[X3] Jak odpalić handlowca wszechświatowego ???

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bufi
x4

Post by bufi »

DRACOOL wrote:ja już trzech.... :evil: i to właśnie konkretnych...a latali w wypasionych merkurkach (max osłon, uzbrojenie, tuning i upgrejdy)..
Już pisałem o tym kiedyś. Nie ma sensu montować w
UT jakiegokolwiek uzbrojenia, bo na pewno przegra
walkę.

POzdrawiam
boto
x3tc

Post by boto »

jest również opcja żeby dawać im skrzydłowych ale będzie problem z tym jak UT użyje napędu skokowego
twmax

Post by twmax »

Wlasnie stracilem 3 kupcow jeden kupiec mnie kosztuje ze statkiem srednio ponad 1.2mln cr. :evil:

Czyli mowicie nie ma szans na to by M3 nie gineli ? :?

pozdrawiam

MAX
pozdrawiam

MAX

4xTS 1xM3 1xM5
1xKop. Krzemu
5m cr
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

twmax wrote:Czyli mowicie nie ma szans na to by M3 nie gineli ?
Jedno pytanko - zostawiasz im lasery?
Bo jeśli tak to się nie dziwię. Chłopaki jak mają coś do strzelania gotowi są czapnąć się nawet z M2. Osłony np. 4x25 plus drony które sami sobie kupią powinny w zupełności wystarczyć. Mam 9 traderów które coś tam atakuje co jakiś czas, puszczają drony i skaczą do bezpiecznego sektora. Nie wiem do końca jak jest z satelitami (za dużo opinii). Teoretycznie jak w sektorze X jest klaster Khaak powinni go sobie odpuścić. Praktycznie widziałem co innego :)
bufi
x4

Post by bufi »

Zaobserwowałem ostatnio ciekawą zależność.

Na początku gry, gdy jeszcze nie miałem odpowiedniego statku i nie mogłem sobie pozwolić na
niszczenie piratów, to zostawiali moje UT w spookoju.
Po kilkunastu godzinach, kiedy już rozwaliłem sporą ilość piratów, zaczeli namiętnie atakować moje UT.
Wniosek z tego, żeby zostawić ich w spokoju to nie
będą włazić nam w drogę.

Chyba jest jakaś ukryta i niewidoczna reputacja u piratów, bo wszystkie habibaty zrobiły się czerwone.
Muszę teraz pomyśleć jak zdobyć u nich reputację,
chyba zacznę handlować prochami ;) żeby być u
nich w porządku i żeby nie korciło ich przejęcie ładunków moich UT.

Pozdrawiam
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Zauwazylem, ze UT zaczyna uzywac napedu skokowego dopiero od 13 levelu. Dziwna sprawa :x, bo jak juz ktos tu pisal, od 8 czy tam 9 dokupowal sobie samemu okolo 676 ogniw :|. Zabieralo to tylko miejsce, bo i tak nie korzystal z jump drive ...

Poza tym, to, ze co 50k zarobionych, awansuje o lvl, to tez mija sie z prawda. U mnie praktycznie za jeden kurs moze zarobic 40 k, a zeby awansowal o jeden lvl, musi takich kursow z 5 zrobic :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mani_Hc wrote:pisal, od 8 czy tam 9 dokupowal sobie samemu okolo 676 ogniw :|. Zabieralo to tylko miejsce, bo i tak nie korzystal z jump drive ...
750 ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Wlasnie Rafio, on nie mial nigdy 750 rowno :>. Pamietam liczbe cos kolo 67x :].

Eh i tez dziwne wg mnie jest to, ze jak juz od tego 13 lvl zacznie skakac, to tylko .... by sprzedac towar. Jak juz chce zakupic jakis, to na piechte przelatuje przez bramy :|.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

