Kokpit problem

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Ja już z tego nic a nic nie kapuję... Radeon 9500 jest sam z siebie (nieznacznie) SZYBSZY od GeForce4 Ti4200 (wykorzystując biblioteki DirectX9; miałem takiego GF'a przez parę dni), a z odblokowanymi wszystkimi potokami TMU jest szybszy nawet od GF4 Ti4800 i Ti4600!! Badnijcie ten link:
http://www.benchmark.pl/artykuly/zestaw ... wykres.gif
a zobaczycie, o co mi chodzi. U mnie jednak wydajność jest nienajlepsza...
Wydajność mojego sprzętu (ok. 3900pkt w 3DMarku'03) to niezły wynik w porównaniu do Radeona 9500 Pro, który przy tych samych ustawieniach 3DMark'a uzyskał 4680pkt, ale we współpracy z P4 2.8GHz. Tutaj o tym piszą:
http://www.benchmark.pl/artykuly/rzut_o ... ona-1.html
(chodzi mi o wyniki w 3DMarku'03) Wyniki te jednak w moim przypadku często mają się nijak do wydajności w grach, albo po prostu ja za dużo oczekuję. Jeśli jednak Kolega posiadający proca o pół GHz wolniejszego niż mój i współpracującego z GF4 Ti4200 rzeczywiście nie ma problemów z wydajnością w X2, to sami powiedzcie - coś tu jest chyba nie tak....

-Pozdro,
-Piquś

P.S. Płytę mam Intela (RockLake D865PERL)
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Mam nadzieję, że te wywody nie przerodzą się w dyskusję, która karta lepasza... A tak wogóle to widziałeś jakie logo pojawia się przy odpalaniu gry? :wink:
Może gierka jest zoptymalizowana pod GF, a może masz lekko kopsniętą konfigurację. Miałem taką sytuację z BloodRyane. Gierka niby dobrze chodziła, ale były momenty, że niemiłosiernie haczyła. Czasami w takich sytuacjach się zawieszała. Inne gry chodziły bez najmniejszych problemów. Jakoś tak wyszło, że wkrótce potem zrobiłem reinstalację systemu. Po ponownym zainstalowaniu tej gierki wszystkie problemy zniknęły. Wyniki w 3DMark'u przed i po reinstalacji miałem identyczne.
Jakoś nie mogę uwieżyć, że Radek 9500 nie może tegop normalnie pociągnąć. Ja na moim 9100 64MB 128bit i A1700+ grałem płynnie na 1024x768x32 z bumpmapping'iem gdzieś do połowy głównego wątku. Potem nastawiałem fabryk i pokupowałem statków i zaczęło trochę haczyć więc przeszedłem na 800x600
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

MariuszDW wrote: Jakoś nie mogę uwieżyć, że Radek 9500 nie może tegop normalnie pociągnąć. Ja na moim 9100 64MB 128bit i A1700+ grałem płynnie na 1024x768x32 z bumpmapping'iem gdzieś do połowy głównego wątku...
I właśnie o to mi chodzi! Przecież Radeon 9500 jest mocniejszy od 9100 (wprawdzie niewiele, ale jednak), a po odblokowaniu potoków staje się dosłownie rakietą... tyle, że nie w moim przypadku. :evil: Jak już pisałem, w 3DMarku wszystko ok, ale nie w grach. System też mam stosunkowo świeży (niecałe 2 miechy), HD'ki zdefragmentowane, jakieś 130-140MB zajętego RAM'u po starcie systemu i takie jaja.... może płyta coś nie teges? Ma ktoś może taką płytę (Intel RockLake D865PERL)?? Jak u niego ta gierka chodzi i jaką ma grafę??

