Gildia Najemników

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote:. Często rozbijałem Mambę o wyłaniającą się nagle Nemezis, którą zbyt późno dostrzegłem. To był ciemny sektor...
Może zbyt rzadko popatrujesz na Gravidar ? :wink:
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Sauron11 wrote: Może zbyt rzadko popatrujesz na Gravidar ? :wink:
Musi masz rację :oops: . Ale w Mambie generalnie nie jest łatwo. To piękny, szybki i zwrotny, ale i bardzo krushy stateczek. Z Nemezisami próbowałem dwóch sposobów; tradycyjnego, który stosuję w Perseuszu - trzymać się mniej więcej wrażego ogona i łupać ile wlezie, oraz wykorzystałem zalety statku i uzbrojenia - nalatywałem. W pierwszym wypadku nie jestem w stanie zbyt często zerkać na gravidar z powodu niewielkiej odległości od przeciwnika. Ciągle muszę uważać by zachowywać dystans, co chwila przelatuję przez gazy z jego dysz. Przy tym sposobie jednak inkasowałem dość sporo przypadkowych trafień od celu i jego kolegów (a mówił ktoś mądrze o dronach! a ja niczym Wódz White Halfoat mam chyba problem ze słuchaniem dobrych rad :wink: ), oraz zmuszało do nieustannej ucieczki przed rakietami. Generalnie klapa.
Przy drugim sposobie, nieco bezpieczniejszym, rolę odgrywa czas. Ilość kulek wbitych w gośćia jest tak mała, że strawiłbym pół nocy na zabawie. Siłą rzeczy zaczynałem wprowadzać modyfikacje. I wtedy właśnie, w gąszczu M6 często wpadałem na jakąś przeszkodę (ktoś wspominał o dronach, prawda?). Generalnie po prostu nie chce mi się marnować czasu na zabawę Mambą, trwa to strasznie długo.

Pozdrawiam

edit: zapomniałem podać mój czas; 764-07-18 17:39
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Mass Drivery są beznadziejne w rękach gracza , jednak w jeśli wyposażycie w nie statki pilotowane przez komputer , które nie walczą w OOS tylko na żywo to zobaczycie różnicę w szybkości niszczenia celów. Najlepsza do tego jest Nova . Chodzi o walkę w tłoku.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

To co, nie ma więcej chętnych na kluczowe stanowiska w tej szacownej i, już wkrótce, powszechnie szanowanej :twisted: organizacji?
Na razie wybór mam cokolwiek ograniczony.
Miejcie sumienie, wiecie ile się nagłowiłem nad testami?

Zapraszam chętnych, szczegóły w tem topicu.

Pozdrawiam
ergo
x3tc

Post by ergo »

po prostu na razie ciezko znalezc zastosowanie, jestem pewien ze kiedy tylko pojawi sie X2OL sytuacja zmieni sie o 180 stopni, kandydaci beda pchali sie drzwiami i oknami :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

ergo wrote:po prostu na razie ciezko znalezc zastosowanie, jestem pewien ze kiedy tylko pojawi sie X2OL sytuacja zmieni sie o 180 stopni, kandydaci beda pchali sie drzwiami i oknami :)
Tak, tylko wtedy musimy być w pełni sprawną organizacją! Chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego? :wink:
Ponawiam apel: kandydaci do rady, gdzie jesteście?!

Pozdrawiam
ergo
x3tc

Post by ergo »

ja bym sie zglosil, ale nie widze na razie dla siebie stanowiska, a tak chcialem byc glownym (ex)termintatorem :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ile trzeba mieć na wpisowe?
Ile statków bojowych trzeba mieć?
Jaki stopień trzeba posiadać?
Czy będzie jakiś test sprawnościowy?
Chętnie bym sie zapisał do mafii... ups, Gildii Najemników, ale mam tyle pytań... ;)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Stalovy wrote:Czy będzie jakiś test sprawnościowy?
Jones chyba juz cos szykuje (przyszykowal :?: ) :roll:
Czekam na kontrkandydatów :twisted:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Swoistym pre-testem mogą być czasy eliminacji danego celu danym statkiem, np. Max Speed Pegaz vs. Standard Smok - czas starcia od pierwszego strzału do bąbla "mojego lub jej". Ty oczywiście sterujesz Pegazem :D.
A na serio, to można by podać konfigurację jakiegoś statku i ustalić ją jako standard dla tego testu, a potem porównać czas trwania walki różnych osób. Nie mógłby to być statek zbyt drogi, tak żeby wszyscy mogli go stosownie wyposażyć, ani zbyt tani. Nie mógłby to być również statek zbyt silny. Ja proponowałbym Orinoko.
Myślę, że taki test pozwoliłby na albo nie przyjmowanie zbyt słabych pilotów (subiektywnie! - ktoś słaby w pilotowaniy Orinoko może świetnie niszczyć wrogów innym statkiem), albo na wewnętrzny podział pilotów według ich umiejętności i późniejsze 'użycie' ich podczas planowania strategii eliminacji celu - jako mięso armatnie :twisted: joke ;)
Można też opracować kilka testów i według ich wyników określić kasty pilotów wewnątrz Gildii. Wyrównałoby to też różnice wynikające z tego, że ktoś gra joyem, a ktoś klawirą lub padem - być może Orinoko jest super do pilotowania joyem, a cienkie przy pilotowaniu klawiaturą?
Oki, trochę się uwywnętrzniłem, ale myślę że warto było. Miłego czytania.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Blaster X wrote: Jones chyba juz cos szykuje (przyszykowal :?: ) :roll:
Czekam na kontrkandydatów :twisted:
A wymyślił! Tylko na razie:
Blaster X - Włodek lub Alfred,
gebp - Alfreg,
qui-stay-gon - Włodek.
Kogoś pominąłem? Ktoś jeszcze?

Pozdrawiam
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ja mogę być "karzącą ręką Wuja" :D
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Ja mam inny problem - chcialbym byc czlonkiem rzeczywistym :P ale w swojej grze latam glownie niszczycielem lub baza, czyli lotniskowcem.

W realiach gildii (czyt. on-line) takie zachowanie byloby przeciez wysoce podejrzane. Zwlaszcza gdyby jeden z takich statkow zaczal zblizac sie do jakiegos delikwenta.

Dlatego cos mi swita, ze warunkiem gildii jest zalatwianie spraw wylacznie w mysliwcach - choc i to moze byc podejrzane, wszak to statki wojskowe. Iguana? Ale wystarczy jeden incydent, by rozeszla sie plotka, ze jest grozna niczym bullterriery. I ze trzeba latac w kagancu. Zwykle transportery?
Szkoda, ze w X nie mozna wyposazyc statkow niestadardowo, ponad fabryczne dane. I na dodatek to ukryc, czyli zaklocic dzialanie skanerow ladunku. Tyle jeszcze pytan... ;)
BQB
x2

Post by BQB »

Stalovy wrote:A na serio, to można by podać konfigurację jakiegoś statku i ustalić ją jako standard dla tego testu, a potem porównać czas trwania walki różnych osób. Nie mógłby to być statek zbyt drogi, tak żeby wszyscy mogli go stosownie wyposażyć, ani zbyt tani. Nie mógłby to być również statek zbyt silny. Ja proponowałbym Orinoko.
Oczywiscie orinoko nie moglo by byc wyposazone w zadna bron miotajaca na boki (jony, GFU). Jak ktos bedzie potrafil celowac plazma, to i GFU bedzie dobrze strzelal.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Dokładnie tak.
Dormio
x2

Post by Dormio »

A dlaczego nie wysłać/zlinkować save z "predefiniowanym" do testu statkiem/misją ?

Dormio
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

O! :o To jest myśl!
Jones, może stworzysz taką sytuację, że statek (wybrany przez Ciebie), wlatuje przez bramę do sek(s)tora, w którym ma zlikwidować (wybrany przez Ciebie) cel? Czas (stoper wymagany) mierzyłoby się od początku save'a do momentu w którym cel ulegnie dezintegracji (test pokazywałby również umiejętności pilota w gonieniu celu; tylko co jeśli u jednych cel poleci w ich kierunku a u drugich w przeciwnym? Ale raczej taka sytuacja nie będzie miała miejsca). Broń na statku wybierzesz oczywiście Ty :D
xanth
x3tc

Post by xanth »

Stoper przeciez jest w grze. W czym problem po wykonaniu zadania zasejwowac gre i odeslac save? ;)

X.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

O, nie wiedziałem o stoperze w grze :oops: A co do odesłania sejwów, to ciekawe ile czasu zajmie Jonesowi przejrzenie ich wszystkich :)
xanth
x3tc

Post by xanth »

Wiesz, stoper jak stoper, ale zegarek z napisem "czas lotu" owszem ;)

X.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”