[X3] "blind spot" - czyli jak uratowac complex warty ponad 100mln [SPOILER]

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

dziwne, ja sprawdzalem na skryptcie który dwałak 999999999999999999 kasy kilkadziesiąt razy, i staneło mi właśnie na takiej liczbie ;)
bufi
x4

Post by bufi »

RAFIO wrote:Limit kasy w X2 i X3 unimożliwia posiadnie na koncie więcej niż 1 400 000 000 kredytów. Taką kasę da się zarobić. Trzeba wykonywać duże ilości misji ksenońskich, a za kasę tworzyć loopy w nieznanych sektorach.
Gdzies czytałem, że max można zarobić 2 biliony kredytów.

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Miliard to po angielsku "billion" ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A Rafio o co chodzilo z tymi Loopami ? :|

Dalo sie w X2 zarobic spokojnie 1 mld na misjach ksenonskich tak jak to koledzy napisali juz, a slyszalem ze w X3 takze beda owe misje i takze bedziemy za nie dostawac niemale pieniadze :P, wiec, dla mnie nawet jak ten sektor bylby na samej krawedzi galaktyki X3, to kupie go :D. Wazne bym mial gdzie trzymac moje wspaniale TL, M1, M2 i w ogole stacje bazy...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
bufi
x4

Post by bufi »

RAFIO wrote:Miliard to po angielsku "billion" ;)
No nie do konca tak jest ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nazwy_du%C5%BCych_liczb
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 31550E.php

Pozdrawiam
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

wiem ze misje xenonskie byly w x2 w modzie ale go nie miałem
ktos moze mi je przyblizyc
tzn czy kase dostajemy za kazdy estrzlony statek tylko wiencej
i jak wyglada owa inwazja
to oni nas atakuja czzy my ich i czy np nie ma tak ze do pomocy masz 1 statek i jest 100 na 2
gdzie mozna te misje wziac i kiedy
acha czy ktos wie kiedy odblokowuja sie dodatkowe postacie do gry cchialbym zagrac khackiem
dzieki za odpowiedz
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mani_Hc wrote:A Rafio o co chodzilo z tymi Loopami ? :|
Loop to kilka stacji które są samowystarczalne. Np. Kopalnia krzemu, elektrownia słoneczna, wytwórnia kryształów, hodowla argnu i cahoona w jednym sektorze dobrze skonfigurowane bedą samowystarczalne. Bedą produkować, aż np. khaaczki rozwalą ts'a, lub coś. Stacje te też są ustawione tak by nie mogły z nimi handlować inne rasy, tylko stacje gracza. Dzięki temu gracz może produkować po cenach jakie mu się podobają. Dzięki temu może stworzyć instalację produkującą i sprzedającą innym rasą np.lasery po minimalnej cenie. Maksymalny rozmiar loopa zależy od ilości kopalni krzemu w sektorze.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Qrcze Rafio za skomplikowane to :D.

Nie no przyznaj sie qrcze, wiekszosc swojego majatku brales zapewne z misji xenonskich ...
U mnie np Xenonskie, na nastepnym miejscu to kilerskie, a potem dopiero dzialanosc przedsiebiorcza. A nie mowie o byle czym, bo mialem sporo fabryk w dobrych miejscach. Ale po prostu wieki by trwalo zanim bym z takiego czegos mial dorobic sie na pelni uzbrojonego M2 ...

A co do tych misji Xenonskich, to poczytaj forum, bylo tego od groma i zazwyczaj ospoilerowane...

