[X?] Faq ?!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MacDyller
x3tc

Post by MacDyller »

Heheh, oczywiście, że jest sens, w końcu na tym polega FAQ :)

Ewentualnie takie rzeczy możnaby po opracowaniu i zebraniu wstawić tutaj.
X3:TC ENG
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Można, tylko kto tam zagląda? Ja po prawie roku bytności na forum, dopiero wczoraj pierwszy raz zaglądnąłem :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Deady
x2

Post by Deady »

Dokladnie - nikt nie zaglada.
Zaloz tu temat " FAQ X-3 XTM (w przyszlosci XNH i XTC). pod jakim innym uzytkownikiem forum. Zaloz ponizej - pytania do faq, zeby w pierwszym tylko i wylacznie odpowiedzi byly, co by kazdy pytaniem nie zasmiecal. Ponumerujesz pytania (podzielisz na te 4-ry grupy tematyczne). Z czasem, jak inni beda chcieli udzielic Rzetelnej odpowiedzi - dostana od Ciebie haslo - badz sam bedziesz je umieszczal. Rzecz gustu i checi.
Jesli stracisz zapal / chec - podasz innym osobom do nicka - ktory bedzie mogl edytowac ten post FAQ haselko i wsio. I wreszcie ruszy temat - ktory bedzie (mam nadzieje) zbieral wszystko do kupy. I nie czyjes "widzimisie" - a konkretne odpowiedzi na konkretne pytania ;) Od "widzimisie" userkow jest cale forum ;)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
jk16

Post by jk16 »

Jestem zdecydowanie "za". Niedawno dołączyłem i nie wszystkie wątki zdążyłem przeczytać. Lata człowiek po innych stronach, a nawet jak tu znajdzie, to czasami konkrety trzeba wyławiać z dyskusji (a niektóre wątki wydłużają się dość systematycznie).
Najważniejsze pytania i problemy powinny być w osobnym temacie, przedstawione w sposób konkretny, krótki i nadzorowane przez wąskie grono osób. To naprawdę bardzo by pomogło na starcie i nie tylko.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

User założony, tematy powstaną.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Kopię poproszę wepchnąć też na XUDB lub na wiki na xudb
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A dzidy nie chcesz?
Jak RAFIO się zgodzi to chętnie.
[ external image ]
Balbinka
x3tc

Post by Balbinka »

OKI SUPER A CO JA MAM ROBIC ??????

ja tez chce sie dolozyc do czegos hihihihih znajdzie siue dlamnie jakies zajecie ?????teraz siedze w domu to mam troche czasu .
no i neta mam 24 mb/s.

jakby co to ja byc do dyspozycji

Joanna.
w odleglych zakatkach galaktyki jest moj dom tam mnie szukaj .
Opoxavier
x2

Post by Opoxavier »

Joanna wrote: jakby co to ja byc do dyspozycji

Joanna.
:oops:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Balbinka wrote:OKI SUPER A CO JA MAM ROBIC ??????

(...)

no i neta mam 24 mb/s.

(...)
Tu raczej powinno być :oops: :oops: :oops: i to dla naszych wspaniałych usługodawców ...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Niedobły Deady specjalnie napisał w wątku sprzed 4 lat, żeby się potem dobrze bawić patrząc co inni wypisują :P .

Moim zdaniem inicjatywa ta, jak to z inicjatywami grupowymi bywa, jest bardzo dobra. Brakuje tu tylko, jak to z inicjatywami grupowymi bywa ;), tego jednego lub więcej entuzjastycznych głosów, krzyczących "ja, ja się za to wezmę" albo "ja, ja to zrobię od początku do końca" ;). Ale spoko, ważna jest inicjatywa, od czegoś trzeba zacząć :).
Zgadzam się, że forum jest najlepszym ku temu miejscem. XUDB moim zdaniem, z różnych powodów, nim nie jest.
Jeśli o forumowe FAQ chodzi, mogę w miarę możliwości czasowych pomóc. Mam jeszcze uprawnienia do dowolnego kształtowania tego FAQ, tłumaczenia, dodawania nowych i usuwania wpisów. To FAQ jest stałe, tzn., niezależne od forum, wpisy są na stałe, a na forum wątki stale się przesuwają i nawet te przyklejone z czasem są odklejane i zastępowane nowymi. Ewentualna aktualizacja tego FAQ (bo daawno już tam nie zaglądałem) plus ewentualna zabawa z linkami na forum i z powrotem, możliwa co tydzień, weekendowo. W tygodniu nie mam na to czasu.
Ale ponieważ nie jestem pomysłodawcą, decyzję pozostawiam Wam :).
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sauron11 wrote:Niedobły Deady specjalnie napisał w wątku sprzed 4 lat, żeby się potem dobrze bawić patrząc co inni wypisują :P .
Cóż, czułem od początku że to podpucha Deadego :-)
Tak więc z FAQ nici :-(
[ external image ]
Deady
x2

