Battlestar Galactica 2003 w TVP1

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sonen
x2

Re: battlestar galactica s01 i s02

Post by sonen »

Sauron11 wrote:
karolozus wrote:Sauron: rozpoznales tylko pania prezydent, a porucznik z miami vice to co? wstydz sie ;)
No... nie zamierzam, nie mam za co :roll: Z Miami Vice pamietam jeno dwóch gości: Dona Johnsona czyli Det. Jamesa 'Sonny'ego' Crocketta i tego "farbowanego" Murzyna - Philipa Michaela Thomasa alias Det. Ricardo 'Rico' Tubbsa :wink:
ale w Battlestar chyba ich nie ma
Jones Abrahams
x2

Re: battlestar galactica s01 i s02

Post by Jones Abrahams »

Sauron11 wrote:
karolozus wrote:Sauron: rozpoznales tylko pania prezydent, a porucznik z miami vice to co? wstydz sie ;)
No... nie zamierzam, nie mam za co :roll:
A jednak powinniście chyba troszkę się powstydzić i to obaj. Za przyczyną tego samego pana, ale z innego filmu; Blade runner :roll: ... Robił takie fajne drobiażdżki z kawałków papieru...
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Masz rację Jonesy, teraz rozpoznaję starego Gaffa :D
Link do filmografii aktora:
http://www.imdb.com/name/nm0001579/
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Swoją drogą Blade runner to jeden z najlepszych filmów sf jakie widziłem. I nic się nie zestarzał...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Zgadzam się z przedpiszcą :D
BladeRunner jest najlepszy. To jedyny film, który mogę oglądać w wersji oryginalnej po angielsku bez napisów i lektora. Kwestie mówione są tak charakterystyczne i tyle razy je słyszałem, że polska wersja mi niepotrzebna. A soundtrack słuchałem na kasecie aż do zdarcia tejże :D Bez muzyki Vangelisa film na pewno wiele by stracił.
Trailer z próbką tejże w linku:
http://www.brmovie.com/Downloads/Media/BR_SF_OV_Lo.mov
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

No cóż, w końcu P. K. Dick...
Jedyny autor sf, na podstawie prozy którego nakręcono aż 6 filmów. Wspomniany Blade runner na podstawie powieści pt. Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?, Pamięć absolutna na podstawie opowiadania Wytłumaczymy to panu hurtowo, Sztuczna inteligencja, Raport mniejszości na podstawie opowiadania pod tym samym tytułem, Paycheck, Impostor. Kurczę, zaczynając pisać wiedziałem o trzech filmach, a tu proszę, w ostatnich latach sporo się pozmieniało. Sztucznej inteligencji, Paycheck i Impostor nie widziałem, nawet nie wiem na podstawie jakich utworów zostały nakręcone...
Sau ma rację, Blade runner jest znakomity, bardzo różni się od książki, ale klimat, poparty muzyką, i cała oprawa od ciągłego deszczu do najdrobniejszych szczegółów sprawiają, że film jest niesamowicie naturalny! Grałem kiedyś w gierkę stworzoną na podstawie tego filmu. Również bardzo udana, różne drogi i zakończenia...
Ciekawe kiedy ktoś dorówna Blade runnerowi?
KoZZ
x2

Post by KoZZ »

Jones Abrahams wrote:Ciekawe kiedy ktoś dorówna Blade runnerowi?
12 małp już jakiś czas temu dorównało

ale nie ma co tych filmów porównywać, dwie róźnie rzeczy

no i jeszcze parę znajdzie się lepszych :wink:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ok, chłopaki, to już dziś!!
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

A o ktorej godzinie?
sonen
x2

Post by sonen »

Marcybiskup wrote:A o ktorej godzinie?
tak jak wszystkie dobre filmy - 3.20
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

hmmm ale 3.20 dzię to już była... :D:D:D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Czytałem na necie, zresztą zapodawałem chyba info na poczatku wątku, że dziś o 22.00 na TVP1 na być. Niech ktoś looknie do telegazety jedynki czy nie ma przesunięć. :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Potwierdzam: dziś o 22:00 na TVP1
BQB
x2

