Zdradzam X !!! - inna gierka

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ot, chociażby, dlatego, że wychodzą co około 2-3 lata nowe generacje konsol?
Ja np. ten komp, na którym właśnie siedzę kupowałem 4 lata temu, i dopiero teraz składam sobie nowszy z nadzieją, że wytrzyma kolejne 4 lata bez upgradu. W konsolach nie jest już tak różowo :P.
Aha, i np. jedyne, co ulepszałem w dotychczasowym kompie, to grafę, bo, nie zaprzeczysz, na PC wychodzą częściej ładniejsze gry, niż na konsole, a w konsolach nie ma możliwości upgradu grafiki...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Mani co Ty głupoty gadasz, chyba dzisiaj za dużo wypiłeś... Co jakie 2-3 lata next-geny wychodzą, Ty wiesz co za dyrdymały opowiadasz? :roll:

Krótka historia PS'a i X'a(obok Wii najpopularniejszych konsol aktualnej generacji):
- 1994 PSX
- 2000 PS2
- 2006 PS3

- 2001 XBOX
- 2005 XBOX360

Tylko X trochę ma mniejszy rozrzut, ale to i tak podpada pod 4 lata już... :P A więc pokaż mi tutaj 2-3 lata, co? Średni okres pojawienia się nowych konsol next-genowych to 4 do 6 lat, a z tego co można ostatnio wyczytać to następna generację teraz może się okazać nawet później! :P

A także wybacz, ale zauważyłem że zatwardziały z Ciebie pecetowiec, w ogóle mało elastyczny :) Ja sam od zawsze na piecu bytuję i uwielbiam wiele gier, które na niego wychodzą, jednak sprzęt mój aktualnie nie jest demonem prędkości. O wiele bardziej opłaci się wydać kasę na x360(którego planuję zakup), niż ładować się w ponowny upgrade kompa. A takowy upgrade byłby potrzebny jeżeli planowałbym pograć w Mass Effect i Fallout 3, a na tych grach mi bardzo zależy, a w mass'a już można pograć płynnie na x'u, a Fallout niedługo wyjdzie i będzie tak samo grywalny na X'ie. A na piecu nawet super kompie są problemy, zacięcia i inne problemy. W produkcjach na konsole ZAZWYCZAJ takie problemy nie występują i są one marginalne, a na komputerach to norma, szczególnie przy słabym sprzęcie.

A jak kupi się konsolę, to komp nadal będzie stał tam gdzie stoi, więc niczego nie tracę kupując konsolę, a zostawiając kompa do netu i gier pecetowych, które pójdą :D

I swoją drogą za 1 000 PLN ja sam mogę kupić od kumpla X360, praktycznie nieużywaną, bo chłopina kupiła konsolę ale czasu nie miała na grę, a zagrywa się aktualnie w WoW'a. Wraz z nią 4 oryginalne gierki test drive unlimited, kameo, obliviona i halo 3. Nienajgorsza oferta, a teraz policz sobie ile byś musiał wydać aby zagrać w te tytuły na PC i ile by Ciebie także te tytuły kosztowały, co? :>
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Oblivion na konsoli? :) Niezadługo to w X4 też będzie się grało na konsoli, a gra z symulatora stanie się zręcznościówką, do której wystarczy pad i kilka klawiszy kierunkowych ;).

Konsola wg mnie to zabawka dla wczesnej młodzieży. Ta późniejsza wiekiem bierze chyba pod uwagę, że gry mogą się z czasem znudzić, a co innego wtedy zajmie uwagę. Gdy się ma pieca, narzędzie wielofunkcyjne, można zająć się innymi rzeczami, nauką języka, pisaniem tekstów czy choćby pozostać przy internecie. A co z konsolą, gdy nagle gry się znudzą? Nie ma dla niej alternatywy.

