[X3] Przedstawiciel Handlowy - jak konfigurować

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Macie jakieś koledzy sugestie do szybszego szkolenia pilotów. Rzeczywiście , szkolenie ich idzie jak po grudzie. Zrobiłem 5 kompleksów i w nich raczej nie wyszkolę pilotów. Ciekawy jestem jak Wam idzie szkolenie. :wink:
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Też jak po grudzie. Pocieszające jest to, że nie ma znaczenia jako kogo szkoli się pilota (przedstawiciel handlowy, polecenia logistyczne MK1 czy MK2). Jeżeli masz kompleks samowystarczalny w którym znajdują się stacje spoza innego sektora (np. kopalnie) to można do szkolenia użyć nie tylko przedstawiciela handlowego (jeżeli kompleks potrzebuje surowców) ale również poleceń logistycznych MK2 i MK1 (przy MK1 trzeba uważać bo pilot nie rozpoznaje produktów pośrednich). Ja osobiście najpierw puszczam parę normalnych handlowców (polecenia sprzedaj po najlepszej cenie) a zaopatrzenie zostawiam przedstawicielom handlowym. Później, kiedy przedstawiciele awansują na drugi poziom, unieruchamiam zwykłych handlowców i zostawiam stację/kompleks na pastwę tym przedstawicielom handlowym. Mam też parę czystych stacji/kompleksów (jasno zdefiniowane surowce i produkty). Tam też głównie przeprowadzam szkolenie podstawowe handlowców (do poziomu pilota drugiej klasy) po czym kieruję ich "na bardziej odpowiedzialne odcinki" mojego imperium handlowego. W chwili obecnej (po przeprowadzeniu małej reorganizacji) mam ich (handlowców) nawet ponad potrzeby i muszę dla nich poszukać miejsca na nowy kompleks.
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Kolego , jeśli masz już takie małe rozeznanie z przedstawicielem handlowym , to mam małe pytanie. Zwykły trader , jak zostanie zaatakowany , to wypuszcza droidy bojowe i robi skok do najbliższej stacji handlowej. Obserwowałeś przypadkiem co sie dzieje z zaatakowanym Przedstawicielem Handlowym , pytam czy ma te same ruchy obronne.
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Dzięki. Takich obserwacji nie przeprowadziłem. Jednak z tego co jest napisane w instrukcji do wszystkich trzech przedstawicieli handlowych wynika, że od pewnego poziomu (kuriera) zaopatrzy się on sam w drony bojowe (zainstalowane polecenia bojowe MK1). Tak też jest. Ponadto przy zainstalowanych poleceniach bojowych MK2 zaopatruje się on sam w rakiety Moskito i jest w stanie używać polecenia obrony przeciwrakietowej za ich pomocą. W przypadku kontaktu z wrogiem, jeżeli ma na pokładzie napęd skokowy, powinien szybko uciec z zagrożonego sektora. Jest jeszcze innych parę opcji. Pilot nie będzie przelatywał przez sektory wroga i podobno można skonfigurować go tak aby latał tylko do tych sektorów gdzie są zainstalowane twoje satelity zaawansowane (tej opcji jeszcze nie próbowałem, nie miałem takiej potrzeby). Jak na razie miałem chyba tylko jeden meldunek o ataku na mojego przedstawiciela handlowego (w sektorze Ziemian) i nie wiem czy lokalna policja była tak sprawna czy też mój przedstawiciel taki szybki ale nie straciłem jeszcze ani jednego (w odróżnieniu od UTsów)
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Dzięki za wiadomość , cóż nie zostało mi nic innego , jak przypatrzyć się
im w pracy , tylko jest problem z piratami , bo u mnie kolesie , są już na wyginięciu.
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Nie ma za co. Chętnie służę pomocą jeżeli potrafię. A co do piratów to trzeba uważać aby za bardzo nie przetrzebić źródełek zarobkowych to będą dłużej służyły :twisted:. Może warto dać im odetchnąć biedaczkom :roll:? Chociażby jakiś mały rezerwacik dla przyszłych pokoleń bo wyginą jak dinozaury :D .
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Co do ograniczeń handlarzy do satelit to jest osobny skrypt. Szukajcie na angielskim forum Scripts and Modding
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
killerazazello

Post by killerazazello »

Witam wszystkich forumowiczów!
Zauważyłem, że po uruchomieniu przedstawiciela handlowego żadne inne statki nie kupują już moich towarów. Tak ma być, czy to jakieś przekłamanie? W sumie nie wiem, czy nie lepiej było wcześniej, moja wheat farm przynosi teraz mniejsze zyski.
Wszechświat jest zbyt wielki, by go pojąć...
Urban
x4

Post by Urban »

Dziwne.. Moim zdaniem ten skrypt nie wpływa na to czy statki ras mogą handlować z tobą. Sprawdź czy nie przestawiłeś czegoś w ustawieniach stacji.
killerazazello

Witam ponownie

Post by killerazazello »

Po prostu uruchomiłem polecenie z komend autopilota. Handel z innymi rasami dalej jest na 'tak'. I dotyczy to Wheat Farm, ustawionej w Herron's Nebula. To samo stało się z dwoma kopalniami silikonu w Ore Belt. Mam X3 Reunion 2.04. cośtam :) Poza tym chyba walnąłem lekki babol, bo ustawiłem dwa kompleksy, obok mojego HQ, w Freedom's Reach, a przedstawiciel nie chce mi za bardzo opylać towaru (mam plantację marychy i bimbrownie :D ) i muszę ręcznie latać nimi po kosmosie i spylać używki po bazach piratów i stacjach handlowych, bo statki nie chcą za bardzo do mnie przylatywać. Może mam za słabą reklamę... :)
killerazazello

Post by killerazazello »

Sorki, mam 2.02, ale jakoś już doszedłem do porozumienia z pilotami i jakoś to hula :) Nielegalny biznes się kręci :)
Urban
x4

Post by Urban »

Z bimbrownią nie powinno być problemu ze sprzedażą towaru, jak ustawisz cenę na o 1 mniejszą od średniej. Czasem może się wydawać, że towar nie schodzi ale wystarczy poczekać, aż się wieść rozniesie i zaraz przyleci parę okrętów. (u mnie tak to działa)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

U mnie dokładnie tak samo. Cena o 1kr mniejsza niż standard i GW znika zanim się pojawi.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”