[X3 XTM] - opinie i rady
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Jest przecież polska wersja mapy scorpa z poprawnymi ikonami. przeszukajcie nasze forum, bo nie pamiętam gdzie jest...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Dokładnie, ten temat i ta strona: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 0&start=15
Link do poprawnego polskiego instalatora mapy:
http://rapidshare.com/files/94512496/X3 ... L.zip.html
Miałbym prośbę do kolegów odpowiedzialnych za skrypty, moglibyście tę mapę także umieścić w dziale skrypty itp ?
Dzięki
Link do poprawnego polskiego instalatora mapy:
http://rapidshare.com/files/94512496/X3 ... L.zip.html
Miałbym prośbę do kolegów odpowiedzialnych za skrypty, moglibyście tę mapę także umieścić w dziale skrypty itp ?
Dzięki
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Też się nad tym zastanawiałem i zaraz to zrobię 
EDIT:
Zrobione. Link do BBSExtras poprawiony

EDIT:
Zrobione. Link do BBSExtras poprawiony
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
Mam kupione sztuk dwa warsztatów. Jeden znajduje się na Albatrosie a drugi na Galeonie. W przypadku Galeona mam do dyspozycji pod dodatkowymi komendami możliwość wyboru naprawy zadokowanych statków. W przypadku Albatrosa takiej opcji brak. Może na TL warsztat nie działa.
Last edited by ed971 on Sat, 12. Apr 08, 17:30, edited 1 time in total.
-
-
No cóż, zarówno Albatros jak Słoń to statki z X3. Natomiast np. Galeon to statek z XTM-a.
Chyba to mówi samo za siebie
Chyba to mówi samo za siebie

