[X3 TC] PHQ - problem z podjęciem 1-ej misji...
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Ano pod TC, bo ma nawet Default TC - owy, tylko ze cos z tą instalacją nie gra, bo po odzipowaniu wyszła aplikacja setupowa - uruchomiłem, przypisałem w grze klawisz (na razie jeden, do obiektów) - na dole zaczęło mi szukać - uruchomiłem mapę, ale ów plik "log00001" był tylko w folderze z mapą - no to przekopiowałem wszystko co było w scrypt folderze w mapie do foleru z grą, a z "t do "t" i także ten plik "log00001" do folderu z grą, ale nadal pokazuje mimo komunikatu "custom" opcję defaultową....

-
Grasz w wersję polską gry?
Przeczytaj opisy w podanych wyżej linkach.
Plik log00001 bez sensu kopiowałeś. Jeśli skrypty zadziałają poprawnie i opcja wyszukiwania obiektów w grze zakończy się poprawnie to powstanie w katalogu C:\Moje dokumenty\USER_NAME\Egosoft\X3TC\ nowy plik log00001 i w mapie naciskając klawisz F2 na samym dole masz opcję podania nowej ścieżki do pliku z logiem, tam sprawdź czy masz poprawną do świeżo wystawionego pliku.
Do tego pliki z podkatalogu script z katalogu instalki mapy Scorpa kopiujesz do podkatalogu script w katalogu gry, a nie bezpośrednio do głównego katalogu gry.
Nie rób nic bez sensu, wszystko masz opisane w FAQ#1 i w linkach które ci podałem, przeczytaj spokojnie i zrób poprawnie instalację.
Przeczytaj opisy w podanych wyżej linkach.
Plik log00001 bez sensu kopiowałeś. Jeśli skrypty zadziałają poprawnie i opcja wyszukiwania obiektów w grze zakończy się poprawnie to powstanie w katalogu C:\Moje dokumenty\USER_NAME\Egosoft\X3TC\ nowy plik log00001 i w mapie naciskając klawisz F2 na samym dole masz opcję podania nowej ścieżki do pliku z logiem, tam sprawdź czy masz poprawną do świeżo wystawionego pliku.
Do tego pliki z podkatalogu script z katalogu instalki mapy Scorpa kopiujesz do podkatalogu script w katalogu gry, a nie bezpośrednio do głównego katalogu gry.
Nie rób nic bez sensu, wszystko masz opisane w FAQ#1 i w linkach które ci podałem, przeczytaj spokojnie i zrób poprawnie instalację.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
-
No to masz skopaną instalkę gry. Najpierw problem z Boronem, teraz z kuźnią.
A patche jak instalowałeś? Z jakiej wersji na jaką?
A patche jak instalowałeś? Z jakiej wersji na jaką?
[ external image ]
[ external image ]
-
Ale kuźnia niby w patchu doszła - gra jest w wersji 1.4 z pudełka - i dwa patche zainstalowane - 1.4 -2.0a oraz 2.0 - 2.1. - oba z egosoftu ściągane... Zresztą zainstalowałem dziś wszystko od początku w pure english version, więc chyba tylko save`y są skopane.... może dlatego że patchowałem do ostatniej wersji już z otwartym Hubem... nie wiem,, qrcze:-(
-
Sejwy - na sto 100% - w innych, z nowej gry, mapa kuźnię pokazuje - ale z kolei nie ma na dole komunikatu, że czegoś szuka, niemniej, pokazuje faktyczny stan stacji w sektorach:-) I teraz jest kuźnia w Aldrinie - wcześniej, ani w Defaultcie, ani w customie jej ne było:-).
EDIT:
Teraz nawet mapka uwzględnia dwa wolne, xenońskie L ki, z których coś tam xenońskiego powyskakiwało, gdy je zahaczyłem wracając z misji skanowania pirackiej bazy, a których nie przejąłem, bo tylko skrypty z HQ - boron rep=1 testowałem:-))
No i jest dylemat - grać z modami na skopanych sejwach, gdzie co prawda miesiąc zycia został włożony, tyle kompleksów, statków, kredytów ech..., ale diabli wiedzą co się jeszcze zbuguje, czy też zaczynać grę od początku...???
EDIT:
Teraz nawet mapka uwzględnia dwa wolne, xenońskie L ki, z których coś tam xenońskiego powyskakiwało, gdy je zahaczyłem wracając z misji skanowania pirackiej bazy, a których nie przejąłem, bo tylko skrypty z HQ - boron rep=1 testowałem:-))
No i jest dylemat - grać z modami na skopanych sejwach, gdzie co prawda miesiąc zycia został włożony, tyle kompleksów, statków, kredytów ech..., ale diabli wiedzą co się jeszcze zbuguje, czy też zaczynać grę od początku...???
-
Ja bym zaczął od początku.
W TC grałem od czasu wydania na zachodzie, miałem skończone fabuły FF, Tarran, Gonerów. Borońska HUB była w trakcie. Kiedy pojawiła się beta patcha 2,0 zainstalowałem bez namysłu. Oczywiście backup gry i plików sav zrobiłem. Tylko pech chciał że na dzień przed wydaniem oficjalnie patcha 2.0 przez pomyłkę skasowałem backup plików sav. I co? Okazało się że wersja patcha 2.0 jest niekompatybilna z wersją beta. Plików sav sprzed instalacji bety nie mam i muszę grę zaczynać od nowa.
No i zacząłem, teraz mam wszystko jak miałem, a nawet więcej
W TC grałem od czasu wydania na zachodzie, miałem skończone fabuły FF, Tarran, Gonerów. Borońska HUB była w trakcie. Kiedy pojawiła się beta patcha 2,0 zainstalowałem bez namysłu. Oczywiście backup gry i plików sav zrobiłem. Tylko pech chciał że na dzień przed wydaniem oficjalnie patcha 2.0 przez pomyłkę skasowałem backup plików sav. I co? Okazało się że wersja patcha 2.0 jest niekompatybilna z wersją beta. Plików sav sprzed instalacji bety nie mam i muszę grę zaczynać od nowa.
No i zacząłem, teraz mam wszystko jak miałem, a nawet więcej

