[X3] Wasze typy handlowca wszechświatowego

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

shadowpl

Post by shadowpl »

witam
koledzy piszą o lvl statków czy tam handlarzy bo nie wiem o co chodzi (w tych statkach łatają automaty z oprogramowaniem mk3 ??? czy zatrudniacie npc ?? jak tak to napiszcie jak to robić :) i gdzie można sprawdzić ten poziom ???

a i jeszcze jedno co dokładnie wykonuje handlarz sektorowy on tylko lata w jednym sektorze ???
Urban
x4

Post by Urban »

no to tak w wielkim skrócie
- wszystko jest napisane w instrukcji (zauważyłem że niewiele osób ją czyta, ale cóż...)
- kupuje się automat i z konsoli poleceń handlowych włączasz handlowca sektorowego bądź sektorowego (oczywiście nie możesz być na pokładzie tej maszyny której komendy ustawiasz) pilot po włączeniu automatycznie zostaje zatrudniony o ile przedtem ty byłe pilotem.
- Zmienia się nazwa pilota i w nawiasie pojawia się liczba która oznacza jego poziom
- pilot pobiera co jakiś czas jakąś małą opłatę .. (zdecydowanie mniejszą od generowanego dochodu )
- pilot nie ulatnia się nawet kiedy zmienisz polecenie, najpierw więc dajesz handel w obrębie sektora (handluje w jednym sektorze), a później po zdobyciu przez pilota 8 lvl i po dokupieniu ulepszeń (patrz instrukcja) włączasz Wszechświatowego i pilot zarabia dla ciebie kasę w całym wszechświecie i nie musisz się już o niego troszczyć :wink:
shadowpl

Post by shadowpl »

thx a co do instrukcji czasami ciężko skumać cos z angielskiego języka :)
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Może trochę nie w temat ale ...

Ja mam aktualnie 7 mk3 (3 na poziomie 25) ... wszystkie Kajman Superfrachtowiec ... te z pojemnością 10.000 i prędkością 89 ... do tego dochodzi 4 osłony 25 każdy ...

Wydaje mi się to najrozsądniejszym wyborem ponieważ:
- koszt zakupu to ok 2.000.000 (osłony i uzbrojenie)
- zwiększenie ładowni o 2050 jednostek to ok. 800.000
- dodatki (skaner tripleksowy itp.) ok 150.000-200.000
- oprogramowanie mk3 to ok. 500.000
- ładownia/szybkość - korzystny przelicznik (chyba nie ma lepszego)
W sumie to jest jakieś 3.500.000 za jednego kupca. Wydaje się to dużo, ale zakup fabryki plus dobre statki do jej obsługi to koszt minimum około 6.000.000. Do tego nigdy nie mamy gwarancji że towar będzie schodził lub nie dojdzie do jakiegoś lokalnego konfliktu ... czy krzaki się nie pojawią... Tymczasem taki kupiec może przenosić się bez problemu tam gdzie akurat idzie biznes ...

Jak się spisują ? ...
- dzięki dużej ładowności kupcy szybko dochodzą do poziomu 8, a dalej do 25
- zebranie 3-4 milionów na nowego kupca to już nie problem ... oczywiście kupcy się uczą ... zatem więcej zarabiają
- rangi u poszczególnych ras idą jak marzenie ...

Oprócz tego mam kopalnie kryształu L i elektrownie (obsługują kajmanki te standardowe z prędkością 124) ... całkiem nieźle zarabiają ... ale na kupcach wychodzi się lepiej :P
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Narazie skromnie. Mam jednego argonskiego tragarza z max ladownia. Przynosi calkiem niezly zysk. Za to co zarobilem na jego trasach mam zamier zainwestowac w dwa splickie super frachty z trade MK3.
Lubie statki argonskie ale argonski super fracht to porazka. Ladownia taka sama jak u argonskiego tragarza i wolniejsza predkosc.

PS. Czy ktos zauwazyal z jaka predkoscia frachtowce sterowane przez kompa wpadaja przez brame? Tez tak chce :)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Return to “Polskie / Polish X-Forum”