Lol pomylka :|.
Billiion = (one thousand million) miliard. 2. GB old use (one million million) bilion
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Nom, znaczna część mojego majątku pochodziła właśnie z nich, kolejna część to misje kilerskie, ale już reszta to właśnie moje stacje czesały. W Presidents End zainwestowałem 500 milionów w produkcję broni i osłon. Dzięki temu że produkowałem wszystkie surowace na miejscu, mogłem sprzedawać broń, rakiety i osłony po minimalnych cenach, ale i tak na każdym sprzedanym laserze zarabiałem nawet 200% kosztów produkcji ;) Niestety w pewnym momencie sektor byl już tak zapchany, że nie dawało się tam latać, więc założyłem loop produkujący produkty spożywcze wszystkich ras, pozatym eksportujący gigantyczne ilości ogniw, kryształów, i rudy w sektorze na wschód od wasteland. Czy wspomniałem już Że to nie moje TS ryzykowały latając do klientów, tylko klienci pchali się do mnie wszystkimi bramami? Dzięki temu wystarczy stacjąm kupić tylko ts odpowiedzialne za kupowanie surowców, a nie sprzedaż ;) Pozatym gdybym nie miał takiego farta do inwazji, to itak spokojnie mogłem sobie kupować M6. Pewnie gdybym zainwestował w kolejne loopy stać by mnie było na wprowadzenie w życie programu "Pełnego Bezpieczeństwa".
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Heh, u mnie jednak nie silna strona bylo bezposrednie scieranie sie z wrazymi silami :D.
Nidy nie bylem mocny w tych ekonomicznych rzeczach w X2. Postawilem fabryki WMP Gamma i 125 MW, bo po prostu we wszechswiecie sie skonczyly :D i musialem po prostu zwiekszyc podaz na rynku, bo zapotrzebowanie roslo :P.
Nio jestem ciekaw, jak to w X3 bedzie. Czy bedzie mozna spokojnie prowadzic interesy, czy trzeba bedzie sie przerzucic na ciemna strone miecza :>. :twisted:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ciekawostka, na jednym PDF gamma zarabiałem nawet 1,5 miliona ;)

Pewnie jak w dwójce, trzeba zabezpieczyć sektor jeśli chcesz mieć spokój ;)
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

Szlak mnie trafi zaraz
Wiec w argon prime zbudowalem sobiw solar power plant i weat farm i jeszcze jakoś mi się udało połączyć to w kompleks ale dokupolem jeszcze 2 fabryki i proba ustawienia tego w jakiś łądny kompleks to porażka poprostu nie da się tego łądnie ustawic
ps WIEM ZE MOZNA REGOLOWAC POLOZENIE
ktoś ma jakieś rady bo budowa kompleksu jest praktyczna bardzo ale samo ustawianie jest okropnie nie praktyczne jakieś rady będe wdzieczny
proosze piszcie na gg albo tutaj moje gg 1810851
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Wrde jeszcze gdybym wiedzial, o co lazi z tymi kompleksami :|. To jakas nowa forma ekonomii w X3 ? :>
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mani_Hc wrote:Wrde jeszcze gdybym wiedzial, o co lazi z tymi kompleksami :|. To jakas nowa forma ekonomii w X3 ? :>
Kompleksy to kilka stacji połączonych w jedną, nowość w X3. Wtedy stacje nie muszą używiać ts do transportu towarów ;)
Urban
x4

Post by Urban »

RAFIO wrote:Ciekawostka, na jednym PDF gamma zarabiałem nawet 1,5 miliona ;)
ale pewnie produkowałeś to 24 godziny... w x2 mialem kiedyś takie cudo.... :lol: i znacznie szybciej mozna bylo zarobić samemu latając.

Mam pytanie do tych kompleksów: czy jak jakąś fabryke połączy się z elektrownią to do elektrowni wciąż trzeba dosyłać kryształy by ona produkowała ognwa i dopiero wtedy zasilała fabryke?
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

Mozesz zrobic zamkniety kompleks zeby wszystko do wszytkoiego produkowalo a nadwyzki sprzedawac
a polega to na tym ze laczysz rurami fabryki
ale jak jedna fabryke postawisz 5 km od 2 i jeszcze przsunieta w wysokosci to rura idzie bardzo dluga beznadziejnie to wyglada to raz a 2 ze jak ci ktoas w ta rure walnie to musisz zbudowac nowa bo sie rozlacza fabryki to tak w skrucie
i chiodzi o to ze sp... rozmieszczenie tego tzn mozesz recznie umieszczać ale śmiesznie to wyglada o to chodzi :(
Lifter

Post by Lifter »

Raptorek juz CI pisalem, do ustawiania fabryk masz klawiature numeryczna, mozesz precyzyjnie ustawic w pozimie i w pionie, jak to juz zrobisz wciskasz "insert" to pozwala skorygowac polozenie na plaszczyznie ekliptyki, wlacz sobie ecliptic projektor bedziesz dodatkowo widzial co masz na jakiej wysokosci, w sektorze gdzie budujesz postaw zaawansowanego satelite i wcisnij "k" bedziesz mial obraz jak na dloni. Mozesz dodatkowo uzywajac 1,3, 7, 9 obracac kazda fabryke wzdluz jej osi. Jak do swojego loopa ustawialem 6xCrystal fab..to tak je polaczylem, ze nie widac ZADNYCH rur..poza oczywiscia ta, ktora powstaje przy pierwszym polaczeniu i jest ona po to, zeby statki mogly wygodnie dokowac (wtedy to wlasnie powstaje wspolne dla kompleksu stanowisko dokujace, ktore MUSI byc oddalone
od reszty fabryk).

