[X3] Poszukiwania błędów w lokalizacji X3

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Stawiam na to, że gra nie wyświetla. U mnie fabuła wyświetla się z zacięciami i też mam czasem coś z tekstem. Wydaje mi się, że to zła synchronizacja napisów z akcją, niedopracowanie.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A ja znalazłem nieprzetłumaczony tekst w informacjach o stacji. Mam już dwie fabryki, i w każdej się pojawia.

Poźniej zekrnę co to było, i dam znać ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Czekamy niecierpliwie, najlepiej na screena :wink: .
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Okey, bez screena tym razem:

"Number of products" w informacjach o stacji,
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Takie pytanie, czym odpalac te screeny, sa w formacie *.tga, a ACDsee nie pomaga :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Np. Micrografix Picture Publisher, dołączany free do skanerów, ja nim otwieram i przerabiam na spakowane jotpegi :)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tyle tylko, ze nie mam skanera :|.
A jak otwieram ACDsee to puste zdjecie sie otwiera, a jak Opera, to wlacza sie plugin real playera i otwiera sie pomniejszone zdjecie. A ja chce w jakims programie odpalic, by moc potem przekonwertowac na jpg.

//EDIT
Pytam sie w tym temacie, bo mam screen z wypowiedzia jedna, i wydaje mi sie, ze jest problem w skladni zdan. Ale by wrzucic na Imagehacks, musze wpierw to zdjecie przekonwertowac na znany typ...
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Proponuje : IrfanView 3,99.
otwiera m.innymi rozszerzenia >tga oraz podobno umożliwia "grupową" konwersje na inne formaty.
dostępne również polski interfejs...
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

XnView - otwiera wszystko i konwertuje wszystko, Też grupowo ;)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

[ external image ]

Sauron taka kolejnosc zdan jest zamierzona ?
Bo tak, jakby to zdanie w srodku przeszkadzalo w dokonczeniu wypowiedzi. Lepiej by chyba wygladalo albo na samym poczatku albo na samym koncu ?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pamiętam tę kwestię z gry. Podszedłem do niej w ten sposób jakbym rozmawiał, bądź co bądź, z przedstawicielem innej rasy, który myśli nieco inaczej niż Argoni, tzn. inny jest jego tok myslenia, stąd specyficznie dyskutuje z rozmówcami.
Mnie się taka forma dobrze kojarzy w tym konkretnym przypadku, gdy rozmawiam z inną rasą. Wprowadza nieco inności w konwersacje.

Oczywiście można to uznać za błąd i poprawić zdania w poprawny porządek czyli przy obecnym 1+2+3+4, przenieść zdanie nr 2 na koniec, tworząc ciąg 1+3+4+2, ale czy nie będzie wtedy nazbyt czysto? :)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Spoko Sau :).
Chcialem tylko sie upewnic, ze to bylo zamierzone, bo tak jak sie czyta pierwszy raz, to jakby cos nie gralo :>.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Zgadza się. W "drugim czytaniu" już jest lepiej :)
Za pierwszym razem też myślałem, że coś jest skaszanione ...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Oki, podsumowując poszukiwania zespołu bugożerców - zostało sklasyfikowanych łącznie 40. tekstowych bugów i wątpliwości do sprawdzenia/poprawienia. Lista w pierwszym poście tego wątku :) .
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sauron11 wrote:Oki, podsumowując poszukiwania zespołu bugożerców - zostało sklasyfikowanych łącznie 40. tekstowych bugów i wątpliwości do sprawdzenia/poprawienia. Lista w pierwszym poście tego wątku :) .
<3
Mnie meczy jeszcze wyswietlanie tabeli z wlasnosciami gracza (r). Gdy patrzymy na statki, widzimy m.in. opis "Miejse docelowe", ktory jest zdecydowanie za dlugi i wylazi poza ramki. Warto sprawdzic, gdzie jeszcze wyswietla sie ten napis i moze uda sie go skrocic.

PS - witam wszystkich po sporej przerwie w pisaniu na forum (ale nie czytaniu hehe 8) )
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Hehe, witamy marcy ;)

Wg. mnie mozna by to było zamienić na "Cel podróży", lub poprostu "Cel".

Humm, a może "Kierunek"?
Mani_
x2

Post by Mani_ »

[ external image ]

"Na jakims xenonskim M0." Jest jakis.

I zebrali niezle "cięgi"? Chyba cęgi ? Nie wiem ...

Nastepnie w ktorejs przed ostatniej misji
Spoiler
Show
Chyba tej, gdzies pomiedzy skanowaniem wytworni Nvidium, a sprawa w Heretic's End

A i jeszcze blad, bodajrze przy skanowaniu wytworni nvidium, ale tez nie dam glowy :|.
"jeśli umieścisz to pobliżu" nie ma tam w pobliżu.

Eh szkoda, ze nie udalo mi sie zrobic screenow dotyczacych tych 2 ostatnich literowek.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

cięgi = baty, łomot itp.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ok to cięgi, spoko, zawsze myslalem, ze poprawnie jest cęgi :D.
Przepraszam, moja wina.

//EDIT

Aha, zapomnialem dopisac. Takze gdzies w miejscu fabuly, opisanym wyzej, ze skanowaniem tych fabryk.

"Mam klopoty przez duze T" :P. Po angielsku rzeczywiscie mowi cos w stylu : "I've got troubles with capital T", ale to po angielsku pasuje, po polsku powinno raczej byc: "Mam klopoty i to przez duze K!".
aemilus

Post by aemilus »

Edit:
Marcybiskup wrote:Tak, ta ranga po prostu została nieprzetłumaczona. I nie pytajcie mnie, jak to się stało. Nie potrafię na to znaleźć żadnej sensownej i nie kompromitującej mnie odpowiedzi.
Sauron11 wrote:Trzeba się było tak nie spieszyć i najpierw skonsultować z rzecznikiem prasowym czyli mną :wink: :D .
Tak naprawdę, to nie ma takiej możliwości, żebyśmy przepuścili takiego robala w rangach. Wszystkie były drobiazgowo tłumaczone i sprawdzane po kilka razy i jestem pewien, że nie puściliśmy ani jednej po angielsku. Sprawę musimy z Marcym dokładniej zbadać 8) .
Zgadzam się z tobą, wszystkie rangi zostały przetłumaczone. Problem w tym, że po randze Generał otrzymałem rangę Warlord następnie awansowałem na Admirała, a później na Mistrza Wojny (ang. Warlord). Wychodzi na to, że dwa razy występuje ta sama ranga.
Gram "czystą" grą bez skryptów i patcha 2.0
aemilus

Return to “Polskie / Polish X-Forum”