Post by Deady »

Nie podpucha. Racjonalnosc. Skoncza sie dzieki temu pretensje niektorych - o ponowne/kolejne/nastepne/identyczne - pytania.
Yacek - spojrz jak Cie bawi pomoc - odpisywanie na problemy. Przeciez nie musisz sie porywac z motyka na slonce. Zalozze ten temat. I pomalu.. spokojnie.. systematycznie uzupelniaj go. Przeciez w podrzednym temacie (pytania do faq) - odpowiedziec (byleby prosto, zwiezle i dokladnie - bez upiekszen a'la tworczosc ludowa slowotworstwem) moze kazdy. Jesli uznasz Ty, czy ktos sie pod tym podpisze (potwierdzi) - masz gotowa odpowiedz. Pozostanie Ci tylko wybrac jeden z 4-ech podpunktow, wstawic nowa cyferke - i skopiowac - pytanie i odpowiedz. Na wiekszosc rzeczy - sam pewnie jej udzielisz. Na inne pytania - ktos z nas udzieli. Ctrl C, Ctrl V ;)
Mozna jeszcze inaczej w sumie zrobic. Mamy juz na forum Drogowskaz tematyczny + FAQ. Ale to juz Sau by musial zadzialac.. zedytowac posta - badz zmienic autora (nicka+haslo) - i tam wszystko pakowac, dajac i Tobie mozliwosc edycji.
Zglaszala sie tez Balbinka. Coz trudnego w odczytaniu pytania - i poprawnych opdowiedzi? Przeczyta, skopiuje, wklei i finito. A nawet jesli czasem sie bledna poda ktos - zawsze czas to zweryfikuje poprzez graczy - ktorzy dajac temu wyraz - blady poprawia. Stwarzacie sztuczny problem. Co sie martwicie? Zalozcie ;) Co najwyzej padnie smiercia naturalna. A kto wie, moze stanie sie jednym z najczesciej odwiedzanych watkow. Sprobowac nie zaszkodzi - a krzywdy to nikomu nie wyrzadzi :P
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

OK, w taki razie Pytanie do FAQ i FAQ będzie jeszcze dziś, a potem się zobaczy, albo pomysł wypali, albo padnie śmiercią naturalną.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Dinozaury podobnie wyginęły.... :lol: :lol: :lol:
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sauron11 wrote:XUDB moim zdaniem, z różnych powodów, nim nie jest.
A jakie to powody?
Deady
x2

Post by Deady »

Wg mnie Rafio - zbyt promujesz siebie - dzieki XUDB, nie zwazajac na aktualizacje danych. Zawierzajac Ci, mozna by podumac iz kolejne "nowinki" beda z poslizgiem rocznym - badz cos w tym stylu. No.. to moje zdanie juz znasz - popierajace zdanie Saurona.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Deady wrote:Wg mnie Rafio - zbyt promujesz siebie - dzieki XUDB, nie zwazajac na aktualizacje danych. Zawierzajac Ci, mozna by podumac iz kolejne "nowinki" beda z poslizgiem rocznym - badz cos w tym stylu.
Dobrze, ale teraz XuDB stoi na Wiki, co oznacza, że każdy chętny może coś dodać poprostu klikając "edytuj" na wybranym haśle.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tylko że chętnych nie ma :-)
Jak pisałem wcześniej, a może umknęło Ci uwadze, chcesz, to będę robił kopie (dzidę) na xudb.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

RAFIO wrote:A jakie to powody?
Powody są, jak napisałem, różne, ale naprawdę szkoda mi już czasu na ponowne ich podawanie i ponowne przerzucanie się argumentami w niekończącej się dyskusji. Już podawałem powody wcześniej i temat o XUDB uważam za wyczerpany.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”