[X3] Koniec fabuły i co dalej?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Po zasłużonych cięgach i moich przeprosinach, wracam do tematu.
Piszesz:
Urban wrote:
Spoiler
Show
a właśnie że się da po prostu wymaga to więcej czasu by spaść na sam dół :twisted:
Spoiler
Show
Ja nie twierdzę że się nie da, sama fabuła w tym pomaga. Możesz zjechac z reputacją u Argonów na "Wróg Federacji" 0%, ale po zakończeniu fabuła i tak ta reputacja się podniesie, przynajmniej o kilka punktów procentowych.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Hmm najwyraźniej pogubiłem się w twoim tłumaczeniu :roll:
Yacek wrote: Po drugie:
Spoiler
Show
Nie u wszystkich ras da się mieć najniższą rangę. Wszak skończenie fabuły skutkuje sporym wzrostem rangi u Argonów.
Poza tym o ile dobrze pamiętam
Spoiler
Show
fabuła docelowo wpływa na rangę u Paranidian Wiec jeżeli jeszcze się nie dotarło do tego momentu gdzie Paranidianie zamykają granicę powinno się udać odblokować ten start. Chyba że jednym z warunków jest ukończona fabuła.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Spoiler
Show
O randze u Paranidian podczas fabuły pisałem innym wątku. W skrócie: jest ona sztucznie zastopowana w statystykach, w rzeczywistości w tle zmienia się w zależności od Twoich poczynań do momentu skończenia fabuły, kiedy to zostaje odblokowana w statystykach i wtedy pokazuje się tam taka jaka była cały czas naliczana. Jeśli tłukłeś Paranidian widząc że w statystykach nic się nie zmienia, to będziesz ją miał niską. Jeśli olałeś Paranidian, a przez przypadek handlowałeś z nimi lub robiłeś misje dla nich to w statystykach po skończeniu fabuły reputacja u nich podskoczy ci sporo z poziomu Wyklęty Wędrowiec.

Natomiast u Argonów w momencie kończenia fabuły zostajesz bohaterem i reputacja u nich z tego powodu dostaje kopa w górę.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Pytanie o to jak odblokować grę Kha'ak padło już w tym temacie dwa razy. Dwa razy też udzielono na niej odpowiedzi (tej samej).
Ponieważ jakoś na myśl o kolejnym przechodzeniu fabuły dostaję dreszczy (nie dlatego żeby było ciężko, po prostu bardzo mnie rozczarowała, ale to inny temat i nie czas o tym pisać), postanowiłem poszukać innego rozwiązania.
Oto ono, ale ostrzegam, czytacie i robicie na własną odpowiedzialność.
Najlepiej przed przeczytaniem wyłączyć komputer z prądu :-)
Spoiler
Show

Zmian dokonamy w rejestrze systemowym.
Uruchamiamy edytor rejestru, ci którzy nie wiedzą jak niech dalej nie czytają.
Oczywiście o wykonaniu dla bezpieczeństwa kopii całego rejestru lub choćby gałęzi, którą będziemy modyfikować przypominam tylko proforma.
Szukamy klucza:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\EGOSOFT\X3]
a w nim nazwy:
"GameStarts"
edytujemy wartość i zmieniamy system z szesnastkowego na dziesiętny (możemy zapisać sobie naszą wartość, aby jeśli ktoś będzie chciał powrócić do swoich odblokowanych opcji, wiedział jaką wartość musi wpisać)
aby odblokować wszystkie opcje startowe wpisujemy wartość: 1048575
aby zablokować wszystkie dodatkowe opcje startowe i mieć tylko te dostępne po instalacji gry wpisujemy: 63
zamykamy edytor rejestru, uruchamiamy X3 i rozpoczynamy nową grę.
Start jako Kha'ak to naprawdę hardcore, startujemy w myśliwcu Kha'ak w obstawie pięciu zwiadowców. Kasa na koncie 0. Wszyscy są oczywiście naszymi wrogami. Mnie przy pierwszym podejściu udało się przeżyć 1 minutę. Za drugim razem już 10, ale można dłużej jeśli oczywiście nie wyruszymy od razu na łowy.

Co do pozostałych odblokowanych opcji do godne uwagi uważam dwie: Świadek Gonerów i Wróg publiczny.
W pierwszej startujemy Gonerskim Pielgrzymem (coś bardzo podobny do Novy) i 350 kredytami. Stosunki z rasami mamy dość poprawne.
W drugiej startujemy Demeterem i 650 kredytami, a nasze stosunki z rasami są bardzo dalekie od poprawnych.

I tak pytanie, które zadałem w temacie znalazło odpowiedź: jak skończę obecną zabawę, lub będę zaczynał nową grę po zainstalowaniu XTM to zacznę jako Wróg publiczny. Podniesienie się z takiego dołka na wyżyny to dopiero będzie zabawa.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Pisaliscie jak zrobic by otworzyła sie gra Kha'ak-ami. Teraz mam takie pytanie czy to działa w karzdej grze czy tylko w grze z Fabuą :?:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

_RA wrote:Pisaliscie jak zrobic by otworzyła sie gra Kha'ak-ami. Teraz mam takie pytanie czy to działa w karzdej grze czy tylko w grze z Fabuą :?:
Wydaje mi się, że to działa w każdej grze, także z fabułą ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ten sposób na odblokowanie zadziała nawet jak nigdy nie grałeś, czyli zaraz po instalacji gry.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”