[X3] utknalem w grze - prosze o pomoc
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
No to na pewno najnowszy patch, o ile się orientuje były 2 wersje, 2.0.0.1 i 2.0.0.2, ściągnij ten najnowszy.
Bonus Pack 3.1.0.6 także baaaardzo umila i usprawnia rozgrywkę.
Wszystkie te podstawowe dodatki znajdziesz na głównej stronie Egosofotu w sekcji Download.
Na razie, jak bawisz się w fabułę i odkrywasz wszechświat, to nie radziłbym ci instalować modów, takich jak Xtended czy Xtended, DDRS czy XFP
Jeżeli twój poziom wtajemniczenia i doświadczenie w grze wzrośnie, to możesz się zastanowić na zainstalowanie któregoś z wyżej wymienionych modów.
Bonus Pack 3.1.0.6 także baaaardzo umila i usprawnia rozgrywkę.
Wszystkie te podstawowe dodatki znajdziesz na głównej stronie Egosofotu w sekcji Download.
Na razie, jak bawisz się w fabułę i odkrywasz wszechświat, to nie radziłbym ci instalować modów, takich jak Xtended czy Xtended, DDRS czy XFP
Jeżeli twój poziom wtajemniczenia i doświadczenie w grze wzrośnie, to możesz się zastanowić na zainstalowanie któregoś z wyżej wymienionych modów.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Czesc osob tego nie robi, ale ja zawsze wolalem miec bardziej rozbudowana gre z wieksza iloscia statkow, rozkazow, leprza grafika itp. dlatego:
1. zainstaluj X³: Reunion Update 2.0.0.2
2. X³ All In One Bonus Package v3.1.06
UWAGA:
Przywroc gre do wersji angielskiej i dopierdo instaluj. Pozniej mozesz poprobowac z odpaleniem gry przy podmianie plikow jezykowych, ale nie wywalaj oryginalnych, zeby gra sie nie sypnela, szczegolnie przy Bonus Packu, ktorzy przynosi dosc duzo ciekawych zmian.
Jesli chodzi o mody w grze to na razie sie nimi nie zajmuj, bo silnik gry za bardzo nie lubi takich zmian i bardzo lubi sie sypac (glownie chodzi o napisy i dzwieki w grze) po dodaniu lub usunieciu takiego moda.
1. zainstaluj X³: Reunion Update 2.0.0.2
2. X³ All In One Bonus Package v3.1.06
UWAGA:
Przywroc gre do wersji angielskiej i dopierdo instaluj. Pozniej mozesz poprobowac z odpaleniem gry przy podmianie plikow jezykowych, ale nie wywalaj oryginalnych, zeby gra sie nie sypnela, szczegolnie przy Bonus Packu, ktorzy przynosi dosc duzo ciekawych zmian.
Jesli chodzi o mody w grze to na razie sie nimi nie zajmuj, bo silnik gry za bardzo nie lubi takich zmian i bardzo lubi sie sypac (glownie chodzi o napisy i dzwieki w grze) po dodaniu lub usunieciu takiego moda.
-
W wersji angielskiej (drukowanej) nie ma, a w wersji polskiej (pdf na CD) jest na stronie 81. Dla poskromienia twojej ciekawosci obydwie wersje mam oryginalne 
EDIT
Wersje angielska kupilem tuz po wejsciu gry na rynek (ze 2 lata temu) wiec do tej pory producent mogl wykonac jakies zmiany w instrukcji gry.

EDIT
Wersje angielska kupilem tuz po wejsciu gry na rynek (ze 2 lata temu) wiec do tej pory producent mogl wykonac jakies zmiany w instrukcji gry.
-
-
Wlasnie, wlasnie. Dziekuje Ci za to wyjasnienie. Ktos wczoraj mnie oskarzyl o posiadanie pirackiejk wersji gry poniewaz zapytalem gdzie moge znalezc jakies podpowiedzi. Podano mi ze Manual Book, no wiec zagladalem tam jeszcze dwa razy i nic. Sprawdzilem na plytce czy nie ma w pdf i tez a tutaj sie dopiero dowiaduje (za co dziekuje bardzo) ze w ksiazeczce w wersji angielskiej nie ma w ogole opisu pierwszych misji. Drodzy forumowicze, prosze nie oceniajcie pochopnie kogos. Wszyscy na tym forum wlacznie z moderatorami na czele zgromadzili sie tutaj aby sie dzielic informacjami zdobytymi przez wiele godzin przegranych w te fajna gre i pomagac innym, a nie byc sedziami i poprzez swoje zachowanie wyganiajacymi ludzi z tego forum. Zastanowmy sie jaki cel nam przyswieca. A aby byc zyczliwym nie potrzeba naprawde wiele do czego wszystkich bardzo serdecznie zachecam. Zobaczymy wowczas bardzo szybko jak atmosfera na forum sie poprawi. "Uprzejma mowa lagodzi obyczaje" - ktos powiedzial. Z powazaniem dla wszystkich czytajacych i zacheta do czynienia dobrze... 

