[X3 TC] Nowy komp

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

dziadzioMiecio
x3tc

Post by dziadzioMiecio »

Dawno nie zaglądałem na forum . Obecnie używam visty 64bit home premium. X3TC działa dobrze mam grafe HD4670 jednak mam problrmy z X3R. a procek Atlon X2 5000+. Na razie brak kasy na Atlona x3 720 może za jakiś czas.
Oviraptor

Post by Oviraptor »

A ja proponowałbym Ci ten zestaw - ZESTAW
Last edited by Oviraptor on Fri, 22. May 09, 23:55, edited 4 times in total.
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jak ktoś chce mam jeszcze ZX81 :)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Oviraptor

Post by Oviraptor »

Albo takie cacko ZESTAW 2
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

To ja polecę jeszcze taki zestawik.

A tak na poważnie, ma ktoś może w domu kartridż do Amigi 500? Ten dzięki któremu było ją można podłączyć do telewizora. Chętnie odkupię.
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Windows 98 requires 16 MB RAM. (Bill Gates, 1999)
logical conclusion: Nobody will ever need Windows.

Odwiedź też: http://forum.xudb.pl/ oraz Mamut HQ
Akatasz

Kłopoty z decyzja jaki sprzet kupic

Post by Akatasz »

Poszukuje pomocy..
Jeden dzien poswieciłem na chodzenie od sklepu do sklepu.
Drugi na interne i wyszukiwanie testow kart graficznych, prockow i gotowych zestawow.
Trzeci dzien na wnioski i przemyslenia.
Rezultat jaki osaglem to ze nie mam zielonego pojecia co wybrac do mojej ulubionej gierki.
Milionerem nie jestem ale przygotowalem sie na wydatek do 3,5 tys.( nie wliczam w to monitora i innych duperali typu mysz czy klawiat). :cry:
CarlosUE
x3tc

Poszukuje Pomocy X3 TC :/

Post by CarlosUE »

Jestem nowy na tym forum więc nie wiem bardzo gdzie to napisać jak by co to prosze skierować mnie w odpowiednie miejsce na forum.

Mam problem kupiłem tą wspaniałą gre i Bardzo mi się Podoba :)
Miałem ją w wersji 1,4 po pewnym czasie od tak z nudów zainstalowałem nowy patch 2,1 i teraz nie moge się wydostać z sektora coś chyba nie tak z zapisanym stanem gry mam już 3 statki i 2 własne kopalnie i elektrownie sloneczną M i nie chce mi opuścić sektora (ore belt) tam gdzie znajduje się baza główna korporacji wydobywczej jak chce wylecieć z tego sektora to wczytuje się wieczność przejście do nowego systemu. Jak gram od poczatku to normalnie mi przeskakuje.

Moja prośba jest następująca nie macie jakiegoś dopalacza do tej gry chodzi mi o jakiś prosty trik na kase albo coś by nie grać znowu od poczatku :/ bo straciłem 2 tygodnie gry :(

PS: Te skrypty nie bardzo wiem co z nimi zrobić potrafie otworzyć konsole z nimi i nawet są jakieś gotowe (bo nic nie instalowałem) ale jak biore uruchom go to nic się nie dzieje! Albo ja tępy jakiś jestem :/
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. FAQ#70. Prawdopodobnie to jest przyczyną. Jeśli masz jeszcze save sprzed instalacji patch 2.1 to zrób reinstalkę gry wg. przepisu z linku i uruchom grę z tego save sprzed instalacji patcha 2.1. Jeśli nie masz save, zrób też reinstalkę i zacznij grę od nowa. Strata 2 tygodni to nic. Ja straciłem kilka miesięcy gry i płakałem, zacząłem od nowa i wciągu 2 tygodni odrobiłem stratę.

2. Cała gra składa się ze skryptów, dlatego w Edytorze masz ich tyle. Uruchamianie ich nie ma sensu, część z nich działa w tle. Do tego trzeba trochę wiedzy i skryptach, aby wiedzieć, który do czego jest.
O instalacji dodatkowych skryptów przeczytasz w FAQ#9 i kolejnym FAQ#10.
Jakie skrypty mamy zainstalowane i polecamy dowiesz z Nasze skrypty i mody lub X3TC - spolszczenia do skryptów
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
nataq

Post by nataq »

jesli chcesz grac w TC to phenomów nie bierz... te procesory stawiaja na multi zadaniowość i rozdzielanie obliczeń pomiedzy rdzeniami... ( do tego są nieco wolniejsze od inteli... ) A jak wiadomo TC chodzi tylko na 1 rdzeniu.

lepiej wziac jakiegs intela 2 rdzeniowego np E8400 lub jeszcze lepszego + jakies chlodzenie i kręcic ponad 4ghz, inaczej nie licz na sredni FPS > 30. ( niektorzy twierdza ze 30 fps jest ok ale dla mnie 30 fps to jak chleb bez masła )
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

A ja mam taki zestaw, jeszcze niekręcony, składany na Esc.pl
Kosztował nieco ponad 1400zł.

