[X3 XTM] Skrypt Salvage Claim Software i Bail Signal Extension.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

mcjanu wrote:Tego nie próbowałem. Póki co naprawiam w HQ, ale to chyba kosztuje. Jak ktoś to wypróbuje niech da znać czy działa.
W Galeonach naprawiam drobnicę do M6 włącznie, natomiast wszystkie pozostałe duże statki w HQ. Naprawa jest za free, tak jak pisałem poprzednio.

Pavlo: Ja jak rozpocząłem grę jako Bankrut zabójca, to startowałem w sektorze Company Pride i Baza Piracka (a raczej jej wieża) bardzo mi pomogła w początkowej fazie gry, a nie miałem jeszcze BSE. Co prawda statków dzięki niej nie zdobyłem, ale za pozostawione przez nie dobra kupiłem pierwszego Pogromcę i mogłem się na niego z Demetera.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

No u mnie się już skończyło zbieranie statków w Company Pride. Coś dużego musiało się zdenerwować i po wieżach nie zostało ani śladu... :)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie przejmuj się, za jakiś czas pojawią się nowe. U mnie kilka razy Habitat tracił wieże i zawsze pojawiały się nowe.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

mcjanu:
Wyliczenie kosztów naprawy w warsztacie umieszczonym w doku opisałem tu:

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... t=#2400225

nie jest to może zupełnie za free ale jeśli się porówna z cenami napraw w stoczniach...
Teraz w moim bazowym sektorze mam 3 doki z warsztatami i 3 HQ...

Pavlo:
Poszukaj sobie sektora - najlepiej z dużym natężeniem ruchu, w którym szaleje smok. To jest też całkiem niezłe miejsce na zarobek. Ja w podarku od smoka dostałem np. teladiańskiego Albatrosa z połową kadłuba i osłonami, innej drobnicy nie licząc. Niezłymi miejscami są również te, w których urzędują duże statki Kha'aków albo sektory w pobliżu Xenonów, z których co jakiś czas wylatują P ścigacze.
I jeszcze jedno. Żeby w pełni rozwinąć skrzydła jako zbieracz złomu niezbędny jest szybki statek z dużą ładownią (ja latałem podarowaną mi przez Kha'aków Hydrą Mk.I) i zestawy napędu skokowego.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

O kasę nie będę się kłócił, przy stanie konta na poziomie 1,5 mld kr kilka milionów w tę, czy w tamtą stronę to nawet nie zauważę. Ale jeśli chodzi naprawę dużych statków, to nie zauważyłem limitu, a naprawiałem na raz w jednym HQ Niszczyciela T2, dwa Kha'ackie Niszczyciele, cztery Korwety, tyle samo Fregat, o drobnicy w postaci Zwiadowców i Myśliwców nie wspominając. To samo z Warsztatem w Galeonach Pirackich. Po rajdzie np. po sektorze Xenków dokuje w nim i naprawia się równocześnie: 4xP Ścigacz i 26x L; LX; M; N.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

LeWaR wrote:Dwa TL do jednego M0 czy dwa M0 do jednego TL bo nie łapię....
dwa M0 mogą zadokować do Ziemskiego TL'a
a oto dowód ;)

jeżeli mnie wzrok nie myli są to dwa Leviathany zadokowane do Asgarda

CIEKAWE JAK TO SIę W BRAMIE MIEśCI ??

Daje to możliwość naprawy jednostek duużych w pobliży pola bitwy powiedzmy za bramą nie trza ciągnąć do stoczni czy HQ

Poza tym tarcze Asgarda często są silniejsze niż niejednego "świeżo co zdobytego M2 więc nielicząc zestawów skokowych może być to szybka możliwość wycofywania zdobytego złomu z głębin wrogiego terenu ;)

