - taka większa elektrownia słoneczna.
Generalnie, to zapowiada się naprawdę niezła zabawa i to na o wiele, wiele godzin/dni/lat.
Generalnie rozszerzono odleglości miedzy bramami skokowymi (i to odczuwalnie), więc nie wyobrażam sobie latać bez SETA takim transortowcem z prędkością 100m/s

W tak duzym sektorze zapomnij też o graniu bez conajmniej duplex skanera. Ostatnio chyba godzinę szukałem walki - słychać było strzały, ale z powodu niewielkiego zasięgu radaru nie wiadomo gdzie się odbywała.
Udało mi się odkryć dwie nowe stacje kosmiczne:
Argońskie Składowisko Złomu - (tu zaskoczenie, bo nazwa stacji jest po polsku

Greater Energies Conglomerate - taka większa elektrownia słoneczna.
Generalnie, to zapowiada się naprawdę niezła zabawa i to na o wiele, wiele godzin/dni/lat.
Garghgor Ug Nazghorskumm
'Ere we go, 'ere we go throu da kosmos
-
-
Ja wczoraj trochę poobijałem się po galaktyce i trafiłem na kilka fajnych rządowych misji takich jak wspólny przeskok z teladianami do sektora xenonów i robienie rozwałki (płacą kupę kasy za zniszczenie M2 lub M1) ,, paranidzi zaoferowali mi wyciągnięcie ich statku z sektora xenonów ( nie wiem jak to zrobić) . Ponadto naj jakimś forum wyczytałem że co 24 godziny jedna z ras napada drugą , osobiście widziałem splickiego pythona który skasował nemesis w emperor mines. Kolesie którzy robili ten mod trochę przesadzili z wielkością niektórych sektorów i poukrywaniem bram. Stoczni w sizewell szukałem godzinę i jej nie znalazłem
.

-
fajnie byłoby, gdyby Egosoft na swojej stronie (śladem Morrowinda) wypromował kilka "oficjalnych" modow.
Ciągle zastanawiam się czy porzucić obecne osiągnięcia w X-TREME i zacząć grę od nowa w Massive, czy skończyć wątek przewodni i dopiero wtedy "pomęczyć się" w nowy Mod. Jakoć mi MOD zawsze kojarzy się z fanowskimi przegięciami.
Czy ktoś próbował grać w MassiveWar razem z głównym wątkiem X2?? Ponoć wydarzenia w modzie rozgrywają się 20 lat później, więc... ???
Faktycznie w Massive War przesadzili trochę z odległościami między bramami, mogłyby być odrobinę mniejsze.
A swoją drogą to ten gonerski statek jest całkiem niezły.... na handel (bo laserów to w nim nie da się zamontować)
Ciągle zastanawiam się czy porzucić obecne osiągnięcia w X-TREME i zacząć grę od nowa w Massive, czy skończyć wątek przewodni i dopiero wtedy "pomęczyć się" w nowy Mod. Jakoć mi MOD zawsze kojarzy się z fanowskimi przegięciami.
Czy ktoś próbował grać w MassiveWar razem z głównym wątkiem X2?? Ponoć wydarzenia w modzie rozgrywają się 20 lat później, więc... ???
Faktycznie w Massive War przesadzili trochę z odległościami między bramami, mogłyby być odrobinę mniejsze.
A swoją drogą to ten gonerski statek jest całkiem niezły.... na handel (bo laserów to w nim nie da się zamontować)

Garghgor Ug Nazghorskumm
-
-
Ściągnąłem moda 1.8 bez storyline i rozpakowałem go do katalogu z grą.
Ważne jest, aby rozpakować go do katalogu, tak aby zachować "drzewo" plików. mapy i scrypty same wtedy rozpakują się do odpowiednich katalogów, no i katalog "t" też się zapełni. Ponoć nalezy zwrócić uwagę, aby pliku 05 nie należy kopiować do głównego katalogu (czy jakoś tak).
potem uruchomiłem okno startoe X2 (tam, gdzie są ustawienia), wybrałem mod MassiveWar i uruchomiłem grę. W grze dałem "rozpocznij" -> "własna galaktyka"(czy jakoś tak) - tam gdzie stopień trudności -> potem wybrałem Mapę Massivewar (są dwie mapy standardowa i rozszeżona - wybierz tą drugą). I.... już, wszystko było tak jak opisałem.
W tej chwili nie pamiętam dokładnych nazewnictw w/w opcji, dlatego trochę tak mętnie.
Na anglojęzycznym forum w temacie poświęconym mod/scripts jest dokłady opis problemów jakie ludzie napotykali, więc jeżeli moja pomoc nie wystarczyła, to sprawdź tam.
Aha, należy koniecznie zrobić "myk" ze zmianą kodu języka z "44" na "48" w nazwach plików i samych plikach (za pomocą np.Notepada)
[/url]
Ważne jest, aby rozpakować go do katalogu, tak aby zachować "drzewo" plików. mapy i scrypty same wtedy rozpakują się do odpowiednich katalogów, no i katalog "t" też się zapełni. Ponoć nalezy zwrócić uwagę, aby pliku 05 nie należy kopiować do głównego katalogu (czy jakoś tak).
potem uruchomiłem okno startoe X2 (tam, gdzie są ustawienia), wybrałem mod MassiveWar i uruchomiłem grę. W grze dałem "rozpocznij" -> "własna galaktyka"(czy jakoś tak) - tam gdzie stopień trudności -> potem wybrałem Mapę Massivewar (są dwie mapy standardowa i rozszeżona - wybierz tą drugą). I.... już, wszystko było tak jak opisałem.
W tej chwili nie pamiętam dokładnych nazewnictw w/w opcji, dlatego trochę tak mętnie.
Na anglojęzycznym forum w temacie poświęconym mod/scripts jest dokłady opis problemów jakie ludzie napotykali, więc jeżeli moja pomoc nie wystarczyła, to sprawdź tam.
Aha, należy koniecznie zrobić "myk" ze zmianą kodu języka z "44" na "48" w nazwach plików i samych plikach (za pomocą np.Notepada)
[/url]
Garghgor Ug Nazghorskumm
-
Ważne jest, aby rozpakować go do katalogu, tak aby zachować "drzewo" plików. mapy i scrypty same wtedy rozpakują się do odpowiednich katalogów, no i katalog "t" też się zapełni.
Moda sciagamm w zipie i przegrywasm go do mod i nic wiecej sie nie dziee nic sie nie rozpakowuje
dobra wiem juz chyba ze cos nie tak ale co ??
Moda sciagamm w zipie i przegrywasm go do mod i nic wiecej sie nie dziee nic sie nie rozpakowuje

