[X3] Pare pytan poczatkujacego

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LeWaR
x4

Post by LeWaR »

BAAL-Melkart wrote:Tylko bez nerwów :wink: . Ja tam jestem cierpliwy.

gatsuu:
1) Handlowiec mk3 wielkich kokosów Ci nie przyniesie.
No jeden to nie, ale jak masz ich już dwóch lub czterech.... dopóki latają w jednym sektorze do 8 poziomu to się uczą, ale potem rozwijają skrzydła...
BAAL-Melkart wrote: 2) jak już pisałem wcześniej (i chyba nie tylko ja) polecenia bojowe i dobre osłony, dokładnie już nie pamiętam, ale z tymi bojowymi to pewne.
25MW minimum jedna sztuka
BAAL-Melkart wrote: 3) plus taki, że wszechświatowiec ciągle handluje wyszukując sobie przyzwoite oferty w różnych sektorach. Dzięki czemu ma mniej przestojów od mk3 sektorowego. Minus- jest bardziej narażony na kasację przez piratów.
4) Jestem cierpliwy :D . Należy otworzyć luk ładowni (wyłączyć osłony) i "zderzyć" się z dryfującym towarem. Oczywiście trzeba mieć miejsce w ładowni, w przeciwnym razie towar ulegnie zniszczeniu, albo tylko jego część znajdzie się w ładowni.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
jk16

Post by jk16 »

LeWaR:

Aby odpalic UT potrzeba 25 MJ całkowitej mocy osłon, a nie osłony 25 MJ. Dla niektórych TSów może to byc: 5 x 5MJ = 25MJ.
Zapis w instrukcji jest w tym przypadku trochę nieprecyzyjny.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Pisze:
"Jedną osłonę 25MW lub maksymalną ich ilość"

Podałem tak jak w instrukcji a to jest dla mnie punkt podparcia.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Którym czasem można się podetrzeć tylko...

jk16 sprecyzował myśl i bardzo dobrze, bo jak widać, i założę się, że większość z nas tego nie wiedziała ...

Trochę dobrej woli proszę okazywać, bo, jak czytam ostatnio Twoje posty Lewar, to bije od nich, hmm, chłodem.
Chill, a będzie lżej i lepiej i w ogóle :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Mani: nie chodzi o to, że jk16 coś źle powiedział/napisał. Przytoczyłem jedynie za instrukcją.

A moje ostatnie posty to efekt "białej gorączki" nt. spolszczeń X3 i patchy na stronie Ego...

Jeszcze parę dni i mi przejdzie :)
XTC+XRM | Albion Prelude
elayeth

Post by elayeth »

No właśnie.
To o UT można by wrzucic do FAQ. Fakt, coś pisza w instrukcji, ale strasznie nieprecyzyjnie... To samo dotyczy automatycznego wydobywania minerałów...

Jesli chodzi o UT. Ja mam 3 UT (poziomy 19, 18 i 15) oraz ST (poziom 9) i w ciągu godziny zarabiają prawie 1 mln kr. Na poczatku (w swoim watku) też narzekałem, że jest kiepsko. Wydaje się jednak, że trzeba im dać trochę czasu. Czasem po prostu gospodarka ma dołka (nie ma dobrych cen) no i wydaje mi się, że po przekroczeniu 15 poziomu handlują dużo lepiej...
Ja ładuję im 3x25Mj (ale dwi z pewnością starczą) 30 moskitów, 1 AC Alfa, tripleks, polecenia bojowe i handlowe... no i oczywiście napęd skokowy.

Przy okazji pytanie. Myślałem, że UT potrzebuje satelitów by ocenić ceny w innych sektorach? Zdziwiłem się jednak raz jak poleciał tam gdzie ich nie było...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

UT nie potrzebują satelitów.
Temat podlinkuję do FAQ, ale nie będzie osobnego pytania, bo nie mam zamiaru przepisywać do FAQ instrukcji.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

elayeth wrote: Ja ładuję im 3x25Mj (ale dwi z pewnością starczą) 30 moskitów, 1 AC Alfa, tripleks, polecenia bojowe i handlowe... no i oczywiście napęd skokowy.
Poszukaj lepszych statków w Terracorp jeśli nie chcesz potracić UT. Polecam Wulkana, co prawda 6 mln kosztuje... Tarcze zawsze powinno się moim zdaniem dać na max. Moskity owszem z ustawionym rozkazem "Obrona antyrakietowa Mosquito"
XTC+XRM | Albion Prelude
gatsuu

Post by gatsuu »

Jak rozwinac bardziej swoje struktury by zwiekszyc przychody.

