[X3 XTM] - opinie i rady
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Spis spisem, a błędy w spisie błędami. W spisie np. pisze że do Seth-a nie można dokować, a ja mam do niego zadokowanego Oriax-a. Nie sugeruj się tym co pisze w spisie. Błędy w XTM-ie też są, dlatego szykuje się kolejna poprawka 0.74
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
No wreszcie udało mi się dojść do ładu z tymi wieżyczkami. Polatałem chwilę i rozwaliłem denerwującego mnie od dłuższego czasu Reavera (miałem nadzieje że wyskoczy...
) i khaackiego niszczyciela. Żeby było śmieszniej - ten drugi nie zdążył w moją stronę oddać ani jednego strzału...
Jaką proponujecie konfiguracje broni do K?
Na razie mam ogólnie 25 PDF gamma, 5 PDF alfa, i 10 WMP alfa i beta
Planuje dokupić tak z 10 ADP na myśliwce bo strasznie sie z nimi męczyłem ostatnio..

Jaką proponujecie konfiguracje broni do K?
Na razie mam ogólnie 25 PDF gamma, 5 PDF alfa, i 10 WMP alfa i beta
Planuje dokupić tak z 10 ADP na myśliwce bo strasznie sie z nimi męczyłem ostatnio..

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Ja w swoich K ładuję tylko PDF-y i ADP. Pięć takich lata po sektorze 547 i koszą wszystko co czerwonego lata (P, L, LX, M, N) bez uszczerbku dla siebie.
[ external image ]
[ external image ]
-
Jak myślicie - co kupić?
Potrzebuje coś co będzie przewoziło trochę statków
Zastanawiałem się nad:
Albatrosem:
7 myśliwców w hangarze + 1 TS na zewnątrz, 6 tarcz, mała prędkość, koszt 27+ mln kr.
Orką:
10 myśliwców/1 TS, 5 tarcz ale duża prędkość, cena 22+ mln kr.
Myślałem też o Słoniu (hangar 14/1, duża prędkość, niska cena) -ale na nim nie można montować ADP...
I nagle przeglądając spis statków wpadł mi w oko... Teladiański Jastrząb (M7). Cena prawie jak Albatrosa, wg. spisu może dokować 6 statków w hangarze i 1 TS na zewnątrz, mocne tarcze, ma ADP, szybszy od Albatrosa no i posiada więcej dział. Opłaca się go kupować?
Potrzebuje coś co będzie przewoziło trochę statków

Albatrosem:
7 myśliwców w hangarze + 1 TS na zewnątrz, 6 tarcz, mała prędkość, koszt 27+ mln kr.
Orką:
Myślałem też o Słoniu (hangar 14/1, duża prędkość, niska cena) -ale na nim nie można montować ADP...
I nagle przeglądając spis statków wpadł mi w oko... Teladiański Jastrząb (M7). Cena prawie jak Albatrosa, wg. spisu może dokować 6 statków w hangarze i 1 TS na zewnątrz, mocne tarcze, ma ADP, szybszy od Albatrosa no i posiada więcej dział. Opłaca się go kupować?
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Powiem tak: kup i polataj, sam ocenisz. Miałem i Albatrosa i Jastrzębia (Sokół czy Orzeł po kupieniu). Bardziej chwaliłem siebie Albatrosa bo Jastrząb wg. mnie to taki ni pies ni wydra. Ani to M7, ani TL, ani Lotniskowiec.
[ external image ]
[ external image ]
-
No i już nie mam dylematu...
Wlatuje sobie do PiTieNaI Headquarters - patrzę a tam fruwa sobie bezpański, zjechany do jakiś 15% kadłuba Albatros... No cóż - nie będę wybrzydzał
Pytanko jeszcze jedno - czytałem gdzieś że OTAS Elite regeneruje sobie kadłub - czy piracka wersja też?
Wlatuje sobie do PiTieNaI Headquarters - patrzę a tam fruwa sobie bezpański, zjechany do jakiś 15% kadłuba Albatros... No cóż - nie będę wybrzydzał

Pytanko jeszcze jedno - czytałem gdzieś że OTAS Elite regeneruje sobie kadłub - czy piracka wersja też?
i trochę drobnicy...

-
Nie, tylko wersja OTAS, zresztą nie tylko Elite, wszystkie statki OTAS-ów regenerują siebie kadłuby, takie zboczenie u nich.
[ external image ]
[ external image ]
-
No ja dograłem poprawkę do Xenońskich J i teraz 50 sztuk myśliwców wchodzi i napewno jeden dok zewnętrzny posiada bo zadokowałem moim M6 - Bird Of Prey. Tak więc do przeworzenia statków jest extra, w końcu to lotniskowiec pełną gębą, 6x 1GJ, 35 PDF Gamma i tym podobne działka, warsztat i na więcej nie ma za wiele miejsca. M6 robi za magazynPavlo wrote:Jak myślicie - co kupić?
Potrzebuje coś co będzie przewoziło trochę statkówZastanawiałem się nad:
Albatrosem:
Orką:

Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
A M7 zadokujesz do niego? Albo 2x M1/M2? Bo ja do Aran-a tak 

[ external image ]
[ external image ]
-
Odezwał się miliarder
Jak nazbieram sobie kasy to sobie kupię Arana

Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Oki kolejne pytanko 
Z tego co czytałem , to żeby dostać lokalizację bazy OTAS trzeba znaleźć gdzieś w sektorach argońskich jakiś transportowiec OTAS... Tylko że szukam i szukam i nic... Wiecie gdzie on może być?