EditS11: zdjęcie zamienione na zwykły link, ukryty pod słowem - naruszony punkt 8. regulaminu forum.
Last edited by El_Dar on Thu, 20. Mar 08, 12:09, edited 1 time in total.
.................................................
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Z moich obserwacji wynika, że do HQ można maksymalnie podczepić 5 dużych statków (typu M0, M1, M2 ale i taki Miecznik czy Q też podczepiał się pod wysięgniki dla dużych) zaś pod dok tylko 2.
Jeśli się przyjrzysz tym stacjom, to zobaczysz, że w HQ jest 5 wysięgników (o ile dobrze policzyłem), do których dokują wielcy a w doku tylko 2 (tu na pewno dobrze policzył :wink:). I kiedy do doku w którym naprawiane były 2 T2 wysłałem Q to doleciała sobie w jego pobliże i grzecznie czekała na swoją kolejkę. Zadokowała dopiero wtedy, kiedy naprawiony T2 odleciał do hm... dalszej odróbki. :wink:
A że ja lubię mieć różne dziwne statki (choćby po to, żeby zobaczyć jak się sprawują w walce) więc potrzeba mi coraz więcej stanowisk do dokowania. Nie bez znaczenia był również fakt że właśnie w tej grze próbowałem dopaść Bazyliszka więc te 3 Tyry i 3 Custodiany gdzieś trzeba było umieścić. Stąd te 3 HQ.

A co do Galeonu to sam pisałeś, że można wcisnąć 4 M6.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

WoyTass wrote:Yacek:
Z moich obserwacji wynika, że do HQ można maksymalnie podczepić 5 dużych statków
No i? To że można podczepić tylko 5, to nie znaczy że Warsztat nie będzie naprawiał większej ilości statków. To jest ograniczenie HQ, a nie Warsztatu. Warsztat nie ma ograniczenia ilościowego, mnie prawie zawsze dokują w HQ ze dwa, trzy duże statki i pełno drobnicy i wszystkie są równocześnie naprawiane. Inna sprawa że czas naprawy wydłuża się im więcej statków do naprawy jest zadokowanych.
WoyTass wrote:Yacek:
A co do Galeonu to sam pisałeś, że można wcisnąć 4 M6.
Tak pisałem, w poprzednim poście tez napisałem że mam w Galeonie np. 4xP Ścigacz. I co z tego mam wynikać? Bo nie rozumiem o co Ci chodzi. To że w Galeonie mieszczą się tylko 4 M6, nie oznacza że inne mniejsze statki nie mogą do niego zadokować. W sumie mieści się w nim 30 statków, w tym max 4 M6, reszta to musi być już drobnica.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Nie masz się co pieklić! Ja tylko napisałem, gwoli informacji, o ograniczeniach dotyczących jednoczesnej naprawy dużych(!) statków. Drobnicą się nie interesowałem.
A do Galeonu też nie wepchniesz (czytaj: nie naprawisz jednocześnie) więcej niż jego pojemność. Koniec. Kropka. Wesołych Świąt i smacznego jajka! :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja się nie pieklę, tylko że mówimy o tym samy (prawie) w dwóch różnych aspektach. Chodzi o ograniczenie napraw statków. Tym ograniczeniem jest pojemność dokowa (fajnie brzmi, chyba wiadomo o co chodzi) HQ i lotniskowców. I z tym się z Tobą zgadzam, ale ja nie miałem jeszcze takiej sytuacji, gdy nie miałem gdzie pomieścić i naprawić zdobyczy. Warsztat mam w dwóch HQ, dwóch Galeonach i dwóch Vallhalach. Złom zbierają Galeony, naprawiając na bieżąco. Gdy już któryś z nich nie może pomieścić zdobyczy, leci do sektora z HQ, statki z niego dokują do HQ, naprawiają się te, których nie zdążył naprawić Galeon, a następnie po ograbieniu ich z broni, osłon itp. lądują w stoczni, gdzie przerabiane są na kredyty.

Chyba nigdzie nie znajdziesz stacji, która pomieściłaby, wszystkie twoje statki.

Natomiast nie jest to ograniczenie Warsztatu, który może naprawiać wszystko co wymaga naprawy i jest zadokowane do stacji, statku, na którym on jest. A tak zrozumiałem twój post, że jest ograniczenie Warsztatu.

Również przesyłam Życzenie Wesołych Świąt Tobie i wszystkim czytającym i piszącym na forum.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Jestem pod wrażeniem działania tego BSE... Trafiłem na pozostawione w sektorze Q który chwilę wcześniej tam szalał.... zwrotne to jak cholera w porównaniu do Słonia chociażby... Mam już podczepiony P Ścigacz do dostarczania ogniw. 4x 1GJ swoje robi i zestaw PDF alfa.... Tylko remonty narazie kosztują jak cholera.... Chyba zainstaluję Sektor Takeover lub Claim Unknown Sektor i się rozgoszczę :)

Myślę, że wątek jest na yle ciekawy, że każdy się tu może pochwalić czymś ciekawym co udało mu się zdobyć lub zobaczyć za pomocą działania BSE...

