[X3] RAM a zwiększenie szybkości gry

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Mani_
x2

Post by Mani_ »

Na forum angielskim mozna poczytac o 8800 i X3. Takze sa linki do testow. Widac ogromny skok wydajnosci, ale, ping pong, ee znaczy sie benchmark to jedno, a rzeczywistosc to drugie :P.

Moze sa opinie ludzi, ktorzy graja na 8800 i opisali swoje wrazenia z gry. Na pewno sa, trza tylko znalezc :P.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

rzeczywiście bzdety napisałem... lepiej je usunąć
Last edited by Wiencek14 on Fri, 23. Feb 07, 06:58, edited 1 time in total.
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Heniu

Post by Heniu »

Wiencek bzdury wypisujesz.

Co to znaczy "potrzebuje dx 10 " ?

A poza tym- jakie ty znasz gry korzystajace z bibliotek dx 10 ?

I proponuje poprzegladaj testy tych kart w necie- bo jest dokladnie odwrotnie, 8800 bije wydajnoscia wszystko co do tej pory bylo.

Przeciez co innego procesor graficzny a co innego biblioteki dla aplikacji korzystajacych z tego procesora.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Obaj po trosze macie rację: gry napisane pod DX9 gorzej chadzają na DX10, z drugiej strony GF8800 nie potrzebuje do działania DX10 - równie dobrze chodzi na DX9. A co do wydajności, to poczekajmy do premiery R6xx, ponoć ma poważnie zagrozić pozycji GF8800.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Heniu wrote:A poza tym- jakie ty znasz gry korzystające z bibliotek dx 10 ?
No to cię zadziwię:
-Crysis
-Supreme Comander
-Microsoft flight simulator
I możliwe ze jeszcze coś było ale jestem pewien że te gry korzystają z tych bibliotek, a i przypomniało mi się że jeszcze jakaś gra będzie z nich korzystać za sprawą patcha

A co do tego że GF8800 potrzebuje DX10 to rzeczywiście bzdety pisałem chyba byłem jeszcze zaspany :)

A że gry z DX9 chodzą gorzej na DX10 to dlatego że 10 jedynie symuluje działanie 9, to jest całkiem nowa biblioteka
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Heniu

Post by Heniu »

Przeciez na dzien dzisiejszy nie ma jeszcze zadnej gry ktora by korzystala z DX 10...

A tak wogole- to i tak nie ma sie w zasadzie czym jarac.

Bo co to jest dx 10 ?
Biblioteki podobne do poprzednich, tylko znoszace ograniczenia poprzednich wersji- np. w ilosci obiektow, ilosci instrukcji itp.
Tylko co z tego, skoro nie ma jeszcze i pewnie przez kilka lat nie bedzie wystarczajaco szybkich GPU :oops:

Fajnie ze jest MOZLIWOSC robienia scen z grafika o jakiej nikt nawet nie snil- tylko nie ma jeszcze kart ktore by daly rade to policzyc.
Przeciez seria 8800- to nie jest az tak znaczacy skok w gore w porownaniu do poprzednich serii. To poprawa w granicach 40% w stosunku do najszybszych kart do tej pory (np. 8800 GTX do radeona 1950 xtx).
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Celna uwaga - rzeczywiście nie ma gier na directx 10 i te karty są teraz bezużyteczne. No, z wyjątkiem SupCom'a, który na dniach miał premierę w USA (wiecie, że ta wersja ma 500 błędów?
http://www.gram.pl/news.asp?id=3565
Tak podaje CDP, który łata ją dla wydania PL). No i sterowniki - firmy mają kłopoty z wypuszczeniem sprawnych sterowników. Te, które dopuszczono, nie działają dobrze i maja chyba poblokowane funkcje, których nie udało się dobrze wykonać. A Micro$oft dał certyfikat WHQL, no bo nowa Winda na rynku, a sterów nie ma. I tyle co do certyfikatu, który rzekomo gwarantuje dobre działanie sprzętu.
Sorry za lamerskie wyjaśnienie, ale inaczej nie umiem. Przekrojowo się zgadza, piszę tak jak słyszałem w radio od specjalisty.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
mcjanu
x2

Post by mcjanu »

Witam wszystkich. Chce sie podzielić informacją o tym, że dodanie do konfiguracji o jakiej wspomniałem na początku, czyli:

AMD Athlon XP 3200+ (2,19 GHz)
512 MB RAM
RADEON 9600

dodatkowych 512 MB RAM - czyli 1 GB obecnie, sprawiło, że gra dostała kopa. Wczytywanie sektorów przyspieszyło z "niesamowicie długo" do paru sekund. Gra jest także bardziej płynna co pozwoliło mi zmienić ustawienia z Niskie na Średnie.
Następnym krokiem będzie zmiana karty, ale to za jakiś czas...
tough_guyPL

Post by tough_guyPL »

Witam
Jestem nowym uzytkownikiem tego forum, a takze od niedawna posiadaczem nowego kompa - szczegoly w podpisie. Zmienilem go w sumie tylko dla X3 bo na starym strasznie przycinala. Teraz wszystko chodzi normalnie, nie ma slide show nawet podczas najwiekszej zadymy, szybko wczytuje zapis gry no i gra smiga w maksymalnych detalach i rozdzielczosci. Co z tego ze starsze gry na dx10 niby gorzej dzialaja. Ja nie widze tylko poprawe moze pozniej cos sie zmieni.

Pozdrawiam
Intel Core2 Q6600 QuadCore 2,40 GHz, GeForce 8800 GTX EVGA 768MB, EVGA nForce 680i SLI Mainboard Premium, Kingston HyperX DDR2 4x 2GB 800MHz, 2xSeagate 400 GB Barracuda ES
Kriss99

Post by Kriss99 »

oj, na takim sprzęcie to bym się strasznie zdziwił, jakby się cokolwiek przycinało :) a tak nawiasem mówiąc to za tą kase z kompa nie kupiłbyś czasem jakiegoś borńskiego Mako z drugiej ręki (macki)?? :D :P
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Heh, ja wczoraj zainstalowałem u siebie 2GB b.szybkiej pamięci, ale nie miałem jeszcze czasu żeby przetestować X3... :)

PS. To ta pamięć.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Stalovy, zapodawaj info jak tylko przetestujesz 8) .
Intel Core2 Q6600 QuadCore 2,40 GHz, GeForce 8800 GTX EVGA 768MB, EVGA nForce 680i SLI Mainboard Premium, Kingston HyperX DDR2 4x 2GB 800MHz, 2xSeagate 400 GB Barracuda ES
Pomimo że dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach, ciekaw jestem bardzo ile w sumie trzeba dać teraz złociszy za tak szybki i nowoczesny sprzęt :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
lev77

Post by lev77 »

A ja mam pytanie czy ten Q6600 stabilnie chodzi jak mu się zegar podniesie do 3Ghz? jaka jest wtedy temperatura procka?
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

No więc szybkość ładowania zwiększyła się znacząco, również jest jakby więcej klatek w sekundzie... Dobrze jest mieć 2 GB :]
tough_guyPL

Post by tough_guyPL »

Nie przetaktowywalem jeszcze procesora wiec nie wiem czy dziala stabilnie, nie chcialbym go uszkodzic. Na chlodzenie nie moge narzekac, komp sie nie przegrzewa. Jedynym mankamentem jest zuzycie energii gdyz mam potezny zasilacz (900W), ale mysle wkrotce o zakupieniu drugiej karty i podlaczeniu jej w SLI wiec wzialem na zapas.
Hmmm, a co do kasy to trzeba wywalic minimum 10 tys za gola jednostke centralna, bez monitora, systemu z jednym napedem DVD-RW
sonen
x2

Post by sonen »

powiadasz, że nic się nie wiesza i nie skacze niczym kangurzysko a bo co insze żabsko? :wink:
tough_guyPL

Post by tough_guyPL »

Nie wiesza sie i nie skacze
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

...ja też chcę taki komp... :]
sonen
x2

Post by sonen »

Stalovy wrote:...ja też chcę taki komp... :]
a ja nie chcę, nic bym nie robił tylko siedział przed tym głupim komputerem i grał w te gry...i grał i grał i grał.... :wink:
Heniu

Post by Heniu »

tough_guy zuzycie energii nie wynika z tego jaki masz zasilacz- tylko ile sprzet ciagnie mocy. To ze zasilacz ma 900w znaczy tyle, ze teoretycznie maksymalnie takie obciazenie moze zniesc- ale bys chyba musial odkurzacz podlaczyc zeby tyle ciaglo.

I z ciekawosci- po co kupowales 4 rdzenie ?
Robisz jakies renderingi, 3dsmax itp. ?

I pytanie 2- te barracudy masz w raid 0 ?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”