Wczoraj zaszedłem do MediaMarkt. Oczywiście nie zamierzam tam kupować, bo już raz się naciąłem na pozornie niskie ceny, ale miejsce jest dobre do porównań.
Na półkach dużo modeli monitorów od 17" do 24", niestety nie było tego, który mi się podoba, nie było Iiyamy

. Może ktoś z Wawki wie, gdzie można ten model oblukać na tle innych podobnych?
Co ciekawe, wszystkie modele prezentowały to samo statyczne zdjęcie, kolorowy tukan siedzący na gałęzi w lesie, ale u niektórych, nawet z tych droższych modeli 22", wyraźnie migotał ekran, tzn. były takie poziome pasy. Poza tym z bliska dość duże piksele, tak z 2x2 mm, mimo że samo zdjęcie nie było rozciągnięte na całym ekranie tylko gdzieś tak z 5 cm po przekątnej do srodka ekranu.
Czy te piksele i migotanie poziome to może być skutek dobranie złej rozdzielczości? Czy w grach tez występują takie duże piksele? Od czego to jest uzależnione?
Druga sprawa, to czy na takim rozszerzonym monitorze 22", filmy z płyt DVD wyświetlane są z wykorzystaniem całej przestrzeni ekranu, tzn. dzięki szerokiemu ekranowi moga się idealnie wpasować w tę przestrzeń bez specjalnych dodatkowych ustawień, skutkujących np. obcinaniem krawędzi bocznych, czy też i tak występują te nieszczęsne pasy poziome na górze i dole, albo jeszcze na bokach?
No i jak wyglądają gry, czy ekran z monitora 17" będzie tak samo widoczny jak na 22" tyle że rozciągnięty do boków, co skutkuje większą pikselozą, czy też będzie może więcej widać niż na 17"?
Nad LCD zastanawiam się już na poważnie

, ale głównie z powodu troski o zdrowie, o oczy. Jak wieczorem siedzę przy kompie dość długo, to schodząc z kompa i kładąc się spać widzę jeszcze przez jakiś czas w ciemności taką jasną plamę. Czy przy LCD to nie występuje?
A 22" wybieram ze względu na stosunek możliwości do ceny.
W MM przyglądałem się też wielkiej ścianie z tv lcd prezentującymi możliwości konsoli Microsoftu. Niezła zabawka, a kolorki na tych panelach po prostu bajeczne
Edit: Zapoznałem się właśnie z wynikami
testu na benchmarku.pl, który chyba mnie przekonał, że ta 22" w cenie do 1300 zł. to monitorek w sam raz dla mnie

.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.