-
Wasze porady sa nieocenione wiec musze poprosic jeszcze raz o pomoc. Jestem juz w sektorze Fareham's Legend i odnalazlem tego pirata z krysztalem. Gosc rozkazuje swoim opryszkom zestrzelic nas i nie ma zbyt duzo czasu do skoku w nadprzestrzen. Otrzymuje koordynaty gdzie ten gosc ucieka, po czym po wcisnieciu Shift+J pojawia sie okno skoku z mapa sektorow i polecenie "wybierz jeden" ale ktory? poza tym nie wiem co zrobic zeby dokonac skoku w nadprzestrzen. Czy trzeba uzyc jeszcze jednego klawisza, co wcisnac?
Ponadto zglasza mi sie komunikat ze mam za malo energii. Skad sie ja bierze albo dlaczego mam taki komunikat? Czy cos wczesniej zle zrobilem? Musze dodac ze latam jako Julian Brennan i nie dokonalem jeszcze zadnej transakcji handlowej. Czy musialem gdzies wczesniej dokupic sobie Energy Cells? Co zrobilem zle albo inaczej zadajac pytanie co zrobic zeby sie stamtad wydostac?
Dzieki za pomoc
Ponadto zglasza mi sie komunikat ze mam za malo energii. Skad sie ja bierze albo dlaczego mam taki komunikat? Czy cos wczesniej zle zrobilem? Musze dodac ze latam jako Julian Brennan i nie dokonalem jeszcze zadnej transakcji handlowej. Czy musialem gdzies wczesniej dokupic sobie Energy Cells? Co zrobilem zle albo inaczej zadajac pytanie co zrobic zeby sie stamtad wydostac?
Dzieki za pomoc
-
Jak kliknolem Shift+J to pod Select sector mialem juz jeden.. Cloudbase South East - tam musisz sie udac.
Do skoku musisz miec Energy Cells. Latwo go znalesc na stacjach.
Po wybraniu sektora bedziesz musial poczekac z 6 sekund zanim sie naladuje i skoczy
[edit]
najlepiej jakbys zakupil tyle energy cells ile zmiesci twoj statek
Do skoku musisz miec Energy Cells. Latwo go znalesc na stacjach.
Po wybraniu sektora bedziesz musial poczekac z 6 sekund zanim sie naladuje i skoczy

[edit]
najlepiej jakbys zakupil tyle energy cells ile zmiesci twoj statek

-
Ale komputer podkładowy będzie na pewno odliczał naładowanie.
Tak na marginesie..
Ja jestem posiadaczem bardzo ładnej i wyjątkowo dobrze opracowanej jak na moje oko instrukcji. Więc nie jestem pewien co miałeś na myśli. Jedyny minus polskiego wydania to potencjalne gryzienie się ze skryptami i modami
Tak na marginesie..
SoBeK wrote:(...) jesli chodzi a sama instrukcje to anglicy maja wersje drukowana, a nie jako plik pdf. Pewnie to jest jednym z powodow drozszej wersji gry. Natomiast w polsce instrukcja jest tylko jako plik pdf na plycie.
Ja jestem posiadaczem bardzo ładnej i wyjątkowo dobrze opracowanej jak na moje oko instrukcji. Więc nie jestem pewien co miałeś na myśli. Jedyny minus polskiego wydania to potencjalne gryzienie się ze skryptami i modami

-
miku2008 - Twoim przykrym wrażeniom winny jest Egosoft, który skasował kody rejestracyjne gier - polską wersje wydano bez nich. Kiedyś była niemal sielanka, gdy nowi przychodzili na forum, bo każdy mógł zarejestrować grę i identyfikował się bez problemu. Teraz wkradła się podejrzliwość i nieliczni, którym jeszcze nie zobojętniało morze piractwa zalewające Polskę, czasem nie wytrzymują i bawią się w Sherlocka Holmesa, zapominając, że funkcje Mieczy Sprawiedliwości
sprawują Sauron i BQB.
Każdy nowy ma czystą kartę, w tym i Ty.