A logo nVidii mnie wkurza w każdej grze. Nie żebym był jakimś zapalonym miłośnikiem ATI, bo wcześniej miałem GF 2MX, a jeszcze wcześniej Riva TNT i było dobrze, ale wiadomo, że każdy kupi to, co mu najlepiej odpowiada, a seria FX'ów to wg. mie totalna pomyłka...
Dodatkowo, nVidia maczała paluchy w 3DMarku 2001, przez co karty ATI dostawały mniejsze oceny, niż wskazywała na to ich rzeczywista wydajność. "Bug" ten został usunięty dopiero w 3DMarku 2001SE. Dlatego odnoszę dziwne wrażenie, że gierki z tym zakichanym logiem działają gorzej na kartach ATI. Chociaż z drugiej strony, skoro X2 działał dobrze na R9100...... Kurde, nawet NFS: Underground mi się drzewił i to wcale nie na najwyższych ustawieniach (1024x768x32bit, WYŁĄCZONE lustra ulic i bajery z DX9), przycinał momentami do 15fps!! I co Wy na to? To już chyba lekkie przegięcie, więc jeśli masz taką plytę główną, jak ja, to daj znać, jak u Ciebie działają gry...

-Pozdrawiam,
-Piquś
ergo
x3tc

Post by ergo »

-Piquś ja mam 9800 pro i tez mam nienajlepsza wydajnosc , podczas gdy np Sauron ma FX5200 i mowi ze jest u niego calkiem niezle, przy podobnej konfiguracji pamieci i procka.

noi o co chodzi ? wyglada na to ze gra jest mocno optymalizowana pod gforce :(
SzaYbuS
x2

Post by SzaYbuS »

Panowie nie zwzieliscie pod uwage jednej sprawy. Kiedy juz mamy troche fabryk i wpi*** statkow to gra zwalnia niemilosiernie bo ekonomia rozrasta sie w strasznym tempie. Nie wiem czemu ale mam wrazenie ze kazdy nasz nowy statek powoduje powstanie 5-10 kupcow neutralnych wszystkich ras. ja mam juz tak gesto w sektorach ze nieba nie widac czasem. I z tego co wiem to faktycznie gierka jest optymalizowane pod karty nVidia. Ja mam GF 2 MX 400 64 MB i to jest syf sprzed 3ch lat. Mam 21 fps w benchmarku x2 w 1024x768 i wszytkim poza particles off. :lol:
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

SzaYbuS wrote:Panowie nie zwzieliscie pod uwage jednej sprawy. Kiedy juz mamy troche fabryk i wpi*** statkow to gra zwalnia niemilosiernie...
Ok, nie ma sprawy, tyle, że ja jak na razie mam 1xSPP, 3xMercury, 1xDisco i 1xMako! To przecież nic, w porównaniu z niektórymi magnatami, którzy samych fabryk mają z 5 razy więcej, niż ja wszystkiego.... a nie wszyscy narzekają na wydajnoiść.... :/
ergo wrote:...Sauron ma FX5200 i mowi ze jest u niego calkiem niezle, przy podobnej konfiguracji pamieci i procka...
Fajnie... przeca FX5200 to istna wiocha (bez urazy), jeśli o wydajność chodzi... qrde, co jest z tą grą nie tak???????? :evil: :evil: :evil:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Piquś wrote:Radeon 9500 jest sam z siebie (nieznacznie) SZYBSZY od GeForce4 Ti4200 (wykorzystując biblioteki DirectX9; miałem takiego GF'a przez parę dni), a z odblokowanymi wszystkimi potokami TMU jest szybszy nawet od GF4 Ti4800 i Ti4600!!
Ti-4200 sprzętowo obsługuje DX8.1 ...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

