[X3] --- lokalizacja HQ

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Zauważ, że likwidujesz to co w pustce kosmicznej. Planety znajdujące się w każdym systemie są nie do ruszenia. To one dają materiał do budowy nowych stacji kosmicznych i pojazdów. Niszczenie całych populacji to walka z wiatrakami.
pozdr.
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Możliwe,że dało by się zniszczyć wszystkie stocznie danej rasy (około 4?)
i od razu wszystkie TL-e...też około 4 dla danej rasy....o ile wiem, to w wypadku zniszczenia jakiejś jednostki danej rasy nowa opuszcza najbliższą stocznie, nowe fabryki też nie pojawiają się z nikąd, tylko są chyba przywożone przez TL-a...pozbycie sie "szybko" obydwu czynników "sprawczych" może przyniesie skutek...nie wiem :roll:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
DYoda
x2

Post by DYoda »

Eeee tam gra sobie poradzi ... np. wystartuje TL z planety (tzn takie wytłumaczenie)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Aha i dla Xenonow to ja jeszcze nie widzialem TLa :|.
Stacje sie same z siebie respawnuja. Od tak sie pojawiaja :>.

A eksterminacji rasy sie nie da po prostu zrobic, poczytajcie na forum, bylo juz wiele historii o tym, jak ktos probowal :>. Doszlo nawet do robienia rezerwatow :D -___- - ale to juz przesada :D
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

ad3pt wrote: Swoja droga to troche dziwne, ze w takiej grze jednostki sie respawnuja...jak? skad?
Jeśli chodzi o budynki, to respawnują się jedynie stacje handlowe, stocznie i doki zaopatrzeniowe. A jednostki nie powstają magicznie, tylko są produkowane w Xenońskiej stoczni. Po wyprodukowaniu zaczyna taki myliwec lecieć do sektora , gdzie liczobność floty jest zmniejszona, a jak doleci, zaczyna kontynuować rozkazy poprzednika.
ad3pt wrote: Czy to znaczy, ze nie mozna doprowadzic do całkowitej eksterminacji
innej rasy?
Patrz punk poprzedni, cześć o stacjach. ;)
Landraider
x2

Post by Landraider »

Dobrze wiedzieć, a teraz zupełnie z innej beczki, bo i tak robi się trochę OT :wink: Można HQ traktować jako rozrośnięty dok handlowy? Powsadzałem do niej trochę towarów, obniżyłem cenę ale jakoś towar nie schodzi.
ad3pt

Post by ad3pt »

Zasmuciliscie mnie troche chlopaki... ja naiwny myslalem, ze to taki rozbudowany
command&conquer tylko, ze dluzej sie pionki rozstawia na mapie...

Z drugiej strony patrzac, to eksterminacja calej populacji to nie "bułka z masłem" ;)
Ale myslałem, ze w grze chodzi o przejecie dominacji nad universum...
militarnej lub ekonomicznej... obojetnie. A tu wyglada, ze gra sie bez...
no wlasnie, czego... konca?

pozdrawiam
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

LANDRAIDER
Nie mam jeszcze za dobrze obcykanej HQ ale z moich obserwacji wynika, że cena jaką ustalam dotyczy zakupu, za jaki stacja lub jej TS-y skupują towary.
To nie jest cena sprzedaży. Odnoszę wrażenie że należy skupować tylko towary potrzebne do produkcji statków, które dasz do rozłożenia na blueprinty.
Każdy taki statek ginie bezpowrotnie ale jest po pewnym czasie (identycznym z czasem jego produkcji) w menu stacji gotowy do powielania.
Mam już tam Meduse i Eclipse, teraz kolej na M7.

ad3pt
Oczywiście , że gra się bez końca. Masz wówczas okres spokojnego wyczekiwania na X 4 Exodus :wink:

Pozdrawiam
Urban
x4

Post by Urban »

stareprawo wrote:LANDRAIDER
Nie mam jeszcze za dobrze obcykanej HQ ale z moich obserwacji wynika, że cena jaką ustalam dotyczy zakupu, za jaki stacja lub jej TS-y skupują towary.
To nie jest cena sprzedaży.
I tak i nie zarazem :wink: Radziłbym produkty na stacji porównać do produktów drugorzędnych w kompleksach. Cena za jaką są kupowane towary od pojazdów nie gracza(i za jaką statki fabryki je kupują) jest zarazem ceną za jaką są sprzedawane innym okrętom ... stąd wiele problemów z UT i HQ.... Nie wiem czy w stacji handlowej jest podobnie, ale raczej tak.
Landraider
x2

