[X3] Jaka wydajnosc dema i full wersji - roznice???

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

BQB
x2

Post by BQB »

Które im fani podpowiedzieli :P
Mani_
x2

Post by Mani_ »

TomeG, co do prockow Athlona, to tutaj jest taka mala niescislosc co do tych taktowan.
Wlasnie, jak na grze pisze,ze gra bedzie chodzic optymalnie na 3 GHZ (vide Gothic 3), to owszem na zegarze 3 GHZ, ale pentiumow. Bo planowo oznaczenia athlonow powiedzmy 3000+ oznacza podobna moc co do 3GHZ pentiuma. Oczywiscie w praktyce jest to troche sl;abiej, ale tak na athlonie 3200+ da sie pograc spokojnie w gry jeszcze. Najwazniejsze to grafa i ok. 1 GB ramu :p.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm z tymi prockami to nie przesadzajmy :roll: , mam zwykłego AthlonaXP 2400 działającego fabrycznie na 2000, do tego 1 GB ramu (chyba 333, nie pomnę, ale starsze) no i Leadtekowego GF6600GT 128MB i da sie grać w większość gier bez problemu. Bez rewelacji ale i bez narzekań. Ostatnie Kroniki Riddicka praktycznie na full, X2 tez dobrze, X3 testowałem z powodzeniem na średnich ustawieniach. Więc chyba rzeczywiście pamięć i grafa ma tu największe znaczenie, bo spokojnie w gry pograc można i na Athlonie2400+. :roll:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
sonen
x2

Post by sonen »

Sauron11 wrote:Hmm z tymi prockami to nie przesadzajmy :roll: , mam zwykłego AthlonaXP 2400 działającego fabrycznie na 2000, do tego 1 GB ramu (chyba 333, nie pomnę, ale starsze) no i Leadtekowego GF6600GT 128MB i da sie grać w większość gier bez problemu. Bez rewelacji ale i bez narzekań. Ostatnie Kroniki Riddicka praktycznie na full, X2 tez dobrze, X3 testowałem z powodzeniem na średnich ustawieniach. Więc chyba rzeczywiście pamięć i grafa ma tu największe znaczenie, bo spokojnie w gry pograc można i na Athlonie2400+. :roll:
dzięki Sauron, juz prawie podniosłem mnie na duchu z kolan :wink:
Azzorek
x3

Post by Azzorek »

Z X3 nie jest tak źle. Ponieważ nie wiedzieć czemu opcję "run benchmark" mam zamrożoną wydajność sprawdzałem Frapsem. FPS wahały się między 27-40. Grało się na prawdę komfortowo i choć czasem coś drgnie to nie przeszkadza mi to w ogóle. Grę testowałem w wersji 1.4.03 na sterownikach nVidia 91.31. Testowałem sektor Cloudbase South-West. Oto parametry testowe:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... dee95.html

A niżej screen z testów:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c8d3f.html

Konfig mojego kompa:

Płyta główna: ASUS A7V8X
Procesor: AMD Socket A Athlon 3000+ Barton 2137MHz (bez podkręcania jak widać)
Pamięć: 1,5GB RAM DDR 333MHz (trzy kości po 512MB)
Grafika: Gainward 2400GS 256MB (GF6800GT podkręcony fabrycznie na GF6800Ultra)
Karta dźwiękowa: SB Audigy 2 ZS
Dysk twardy: Seagate Baraccuda 80GB IDE

Jak widać żadne to cudo a grę mi obsługuje wg mnie płynnie. X3 jest lepiej zoptymalizowane niż np wcześniejsze X2. Nie marudźcie tylko grajcie! Jeśli chodzi o największą moim zdaniem porażkę dotyczącą wymagań sprzętowych to jest nią gra Ghost Recon Advanced Warfighter - normalnie klęska!
Sięgaj tam gdzie wzrok nie sięga!!!
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Będzie jeszcze większa klęska jak wyjdzie Crysis. Założe się większość forumowiczów nawet nie marzy o takim kompie jakiego ta gra wymaga do grania na minimum.
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
flymar
x4

Post by flymar »

Wydaje mi się, że minimum Crysisa znacznie "spadnie" do premiery gry. Crytek elastycznie dopasowywał się do konfiguracji i grałem płynnie na nienajlepszym sprzęcie. A GRAW-a nie widziałem - instalacja dema się wywalała zaraz na początku, tak że odpuściłem sobie:)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”