[X3] gdzie nyana's hideout

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Urban
x4

Post by Urban »

Łatwo przyszło, łatwo poszło. W tym temacie zastanawia mnie jedno... napęd skokowy, po coś został wprowadzony. Jeżeli się dużo już latało po wszechświecie, można nadusić odpowiednią literę będąc na mapie wszechświata by przejrzeć sektory zaczynające się od niej. (to tak jakby ktoś jeszcze szukał).

Co do czytania instrukcji Yacek.. to nie jest koniecznością. Niektórzy lubią wszystko odkrywać powoli.. ach X2... :roll:

Co do handlu. Na początek muszę przyznać, że jest ciekawy. Czasem sam przejmowałem kontrole nad Borońskim Delfinem by zarobić parę dodatkowych kredytów na jakimś kursie. Co w takim na przykład freelancerze było w zupełności nie do zniesienia (sztywna ekonomia, zero przyjemności).

Co do budowania Imperium. Tu trzeba mieć biznes-plan. (przynajmniej ja tak uważam.) Pamiętam jak zabudowując Savage Spur (czy jakoś tak) wydrukowałem sobie listę fabryk do kupienia i latałem Orką. Po postawieniu fabryki odhaczałem ją na wydruku z kalkulatora.

Jak wiadomo są różne gusta i podejście, że ta gra była dla kogoś zbyt nudna nie jest czymś co wywołuje u mnie negatywne odczucia. Ja serię X uważam za dość niszową (dzięki temu w sumie forum trzyma wysoki poziom) i naprawdę wartą nawet 80zł, a co dopiero 20. :wink:

Życzę innego zakupu, który przykuje kolegę do monitora na dłużej.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Urban wrote:Co do czytania instrukcji Yacek.. to nie jest koniecznością. Niektórzy lubią wszystko odkrywać powoli.. ach X2... :roll:
Z reszta się zgadzam, co do tego co powyżej nie. czytanie instrukcji jest koniecznością. Dzięki temu potem nie będzie na forum pytań na które można znaleźć odpowiedź właśnie w niej. Czyli co to są BBS-y (ok, biuletyny), co to jest napęd skokowy i do czego służy itp.).
Instrukcja to znowu nie trylogia Sienkiewicza, więc nie ma obawy.
Można to robić tak jak ja, przez pierwszy tydzień, dwa gry instrukcja leżała zawsze na biurku pod monitorem, jak czegoś nie wiedziałem, znalazłem coś nowego, to szukałem informacji o tym w instrukcji. O było OK.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

No w sumie zagalopowałem się. Dla mnie instrukcja to pierwsza deska ratunku. Jednakowoż nadal sadze, ze przeczytanie jej nie jest konieczne do grania, lecz by móc z czystym sumieniem pytać na forum. :wink:
(Choć gdy przeczytasz najpierw instrukcje jesteś w stanie lepiej zapoznać się z grą i ją ocenić, wiec lepiej nie zostawiać tej lektury na czarna godzinę. :oops: )

Koniec offtopicu z mojej strony.
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Z tymi instrukcjami w X-ach jest jeden problem - nie da się ich czytać.
Nie mam na myśli zawartości merytorycznej tylko przygotowanie DTP. Tak małych fontów osobiście nie trawię. Wersja PL do Reuniona jest podręcznikowym przykładem zniechęcenia do czytania. Ktoś "wlał" tekst z worda i pmniejszył fonty by zmieścić się w iluś tam stronach.
W TC nie jest nic lepiej, do tego numery stron są w wewnętrznych częściach broszurki :?
Zostaje tylko wersja .pdf którą niestety, ciężko czyta się podczas grania :cry:

Pozdrawiam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

conrado15 wrote: zdobyłem sokoła piratów i kieruję go do stoczni Argon Prime. jump to sector Argon Prime i: totalna załamka. czekanie 30minut zanim sokół wreszcie raczy przylecieć.
Uszkodzone statki nie latają tak szybko jak nowe, nie wiedziałeś o tym?? A poza tym po co czekałeś na niego? Mogłeś polecieć na polowanie gdzie indziej. Jak wejdziesz w menu "Własności" to będziesz miał statek na liście z opisem gdzie jest i co robi. I tam też go możesz sprzedać poprzez jego rozkazy. Ale to już w instrukcji.
conrado15 wrote: dlatego, że pewien paranid strzelał sobie do mnie z jakiegoś wypasionego działka(nie znam nazwy) które robi taką dużą niebieską falę. rozwalił mnie. chociaż z tymi robalami mam rangę Zausznik kapłanów.
Sam sobie jesteś winien... pchasz się komuś pod lufę i jeszcze z pretensjami. Trzeba patrzeć, gdzie się leci. Ja osobiście z daleka podlatuje do paranidzkich statków, bo te przeważnie mają GFU na pokładzie.
conrado15 wrote: stwierdzam: gra jest naprawdę głupia i jej nie polecam. nie wiem dlaczego w recenzjach ma tak dobre oceny.a jak czytam to forum, to dziwie się, że ta gra wszystkim się podoba. może rzeczywiście twórcy się starali coś z tego zrobić... ale im nie wyszło. żałuję 20zł na tą grę.
pozdro
No comments....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Darth Harry

Post by Darth Harry »

Po głębszej analizie problemu stwierdzam że komuś zabrakło THINK w "TRADE FIGHT BUILD THINK"
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ej no, czytajcie instrukcje choćby przez wzgląd na wysiłek ludzi, którzy je opracowali :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
conrado15
x3tc

Post by conrado15 »

według mnie w tej grze po zakończeniu fabuły już nic się nie dzieje. nie ma co robić. można oczywiście walczyć nadal, ale:
kupiłem nove. przeszukuję galaktykę w poszukiwaniu osłon 25MJ. była ona u Splitów.2 h robiłem u nich odpowiednią reputację, żeby zdobyć te osłony. w końcu miałem najlepsze osłony, działka jonowe i WMPalfa, a tu nagle problem. okazało się że WMP nie da się przejmować statków! jak waliłem AC z Pogromcy to piloci prawie się zawsze katapultowali. WMP ani razu jeszcze:/

odrazu mówię ACbeta nie pasuje do novy. może spróbuję z ACalfa w takim razie...

według mnie po ukończeniu fabuły gra straciła sens i staje się czasochłonna, anie przyjemna.
pozdro.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Totalna załamka, czytam cały temat i kombinuję o co ten człowiek ma do nas pretensje? Że kupił grę, która mu sie nie podoba? Czy to uczestnik tej społeczności polecił mu tę grę? To niech ma pretensje imiennie, ja się do winy nie poczuwam. Startowałem w X3 ze wszystkich lokacji ale u niego jest chyba jedna, którą przeoczyłem " marudny tępy Boron" Odinstaluj grę, z płytki zrób bumerang i daj wszystkim spokój.
pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Urban
x4

Post by Urban »

conrado15 wrote:według mnie w tej grze po zakończeniu fabuły już nic się nie dzieje. nie ma co robić. można oczywiście walczyć nadal, ale:
kupiłem nove. przeszukuję galaktykę w poszukiwaniu osłon 25MJ. była ona u Splitów.2 h robiłem u nich odpowiednią reputację, żeby zdobyć te osłony. w końcu miałem najlepsze osłony, działka jonowe i WMPalfa, a tu nagle problem. okazało się że WMP nie da się przejmować statków! jak waliłem AC z Pogromcy to piloci prawie się zawsze katapultowali. WMP ani razu jeszcze:/

odrazu mówię ACbeta nie pasuje do novy. może spróbuję z ACalfa w takim razie...

według mnie po ukończeniu fabuły gra straciła sens i staje się czasochłonna, anie przyjemna.
pozdro.