AsRock A780FULLHD /AMD 780G/
AMD Phenom II X3 720 2.8ghz Black Edition
PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI
Seagate Barracuda ST3500320AS 500GB
CHIEFTEC 400W GPS-400-AA-101A FAN PFC
4GB OCZ PC800 CL4 Platinum rev 2.0
Reszta sprzętu, czyli nagrywarka DVD, mysz, klawiatura, monitor, etc. zapożyczone ze starego zestawu. Szkoda wydawać na nowe skoro stare działają świetnie :P

Prawie wszystkie nowsze gry działają mi na poziomie 40+ fps, z X3:TC włącznie (gra działa w granicach 40-50fps, jak jest bardzo dużo zamieszania na ekranie to rzadko spada poniżej 30fps).

Pragnę zauważyć, że wartość 40fps to jest oznaka całkowitej płynności, nigdy nie rozumiałem maniaków dla których 100fps+ to minimum... i wydają tysiące na sprzęt :P Ale to już offtop.

Do tej pory jedyna gra, która lubiła mi zwalniać to GTA4 ale jak powszechnie wiadomo optymalizacja tej gry na PC pozostawia wiele do życzenia :P

Anyway z mojego komputera jestem zadowolony, jak kupię nowy cooler na procek oraz ciut lepszy zasilacz to zabiorę się za OC. I będzie git :)
nataq

Post by nataq »

40 fps i spadki ponizej 30 nie sa nawet bliskie plynnosci, no ale jedni lubia malucha a drudzy ferrari.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dobra gra to nie tylko ilość FPS.
[ external image ]
nataq

Post by nataq »

nie wazne jak bardzo gra jest dobra gdy nie da sie grac dzieki potwornie niskiej ilosci FPS i zamiast gry dostaje sie pokaz slajdów.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kto dostaje, ten dostaje, ja mam dodatkowo kilka skryptów i modów tworzących masę wrogich i sojuszniczych statków i nie narzekam na spadki FPS. Da się grać.
[ external image ]
Andrew2

Post by Andrew2 »

No bez żartów że niby 30 FPS to nie płynnie.
Ludzkie oko do płynności potrzebuje 24 klatek powyżej w zasadzie już nie widać różnicy. Wiec kolego nie wstawiaj mi kitu ze 30 klatek to mało, widać jaki z ciebie znawca.
A po drugie to ci co się cieszą że gry mają powyżej 60 klatek to są głupkami (jak im się wydaje że gra jest płynniejsza w 100 niż w 60) dlatego że co z tego że pokazuje im więcej jak 60 jak monitory LCD w zasadzie nie są w stanie wyświetlić więcej niż 60 i do tego właśnie służy synchronizacja pionowa która zmusza kartę do synchronizacji klatek z możliwościami monitora bo gdy karta wyświetla więcej klatek niż monitor jest wstanie wtedy przy gwałtownych ruchach pojawiają się błędy w wyświetlaniu a Vertical synchronization zapobiega generowaniu tych błędów.

A do X3 grafa dużo nie daje tu najważniejszy jest procesor i ram aby więcej niż 2GB.

Grafy wszystkie powyżej wydajności gf7600GT wystarczą do maxymalnych detali i płynnej animacji.

Procesor do x3 to najlepszy taki który ma dużo Cache i dużą ilość ghz i no pomimo to że x3 nie obsługuje 2 rdzeni to jednak 2 rdzeniowy będzie lepszy gdyż pozostałe procesy nie będą wtedy miały wpływu na grę gyż zostaną obliczone na innym rdzeniu.

Niema sensu brać pod uwagę procesorów Athlon 64 x2 gdyż mają małą wydajność w tej grze ale już PhenomyII i c2D a nawet Athlon 2 pomimo małej ilości cache sa dobrym wyborem A jak jeszcze częstotliwość się podkręci to już całkiem będzie miodzio.
Last edited by Andrew2 on Thu, 3. Sep 09, 14:12, edited 1 time in total.
nataq

Post by nataq »

bzdury pleciesz, wpierw kup sobie monitor CRT co potrafi wyswietlic obraz z osdwiezaniem 100hz a potem sobie sprawdzaj pokoleji w roznych grach roznice w klatkach, 24 klatki to ty masz w telewizorze i obraz sprawia wrazenie plynnego ponieważ ruch jest rozmyty ( widziales kiedys zdjecie na ktorym szybko porusza sie auto? tak wlasnie wyglada "plynnosc" w TV na 24 klatkach ), na kompie nie ma takiego rozmycia. Fakty są takie ze ludzkie oko potrafi zauwazyc nawet blysk swiatla trwajacy 1/220 sekundy. Ludzkie oko potrafi bez problemu zlapac roznice pomiedzy 0-10,10-20,30-40,40-50 60 a 70 klatkami na sekunde i wzwyż i tak dalej, nie trzeba sie nad tym nawet zabardzo skupiac, trzeba tylko nie byc ignorantem takim jak ty i poddawac swoje przekonania krytycznej ocenie zamiast wierzyc w jakies durne "mity" na temat ilosci klatek.