Pozdrawiam
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Z tego Q to bym się nie cieszył na Twoim miejscu na zapas, dopóki nie sprawdzisz go w walce. Jak już pisałem kilka razy Q to latająca tarcza strzelnicza. Może i ma potężną siłę ognia, ale poprzez swoją budowę jest bardziej narażony na obrywanie niż np. taki Tygrys. Latałem jednym i drugim i w Q wystarczył byle berbeć z pistoletem na wodę by zbić osłony. W Tygrysie mimo że ma tylko 4x500MJ tylko raz miałem problem z osłonami i to właśnie przy spotkaniu z Q, natomiast w innych przypadkach nie musiałem martwic się o osłony, nawet czyszcząc sektor z dużej liczby piratów.

A co do zdobyczy. Ja od dłuższego już czasu siedzę w sektorach Xenków. W sektorze 347 stoi Vallaha i kieruje ruchem :-) co jakiś czas niszcząc respawnująca się stację Xenków. W sektorze 547 urzęduje 7 Niszczycieli T2 z rozkazem "Zniszcz wszystkich wrogów". Ja w Seth zbieram co zostaje i ładuję do Galeonu, który kursuje jak pomiędzy sektorem a HQ. Co nie zdąży naprawić Galeon naprawia się HQ i ląduje w stoczni na żyletki. Jeden kurs Galeonu to 30 statków w tym 4xP Ścigacz, reszta to różnie L, LX, M, N.
Sam natomiast Seth-em robię co jakiś czas wypady do sektorów Core12 i Core13, po których lata po kilka J i K. Wygląda to tak: skok do sektora, szybki lot do najbliższego J lub K, rozwałka i powrót do sektora 547 na regenerację osłon. Wczoraj mi się poszczęściło, atakowany K w ostatniej chwili się poddał. Zostało mu 5% kadłuba, właśnie się naprawia w HQ. A zwiać zwialiśmy w ostatniej chwili bo już byliśmy w zasięgu ognia dwóch kolejnych K i jednego J. Myślałem że dużej pociechy z K nie będzie, bo skoro zostało mu tylko 5% kadłuba, a tymczasem okazało się że ma full uzbrojenia. Tylko naprawa będzie pewnie długo trwała, tym bardziej że w HQ równocześnie naprawia się 30 innych statków.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Do Qnika przesiadłem się z Sokoła i dlatego się cieszę. Zdobyłem już LX i BlastClaw-a - tego ostatniego to zawsze omijałem z daleka... wyremontuję i polatam sobie :) Qnika wykorzystuje narazie jako latający magazyn. Mam też dwa transportowce gonnerskie. Puszcze na UT i niech kręcą kaskę.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Grasz od nowa, że tak cienko?
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ależ oczywiście :)
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak myślałem. Ja jakiś miesiąc temu miałem chęć zacząć od nowa, ale się rozmyśliłem (jeszcze nie teraz). I dobrze zrobiłem, bo jak się okazuje jeszcze dużo ciekawych rzeczy przede mną w tej grze, po co za wcześnie zaczynać od nowa.
PS. Coś mi Boroni podlecieli za blisko TS-ów bo reputacja u nich spadła mi na łeb na szyję, jestem poszukiwanym przestępcą u nich. I nie wiem czy poprawiać reputację, czy tępić płazy? :-)
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Sprzedają osłony 1 GJ - jak nie masz w stacji to poprawiaj reputację :)
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mam mały zapas w HQ, na zakupy wyposażenia latam do Xenków :-)

EDIT/ do tego u mnie więcej fabryk z osłonami 1 GJ mają Splici.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Hehehehe, dobre. Qnik będzie stanowił dla mnie latający magazyn narazie.
zbieram do niego złom z okolicznych stateczków. Co lepsze remontuje i rozstawiam po stacjach. Potrzebny mi jakiś lotniskowiec. Denerwują mnie piraci w elenas fortune chyba złożę im wizytę...

Byłbym zapomniał: większe statki znikają po jakimś czasie jeśli ich się nie zabierze... przeszły mi koło nosa różne centaury których nie zebrałem....
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kup Słonika, wsadź do niego Warsztat i koszty napraw zredukuj do zera (no prawie do zera).
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”