ale w Battlestar chyba ich nie maSauron11 wrote:No... nie zamierzam, nie mam za cokarolozus wrote:Sauron: rozpoznales tylko pania prezydent, a porucznik z miami vice to co? wstydz sie![]()
Z Miami Vice pamietam jeno dwóch gości: Dona Johnsona czyli Det. Jamesa 'Sonny'ego' Crocketta i tego "farbowanego" Murzyna - Philipa Michaela Thomasa alias Det. Ricardo 'Rico' Tubbsa
Battlestar Galactica 2003 w TVP1
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Re: battlestar galactica s01 i s02
-
Re: battlestar galactica s01 i s02
A jednak powinniście chyba troszkę się powstydzić i to obaj. Za przyczyną tego samego pana, ale z innego filmu; Blade runnerSauron11 wrote:No... nie zamierzam, nie mam za cokarolozus wrote:Sauron: rozpoznales tylko pania prezydent, a porucznik z miami vice to co? wstydz sie![]()
![]()

Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
-
Masz rację Jonesy, teraz rozpoznaję starego Gaffa
Link do filmografii aktora:
http://www.imdb.com/name/nm0001579/

Link do filmografii aktora:
http://www.imdb.com/name/nm0001579/
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Swoją drogą Blade runner to jeden z najlepszych filmów sf jakie widziłem. I nic się nie zestarzał...
-
Zgadzam się z przedpiszcą
BladeRunner jest najlepszy. To jedyny film, który mogę oglądać w wersji oryginalnej po angielsku bez napisów i lektora. Kwestie mówione są tak charakterystyczne i tyle razy je słyszałem, że polska wersja mi niepotrzebna. A soundtrack słuchałem na kasecie aż do zdarcia tejże
Bez muzyki Vangelisa film na pewno wiele by stracił.
Trailer z próbką tejże w linku:
http://www.brmovie.com/Downloads/Media/BR_SF_OV_Lo.mov

BladeRunner jest najlepszy. To jedyny film, który mogę oglądać w wersji oryginalnej po angielsku bez napisów i lektora. Kwestie mówione są tak charakterystyczne i tyle razy je słyszałem, że polska wersja mi niepotrzebna. A soundtrack słuchałem na kasecie aż do zdarcia tejże

Trailer z próbką tejże w linku:
http://www.brmovie.com/Downloads/Media/BR_SF_OV_Lo.mov
-
No cóż, w końcu P. K. Dick...
Jedyny autor sf, na podstawie prozy którego nakręcono aż 6 filmów. Wspomniany Blade runner na podstawie powieści pt. Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?, Pamięć absolutna na podstawie opowiadania Wytłumaczymy to panu hurtowo, Sztuczna inteligencja, Raport mniejszości na podstawie opowiadania pod tym samym tytułem, Paycheck, Impostor. Kurczę, zaczynając pisać wiedziałem o trzech filmach, a tu proszę, w ostatnich latach sporo się pozmieniało. Sztucznej inteligencji, Paycheck i Impostor nie widziałem, nawet nie wiem na podstawie jakich utworów zostały nakręcone...
Sau ma rację, Blade runner jest znakomity, bardzo różni się od książki, ale klimat, poparty muzyką, i cała oprawa od ciągłego deszczu do najdrobniejszych szczegółów sprawiają, że film jest niesamowicie naturalny! Grałem kiedyś w gierkę stworzoną na podstawie tego filmu. Również bardzo udana, różne drogi i zakończenia...
Ciekawe kiedy ktoś dorówna Blade runnerowi?
Jedyny autor sf, na podstawie prozy którego nakręcono aż 6 filmów. Wspomniany Blade runner na podstawie powieści pt. Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?, Pamięć absolutna na podstawie opowiadania Wytłumaczymy to panu hurtowo, Sztuczna inteligencja, Raport mniejszości na podstawie opowiadania pod tym samym tytułem, Paycheck, Impostor. Kurczę, zaczynając pisać wiedziałem o trzech filmach, a tu proszę, w ostatnich latach sporo się pozmieniało. Sztucznej inteligencji, Paycheck i Impostor nie widziałem, nawet nie wiem na podstawie jakich utworów zostały nakręcone...
Sau ma rację, Blade runner jest znakomity, bardzo różni się od książki, ale klimat, poparty muzyką, i cała oprawa od ciągłego deszczu do najdrobniejszych szczegółów sprawiają, że film jest niesamowicie naturalny! Grałem kiedyś w gierkę stworzoną na podstawie tego filmu. Również bardzo udana, różne drogi i zakończenia...
Ciekawe kiedy ktoś dorówna Blade runnerowi?
-
-
-
-
-
Czytałem na necie, zresztą zapodawałem chyba info na poczatku wątku, że dziś o 22.00 na TVP1 na być. Niech ktoś looknie do telegazety jedynki czy nie ma przesunięć. 