Z tego co czytałem , to żeby dostać lokalizację bazy OTAS trzeba znaleźć gdzieś w sektorach argońskich jakiś transportowiec OTAS... Tylko że szukam i szukam i nic... Wiecie gdzie on może być?
i trochę drobnicy...

-
E, plotki. Masz mapę Scorp-a? Jak nie to poszukaj na niej bazy OTAS-ów. Zawsze jest w sektorze Akeela's Beacon, tylko sama lokalizacja w przestrzeni tego sektora może się różnić, więc jakbym podał Ci swoją to mógłbyś nie znaleźć. Ta plotka to po to by ułatwić szukanie bazy, bo jest ona bardzo głęboko w sektorze.
[ external image ]
[ external image ]
-
Pytanko: jak uruchomić warsztat w Albatrosie? Wrzuciłem go do ładowni i nie wiem co teraz... w poleceniach (ogólnych lub zwyczajowych - nie pamiętam) mam tylko "zainstaluj warsztat na stacji"... Da się w ogóle?
i trochę drobnicy...

-
Wejdź w rozkazy statku, poszukaj slotu opisanego "Brak" wejdź w niego i poszukaj tam komendy "Naprawiaj zadokowane myśliwce". Jeśli będzie taka to znaczy że w Albatrosie da się naprawiać statki. Pamiętaj jednak o tym że jeśli nie będziesz miał w hangarze Lotniskowca żadnego statku, komenda ta się resetuje i po zadokowaniu statkiem, który chcesz naprawić musisz ją wydać ponownie. Ewentualnie trzymaj zawsze w hangarze jakiś mały stateczek, wtedy nie musisz się martwić o reset komendy, zawsze jak zadokujesz uszkodzonym statkiem, będzie on naprawiany.
[ external image ]
[ external image ]
-
No niestety nie mam takiego rozkazu - mam tam około 8 poleceń m.in. patrol, coś o uzbrojeniu, produkcja statku... ale nic z warsztatem... Może czegoś nie mam zainstalowanego?
Poza tym - do czego są części statków które można kupić w stoczni?
Poza tym - do czego są części statków które można kupić w stoczni?
i trochę drobnicy...

-
Jeśli uzbroisz się w cierpliwość to kupię sobie Albatrosa i włożę do niego Warsztat. Sprawdzę czy może u mnie naprawiać statki.
Części statków? Pierwsze słyszę. W jakiej stoczni? Jak się to konkretnie nazywa? Może chodzi ci o osłony ładowni? A może masz jakiś skrypt?
Części statków? Pierwsze słyszę. W jakiej stoczni? Jak się to konkretnie nazywa? Może chodzi ci o osłony ładowni? A może masz jakiś skrypt?
[ external image ]
[ external image ]
-
Będąc TLem w stoczni kliknąłem bodajże na polecenia zwyczajowe i jest tam opcja użyj sprzętu stoczni - dostałem wiadomość za ile kasy chce kupić części - wziąłem najmniejsza ilość i mam teraz w ładowni 100 części 

i trochę drobnicy...

-
To pewnie taki zapychacz ładowni, ja dawno temu coś takiego znalazłem w kontenerze w przestrzeni. Znalazłem też kiedyś kontenery z "Płytami promocyjnymi" i "Plakatami". To takie bonusy, nigdzie tego nie sprzedasz.
A co do polecenia "Użyj sprzętu stacji", to jak pierwszy raz Galeonem zadokowałem i kupiłem u OTAS-ów Warsztat, to jeśli sobie dobrze przypominam też nie mogłem go uruchomić i właśnie poprzez to polecenie (zabawę tym poleceniem", mogłem uruchomić Warsztat. Nie pamiętam dokładnie jak to było, ale chyba po wybraniu polecenia "Użyj sprzętu stacji" mogłem wybrać jakiego sprzętu chcę użyć, wybrałem Warsztat i mogłem potem użyć polecenia "Naprawiaj zadokowane myśliwce". Ale to było już dawno temu i może mnie pamięć zawodzi.
A co do polecenia "Użyj sprzętu stacji", to jak pierwszy raz Galeonem zadokowałem i kupiłem u OTAS-ów Warsztat, to jeśli sobie dobrze przypominam też nie mogłem go uruchomić i właśnie poprzez to polecenie (zabawę tym poleceniem", mogłem uruchomić Warsztat. Nie pamiętam dokładnie jak to było, ale chyba po wybraniu polecenia "Użyj sprzętu stacji" mogłem wybrać jakiego sprzętu chcę użyć, wybrałem Warsztat i mogłem potem użyć polecenia "Naprawiaj zadokowane myśliwce". Ale to było już dawno temu i może mnie pamięć zawodzi.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Informacje dla osób mających problemy z mapą Scropa znajdują się tu
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... highlight=
Przypominam: do edycji pliku tekstowego NIE NALEŻY używać notepada tylko wordpada. Notpad zostawia śmieci niestrawne dla viewera mapy Scropa.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... highlight=
Przypominam: do edycji pliku tekstowego NIE NALEŻY używać notepada tylko wordpada. Notpad zostawia śmieci niestrawne dla viewera mapy Scropa.