LeWaR wrote: Ti-4200 sprzętowo obsługuje DX8.1 ...
Wiem, ale to nie zmienia faktu, że R9500 uzyskiwał lepsze wyniki w fps. Wystarczy spojrzeć na efekty testów przeprowadzonych w 3DMarku 2001SE, które wyraźnie pokazują przewagę zmodowanego R9500 nad Ti4200.
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Piquś wrote: System też mam stosunkowo świeży (niecałe 2 miechy), HD'ki zdefragmentowane, jakieś 130-140MB zajętego RAM'u po starcie systemu i takie jaja.... może płyta coś nie teges?
.......
Kurde, nawet NFS: Underground mi się drzewił i to wcale nie na najwyższych ustawieniach (1024x768x32bit, WYŁĄCZONE lustra ulic i bajery z DX9), przycinał momentami do 15fps!! I co Wy na to? To już chyba lekkie przegięcie, więc jeśli masz taką plytę główną, jak ja, to daj znać, jak u Ciebie działają gry...
Chodziło mi raczej o walnięte sterowniki - DX, audio, grafa. Czasami niby jest OK, tylko wydajność niższa. Może pomóc przeinstalowanie wszystkiego - we właściwej kolejności. No ale w sumie, co do tego Radka to nie będę już nic mówił. Nie widziałem go w akcji, ale po tym co czytałem w sieci wiem jedno - super maszyna i muszę sobie taką kupić.
Jeśli chdzi o NFSU, to u mnie po wyłączeniu "lustra" i "rozmazanych świateł", chodzi mi płynnie na 1280x1024x32. Zwalnia (nie przycina) jak się wjedzie do kanałów i unosi się kurz.
Urloki
x2

Post by Urloki »

GF4200,4400,4600,4800 = DX8.0
R8500,R9000,R9100 = DX8.1
R9500,R9600,R9700,R9800=DX9.0 PS2.0
GF5200-Gf5950= DX9.0 PS2.0a
RX800=DX9 PS2.0b
GF6800 = 9.0c PS3.0
ZeDD
x2

Post by ZeDD »

Piguś.
U mnie gra wogóle nie dawała się uruchomić po zainstalowaniu. Nie pomogły czystki na dyskach, w rejestrze itp. Nie pomogła reinstalacja systemu + innych podstawowych programów (którys z nich chyba się gryzł z X2). Poskutkowało dopiero zainstalowanie systemu (golasa) + podstawowe drivery + najnowszy Catalyst dla Radka + X2 (i nic więcej)na drugiej partycji.
Teraz chodzi bez przycinek, a mam tylko AMD 1,7 athlon + radek 9000 + 256 MB RAM. Gram w rozdzielczości 1024x768x32bit z wyłączonymi cieniami, a i fabryk i statków trochę się dorobiłem (7 fabryk i ok 30 statków, odkryte ok 70% sektorów).

Jak nie pomoże taki manewr, ojakim napisałem wyżej, to chyba tylko wymiana płyty głównej na coś solidniejszego.

Powodzenia Piguś
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Erm... PiQuś :) (spoko, nie Ty pierwszy się machnąłeś ;) )

Na razie zrobiłem update BIOSa, zaraz lecę sprawdzić, jak to chodzi, ale niepokojące rzeczy czytałem wczoraj na forum angielskim. Otóż problemy z wydajnością mają nawet kompy... PIV 2.4GHz HT + Radeon 9800!! Przecież to istne rakiety, a i tak wymiękają. Wskazuje to na poważne błędy w enginie gry, na które chyba jedynym rozwiązaniem było by całkowite jego przepisanie... :cry:

-Pozdro,
-Piquś
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

Mylisz się weidzisz probeln w tym ze miec sprzet to nie wszystko trzeba go umniec ustawic apropos x2 ta gra dziala na radeinach ale niestety nie lubi niektorych plyt głownych sam musialem wymienic nosilem sie z tym od pewnego czasu a x2 przyspieszyl ta decyzje :)
Na starej plycie gra sie notorycznie wieszała :(
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Raptorek -> A co rozumiesz przez "stara płyta"?
Ja mam MSI-6337 na intelu 815 i sdramach. Wczoraj zainstalowalem od nowa winde i pomimo, że szybko chodziło to widać jeszcze przyspieszenie 5-10%...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Raptorek -> "stara płyta"?? wiesz, moja jest na chipsecie i865PE, DDR'y w Dual Channel'u i takie tam... :P

Co do ustawień to pogrzebałem trochę w BIOSie przy timingach RAM'u i nie powiem, w 3DMarku 2003 mam wynik wyższy o ok. 180pkt, X2 też minimalnie przyspieszył, ale i tak momentami tnie, jak cholera... Jeszcze spróbuję zrobić reinstalkę winzgrozy tyle, że dopiero za jakiś miesiąc, bo teraz będę miał cienko z czasem....

