[X2 MOD] X-treme Ships Mod
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
-
-
-
Szczerze mówiąc, mój entuzjazm przygasł nieco, gdy przejrzałem pobieżnie anglojęzyczne forum. Ale co tam...Wiencek14 wrote:No to dawaj go tutaj. :D
Sprawa jest - o ile pominąć aspekt techniczny ;-D - dość prosta. Zainteresowanie światem X było wynikiem wcześniejszego zauroczenia produkcjami spod dość znanego - myślę, że również tutejszym Forumowiczom - znaku Star Trek. X-BtF dawał możliwości, jakich brakowało znanym mi produkcjom (grom) ST - handel, odrobina walki (albo na odwrót, wedle upodobań), w każdym razie poczucie aktywnego uczestniczenia w życiu ras, bez jednak liniowości, albo ograniczenia wyłącznie do aspektów prowadzenia okrętu (dowolnej klasy). Jak łatwo zgadnąć, moje okręty i stacje w X-BtF nosiły logo Federacji (choć romulański orzeł też prezentował się niczego sobie - swoją drogą, pomysł z możliwością ustalenia własnego logo to strzał w dziesiątkę) :-)
Znalazłem wprawdzie na X2 Source Central mod U.S.S.Enterprise-1701-E, to jednak nie udało mi się nawet zobaczyć tego dzieła. Co prawda może po prostu nie umiem go należycie uruchomić (na pierwszej planszy wybieram polecenie "Wybierz Mod" następnie zaznaczam nazwę modu i klikam [OK], a okrętu klasy Sovereign jak nie było, tak nie ma). Natomiast na X2 Center.net ma się ponoć znajdować "Star Trek Mod", obok Terradine. Okazuje się jednak, że dostępny jest Star Wars Mod V2 - zapewne równie ciekawy, ale z mojego punktu widzenia to jednak nie to :-)
Potem zobaczyłem produkcje ze stoczni RAFIO - dopiero wówczas uświadomiłem sobie, że w tym ujęciu, Split Dragon (nie znalazłem większego zdjęcia) przypomina mi okręt klasy Intrepid. Ma to pewne znaczenie gdyż - jeżeli dobrze rozumiem - tworzenie nowych jednostek opiera się na elementach składowych tych już istniejących. Istnieje wprawdzie możliwość wstawienia całkiem nowych modeli, wymaga to jednak z pewnością poważniejszych zabiegów, w tym zaawansowanego modelowania 3D; tak przynajmniej zrozumiałem, pobieżnie przejrzany, dokument "X2 GFX Modding".
Zauważyłem jednak, że temat - choć nieobcy forum angielskiemu oraz (na ile mogłem zrozumieć) niemieckiemu i włoskiemu - nie doprowadził do powstania bardziej skonkretyzowanych projektów w tym zakresie, wobec czego zakładam, że sprawa jest poważniejsza. Niestety, okręty ze świata Star Trek - w zakresie Federacji, rzecz jasna - cechują się stałym wątkiem spodka. Jest on niewątpliwie charakterystyczny, ale też chyba najtrudniejszy do odtworzenia w grafice opierającej się na wielokątach. Tutaj już jednak wchodzimy w sferę programowania, a to dla mnie ziemia nieznana.
Borogwain
Currently X4: Foundation Split Vendetta, last stable version (Steam).
English is not my first language, please do not hesitate to correct me if I am wrong.
Still learning.
Currently X4: Foundation Split Vendetta, last stable version (Steam).
English is not my first language, please do not hesitate to correct me if I am wrong.
Still learning.
-
Powiadam tak znalazłem sposób na dodanie statku jako oddzielny bez nakładania na inne statki ale i tak jeszcze się musze pobawić z zaprogramowaniem go do gry żeby nie było nie odnalezionych textów
stateczek na którym ćwicze to m2 

X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć
)

-
Chodzi tu o to jak traktuje naszą społeczność Egosoft. Od DWÓCH LAT nie możemy doprosić się własnych podfor, a pytanie o to kiedy możemy tego oczekiwać usłyszeliśmy "czekacie już 2 lata, więckolejne nie zrobią ci różnicy" :/ To taki cichy głos sprzeciwuhipperion wrote:O co chodzi z tym 2 category customer ? Do czego pijecie ? (rozumiem ze ktos sie czuje pokrzywdzony ... ale moze jakies wytlumaczenie ?)

Wiencek: Czytałeś moj post w topicu o Acolycie? Mi też udalo się to rozgryść. Fakt, że metodą Reverse-Engineering, ale działa, i teraz akolita jest osobnym statkiem, który jest dostępny tylko dla gracza

I dobrze, bo walka z innym akolitą była niemożliwa do wygrania. Jej tempo uniemożliwiało wycelowanie, a co dopiero trafienie

-
Tak czytałem ale ja robie statek razem z oddzielnymi opisami tyle tylko że musze się pobawić w tworzenie oddzielnego Xml'a ale zrobir najpierw schemat z którego będe korzystał przy tworzeniu kolejnych.RAFIO wrote:Wiencek: Czytałeś moj post w topicu o Acolycie? Mi też udalo się to rozgryść. Fakt, że metodą Reverse-Engineering, ale działa

)

-
Skopiuj sobie plik z opisami statków i tam możesz zkorzystać z opisów:
Xenońskiego Tl i TS i M0, Xperimentala, Argońskiej elity, teladiańskiego nietoberze i paru innych statkó które ostatecznie nie znalazły się w X2
Pozaty mam za sobą przetłumaczenie Beam Moda2 (jest w wersji pl na xudb) i piem ci jeszcze o jednej rzeczy: na samym początku xml masz informacje o kodowaniu. Po zmianach opisu zapisz plik z takim samym kodowaniem, albo w grze będziesz miał "readtexty". nawt jeśli cały plik będzie ok, ale wkleisz do niego inaczej kodowany text, to itak musisz o tym pamiętać.
Xenońskiego Tl i TS i M0, Xperimentala, Argońskiej elity, teladiańskiego nietoberze i paru innych statkó które ostatecznie nie znalazły się w X2

Pozaty mam za sobą przetłumaczenie Beam Moda2 (jest w wersji pl na xudb) i piem ci jeszcze o jednej rzeczy: na samym początku xml masz informacje o kodowaniu. Po zmianach opisu zapisz plik z takim samym kodowaniem, albo w grze będziesz miał "readtexty". nawt jeśli cały plik będzie ok, ale wkleisz do niego inaczej kodowany text, to itak musisz o tym pamiętać.
-
Dzięki za to juz nie musze się bawić z Xml.RAFIO wrote:Xenońskiego Tl i TS i M0, Xperimentala, Argońskiej elity, teladiańskiego nietoberze i paru innych statkó które ostatecznie nie znalazły się w X2

)