Koszty zakupu konsoli i upgradu komputera wg mnie wcale nie wychodzą na korzyść konsol. Jeśli do kosztu konsoli dodać koszt pojedynczej gry i sumaryczną wartość kilku gier w skali roku, gdy np. 4 gry to już 1000 zł. to wtedy koszt upgrade kompa nie wyda się tak wysoki , zważywszy na dużo niższe porównywalnie koszty gier na pieca i jego wielozadaniowość.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Sauron11 wrote:Oblivion na konsoli? :)
Sau - Oblivion wyszedł wpierw na konsole a potem na PC :D
Dlatego m.in ma taki badziewny interfejs i wiele uproszczeń w mechanice gry (w porównaniu do Morrowinda)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote:Oblivion na konsoli? :) Niezadługo to w X4 też będzie się grało na konsoli, a gra z symulatora stanie się zręcznościówką, do której wystarczy pad i kilka klawiszy kierunkowych ;).

Konsola wg mnie to zabawka dla wczesnej młodzieży. Ta późniejsza wiekiem bierze chyba pod uwagę, że gry mogą się z czasem znudzić, a co innego wtedy zajmie uwagę.
No cóż, ja jako "starsza młodzież tuż przed 30-tką" dojrzałem do konsoli :) . Odpowiadając w tym samym tonie stwierdzam, że blaszak "do wszystkiego" w praktyce jest "do niczego" i jest zabawką dla "twardogłowych" którzy nie spróbują ale "wiedzą lepiej" :)

Zwłaszcza stwierdzenie : "gra z symulatora stanie się zręcznościówką" utwierdza mnie w przekonaniu, że stereotypowo traktujesz konsolę jako narzędzie do prostych zręcznościowych gierek - podczas kiedy na taką śmieszną maszynkę jak ps3 czy xbox wyszedł Half Life2 i Orange Box, Oblivion , czy ostatnio GTA4. Prawdę mówiąc, Xbox360 to nic innego jak 3 rdzeniowy P3 lub P4 ( nie pamiętam ) + w miarę mocny Radeon, a PS3 to nic innego jak 7 rdzeniowy PowerPC + NVidia , oczywiście obie z twardymi dyskami i odtwarzaczami blu ray/dvd/hd-dvd , więc gwoli ścisłości są to praktyczine piece bez ciężaru windowsa :)
Warto też dodać , że zarówno do ps3 jak i do xboxa można podłączyć klawiaturę i mysz.

Dodatkowo taki ps3 to przeglądarka www ( surfowałeś kiedyś po www na 42" tv w rozdzielczości 1900x1080 ? :) ) i rewelacyjny odtwarzacz dvd/blue ray/divx - upscaling filmów do rozdzielczości full HD jest niesamowity, mój stary odtwarzacz DVD z wyjściem HDMI kurzy się na półce bo z jakością z ps3 nie ma porównania :)

Ale to podejście jest bardzo typowe dla osób które xboxa 360 ani ps3 nie widziały na oczy - wiem bo niedawno prezentowałem ten sam poziom ignorancji w tym temacie :)

I powiem coś jeszcze , laptop służy mi teraz w 100% do pracy, a konsola do rozrywki, od 2 miesięcy nie uruchomiłem na piecu ani jednej gry :)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

ergo, a X3 :!: :?: :!:
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Urban
x4

Post by Urban »

Heh. PC vs Konsole. Lubię takie tematy. Tak naprawdę jestem zatwardziałym PCtowcem, ale grałem raz u kuzyna z bratem na X360 w Burnout. Wrażenia niesamowite. Na konsole odpada problem sterowników, różnych problemów systemowych itd. to największe plusy konsoli.

Cena gier na konsole to moim zdaniem największy minus. Dużo gram, czasem kupię nowość czasem coś z reedycji na konsole na ten czas wszystkie gry są 2x droższe niż nowość od EA. PC nie trzeba wymieniać co 2 lata, a niedługo będzie trzeba coraz rzadziej (wiem subiektywne odczucie, ale patrząc na Crysisa, Mass Effect itd to jak "lepsza" może być jeszcze grafika?)

Co do sterowania. Wiadomo, niektóre gry lepiej sprawdzają się z klawiaturą i myszką (strategie i FPSy [grałem też u kuzyna w Halo ... celowało się okropnie...]) jak i na joypadzie (tzw. bijatyki, platformówki, japońskie RPG). Ze sterowaniem jednak wiąże się jeszcze jedna kwestia.. "usadowienie". Zarówno do PC jak i do Konsoli można w większości wypadków podłączyć te same sterowniki (pad do PC, mysz i klawiaturę do X360 czy to tam kto wymienił), ale czy wyobrażacie sobie siedzieć przed 2X calowym TV z myszka? Na ile takie coś było by faktycznie wygodne? Z kierownicą i pedałami może być podobna sprawa z joystickiem też. Na PC natomiast jest dość trudno i niewygodnie grać z kimś na jednym ekranie - do tego potrzeba już paru PC co jest chyba jednym z większych plusów konsol.