-
-
Jako że mam już dość przechodzenia głównego wątku i stawiania fabryk i ciągłego dokupywania do nich zniszczonych transportowców postanowiłem zrealizować swoje freespaceowe marzenia i po rozpoczęciu nowej gry jako dowódca GDT Aquitaine (Kolos) mający pod swoją komendą kilkanaście myśliwców i bombowców wyruszyłem do boju z paskudnymi khaakami/xenonami vel shivianami. Jako że nie chciałem tracić wątku ekonomicznego ustaliłem sobie że jedynym żródłem dochodu i utrzymania mego okrętu będą nagrody za misje z bbs i rządowe. ( w tym modzie często można dostać zlecenia na atak razem z flotą danej rasy na sektor xenonów bądź khaaków - wczoraj argoni mi proponowali 7 mln za zniszczony m1 i 5 za m2). I zaczęło się ... Ponieważ nie miałem map sektorów wroga musiałem się do nich wybrać na piechotę co zaowocowało wieloma walkami z piratami i paranidami (nienawidzę ich a szczególnie mankossaka) i stratą części moich wspaniałych maszyn ( wyskryptowałem sobie
kolosa , 5 iguan , 5 periklesów , 2 kajmany , 5 nóvek , 5 eXperimentali i 10 mln jako fundusz startowy). Po kilku godzinach lotu doleciałem do xenońskiego sektora położonego niedaleko paranid prime i zachęcony wcześniejszym i stosunkowo mało bolesnym zniszczeniem Oddyseusza ( przedtem miał co prawda kolizję ze splickim pythonem w bramie red light
i stracił osłony akurat gdy byłem niedaleko
) wleciałem do niego na pewniaka i dobrze że miałem zapisaną grę tuż przed skokiem
. Rozwalili mnie w 5 min
. Po kilku nieudanych próbach frontalnego ataku zaczęłem wojnę podjazdową. W czasie gdy periklesu i eXp niszczyły myśliwce nówki (z szerszeniami ) i iguany z ionami kasowały xenońską stację a mój kolos ściągał na siebie ogień jednej m2. Jak to wyglądało!!! total masakra !!! efektem moich działań była eliminacja całego sektora ( włącznie z ukrytą ok 200 km od bramy bazą piracką) za cenę prawię wszystkich myśliwców i 50% kadłuba w kolosie. w finałowej bitwie z J brało udział prawie 40 jednostek i co jest zastanawiające gra mi tylko lekko zwolniła ( a sprzęt mam jak z przedpotopu 1200 celeron radeon 9000 pro i 256 mb pamięci). Gra z pozycji fotela kapitańskiego staje się bardzo strategiczna i mniej nużąca niż handelek ponadto nie patrząc na fabryki ma się więcej czasu na obserwowanie walk kosmicznych (jak dobry film) i zapoznanie się ze statkami ( godzinę zajęło mi wyrobienie taktyki na xenońskie k - teraz je niszczę w 5 min przy użyciu samego kolosa i 2 działek jonowych 1 gamma ppc ,
niestey na J poza frontalnym atakiem wszystkimi siłami nie znalazłem
). Dzięki wielu misjom bojowym można wyżyć z najemniczej profesji bez wdawania się w budowanie imperium a dzięki zoszczędzonemu czasowi można bawić się w wypisywanie nazw skrzydeł , indywidualne ich dozbrajanie i konfigurowanie co dodaje smaczku
.

-
-
-
oj tak zarżnełem na tej gierce 2 joye ( rekord 3 należy do tie fightera
). do dziś stoi u mnie na honorowym miejscu i od czasu do czasu sobie w nią przygrywam (tam też jest sporo modów). Szkoda że w X2 nie ma FreeSpaceowgo klimatu ciągłego zagrożenia a khaaki to nie shivianie ( chociaż mają cośw sobie M2 = sathanas).

-
-
-
ehhh podglądając zipa nie zobaczysz katalogów...
otwórz ten plik - zaznacz opcje "use folder names" i wypakuj do jakiegokolwiek pustego katalogu...
Na pewno bedziesz miał te foldery. Następnie wytnij je i wklej do katalogu z x2
otwórz ten plik - zaznacz opcje "use folder names" i wypakuj do jakiegokolwiek pustego katalogu...
Na pewno bedziesz miał te foldery. Następnie wytnij je i wklej do katalogu z x2
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-