Każdy nowy ma czystą kartę, w tym i Ty.
-
Właśnie - co do tych mieczy
.
Co się tyczy instrukcji, to nieporozumienie wzięło się stąd, że manual wersji angielskiej rzeczywiście nie posiada opisów misji - ale ten w wersji 1.0. Późniejszy, zmodyfikowany pod wersję 1.4, już powinien posiadać te opisy, bo z nich wzięła się ich polska wersja w 1.4 PL
.
Wersji zagranicznych X3 było trochę, niestety nie ma listy, jakie elementy dana wersja zawiera. Jedna może być z manualem drukowanym, inna mieć go tylko na płycie, jeszcze inna może mieć oba. Są wersje standardowe i specjalne (jak GOTY). Tak czy siak wydaje mi się, że manual dostępny w dziale Dowloads w lewym menu, powinien być w wersji 1.4 więc i zawierać powinien wspomniane opisy misji.

Co się tyczy instrukcji, to nieporozumienie wzięło się stąd, że manual wersji angielskiej rzeczywiście nie posiada opisów misji - ale ten w wersji 1.0. Późniejszy, zmodyfikowany pod wersję 1.4, już powinien posiadać te opisy, bo z nich wzięła się ich polska wersja w 1.4 PL

Wersji zagranicznych X3 było trochę, niestety nie ma listy, jakie elementy dana wersja zawiera. Jedna może być z manualem drukowanym, inna mieć go tylko na płycie, jeszcze inna może mieć oba. Są wersje standardowe i specjalne (jak GOTY). Tak czy siak wydaje mi się, że manual dostępny w dziale Dowloads w lewym menu, powinien być w wersji 1.4 więc i zawierać powinien wspomniane opisy misji.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Ja posiadam GOTH Edition v.2.o z BALA GI's Research missions i mowiac szczerze w moim drukowanym Manual nie zznalazlem zadnych opisow pierwszych misji. W zwiazku z tym pytanie: czy jest legalne i jesli tak, to czy moglbym otrzymac emailem manual do mojej wersji z polskim jezykiem w pdf od kogos kto ma takowy? Bylbym wdzieczny niezmiernie.
-
Twoim przykrym wrażeniom winny jest Egosoft, który skasował kody rejestracyjne gier - polską wersje wydano bez nich.
ponowie jednak moje pytanie poniewaz posiadam wersje angielska. Czy Egosoft skasowal rowniez kody rejestracyjne do eng version? Dlaczego po zarejestrowaniu na stronie egosoftu i wpisaniu mojego klucza z gry nie widnieje zadne potwierdzenie rejestracji na moim loginie?
ponowie jednak moje pytanie poniewaz posiadam wersje angielska. Czy Egosoft skasowal rowniez kody rejestracyjne do eng version? Dlaczego po zarejestrowaniu na stronie egosoftu i wpisaniu mojego klucza z gry nie widnieje zadne potwierdzenie rejestracji na moim loginie?
"Chcę wiedzieć, jak Bóg stworzył ten świat. Nie interesuje mnie to, czy inne zjawisko. Chcę znać Jego myśli, reszta to szczegóły.” – Albert Einstein
-
Bo egosoft całkowicie z tego zrezygnował.miku2007 wrote:Twoim przykrym wrażeniom winny jest Egosoft, który skasował kody rejestracyjne gier - polską wersje wydano bez nich.
-
miku2007: masz wersję GOTH czy GOTY (Game Of The Year)? Prześlę Ci PMem linkę do polskiego manuala w pdf.
W kwestii kodu rejestracyjnego zapraszam też na PM
.
Aha, staraj się edytować swoje posty zamiast wysyłać następny, jesli oba dzieli w czasie ledwie kilka minut. Cieszę się, że wróciłeś do swego poprzedniego konta
.
W kwestii kodu rejestracyjnego zapraszam też na PM

Aha, staraj się edytować swoje posty zamiast wysyłać następny, jesli oba dzieli w czasie ledwie kilka minut. Cieszę się, że wróciłeś do swego poprzedniego konta