Moim zdaniem ma więcej sensu niż GTA, TESy (trochę ograniczona liczba miejsc, skalowanie, mniejsza społeczność moderska, nie ma skryptów) i inne gry które można kontynuować po fabuły :wink: Nie będę się kłócić, z twoim gustem, lecz wskaże parę rzeczy o których napisałeś, a są nieprawdą.

i WMPalfa, a tu nagle problem. okazało się że WMP nie da się przejmować statków!
Da się. Porównaj to do próby gradzieży samochodu w GTA (czuje, że ten typ gier akcji będzie dobrym tematem) lub do battlefielda. Możesz użyć wyrzutni rakiet by wygonić przeciwnika/kierowce z pojazdu, ale prędzej go zniszczysz niż zdobędziesz pojazd. Co innego ze snajperką. Po prostu trzeba mieć wyczucie z tak mocną bronią. Samo wyskakiwanie też zależy od szczęścia.

robiłem u nich odpowiednią reputację, żeby zdobyć te osłony. w końcu miałem najlepsze osłony, działka jonowe i WMPalfa,
I w ten sposób ludzie zajmują sobie czas. Na tym to polega. Jak odblokowywanie odznak w Enemy Territory, Battlefieldzie, zbieranie paczek w GTA:VC - na wyznaczeniu sobie celu i staraniu się go osiągnąć. Inna sprawa, że najlepsze osłony montuje się na niszczycielach ponad 1GJ. Niektórych to bawi i budują później własne kompleksy zbrojeniowe :twisted:

Słowem zakończenia. Jeżeli sądzisz, że widziałeś już wszystko odwiedź sektor Khaaków, lub oczyść ostatni sektor do którego trafiasz w fabule ze wszystkich jednostek. :roll: Wtedy poczujesz, że Nova to wciąż za mało 8)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Tak dosadnie bym nie odpowiadał.
Ale mimo to - stareprawo: [ external image ]

klarix [ external image ]
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

stareprawo wrote:Startowałem w X3 ze wszystkich lokacji ale u niego jest chyba jedna, którą przeoczyłem " marudny tępy Boron"
By odblokować tą pozycję startową trzeba rozwalić stocznię w Argon Prime tylko samymi moskitami.

Co? :lol: Powaga...

Pozdrawiam
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Są sytuacje w których dosadność wypowiedzi jest konieczna, a przy tym spełnia warunek zakazu obrażania i używania wyrazów niezgodnych z zasadami kultury. Jeśli ktoś nie złapał przynęty od razu, to cała rzesza tłumaczących mu że jest świetne to na co wybrzydza,powoduje u pacjenta odruch wymiotny. Obecni tu - a wchodzimy już rzadko po karnym zamknięciu - jesteśmy zarażeni tą serią od lat i zraża nas do siebie ktoś majacy tak płytkie podejście do tematu. Przepraszam muszę mówić tylko za siebie - zraża mnie.
pozdrawiam.
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

stareprawo wrote:Obecni tu - a wchodzimy już rzadko po karnym zamknięciu - jesteśmy zarażeni tą serią od lat i zraża nas do siebie ktoś majacy tak płytkie podejście do tematu. Przepraszam muszę mówić tylko za siebie - zraża mnie.
pozdrawiam.
Jestem raczej świeżym graczem, gram dopiero od X3, teraz w X3:TC, bakcyla złapałem jednak na dobre bo zgadzam się tą wypowiedzią.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
conrado15
x3tc

Post by conrado15 »

nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu. najlepiej chyba go zamknąć.
x3 to beznadziejna gra(według mnie) i nie wiem jak można w nią grać kilka lat - mi się nie udało w nią grać nawet kilka dni :) ale już boję się cokolwiek mówić, bo mam "płytkie podejście do tematu" jak to NIEZWYKLE mądrze stwierdził stareprawo.
nara
conrado15
x3tc

Post by conrado15 »

nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu. najlepiej chyba go zamknąć.
x3 to beznadziejna gra(według mnie) i nie wiem jak można w nią grać kilka lat - mi się nie udało w nią grać nawet kilka dni :) ale już boję się cokolwiek mówić, bo mam "płytkie podejście do tematu" jak to NIEZWYKLE mądrze stwierdził stareprawo.
nara
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

conrado15 wrote: nara

Wizytówka autora.....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”