Post by Landraider »

Cóż, to by wiele wyjaśniało. Ostatnio sprowadziłem sobie do HQ trochę oleju nostropowego zamiast rastarowego. Na szczęście któryś z UTs mi go podprowadził i sprzedał. Ale straszny ten bałagan z HQ, inny UT próbował mi wcisnąć ponad setkę osłon 1MJ! Szkoda, że nie można ustawić które produkty są do kupna a które na sprzedaż i nie można dyktować osobnych ich cen (kupna i sprzedaży) tylko jedną podstawową. Jeśli takie problemy są z dokami handlowymi i zaopatrzeniowymi to przykro mi to stwierdzić, ale X3 jest pod tym względem strasznie nie dopracowane! Niedługo egosoft będzie sprzedawał sam silnik kolejnej serii gry a społeczność będzie musiała opracowywać kolejne gigantyczne BP'ki żeby w ogóle dało się w toto grać! :evil:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Toto to taki fajny zespol rockowy :).

A zgodze sie z tym, ze X3 jest niedopracowane mocno. Tak jakby Egoteam juz sie przyzwyczail do tego, ze gracze sami dorobia odpowiednie skrypty/mody, wiec sami to nie musza zbyt wiele robic. Niestety z takim mysleniem, daleko sie nie zajdzie :/.
Ale cieszmy sie z tego, ze w ogole mamy taka gre, za taka cene. Jednak krytycznym zawsze trza byc :>.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Zacząłem od nowa i przez najbliższy czas nie zanosi sie na kwatere....ale może pomoże ( :D ) ten skrypt do dodawwania zakazanych sektorów i/lub stacji...po prostu pozakazywać dokowania własnym traderom i po sprawie... :roll:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

absolutnie zgadzam się z Landraider, że wiele załatwiłoby ustawienie w HQ osobnych cen sprzedaży i zakupu. Resztę bym przebolał.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

A ja mam pytanie – co prawda w moim przypadku baaardzo przyszłościowe (niedawno zacząłem grać od początku więc do HQ droga jeszcze daleka). Z jakich materiałów produkuje się statki? Może by tak jakiś ilościowy zestaw do produkcji konkretnego modelu?
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

z większości z dostępnych w grze....tuby, chipy, ogniwa , teladium, ba...nawet........płótno przemysłowe (żaglowce, czy co??? 8) ).
oraz z własnego wkładu pienieżnego (kredyty).
chyba w nowym bonus packu pojawia sie komenda w menu statków, przy pomocy której można dowiedzieć się ( w formie wiadomości) z jakich ilości surowców budowany jest dany statek
[ external image ]
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Gdy statek jest już rozłożony na części i czeka gotów na decyzję o produkcji to kliknięcia na informaję o nim powoduje wyświetlenie ekranu potrzebnych surowców do jego produkcji. Z moich wyliczeń, dość pobieżnych wynika że koszt produkcji M3+ wynosi około 60% jego wartości w stoczni producenta.
Kosztu M7 nie sumowałem bo nie ma z czym porównać.
Pozdrawiam
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Wszystko fajnie, tylko tej komendy w menu statku to ja u siebie nie potrafię znaleźć a kwatery głównej w tej grze jeszcze się nie dorobiłem. Natomiast powoli zaczynam zastanawiać się nad zakupem fabryk. I najchętniej zainwestowałbym w te, które potrzebne mi będą później do budowy statków no i oczywiście najlepiej w sektorze w którym z czasem postawię moją HQ...
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

WoyTass: Zbyt duże wyprzedzenie. Wiesz że kompleks do produkcji statków, choćby i takiego Pytona, bedzie kosztował Kilka razy więcej niż sam statek?

A komenda pojawi się gdy posiądziesz HQ ;)
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

RAFIO: Niech Ci będzie. Póki co idę kupić następnego "dziesięciotysięcznika". Bo w mojej "szkółce kupieckiej" pojawił się nowy adept...
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Komenda jest niezależna od posiadania HQ...ja nawet w najbliższych planach nie mam HQ, a komenda się wyświetla....wieczorkiem sprawdze gdzie dokładnie i ewentualnie od jakich zainstalowanych rozszerzeń zależy jej pojawianie się w menu
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”