X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Można, jak najbardziej.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Bardzo dużo, ja mieszczę najmniej 30.
Ale to zależy jakich. Dużych M1/M2/M7/TL to wejdzie na raz z 6, bo gdzieś tyle jest slotów do dokowania dużych statków. Poniżej są sloty do dokowania statków średnich (M6, TS) i tych też wejdzie sporo. Ja mieściłem około 10 P Ścigaczy. A na samym dole są sloty na małe statki M3/M4/M5. Z tych to miałem nawet powyżej 15-20 statków zadokowanych w HQ. Dokładnie ci nie powiem bo nigdy nie liczyłem ile mam statków HQ.
Ale to zależy jakich. Dużych M1/M2/M7/TL to wejdzie na raz z 6, bo gdzieś tyle jest slotów do dokowania dużych statków. Poniżej są sloty do dokowania statków średnich (M6, TS) i tych też wejdzie sporo. Ja mieściłem około 10 P Ścigaczy. A na samym dole są sloty na małe statki M3/M4/M5. Z tych to miałem nawet powyżej 15-20 statków zadokowanych w HQ. Dokładnie ci nie powiem bo nigdy nie liczyłem ile mam statków HQ.
[ external image ]
[ external image ]
-
No to spoko - bałem się że duże tylko ze 2 wejdą...
Zna ktoś jakiś ładny, jasny sektor (coś w stylu Kingdoms End czy Seizwell), z pobliską stocznią i z niezbyt dużą aktywnością wrogów?
Zna ktoś jakiś ładny, jasny sektor (coś w stylu Kingdoms End czy Seizwell), z pobliską stocznią i z niezbyt dużą aktywnością wrogów?
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Tylko pamiętaj że duży dużemu nie równy. Może byc tak że mimo iz będzie wolny slot w HQ to statek nie zadokuje bo sąsiednie będą mu przeszkadzały. Może też być tak jak ja miałem niedawno, zadokowałem Aranem do HQ i od dokować nie mogłem, bo za każdym razem rozwalał się o HQ. Mimo że już tam poprzednio dokował i odleciał od HQ bez problemów. No ale Aran to bydle duże, a do tego zadokował pomiędzy dwoma Tyr-ami.
A co do wyboru sektora to nie bardzo ci pomogę. Bo na to czy są ładne i jasne już dawno przestałem zwracać uwagę. A bezpieczne sektory, nie ma takich. Wszystko zależy od twoich poczynań. Ja jak wytrzebiłem piratów w sektorach wokół Brannan's Triumph, postawiłem HQ w Danna's Change i mam spokój, raz na jakiś czas Błotniak śmignie, ale na takich polują dwa Tygrysy w obstawie czterech P Ścigaczy. Natomiast jak tylko ruszę piratów w bardziej odległych sektorach pirackich, przez Danna's próbują przemknąć większe statki pirackie. Ale z tymi też moja ekipa sobie radzi sama. Wczoraj np. zdobyła dla mnie Q Xenków. A stocznią się nie przejmuj, kup sobie jakąś i postaw obok HQ, albo postaw stocznię XTM-a.
A co do wyboru sektora to nie bardzo ci pomogę. Bo na to czy są ładne i jasne już dawno przestałem zwracać uwagę. A bezpieczne sektory, nie ma takich. Wszystko zależy od twoich poczynań. Ja jak wytrzebiłem piratów w sektorach wokół Brannan's Triumph, postawiłem HQ w Danna's Change i mam spokój, raz na jakiś czas Błotniak śmignie, ale na takich polują dwa Tygrysy w obstawie czterech P Ścigaczy. Natomiast jak tylko ruszę piratów w bardziej odległych sektorach pirackich, przez Danna's próbują przemknąć większe statki pirackie. Ale z tymi też moja ekipa sobie radzi sama. Wczoraj np. zdobyła dla mnie Q Xenków. A stocznią się nie przejmuj, kup sobie jakąś i postaw obok HQ, albo postaw stocznię XTM-a.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Stoczni nie kupisz, przepraszam głupotę napisałem, ani takiej zwykłej, ani tej z XTM-a.
Stocznię XTM-a możesz wybudować, w dowolnym sektorze, ale nie będzie ona twoją własnością.
Poczytaj o tym tutaj .
A co do statków: Gonerskie statki kupisz w ich stoczni, musisz jej poszukać przy pomocy mapy Scorpa, ja ją mam w sektorze Black Hole Sun.
Kupisz w niej tylko takie statki: Zemira, Shiloh, Nebai i Chidon.
Statków Sonenów nie kupisz nigdzie. Dostępne do nich, a raczej możliwość zakupu jednego statku masz dopiero po wykonaniu misji.
Natomiast po postawieniu stoczni XTM-a masz, ograniczony tylko środkami finansowymi, dostęp do prawie wszystkich statków dodanych przez ten mod. Prawie w wszystkich bo nie kupisz w stoczni XTM-a Mantisa, Bazyliszka, Scylii, Smoka Shiwan itp.
Stocznię XTM-a możesz wybudować, w dowolnym sektorze, ale nie będzie ona twoją własnością.
Poczytaj o tym tutaj .
A co do statków: Gonerskie statki kupisz w ich stoczni, musisz jej poszukać przy pomocy mapy Scorpa, ja ją mam w sektorze Black Hole Sun.
Kupisz w niej tylko takie statki: Zemira, Shiloh, Nebai i Chidon.
Statków Sonenów nie kupisz nigdzie. Dostępne do nich, a raczej możliwość zakupu jednego statku masz dopiero po wykonaniu misji.
Natomiast po postawieniu stoczni XTM-a masz, ograniczony tylko środkami finansowymi, dostęp do prawie wszystkich statków dodanych przez ten mod. Prawie w wszystkich bo nie kupisz w stoczni XTM-a Mantisa, Bazyliszka, Scylii, Smoka Shiwan itp.
[ external image ]
[ external image ]
-
OK, dosiadlem nowego kompa i dzieki temu rowniez XTM-a. Zaczalem od Obieujacego Odkrywcy i juz po 3 godzinach mialem ok. 2mln kr. - wszystko dzieki szalejacemu w Herron's Nebula Unkonown M6; rozwlalil on Destylarnie Wodki (a szkoda, bo bylo to moje ulubione miejsce w grze bez XTM) oraz wszystkie tamtejsze kopalnie. W tej chwili wyglada, ze go nie ma w sektorze, chyba ze daleko od widocznej czesci.
Na poczatku zauwazylem oczywiscie wyzszy poziom trudnosci (duzo piratow w lepszych statkach) oraz jedna niedorobke - wybuchy rakiet, ktore z bliska wygladaja nieco kwadratowo.
Gram dalej, bo po 14h czasu gry dochrapalem sie juz kompleksu dwoch kopaln krzemu w Ore Belt.
Na poczatku zauwazylem oczywiscie wyzszy poziom trudnosci (duzo piratow w lepszych statkach) oraz jedna niedorobke - wybuchy rakiet, ktore z bliska wygladaja nieco kwadratowo.
Gram dalej, bo po 14h czasu gry dochrapalem sie juz kompleksu dwoch kopaln krzemu w Ore Belt.
Bestią jestem, by się bestią nie stać
-
Używał ktoś khaackiej fregaty do patrolowania sektora? Sprawdza sie ona w bitwach OOS?
Mam taką i nie wiem co z nią zrobić...
Myślałem żeby wrzucić ją do PTNI to może P ścigaczy nałapie
(ciągle tamtędy przelatują)
Mam taką i nie wiem co z nią zrobić...

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Sprawdza się. Miałem takich kilka, patrolowały mój sektor 347, broniąc stacji handlowej przed atakami P Ścigaczy. Tylko że na wszelki wypadek miały asystę dwóch P Ścigaczy każda. Cała ta ekipa sprawdzała się, choć więcej rozwalała niż łapała.
[ external image ]
[ external image ]
-
Dzięki Yacek
Fajne miałem teraz zdarzenie...
Tłukę Xenonów w Scale Plate Green. Nagle z północnej bramy wyskakuje Boreas - i leci w stronę sektora Xenonów na południu. No to ja za nim
W sektorze xenońskim latały sobie J i K. Boreas podleciał do J i po chwili posypała się z J broń (m.in. 25 PF gamma) a sam lotniskowiec wyparował... Potem nadleciał K a z niego zamiast broni wysypał sie pilot - i mam drugiego K
A Boreas spokojnie (z połową tarcz) poleciał do Eightin Billion... mogli by tak częściej przelatywać
Fajne miałem teraz zdarzenie...
Tłukę Xenonów w Scale Plate Green. Nagle z północnej bramy wyskakuje Boreas - i leci w stronę sektora Xenonów na południu. No to ja za nim

W sektorze xenońskim latały sobie J i K. Boreas podleciał do J i po chwili posypała się z J broń (m.in. 25 PF gamma) a sam lotniskowiec wyparował... Potem nadleciał K a z niego zamiast broni wysypał sie pilot - i mam drugiego K

A Boreas spokojnie (z połową tarcz) poleciał do Eightin Billion... mogli by tak częściej przelatywać

i trochę drobnicy...

-