Może ktoś będzie w stanie pomóc mi w problemie jaki mam z Oblivionem. Otóż zainstalowałem czystą grę w wersji 1.0.228, uruchomiłem w max detalach i odpaliłem ją przez chwilę w wersji angielskiej (podczas instalki nie ma mozliwości wyboru wersji językowej). Następnie z drugiej płyty, dołączonej do pudełka, doinstalowałem patcha 1.2 pl. I od tej pory mam problemy ze sterowaniem. W podstawce angielskiej (1.0.228) działały skoki i chowanie/wyciąganie broni pod klawiszem F, a po zainstalowaniu polskiej łatki (dodajmy, że oficjalnej wersji Cenegi), klawisze za te akcje odpowiedzialne zwyczajnie nie działają. Próbowałem już chyba wszystkiego, nawet przeinstalowałem grę. Co dziwniejsze - jak juz się broń (czy pięści) wyciągnie - nie można ich już schować (bo klawisz odpowiedzialny nie działa). Dopiero jak postaci każe się usiąść np. na stołku (w trybie walki) i następnie wstać - wtedy ma znów tryb "bez walki"... do czasu aż kliknie się LPM, wyciągnie pięści i dalej j/w. Wnerwiające, bo gra nowa i komp nowy, więc ten patch oficjalny PL musi jakiś zwalony być

.
Notabene gra nie chciała się odinstalować ani przez opcję "odinstaluj" z menu start, ani nawet z poziomu "dodaj lub usuń programy" - wywalało jakiś błąd z zestawem nic nie mówiących znaków plus porady, które nie dawały żadnej poprawy, więc dopiero ręczne wywalenie każdego folderu pomogło się gry pozbyć z kompa.
Może ktoś miał podobne problemy i wie jak je rozwiązać?
Edit: Sorry za zawracanie gitary, poszperałem i już znalazłem rozwiązanie na stronie Adamantytowej Wieży:
Problemy z Danymi Wejściowymi
Problemy z klawiaturą mogą być rezultatem sterowania urządzeń peryferyjnych. Edytowanie pliku Oblivion.ini może naprawić ten problem. Plik Oblivion.ini znajduje się w folderze w \Moje Dokumenty\My Games\Oblivion Directory. W sekcji [Controls] zmień ustawienie „bUse Joystick=0” na „bUse Joystick=1, lub po prostu odłącz urządzenia peryferyjne. Upewnij się że ustawienia są zapisane. Zmiany w pliku Oblivion.ini. nie będą zapisane, jeśli Oblivon był uruchomiony podczas dokonywania zmian.
Po ustawieniu w pliku ustawieniach w notatniku wartości dla joysticka z 1 na 0 - problemy z klawiaturą znikły

.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.