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
-
CHOROBA MAM WCIAZ KLOPOT ZE SKOKIEM W NADPRZESTRZEN. Jak tylko zaczyna sie akcja z przechwyceniem krysztalu w sektorze Farnhams Legend i ruszaja na mnie piraci a koordynaty dostaje od tej babki, jest taki ostrzal ze nie daje rady zdazyc skoczyc. Poza tym nie wiem co zrobic dalej po kliknieciu Shift+J. Mam mmyszka zaznaczyc na mapie jakis sektor i co dalej? Niech tos mi to lopatologicznie wylozy, prosze. Co w tej misji trzeba tam zrobic? Energy sells mam full zakupione
"Chcę wiedzieć, jak Bóg stworzył ten świat. Nie interesuje mnie to, czy inne zjawisko. Chcę znać Jego myśli, reszta to szczegóły.” – Albert Einstein
-
1. Pozmieniaj skroty klawiaturowe tak jak Ci pasuja.
2. Skacze sie tak, ze klikasz na klawiaturce i pokazuje ci sie mapka galaktyki. Zaczynaja ci migac sektory. Te, ktore migaja, to sa te, do ktorych masz zasieg (tzn. masz tyle zakupionego paliwa). Zaznaczajac dany sektor i klikajac enter MUSISZ JESZCZE zaznaczyc BRAME przez ktora wlecisz do sektora. Spis bram pokaze ci sie po prawej stronie. Zaznaczysz je kilkajac strzalkami na klawiaturze. Klikasz enter i poczekaj 10 sekund. Tyle trwa odliczanie.
Mam nadzieje, ze nie bedziesz miec juz klopotow z Jumpem
P.S.
Nie mozesz zdazyc skoczyc bo dostajesz po d...?
Zrob tak:
Jak tylko dostaniesz info, zeby uciekac, to klikaj na klawiaturze Skok i nie szukaj na mapie dokladnie sektora do ktorego masz sie udac, ale pierwszego lepszego, a nawet tego samego w ktorym jestes tylko zaznacz brame w innym koncu. W takiej sytuacji zorganizowanie calego skoku potrwa kilka, a nie kilkanascie sekund co uratuje ci skore. Nawet jak sie pojawisz w tym samym sektorze to flota, ktora chce cie sprzatnac nie przeleci przez caly sektor w kilka sekund a ty zyskasz na czasie tyle, aby wykonac kolejny skok juz do docelowego miejsca.
2. Skacze sie tak, ze klikasz na klawiaturce i pokazuje ci sie mapka galaktyki. Zaczynaja ci migac sektory. Te, ktore migaja, to sa te, do ktorych masz zasieg (tzn. masz tyle zakupionego paliwa). Zaznaczajac dany sektor i klikajac enter MUSISZ JESZCZE zaznaczyc BRAME przez ktora wlecisz do sektora. Spis bram pokaze ci sie po prawej stronie. Zaznaczysz je kilkajac strzalkami na klawiaturze. Klikasz enter i poczekaj 10 sekund. Tyle trwa odliczanie.
Mam nadzieje, ze nie bedziesz miec juz klopotow z Jumpem

P.S.
Nie mozesz zdazyc skoczyc bo dostajesz po d...?
Zrob tak:
Jak tylko dostaniesz info, zeby uciekac, to klikaj na klawiaturze Skok i nie szukaj na mapie dokladnie sektora do ktorego masz sie udac, ale pierwszego lepszego, a nawet tego samego w ktorym jestes tylko zaznacz brame w innym koncu. W takiej sytuacji zorganizowanie calego skoku potrwa kilka, a nie kilkanascie sekund co uratuje ci skore. Nawet jak sie pojawisz w tym samym sektorze to flota, ktora chce cie sprzatnac nie przeleci przez caly sektor w kilka sekund a ty zyskasz na czasie tyle, aby wykonac kolejny skok juz do docelowego miejsca.
-
A ja radziłbym ci wpierw popróbować tych skoków na spokojnie, zanim weźmiesz tę misję...
Opanuj wpierw podstawy, a potem bierz się za rzeczy trudniejsze. Jak popróbujesz tak kilka(naście) razy wykonać skok do innych sektorów, to nie powinieneś mieć potem problemów z wykonaniem tej misji.
Opanuj wpierw podstawy, a potem bierz się za rzeczy trudniejsze. Jak popróbujesz tak kilka(naście) razy wykonać skok do innych sektorów, to nie powinieneś mieć potem problemów z wykonaniem tej misji.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam