[X3] Nasze gry...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bufi
x4

Post by bufi »

LeWaR wrote:Czyli wtedy wystarczy przypisać statek do bazy, a manager sam mu ustawi rozkazy? Czy jeszcze w statku trzeba coś poustawiać....
W statku nic. Tylko w stacji przypisujesz statek do menadżera stacji i ustawiasz na Automat.
Ja jeszcze w elektrowniach ustawiam towar zakazany: kryształy, żeby nie latali za nimi.

Pozdrawiam
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Bufi , możesz jasniej wyjaśnić , najlepiej jak 4 letniemu dziecku.
Wszystko na temet tego menadzera , jak go uuróchomić i itp.
Robert L.

Post by Robert L. »

Witajcie! Dawno mnie nie było. Z przyczyn zawodowych musiałem X3 odłożyć na półkę, ale... Ostatnio ponownie zasiadłem za sterami Pogromcy (od nowa na X-treme). Nauczony doświadczeniami pierwszej gry, dość szybko zapracowałem na lepszą rangę i sprzedałem Pogromcę. Zaopatrzyłem się w Merkurego i dalej w wielki świat handlu. Pierwsze interesy to oczywiście handel ogniwami. Postanowiłem jak najszybciej zaopatrzyć się w skaner tripleksowy i w tym celu poleciałem z ładownią wypchaną ogniwami do Kingdom End. Z godziwym zyskiem sprzedałem ogniwa, odlatuję z stacji a tu :!: Inwazja Krzaków :!: Wspaniały Rekin poleciał walczyć, ja niestety w latającym tosterze zrobiłem jedyne co mogłem - cicho nucąc sobie kolędę poleciałem do bramy prowadzącej do Three Worlds i no niech Rekin załatwi sprawę. Po kilku godzinach z kolejnym ładunkiem ogniw (i dzięki Gonerom) i napędem skokowym wpadam do Kingdom End a tam :o ... Szybko rozgrzewam silniki FTL w nadziei, że nie dolecą do mnie... czerwono na radarze :D . Nie wiem czy to dzięki zainstalowanym skryptom czy co, ale ta gra zdecydowanie bardziej mi się podoba :D . Dalej handluję i zacieram łapki, niech tylko dorobię się myśliwca to potańczymy z Krzakami :!: Pozdrawiam.
Jeżeli pirat to tylko w M5, ale i tak wolę ich łojić 8)
Urban
x4

Post by Urban »

ech właśnie zużyłem godzien na rozbijaniu się w arrowie.. to dopiero adrenalina pędzi się 1300m/s wszędzie wokół pełno asteroid, a że usiłowałem zeskanować wszystkie w sektorze nie raz leciałem pod słońce i widziałem tylko czarne zarysy tych kolosów... przerażające....... Heh ale muszę przyznać że pomimo tego iż jestem na razie w połowie prac już wiem gdzie postawie swoje HQ :
Spoiler
Show
Savage Spur
no cóż pora prać się za stawianie kompleksu do HQ i dalsze skany xD
Borok
x2

Post by Borok »

Xenon Migration, to jest skrypcik. Praktycznie nic nie zostało w sektorach między sektorami Xenonów. O ile z początku dawałem sobie z nimi radę z Xenonami, to z czasem coraz gorzej. Nie było problemu walczyć z lotniskowcami, niszczycielami bądź M6. Problem to całe chmary M4 i M5 :evil: Co chwilę wlatywały do sektora, i końca nie było. Z tego też powodu tymczasowo wyłączyłem skrypt, że oczyścić sektory z czerwonych :) A w każdym jest ich kilkanaście, łącznie z lotniskowcami i niszczycielami. Zabierali się za stocznie Family Njy, a nie wiem czy gdzieś jeszcze są dostępne Kajmany Super :P
Przy okazji, Splickie M1 padały od kilku strzałów PEW. M2 coś tam walczyły, głównie niszczyły M4 i M5 za pomocą dział artyleryjskich, czy jak tam się to nazywa. Ale ogólnie szybko znikały z radaru.
Tak więc pora czyścić teren :)
100% czystej krwi śląskiej
Borok
x2

Post by Borok »

Chyba zacznę grę od nowa z jednego powodu. Postawiłem Kwaterę Główna w Argon Prime i co tam wlecę, muli tak strasznie, że potrafi zawiesić grę. Wybrałem ten sektor tylko dlatego, że jest tam bezpiecznie. Teraz wiem że to był błąd. Od czasu stawiania KG, pojawiły się nowe fabryki w sektorze, a cały sektor zawalony statkami.
Ale, pamiętam w X2 był skrypt, umożliwiający przestawienie stacji lub fabryki w dowolne miejsce. Orientuje się ktoś, czy istnieje taki skrypt do X3? Chciałbym po prostu przenieść KG do innego sektora. Szkoda mi zostawiać wszystko co mam, a dorobiłem się już TL, kilkunastu handlarzy, lotniskowiec już był planowany :(
boto
x3tc

Post by boto »

Borok
x2

Post by Borok »

Dzięki bardzo Boto. Zaoszczędziłeś mi kupe czasu :)
Borok
x2

Post by Borok »

Nie wiem czy ktoś już korzystał z tego skryptu, ale moze wskazówka sie komuś przyda.
Sam proces jest dosyc łatwy. Komendy są po polsku, tylko komunikaty otrzymujemy po angielsku. Na szczęście tylko dwie.
- HQ można przestawić własnym TL lub wypożyczyć innego. Zalecam uzycie własnego. Z ciekawości załadowałem do wypożyczonego TL i dalej niestety nie wiedziałem jak wydac polecenie postawienia HQ w wybranym miejscu. Nie znalazłem żadnej komendy nakazującej kapitanowi rozladować stację, a na prośbę o przewiezienie ładunku, informuje nas , że jest juz pełny i nie da rady.
- zanim załadujemy HQ na własny TL, na stacji nie mogą być zadokowane jakiekolwiek statki. Własne wyślemy gdzieś na ten czas, na statki komputera musimy poczekać ąz odlecą.
- musimy się zbliżyć na odległość nie większą niż 3km
- polecenie załadowania stacji wydajemy z poleceń handlowych stacji, jak sie nie mylę. Wybieramy najpierw stację, a później statek, na który ma być załadowana. Jeśli jesteśmy dalej niż 3km od stacji, komputer sam podleci i w ułamku sekundy HQ znajdzie sie na statku.
- dalej już postępujemy jak z każdą inną stacją, czyli lecimy gdzie chcemy.

UWAGA:
1. Po przestawieniu HQ, znikają nam wszystkie dostępne plany statków oraz ustawienia surowców, czyli tak jakbyśmy stawiali ją po raz pierwszy. Co do kredytów nie wiem, ponieważ nie miałem ich na stacji.
2. Przed załadowanie HQ, najlepiej się upewnić, ze statek ma dużo wolnej przestrzeni ładunkowej. Pierwszy raz miałem na pokładzie elektrownie L. Statek owszem załadował HQ, ale nie było już jej na liście towarów TL.
3. Przy okazji stawiania elektorwni słonecznej, chciałem sprawdzić czy jest możliwość podłączenia jej do HQ za pomocą zestawu konstrukcyjnego. Mi niestety nie udało się, ale może to byc przyczyna zbyt bliskiego ustawienia HQ i elektrowni. Obie stacje praktycznie sie stykały. Nie wydaje mi się jednak, żeby usytuowanie obu stacji na styk, miało jakieś znaczenie. Ale kto wie. Chciałem podłączyć elektrownię do HQ jako przyszłą stację benzynową dla M1, M2 i TL :) Denerwowało mnie ręczne tankowanie TL za pomocą M3. W centrali Terracorp zazwyczaj pustki były.

Mam nadzieję, że te wskazówki komus się przydadzą. Jedno jest pewne, należy dobrze przemysleć miejsce pod HQ.
Urban
x4

Post by Urban »

Borok wrote:chciałem sprawdzić czy jest możliwość podłączenia jej do HQ za pomocą zestawu konstrukcyjnego. Mi niestety nie udało się, ale może to byc przyczyna zbyt bliskiego ustawienia HQ i elektrowni. Obie stacje praktycznie sie stykały. Nie wydaje mi się jednak, żeby usytuowanie obu stacji na styk, miało jakieś znaczenie.
Z tego co wyczytałem na angielskim forum:
-ani stacji handlowych, ani doków zaopatrzeniowych a zwłaszcza HQ nie można łączyć w kompleksy. Według mnie w przypadku HQ i doków wynika to zapewne z możliwości dokowania do nich Dużych okrętów, co przy plączących się rurkach mogłoby źle wyglądać i uniemożliwiać automatyczne dokowanie.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Borok: Zafunduj sobie jakiegoś dużego "superfrachta" z teleportem. Będziesz mógł wrzucić za jednym zamachem i 10 tyś. ogniw!
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Na superfrachta polecam Paranidzkie Demetery lub Splickie Kajmany
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

A ja przedwczoraj zacząłem grę (X3) od początku. Tym razem „na pokład” wrzuciłem Bonus Packa 3.1.05 (jeszcze raz dzięki bufi!!!) i Patcha 2.0.0.2. I zaczęło się...
Ale od początku.
Grę rozpocząłem extemalnie. Pierwsze dwie misje przeszedłem bez specjalnych problemów, bo chociaż Krzaki mi nieco dopiekły, to przy strzelaniu do rzutków specjalnych problemów nie było...
Po Szpona nie poleciałem bo mój pegaz (Pogromca znaczy) z jedną tarczą i dwoma sikawkami w miejscu, gdzie „normalne” statki mają uzbrojenie specjalnie się do tej misji nie nadawał. Postanowiłem więc trochę pozwiedzać wszechświat, znalazłem sobie Tukana, zamieniłem go na Merkurego i zacząłem powolutku handlować. Zarobioną kasę pakowałem w obydwie maszyny. Wkrótce na obydwu statkach pojawił się triplex (w czym znacznie pomogły mi transporty ogniwek do borońskich stacji oraz jeden czy dwa Błotniaki szwendające się w tych okolicach), napęd skokowy i teleporter, ładownia Merkurego „urosła” do 4 000 a Pogromca dostał dodatkowe 2 osłony. I tylko uzbrojenie mojego pegaza pozostało bez zmian bo jakoś nie mogłem znaleźć chętnego do sprzedaży. Tym niemniej stwierdziłem, że czas ponownie wyruszyć w świat i rozejrzeć się za nowymi źródłami zysków. I kiedy ja buszowałem w południowych sektorach mój Merkury sterowany zdalnie (jak do tej pory nie stać mnie na Mk3) dalej powolutku zarabiał kasę. Wkrótce też zdobyłem swojego pierwszego Błotniaka zaś drugi zamienił się w kosmiczny pył. Wszystko to działo się w sektorze Paranidian i od tamtej pory mogę już dokować w ich stacjach (ale tylko wybranych).
Lecąc dalej wpakowałem się do Split Fire południową bramą. Mniej więcej w połowie drogi między „moją” bramą a wschodnią dostrzegłem patrol piracki na Pogromcy i dwóch Błotniakach zaś od północnej zbliżał się kolejny – 2xNova i 2 Myszołowy. „Północni” byli jednak dosyć daleko, pomyślałem więc, że może zdążę uporać się z grupą Pogromcy i dać dyla. Po krótkiej walce obydwa Błotniaki przestały istnieć a ja pognałem za Pogromcą. Daleko nie zaleciałem... Z bliskiej już wschodniej bramy wyskoczyła kolejna Nova z obstawą i obydwa zespoły wzięły mnie w kleszcze. Na boczno-górnym ślizgu, kręcąc tyłkiem jak przy makarenie udało mi się jakoś w jednym kawałku dotrzeć do wschodniej bramy i przeskoczyć do Brennan’s Triumph. Tuż za bramą czekał na mnie kolejny Pogromca z dwoma Myszołowami a i w oddali widać było jakieś czerwone znaczki w całkiem sporych ilościach...
Cóż. Myszołowy „rozmieniłem” na drobne, Pogromcy już nie zdążyłem... Wokół mnie zrobiło się nagle czerwono a komputer zawiadomił mnie o zbliżających się rakietach. Na szczęście dla mnie w tym gąszczu celów rakiety chyba się zgubiły bo żadna nie „przystroiła” mi ogona. A ja znowu zatańczyłem makarenę modląc się w duchu, żebym zdążył z powrotem do bramy...
Jeszcze tylko pożegnalna seria którą rozłupałem kolejnego Błotniaka atakującego mnie tuż za bramą, pełny gaz (no może nie zupełnie „pełny”, bo kadłub miał tylko 50%), skokowy i oparłem się dopiero w stoczni w Argon Prime. Czułem się jak prawdziwy pilot myśliwski po walce a ręce miałem wilgotne...
Nie wiem, czy to po prostu przypadek, czy też może to „wina” BP. W każdym razie gra zrobiła się jeszcze bardziej „mniamaśna”!
Mam nadzieję, że Merkury zdoła dzisiaj zarobić na naprawę Pogromcy i znowu zatańczę z piratami...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Aż chce się czytać! Kiedy ciąg dalszy?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Borok
x2

Post by Borok »

Ojej, pobiłem swój rekord.
Getsu Fune, inwazja Xenonska. Zniszczone 193 statki wroga, na konto wpłyneło 25,5 mln. Ranga Admirał podskoczyła z 20% na 80% :lol:
Poprzedni to 98 statki i 12 mln. Także w Getsu Fune.
Landraider
x2

Post by Landraider »

Borok jak żeś to zrobił :o
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Pewnie nie niszczyl Dżeja i czekal tylko, az ten bedzie wypuszczal chmary robactwa -__-.
Albo wzial kilka inwazji naraz ? :>
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Borok
x2

Post by Borok »

"Dzeje" były dwa, pojawiały się na przemian. Poznałem po uszkodzeniach. Walka była dosyć długa, z czasem rozciagnęła się na cały sektor, ale daliśmy radę :P Raz musiałem się ewakuować napędem skokowym. Czasami do odparcia inwazji, udział bierze jakiś pojedyńczy M2. Teraz akurat był Titan, chociaż odbronę organizowali Teladianie.
I to włąśnie przez tego Titana musiałem sakać pod bramę. Pojechał mi serią PDF po grzbiecie, i osłony na zero. Nic mnie tak nie wkurza w tej grze, jak ślepota celowniczych sojuszniczych jednostek. Nawet nie wiem kiedy, biorę jakiegoś typa na celownik, już naciskam, a tu bumbumbum. WARNING....

Trzeba do pracy iść.
ad3pt

Post by ad3pt »

Borok wrote:Nic mnie tak nie wkurza w tej grze, jak ślepota celowniczych sojuszniczych jednostek.
Jak znam zycie to sam wlazłeś im pod lufy... przeciez nie sypali do ciebie.
Sam zreszta kilka razy w zadymie dostalem PDFem po plecach i nie winie
nikogo :P zapedzilem sie ;)

193 zniszczone jednostki :o well, well... ja ubilem 11 w tym jednego K
wiec mozna powiedziec "co ja wiem o zabijaniu" ;)
Ile trwała ta nawalnka?

WoyTass chetnie, przeczytam ciag dalszy..lekkie masz pióro.

pozdrawiam
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
Urban
x4

Post by Urban »

Borok wrote:Pojechał mi serią PDF po grzbiecie, i osłony na zero.
heh a wiesz jak M6'stki trój okich są pomocne? Co chwila w Eclipse jak nie uważasz tarcze spadają do zera... grrrr... a jeszcze jak orientujesz się że biedni Xenoni nie moą go zniszczyć to aż masz ochotę jednak im pomóc w tych próbach....

WoyTass bardzo ciekawe, nareszcie jakaś porządna lektura... :wink: a gdzie reszta? :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”