Mam:

5x - ST (merciury s) -- znajduja sie w
Antigone memorial
Home of light
Empire edge
Power circle
The wall

2x - merciury s -- zacumowane

1x - buster

i 8milionow cr
elayeth

Post by elayeth »

No właśnie "jak". Cała przyjemność w myśleniu na ten temat.... samemu... ;-)

Ciekawa strategia.
Masz 5 ST i żadnego UT.
Masz bustera a nie masz Novy. Na koncie 8 mln kr. Hmmm...

Ja gram dużo mniej (brak czasu, joy nawala... ehhh), mam 1 mln kr, 3 UT i 1 ST. Novę miałem zaraz po pierwszym UT...

Wniosek kup sobie Novę, zmień te ST na UT. Ja bym pomyslał o zbieractwie minerałów. A chyba cały fun i dużo kasy jest z fabryk... Z taką kasa jak najbardziej kup sobie jedną.... poszukaj na forum.
jk16

Post by jk16 »

W kwestii wyjaśnienia: pisząc o tych osłonach nie miałem zamiaru wywoływać jakieś spory. Chylę czoła przed szanownymi kolegami i wiem, że z moim krótkim doświadczeniem nie dorastam im do kostek. Fascynuje mnie ta gra i każdą ciekawostką chciałbym się podzielić lub chciałbym, żeby się nią ze mną podzielono. Myślałem, że to ogólna postawa.
Oczywiście jest rzeczą niezaprzeczalną, że UT należałoby wyekwipować w najlepsze osłony, jakie da się zamontować. Inaczej mówiąc: post tyczył się kwestii formalnej, a nie mówił: "zrób tak bo to jest najlepsze".
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Spoko, ja też staram się pisać jak ja osobiście robię w grze. Każde nowe odkrycie popycha nas do przodu. Przyczepiłem się, bo napisałeś że niejasno jest w instrukcji wyjaśnione. Otworzyłem instrukcję, a tam wprost napisali 1x25MJ.

Twoja uwaga nt. osłon jest trafna, bo na początku rozgrywki nie zawsze ma się dostęp do osłon 25MJ, a 5x5MJ załatwi sprawę. Bodajże od 12 czy 15 poziomu UT sam poleci i kupi co mu brakuje...

Nikt wcześniej o tym nie wspominał, o ile pamięć mnie nie zawodzi, przynajmniej sam bym nie latał za osłonami 25MJ :D :D
XTC+XRM | Albion Prelude
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Raczcie panowie zauważyć że w czystym X3 5 osłon da się zamontować bodajże tylko w superfrachtowcach (a i to też nie we wszystkich). Także w większości przypadków i tak trzeba zainstalować tą jedną 25 MW. :)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Tfu, a jednak na moje wychodzi :D :lol: :lol:
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Lewar, od 12 sobie dokupi co mu potrzeba do latania, jako UT.

A co do ciekawostki od jk16, to się bardzo zdziwiłem i dziękuję mu za podzielenie się tą nowinką. Czekam na więcej takich smaczków.

//EDIT

Do kolegi gatsuu. Nie opłaca ci się już kupować Novy, jak masz 8 mln, to lepiej kup sobie Eklipsę.
Albo dozbieraj z 2 mln i kup sobie centaura, albo jakiegoś innego chochlika m6.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
gatsuu

Post by gatsuu »

Dzieki Mani_
Wlasnie jestem po zakupie centaura i sie zdziwilem jak to wolno skreca :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Chyba lepszym rozwiązaniem byłby Eclips... przynajmniej na początek...
XTC+XRM | Albion Prelude
gatsuu

Post by gatsuu »

ale eclipsa szukałem i nigdzie nie było :( Moze dlatego ze mam czystego x3
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Eclipsa dodaje patch 2.5 (dodawał już 2.0.02). Tylko jeśli masz patcha 2.5 to Eclipsa będzie dostępny w stoczni Argonów w Argon Pirme dopiero jak dostaniesz zaproszenie do misji Bala Gi. Ale to w niczym nie przeszkadza, by zdobyć Eclipsa na piratach lub Argonach :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Naprawdę warto instalować dodatki od EGOsoftu : patche to jako pierwsze powinny być instalowane, ze względu na poprawki gry; bonuspacki - bo rozszerzają możliwości gry. Patche są fabrycznie po polsku, do bonuspacków dorabiamy spolszczenia :)

Więc wejdź na download na egosoft.com o ciągnij co trzeba. Spolszczenie bonuspacka znajdziesz na naszym forum w temacie o spolszczeniach skryptów/modów.
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”