[X3 XTM] - mody/skrypty wersje PL - Update 26-04-2008

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Deady
x2

Post by Deady »

Napomniany w delikatny sposób przez kolegów, poprawiłem wszystkie swoje tłumaczenia. Od teraz wszystkie będą w podobny sposób tłumaczone tzn z : śćęłó etc ;) Info w Notatkach wywalę za kilka dni.
xMaro

Post by xMaro »

WItam,
mam glupie pytanie, czy te skrypy dzialaja z najnowsza wersja (2.0.02) i czy instalacja wiekszosci jak nie wszystkich wymienionych do teraz bedzie dzialala bez problemowo? uzywa ktos wszystkich?
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Ja używam wszystkich razem z najnowszym patchem i działają bezproblemowo
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Mam patch 2.0.2 i ok 15 skryptów zainstalowanych instalerem CYCROWA podanym w pierwszym poście. I wszystko śmiga jak należy.
Pociłem się ostatnio z Weapon Changerem, opcja znajduje się w rozkazach bojowych, a w opcjach trzeba hotkeya dopisać - wstawiłem pod klawisz 9.
Ten klawisz dopiero zmienia mi konfiguracje broni. No i muszę przyznać, że mnie zaskoczył swoim działaniem. Autor opisał jeden bug: nie zmieniają sie ikony broni podczas zmiany broni w slotach.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Deady
x2

Post by Deady »

Ano nie zmieniaja sie ;) Jak ktos pomoc po polsku przeczyta moze dojdzie do tego miejsca.. w sumie jest to info na samym koncu ;)
Ale sam skrypt - jest wg mnie Perfekcyjny. Czegoz mozna jeszcze chciec, niz za pomoca jednego klawisza.. zmienic kompletnie swoje uzbrojenie - głowne, wież. A to wszystko w czasie 1 sek;) Dodac nalezy ze mozna 3 rozne warianty sobie ustawic dla calosci.. ;) Moze wiecej kolegow sie nim zainteresuje ;) A.. i jeszcze ta Pani ktora ma taki mily glos poinformuje.. o konfiguracji: A, B i C ;)
DYoda
x2

Post by DYoda »

Witam, jako ze mam troche czasu w pracy :P i z angielskim u mnie nie najgorzej to z checia bym cos dal z siebie spolecznosci X.
Tylko zanim zaczne mam pytanie ?
Czy skrypty trzeba tlumaczyc w edytorze w grze ... czy istnieje mozliwosc edytowania ich "na zewnatrz" ?

Pozdrawiam
Deady
x2

Post by Deady »

Dyoda ;) Ja uzywam programu jedit ;) ten mi polecili - wiec nie mam pojecia czy najlepszy - ale na pewno za jego pomoca mozna sie tak pobawic :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Na którejś ze stron, nie pamiętam na której, trafilem na edytor XML.
Ale wolę osobiście JEdita niż ten edytor.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
DYoda
x2

Post by DYoda »

Podziekowal kolegom :D
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dobrym programem, na którym ja tłumaczę, jest TextPad, ale niestety wymaga licencji :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Deady
x2

Post by Deady »

W sumie, to faktycznie - jesli juz o programach do proby tlumaczenia tych skryptow piszemy, moze jest jakowys, ktory bedzie tak przejrzysty jak ten wlasnie Jedit, ale.. *nie znam sie wiec pisze tak* - ale zeby jednoczesnie sprawdzal poprawnosc wiersza (skladni), gdyz czasem omylnie, przypadkowo mozna wyciac jeden istotny znaczek, a co za tym idzie - szlag trafia caly skrypt ktory ktos mozolnie napisal. Nie zdarzylo mi sie cos podobnego jeszcze, ale wole stawac okoniem przyczynom niz skutkom.. wiec poprosze o wszelkie informacje ;)
bufi
x4

Post by bufi »

Deady wrote:W sumie, to faktycznie - jesli juz o programach do proby tlumaczenia tych skryptow piszemy, moze jest jakowys, ktory bedzie tak przejrzysty jak ten wlasnie Jedit, ale.. *nie znam sie wiec pisze tak* - ale zeby jednoczesnie sprawdzal poprawnosc wiersza (skladni), gdyz czasem omylnie, przypadkowo mozna wyciac jeden istotny znaczek, a co za tym idzie - szlag trafia caly skrypt ktory ktos mozolnie napisal. Nie zdarzylo mi sie cos podobnego jeszcze, ale wole stawac okoniem przyczynom niz skutkom.. wiec poprosze o wszelkie informacje ;)
Polecam vima. Vim to edytor textowy wykorzystywany przez programistów. Zaletę ma taką, że wszelkie
języki programowania mają podświetlaną składnię,
w tym również XML. Naprawdę trudno o pomyłkę.

Ja co prawda używam go w Linuksie, ale wersja
windowsowa również jest.
www.vim.org

Pozdrawiam
Deady
x2

Post by Deady »

Dzięki bufi :) Jak się ciut nim pobawię dam znać o swoich wrażeniach.. a może i inni ? ;)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

JEdit też koloruje składnię, na dole w prawym rogu jest typ edytowanego tekstu. kliknij dwa razy i ustaw na XML. Zobacz w ustawieniach globalnych.
XTC+XRM | Albion Prelude
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Wiecie co, ja przepraszam, że się nie znam, ale po co wam dodatkowe programy, skoro XML-e bez problemu otwierają sie i edytują w Notatniku? Taki zedytowany plik otwiera się później bez problemu w Firefoxie. Nie sprawdzałem, jak jest w jakieś grze, która z XML korzysta.
Jeśli czegoś nie wiem, to mnie oświećcie (...?)
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Reel Mixer wrote:Wiecie co, ja przepraszam, że się nie znam, ale po co wam dodatkowe programy, skoro XML-e bez problemu otwierają sie i edytują w Notatniku?
Bo notatnik nie koloruje składni?
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Kontynuując, skoro już zacząłem wnikać - do czego to jest potrzebne?
Zmieniamy tylko tekst, czy po przetłumaczeniu i chyba zamianie 44 na 48 coś jeszcze trzeba zrobić?
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Poprostu w notatniku wszystkie napisy masz czarne, a tło białe. A w takich programach tekst jest kolorowany na różne barwy, dzięki czemu łatwiej się w nim połapać.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ale te inne programy nie dodaj zbednego kodu, jak (SIC! START) frontpage (/SIC! END) ??

W sumie jak ja swego czasu pisalem stronki internetowe, to tylko i wylacznie w notatniku, bo nie znalazlem programu, co by czegos od siebie nie dodawal :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Dreamweaver macromedii nic nie dodaje. Tworzy czysty i zgrabny, a także poprawnie się validujący kod.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”