-
-
-
Nieco jestem zaskoczony ciszą jaka zapanowała po tym filmie, spodziewałem się ożywionej dyskusji nad efektami specjalnymi, fabułą nawiązującą do iXów, wspaniale zrealizowaną bitwą krążowników i myśliwców z rewelacyjną sceną ostrzału zaporowego z dział flagowca, który wymłócił praktycznie pierwszy atak myśliwców maszyn 
Nie sposób tez wymienić ciekawej konfrontacji pomiędzy Adamą i zakamuflowanym przedstawicielem Cylonów, Leobenem, człowiek sterany zyciem, powolny ale skuteczny w działaniu, niby cicha woda ale sprawny w walce wręcz
.
A wszystko o tym odcinku można poczytać tutaj:
http://sajfaj.net/galactica_txt.php?t=398
Podobnie jak garghgor'owi też mi się rzuciły ciekawe porównania:
BSG - X
Władcy Kobolu - Starożytni
Kapłanka WK - Gonerzy (i mityczna wiara)
Mityczna Ziemia - Mityczna Ziemia
Nazwa: Cyloni - Xenoni (Cylons-Xenons)
Cyloni mieli ułatwić życie na Dwunastu Koloniach - Xenoni mieli stworzyć podstawy do rozwoju człowieka na nowych planetach (Terraformers).
Atak Cylonów - Atak Xenonów
Galactica i statki - skojarzenie z flotą Nathana R.Gunne'a (ostatnia flota Kolonistów/Ziemian).
Zastanawiam sie czy nie spytać EGO czy tworząc historię X i rozpisując ja na 3 części wzorowali sie na historii BSG. Czy to po protu przypadek i zbieg okoliczności. Przyjmując, że taka historia w świecie s-f może byc dość popularna..
Edit: byłbym zapomniał o czyms co nazywa sie chyba "ruchomą kamerą" i jest wspólne dl BSG i X2 - podobny sposób filmowania cut scenek - najazdy i oddalenia. Oczywiście jakości nie porównuję, ale założenie jest podobne

Nie sposób tez wymienić ciekawej konfrontacji pomiędzy Adamą i zakamuflowanym przedstawicielem Cylonów, Leobenem, człowiek sterany zyciem, powolny ale skuteczny w działaniu, niby cicha woda ale sprawny w walce wręcz

A wszystko o tym odcinku można poczytać tutaj:
http://sajfaj.net/galactica_txt.php?t=398
Podobnie jak garghgor'owi też mi się rzuciły ciekawe porównania:
BSG - X
Władcy Kobolu - Starożytni
Kapłanka WK - Gonerzy (i mityczna wiara)
Mityczna Ziemia - Mityczna Ziemia
Nazwa: Cyloni - Xenoni (Cylons-Xenons)
Cyloni mieli ułatwić życie na Dwunastu Koloniach - Xenoni mieli stworzyć podstawy do rozwoju człowieka na nowych planetach (Terraformers).
Atak Cylonów - Atak Xenonów
Galactica i statki - skojarzenie z flotą Nathana R.Gunne'a (ostatnia flota Kolonistów/Ziemian).
Zastanawiam sie czy nie spytać EGO czy tworząc historię X i rozpisując ja na 3 części wzorowali sie na historii BSG. Czy to po protu przypadek i zbieg okoliczności. Przyjmując, że taka historia w świecie s-f może byc dość popularna..

Edit: byłbym zapomniał o czyms co nazywa sie chyba "ruchomą kamerą" i jest wspólne dl BSG i X2 - podobny sposób filmowania cut scenek - najazdy i oddalenia. Oczywiście jakości nie porównuję, ale założenie jest podobne

Last edited by Sauron11 on Sun, 15. Jan 06, 18:17, edited 1 time in total.
-
Co do filmu to niepodobało mi się podejście do myśliwców tzn. są one za słabe, wystarczy jeden strzał na załkowite zniszczenie pojazdu, co jest raczej nielogiczne jeżeli weżmie się pod uwagę koszty ich produkcji i wytrenowania pilota i inżynierów. Większośc ginie po pierwszym strzale, i żeby mogła toczyć się dłuższa wojna potrzebne by były miliony osób.
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
-
-