[ external image ]
[ external image ]
-
Ech, tak już jest z tym X- Universum.... Uwielbiam wszystkie części - X-tension zamawiałem z Niemiec (była to moja jedna z pierwszych transakcji internetowych) bo po XBTF pozostał niedosyt, dali co prawda na końcu fajne tarcze, ale... był niedosyt..
No a potem już zabawa Falconem w Xtension - IMHO - miał najlepszą sylwetkę ten statek, w historii X-Uni. i kokpity były ech... Teraz te niektóre statki trochę "legowate" są, a Falcon... (pomijam milczeniem). Ale za to Spring jest fajny i 100% lepszy niż Hypcio (tak go okrutnie znerfili hehehe:-). No i wyjścia nie ma, trza go będzie w nowej grze jeszcze raz capturować:-) Pociecha, że z Hubem będzie szybciej i dalej od bram kompleksy poustawiam, bo jak trzasnąłem kompleks w Pasie Asteroidów niemal ze wszystkich asteroidów jakie tam były, to fpsy siadały okrutnie, chwilami latać sie nie dało...

-
Żeby nie zaśmiecać forum. W 7 misji terran mam wykonać skok do jakiegoś tam sektora ( do którego nie ma innego dostępu). Tylko, że nie mam napędu skokowego -.- Na logikę biorąc to powinienem go dostać, tym bardziej,że jeszcze w poprzednim celu misji przejmowałem statek. Eh, gdzie mogę kupić napęd skokowy?
-
-
Torus w sektorze Ziemia,a le tam nie masz jeszcze dostępu.
A najbliżej to będzie HQ OTAS w sektorze Legends Home.
A najbliżej to będzie HQ OTAS w sektorze Legends Home.
[ external image ]
[ external image ]
-
Angellard
Mam podobny problem jak Ty po ukończeniu misji z X-HUBem Humi Wi nie ma nic do powiedzenia jota w jotę jak u Ciebie więc nie będę tego opisywał.
Jesteś lepszy od mnie bo potrafisz korzystać z forum angielskiego, choć ja pamiętam jeszcze Frontiera i niektóre X grałem z słownikiem j. niemieckiego lub angielskiego, bo w języku polskim wersji nie dostałem lub nie było, to największym problemem nadal jest j. angielski. Przypadkiem czytam twoje posty i jeśli nie sprawi Ci dużego kłopotu to podziel się jak rozwiązałeś ten problem bo też chciałbym swoje statki budować.
Zawsze na początku gry staram się przejść całą fabułę ale chyba mam skopaną wersję gry bo po zakończeniu misji u Gonerów i misji Operation Final Fury u Argonów dostałem FIGĘ a misji JSDD otrzymałem dwa statki ( posiadam narazie tylko rangę Specjalista JSDD i mam nadzieję że jeszcze coś mi dadzą ), w misji Terrańskiej dostałem kilka statków.
Spróbuję z dodaniem tego folderu directory, jeśli się uda to napiszę o tym a jeśli nie to złamię swoje zasady i zainstaluję skrypt podany przez Yacka.
Mam podobny problem jak Ty po ukończeniu misji z X-HUBem Humi Wi nie ma nic do powiedzenia jota w jotę jak u Ciebie więc nie będę tego opisywał.
Jesteś lepszy od mnie bo potrafisz korzystać z forum angielskiego, choć ja pamiętam jeszcze Frontiera i niektóre X grałem z słownikiem j. niemieckiego lub angielskiego, bo w języku polskim wersji nie dostałem lub nie było, to największym problemem nadal jest j. angielski. Przypadkiem czytam twoje posty i jeśli nie sprawi Ci dużego kłopotu to podziel się jak rozwiązałeś ten problem bo też chciałbym swoje statki budować.
Zawsze na początku gry staram się przejść całą fabułę ale chyba mam skopaną wersję gry bo po zakończeniu misji u Gonerów i misji Operation Final Fury u Argonów dostałem FIGĘ a misji JSDD otrzymałem dwa statki ( posiadam narazie tylko rangę Specjalista JSDD i mam nadzieję że jeszcze coś mi dadzą ), w misji Terrańskiej dostałem kilka statków.
Spróbuję z dodaniem tego folderu directory, jeśli się uda to napiszę o tym a jeśli nie to złamię swoje zasady i zainstaluję skrypt podany przez Yacka.