-Pozdro,
-Piquś
levisq
x3tc

Post by levisq »

Wiecie co widzac po waszych maszynach to proponuje ze powyrzucajcie je za okna po uprzednim powiadomieniu mnie o waszych adresach zamieszkania :-|, naprawde nie rozumiem z czym mozecie miec problemy.
Posiadam PG- K7V Asusa z Raid+ Athlon850, 256SDRam, sprawilem sobie dzieki X2 tylko Radeona 9200, dzwiek - SB512 Nagrywarka LG stary zlom bo jeszcze osemka (ale nie oddam jej za zadne skarby) ale to tylko dla tego ze mi sie filmy przycinaly, i nie mam zadnego problemu... Proponuje zrobic wiosenne porzadki na swoich kompach wraz z reinstalacja systemu + dograniem patch'y + najnowsze sterowniki...
problemy powinny zniknac... przy okazji proponuje tez odkurzyc te swoje pudelka i to dobrze... to i wentylatorki dluzej pozyja... a i mniejsze prawdopopdobienstwo uszkodzenia podzespolow komputrowych (patrz - przepiecia) :fg:

pozdrawiam wiosennie
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

W kompie mam czysto, bo "okresowe czyszczenia" wszystkich wiatraków przypada u mnie raz na ok. 2 miechy - ot tak, dla sportu. ;) Czasem otwieram też zasilacz i też go pucuję, chociaż teraz nowy mam więc przez na razie nie moge go otworzyć.

A system przeinstalowywałem jakieś 2 miesiące temu; chętnie zrobiłbym to znowu, ale na razie brak czasu... zobaczymy :)

-Pozdrawiam,
-Piquś
W.A.C.
x2

Post by W.A.C. »

A teraz przedstawie problem:
-z jakiegos powodu znika mi pasek stanu pojazdu (ten co jest czescia radaru). Poprostu robi sie szary jak by nie bylo oslon i kadluba.
-po wybraniu celu nie pojawiaja sie jego dane (czyli jego pasek stanu ten w gornej czesci HUD-a)
No i co sie stalo??
Czy ja sie pytalem o wydajnosc ??? :lol: w sumie sie przyzwyczailem :P
Ale spoko bo stala sie rzecz straszna :cry:
Mianowicie przestaly sie regenerowac oslony. W statkach i fabrykach.
Mowie powaznie. Regeneruja sie tylko w statku w ktorym sie znajduje.
Stracilem 2 fabryki i dopiero sie zorientowalem :( .
Zagralem jeszcze raz od poczatku i...... hmm blad sie powtarza.
Czy zaczynac trzeci raz ??? Kupic nowy komp ?? A moze wywalic ta cholerna gra co ???
Jakies sugestje ? Konstruktywne wypowiedzi ? Czy moze powiecie ze moj Gforce nie jest zoptymalizowany ? A moze najnowsze sterowniki nie sa najnowsze ?
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Mozna nie odpowiadac tak sobie wstukalem.
Nara.
BQB
x2

Post by BQB »

No to zrobilem sobie upgrade sprzetu:
R9800PRO 256 bit 128 MB RAM
2x512 RAM PC 3200 w dualu
Gigabyte 7N400PRO
Barton 2500+@3200+
HDD SATA 120 GB
HDD ATA 160 w kieszeni USB
DVDRW
LCD 15"
i wiecie co? wiecej ramu szybszy procesor i karta szybsza (przez jakis czas mialem R9800SE nie modowalnego) nic nie dalo w X2 :evil: , ale za to demko DOOM3 pomyka. Jak kumpel przejdzie, to porzycze mu X2, a on mi DOOM3 :twisted:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”