Teraz bedzie SPOILER odnosnie budowy, kto nie chce niech nie czyta.

Wg mnie podstawa do stworzenia wlasnego zaplecza w sektorze gdzie chcesz stworzyc swoje HQ jest samowystarczalny loop energetyczny, czyli:

1 x Solar Power Plant XL
6 x Crystal Fab M
2 x Cahoona Bakery L
1 x Cahoona Bakery M
2 x Cattle Ranch L
1 x Cattle Ranch M
+ do tego 1 x Silicon Mine L o yeldzie 60, lub dwie mniejsze jak nie masz w poblizu tak duzych zasobow. Kopalnie wg mnie nie musza (i nie powinny) byc w kompleksie (ja mam w innym sektorze), ustawiasz do niej TSa do zakupu energii i drugiego na CL2 do transportu wafelkow..koniec.

Masz 194% (51tysiecy na godzine) zapasu energii.

Teraz mozesz dostawiac co dusza zapragnie, podam przyklad:

1 x Drone Factory (boron)
1 x Massom Mill M
1 x Scruffin Farm M

I juz masz linie do dronow, zapas energii ok 47tys na godzine

1 x Beta PAC Forge (paranid)
1 x Soyery M
1 x Soyfarm M
+ kopalnia Ore Mine L ok 50 yeald

wydajnosc rosnie...zapas 42tys na godzine, jedzmy dalej

1 x Alpha HEPT Forge (teladi)
1 x Sun oil refinery M
1 x Flower Farm M

zapas 38tys/h

Przy takim ustawieniu, jestes w 100% samowystrczalny, nic nie musisz kupowac, ustawiasz 2-4 caimany na CA i z bani.

Laczysz kopalnie razem, jesden TS zaopatruje je w energie i jeden w CL2 dowozi rude i wafelki...RAZEM 3-6 TSow na tym etapie.

Maksymalny zysk = 33miliony na dzien
Minimalny = 27 milionow na dzien
BE = 50godzin

Zapasu energy cells masz tyle, ze mozesz jeszcze sobie kilka roznych linii dostawic i jak zrobisz to z glowa to wszystko samo sie buja.

Jak masz bonus packa, ustawiasz w kompleksie automat, asygnujesz jeden dwa mniejsze szybkie TSy i mozesz sie zajac czym Ci sie podoba nie martwiac sie zbytnio o kase ;)

Laczny koszt tego przykladu=80-90milionow

Jakies pytania? :D
Urban
x4

Post by Urban »

to sie zawiodłem... Myślałem że te fabryki odrazu beda zasilane przez elektrownie sloneczna a tu cos takiego..... :roll: czyli po prostu wszystko tak samo jak i bez polaczen i tylko dzieki temu mniej statków potrzeba. Ehh szkoda, ale pomarzyć zawsze można 8)
bufi
x4

Post by bufi »

Urban wrote:to sie zawiodłem... Myślałem że te fabryki odrazu beda zasilane przez elektrownie sloneczna a tu cos takiego..... :roll: czyli po prostu wszystko tak samo jak i bez polaczen i tylko dzieki temu mniej statków potrzeba. Ehh szkoda, ale pomarzyć zawsze można 8)
A czego się spodziewałeś? Obsługa stacji miała surowce dostarczać w skafandrach kosmicznych w wiaderkach?? Mnie się pomysł zamkniętych kompleksów przemysłowych bardzo podoba.

Pozdrawiam
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tak, wsio ladnie rozrysowac z duzymi obrazkami najlepiej :P. Ehh ciekawe czy to bedzie tak skomplikowane, jak sie wydaje, kiedy odpale pierwszy raz X3 :D. Bo na razie mam kompleksy przez te kompleksy 8)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”