Dla mnie granica grywalnosci jest 45 klatek, wszystko co ponizej to tnie, wszystko co spada ponizej 30 klatek wyrzucam do śmieci, wszystko co powyzej 45 jest grywalne, a to co juz powyzej 60 to miodzio ( tak moj monitor potrafi wyswietlic maks 120 klatek na sekunde bo mam porządnego CRTka zamiast tandetnego LCDka z przeceny )

wiecej o tym mozna przeczytac tutaj
http://www.100fps.com/how_many_frames_c ... ns_see.htm

naucz sie i przestan pisac takie bzdury, w oczach kogos kto sie nie zna mozesz wygladac na kogos inteligentnego ale w oczach kto sie zna to poprostu wygladasz na przemądrzającego sie idiote ktory nawet nie chce sie upewnic ze jego informacje są prawdziwe.

P.S. Jesli wyjedziesz ze nie znasz angielskiego i dlatego nie przeczytasz to koncze z toba rozmowe bo poprostu okazal byś sie gigantycznym durniem.
Last edited by nataq on Thu, 3. Sep 09, 14:20, edited 1 time in total.
Andrew2

Post by Andrew2 »

Wiadomo że CRT w miejszych rozdzielczościach obsłuży więcej niż 60 klatek bo mają dosyć spore odświeżana, ale LCD w natywnych rozdziałkach zazwyczaj majo 59-63hz odświeżania więc różnicy między 60 a 100 nie da się odróżnić. a co do płynności to 24 klatki spokojnie wystarcza na sekundę o ile to będzie średnia z całej sekundy bo co z tego że ci zrobi 24 na sekundę jak w ciągu 0,5 sekundy zrobi 1 klatkę a w następnych 0,5 sekundy 23 klatki to się już będzie obiawiało zacinaniem ale gdy w ciągu całej sekundy będzie płynny FPS to elegancko można grać.

Widzę że jednak coś wiesz o sprzęcie ale tak się zastanwaiałem bo według ciebie 30 klatek to gra nie jest płynna.

Oczywiście nie chodziło mi o średnią ale o minimalny FPS bo wiadomo że co z tego jak gra będzie robiła nawet średnio te 100 klatek jak będo momenty w których ta ilość spada poniżej 20.

A ta granica płynności to też jest umowna bo to jest kwestia przyzwyczajenia gdyż ludzkie oko nie zobaczy różnicy między 24 a 30 gdy wcześniej obraz był cały czas pokazywany z ilością klatek na poziomie 20 bo ono po prostu się przyzwyczaja co innego gdy się gra np w 60 non stop a potem zaczyna w 20 to wtedy zauważy się różnice która jest zależna od przyzwyczajania mózgu.
Last edited by Andrew2 on Thu, 3. Sep 09, 14:27, edited 1 time in total.
nataq

Post by nataq »

dla jednego "komfortowo" jest siedziec na połamanym taborecie, a dla drugiego w fotelu.

Nie zmienia to faktu ze 30 fps nie jest płynnie.

edit. Moj mozg jest przyzwyczajony do 120 fps i 100hz w call of duty world at war.
Andrew2

Post by Andrew2 »

No ale zgodzisz się z tym że monitor przy 100hz potrafi wyświetlić w ciągu sekundy tylko 100 fps więc już nadwyżka robi błędy więc 120 fps będzie już tworzyło problemy z synchronizacją i po to jest vsync.

A tak w ogóle to w jakiej rozdziałce grasz że robi ci 100hz monitor.
nataq

Post by nataq »

problemy z synchronizacją nie są tak gigantyczne i zauwazalne zeby robic o nie tyle hałasu, ja tam zawsze mam wylaczonego vsynca bo w wielu grach robią sie przez niego input lagi.

rozdziałka 1280x1024, do tego podwojne odswierzanie, pionowe i poziome ( obydwa na 100hz), wiec tak czy siak te "bledy" bez v-synca sa u mnie praktycznie niewidoczne.
Last edited by nataq on Thu, 3. Sep 09, 14:42, edited 1 time in total.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”