Za PC przemawiają jeszcze różne programy użytkowe jak Office itd (oczywiście jeszcze w tym czasie.... PC to kombajn a konsola to ... konsola xD )

Tak czy inaczej wracam do RF online << ta gra pożera mi ostatnio najwięcej czasu. Z niecierpliwością czekam też na Sins of the Solar Empire PL (wygląda ciekawie, podobne do Supreme Commandera, ale mniej wymagające pod względem sprzętu) i zastanawiam się nad Mass Effect w późniejszym terminie.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

No cóż nie mogę się nie zgodzić z ergo, też jestem zatwardziałym pecetowcem i konsole mam za nic, bo jeszcze na żadnej nie grałem :roll: . Pewnie jak bym zagrał... na takim wypaśnym ekranie 50 calowym, to może zmieniłbym zdanie ;). Ale takie ekrany sa przecież i do pieców opracowywane, więc niedługo i ten atut konsol zblaknie 8) .
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mani_ wrote:ergo, a X3 :!: :?: :!:
Wyobraź sobie Mani, że świat konsol oferuje ci setki produkcji, które są grywalniejsze od X3. Ludzie gadają o wypaśnej grafice na PC, która miażdzy to co pokazują ci konsole. Ale co mi po grafice? Grałeś w Crysisa? Jak wrażenia? Po ilu godzinach go przeszłeś? Masz zamiar wrócić? Brutalna prawda jest taka że PC zalewają produkcje które oferują wyłącznie oklepane wzorce w nowych szatach.

Zagraj sobie w takiego Audiosurf, który jest na PC, ale to konsolowy muzyk pełną gębą. Od czasu pierwszej bety grywam sobie nawet godzinę dziennie, i wspominam to nawet milej tych miesięcy przesiedzianych przed X'ami.

Od zakupu laptopa, całą robotę przeniosłem na niego. I kolejnym zakupem będzie któraś z kosol. Porównujcie granie na tych dwóch platformach, ale sprawdzcie pierw, która z nich nie jest konwersją.
dino1984

Post by dino1984 »

Temat trochę stary, ale po co nowe produkować...
Zna ktoś jakieś MMORPG podobne do X`a??
EVE mi się nie podoba ze względu na sterowanie, wolę własnoręcznie "prowadzić"
Urban
x4

Post by Urban »

W produkcji: Jumpgate Evolution i Black Prophecy. (tzn. pierwszego chyba zamknięta beta już się rozpoczęła)
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Pytanie do tych co grali we Freelancera. Czy po pewnym czasie, ta gra nie zaczela sie wam nudzic. Troche juz pogralem i musze przyznac, ze gra staje sie nuzaca, wszedzie praktycznie jest to samo, zas gra ogranicza sie do pewnych rutyn.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

W trybie dla jednego gracza nudzi się bardzo szybko, pisałem tu http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... sc&start=0 o tym. Przeszedłem fabułę, polatałem parę godzin i zacząłem się bawić w multiplayer. Tobie polecam zrobić to samo :)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

TES II: Daggerfall

Post by klarix »

Bethesda rozdaje "The Elder Scrolls II: Daggerfall" za darmo.
148 legendarnych MB można tutaj odebrać.

klarix :D
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A czy to 'cudo' ma choć grafikę svga? :roll:
I to pytanie też o Arenę (to drugie 'cudo' co ma 9 MB :) )
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sorkvild
x3tc

Re: TES II: Daggerfall

Post by Sorkvild »

klarix wrote:Bethesda rozdaje "The Elder Scrolls II: Daggerfall" za darmo.
148 legendarnych MB można tutaj odebrać.

klarix :D
Heh super, dzieki za info. Juz sciagam.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Return to “Polskie / Polish Off Topic”