Post by BQB »

W EPG na satce również jest info o 22:00
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nieco jestem zaskoczony ciszą jaka zapanowała po tym filmie, spodziewałem się ożywionej dyskusji nad efektami specjalnymi, fabułą nawiązującą do iXów, wspaniale zrealizowaną bitwą krążowników i myśliwców z rewelacyjną sceną ostrzału zaporowego z dział flagowca, który wymłócił praktycznie pierwszy atak myśliwców maszyn :roll:

Nie sposób tez wymienić ciekawej konfrontacji pomiędzy Adamą i zakamuflowanym przedstawicielem Cylonów, Leobenem, człowiek sterany zyciem, powolny ale skuteczny w działaniu, niby cicha woda ale sprawny w walce wręcz :roll: .

A wszystko o tym odcinku można poczytać tutaj:
http://sajfaj.net/galactica_txt.php?t=398
Podobnie jak garghgor'owi też mi się rzuciły ciekawe porównania:

BSG - X
Władcy Kobolu - Starożytni
Kapłanka WK - Gonerzy (i mityczna wiara)
Mityczna Ziemia - Mityczna Ziemia
Nazwa: Cyloni - Xenoni (Cylons-Xenons)
Cyloni mieli ułatwić życie na Dwunastu Koloniach - Xenoni mieli stworzyć podstawy do rozwoju człowieka na nowych planetach (Terraformers).
Atak Cylonów - Atak Xenonów
Galactica i statki - skojarzenie z flotą Nathana R.Gunne'a (ostatnia flota Kolonistów/Ziemian).

Zastanawiam sie czy nie spytać EGO czy tworząc historię X i rozpisując ja na 3 części wzorowali sie na historii BSG. Czy to po protu przypadek i zbieg okoliczności. Przyjmując, że taka historia w świecie s-f może byc dość popularna.. :gruebel:

Edit: byłbym zapomniał o czyms co nazywa sie chyba "ruchomą kamerą" i jest wspólne dl BSG i X2 - podobny sposób filmowania cut scenek - najazdy i oddalenia. Oczywiście jakości nie porównuję, ale założenie jest podobne :roll:
Last edited by Sauron11 on Sun, 15. Jan 06, 18:17, edited 1 time in total.
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Co do filmu to niepodobało mi się podejście do myśliwców tzn. są one za słabe, wystarczy jeden strzał na załkowite zniszczenie pojazdu, co jest raczej nielogiczne jeżeli weżmie się pod uwagę koszty ich produkcji i wytrenowania pilota i inżynierów. Większośc ginie po pierwszym strzale, i żeby mogła toczyć się dłuższa wojna potrzebne by były miliony osób.
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mi się tam najbardziej podobał ogień zaporowy z flaków Galacticy, niestety zanim zobaczyłem tę scenę to już kupiłem odysekusza, a tak.. BTW: Komu się jakoś dziwnie skojarzyła z Tytanem ??
Andrzej Girsa
x2

Post by Andrzej Girsa »

Niestety, ten film w ogóle nie skojarzył mi się z serią "X". Za to przypomniał mi co czułem, gdy grałem w obie części Freespace. W szczególności wspomniana przez Saurona bitwa sprawiła, że znów zatęskniłem za Freespace.

Tak poza tym mam nadzieję, że jednak TVP wykupi prawa do całego serialu.
KoZZ
x2

Post by KoZZ »

o jakim Tytanie mówisz????? After Earth?????? żadnych podobieństw. Natomiast z x mnóstwo, np. legenda ziemi, stacje, statki. Ogólnie druga część była lepsza od pierwszej i starsznie najarałem się na serial :D Szkoda, że TVP nie będzie nadawać :(
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A zbliżenia kamery w przestrzeni??? Takie same jak na jednej cutscence w X2 a kąkretniej w Presidents End

Return to “Polskie / Polish Off Topic”