A ja mam dwa pytania:
1. Ilu maksymalnie UT można mieć w X3?
2. Czy ktoś zna wszystkie polskie nazwy kupców odpowiadające ich aktualnemu poziomowi? Np. 2 – kupiec, 9 – płatnik, 25 – dyrektor produkcji. Jest to potrzebne, bo czasem nazwa + nazwisko zajmują tyle miejsca, że poziomu już nie widać...
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Parametry którymi posłużyłeś się przy wyborze najlepszych TS-ów absolutnie nie oddają właściwości dobrych dla UT. Podejrzyj latające z towarem UT, nigdy nie mają ładowni zapełnionej na full.
Z moich obserwacji wysnuwam wniosek, że najważniejszym elementem do poziomu 12-go jest prędkość. Ona i później też jest znaczącym czynnikiem, ponieważ po skoku musi w sektorze dolecieć do stcji co zabiera czas. 8 000 do 10 000 pojemności w zupełności wystarcza. Po pewnym czasie gry wszystkie swoje UT mam Kajmany i przestały mi wreszcie ginąć z rąk mających ze mną na pieńku.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja tez spostrzeglem, ze w UTkach liczy sie predkosc.
Szukalem, szukalem i okazalo sie, ze Kajmany sa najszybsze, dlatego je w wiekszosci wybieram na UT. A jak napisal Stareprawo, ta wielka ladowania np Delfinow, nijak sie ma do tego, ze bedze on awansowal szybicej ;x. Na razie to Kajmany najszybciej mi awansuje i o to chodzi :).
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Czas to pieniądz. Zanim taki sęp dogramoli się do stacji, jużdawno wuprzedzi go pół wszechświata ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A to nie Delfiny sa najwolniejsze ? :P
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

A moi latają teraz wyłącznie na Merkurych Super z OL. W poprzedniej grze miałem kilka Kajmanów ale kiedy dwa z nich mi zestrzelili a jednego urwałem "z pod kosy" z 5% kadłubem jakoś straciłem do nich serce.
Z mojej obecnej 15-stki jednego straciłem w sektorze pirackim, dwom kazałem się z takowych wynosić w "pod-skok-ach" (na szczęście mieli na to ogniwa) a czwartemu wymościłem drogę eksplodującymi pirackimi statkami. Co ciekawe, kiedy my użeraliśmy się z piratami, do stacji, do której dolecieć miał mój Merkury zadokował inny statek dostarczając ogniwa. Mój pilot, kiedy zorientował się w sytuacji bez chwili zastanowienia pożeglował do drugiej położonej w tym samym sektorze gdzie opchnął cały zapas (ponad 11 000 szt.) ogniw.
Trochę chyba sobie jednak zostawił, bo po chwili zobaczyłem tylko błysk i mój Merkury zniknął z sektora lecąc po kolejny towar...
Całe szczęście, że wcześniej zdążyłem mu wrzucić nowy zapas dronów...
A szybkość? Też jest ważna! Szybkość reakcji na nadchodzące wiadomości!
Deady
x2

Post by Deady »

Bufi - kilka postow wzwyz - napisales - iz zaden kupiec nie wleci do sektora - gdzie sa wrogie statki ;) lool - jak wytlumaczyc zatem - moje mknace przez Xenonskie sektory handlowe jednostki ? Ze juz przy dajmy na to 30 okretach piratow - te w najlepsze "zegluja" sobie do Habitatu... i jak te barany - pchaja sie w uliczke z rozeg laserowych ?:) Czy moze od jakiegos poziomu kupca - zaczynaja omijac takie przypadki? Osobiscie mam skrypt - do automatycznego uzupelniania Zaawansowanych satelitow, wiec jest w kazdym sektorze - nie liczac Xen. Jak koledzy pisali - i owszem, jesli jestes w danym sektorze a mojego pracownika cos tam gnebi - to mu pomoge, w koncu dbam o swoja wlasnosc. Ale latac za 50-cioma.. i ich pilnowac ? Zgroza ;) Aha, tez im nie pakuje dzialek. Po co maja zaczepiac, z tym ze kolo 20 (chyba) zauwazylem ze i tak sobie dokupuja (chyba)... wiec zmieniam im opcje - wszystkim - na obrone przeciwrakietowa.
Woytass dobrze napisal: czasem nazwy pracownikow sa taaaak dlugie ze ni cholewy nie mozna dostrzec na jakim to to poziomie jest. Powinnie to zdecydowanie skorygowac. Gram w 1024... nie wiem jak sie ma przy wiekszej.
Bufi.. mam okolo 1400 skoszonych wszelkich piratow - i wszystkie Habitaty mam na bialo ;) Nie liczac Portu Anarchistycznego. Moze ma to sie cos z Globalnymi ustawieniami? Piratow mam zaznaczonych jako: przyjaciel. Co nie zmienia faktu ze stateczki sa na czerwono ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”