[X3] Pare pytan poczatkujacego

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

luk00i
x3ap

Post by luk00i »

hej,

@Sorkvild - właśnie tak mi się wydawało. Ogólnie z piratami handluję i do nich strzelam. Jako, że gry jeszcze nie znam to nie zmieniam w niej nic. Ale w przyszłości pewnie pozmieniam...

@Yacek - o tym, że gram w X3R napisałem w pierwszym moim poście na poprzedniej stronie. Ale masz rację, że nie ma przymusu czytania wstecz i warto to pisać za każdym razem, żeby uniknąć nieporozumień. To jest jednak duże forum i dużo ludzi.
Co do skryptów to już podane przez Ciebie skryptorium znalazłem i przejrzałem. Nie znalazłem jednak tam skryptu na ograniczenie poruszania się UT do tych systemów w których ma się satki (a informacji o takim skrypcie jest sporo na ang. forum). Jest skrypt blokujący sektory i pewnie tego użyję. Ale najpierw się muszę UT dorobić. A chyba najpierw postawię fabrykę.
Całe szczęście brak ew. spolszczeń mnie nie dotyczą bo gram na wersji angielskiej.

Ogólnie dzięki za odpowiedzi.
BlueBerry SheWolf
x3tc

Post by BlueBerry SheWolf »

To czy grasz w Reuniona czy TC to nie ma najmniejszego znaczenia. Reputację u piratów lub innych nacji robi sie tak samo. To znaczy po przez branie misji zleceń. A Pirate Guild, też jest na Reuniona ;)
Tak więc odpowiedziałam na każde z twoich pytań, tak jak powinnam :D
luk00i
x3ap

Post by luk00i »

Nie mówię, że nie. Aczkolwiek skonfundowała mnie ta część o fabrykach i ikonach.
Można postawić fabrykę komuś? Tzn (bo tak to rozumiem) oddać ją?
Czy rozumiesz przez to postawienie fabryki w czyimś sektorze? I czy postawienie mojej fabryki w czyimś sektorze wpływa na reputację? Rozumiem zakup wpływa. Ale postawienie?

Reputację buduje się przez handel i misje. To rozumiem. Przyznam szczerze, że do tej pory jakoś uważałem, że piraci nie są jedną frakcją i nie mają "wspólnej" reputacji. Ani ogólnie żadnej reputacji. Chyba chodziło o to, że nie było w instrukcji słowa o ich poziomach reputacji (przy innych rasach było). Zgodnie z Twoimi słowami tak nie jest. Jest to w sumie ciekawe.

Ale i tak dla pirat to pirat. Więc się raczej nie dogadamy :D Mam tylko nadzieję, że się nie za bardzo nie pokłócimy o te wszystkie zestrzelone statki, bo komu będę gorzałę sprzedawał? :([/b]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

@luk00i

W X3TC sa zlecenia, ktore polegaja na zakupie komus stacji i postawienia jej w odp. miejscu. Oczywiscie wszystko platne z nawiazka za robocizne :) Sa to jedne z bardziej oplacalnych misji, przyczynia sie to rowniez do rozwoju sektora w pewien sposob. Natomiast w Reunionie nie ma tego typu misji.
Jakies troche bardziej rozbudowane interakcje z piratami sa w modzie X-Tended (XTM w skrocie), w sensie ze wiecej misji zlecaja i niektore pozycje zawieraja dobra repke na starcie u piratow.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
BlueBerry SheWolf
x3tc

No proszę. A ja byłam święcie przekonana, że są takie misje. Ktoś kiedyś święcie się zarzekał, że w X3R łatwo i szybko można podciągnąć sobie repke za pomocą budowy stacji.
NO cóż, to kolejny powód by zagrać w TC a nie w R :D
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

luk00i wrote: To jest jednak duże forum i dużo ludzi.
:lol: :lol: dwie trzy osoby udzielające się na forum, faktycznie, wieeeelkie to forum.
BlueBerry SheWolf wrote: No proszę. A ja byłam święcie przekonana, że są takie misje. Ktoś kiedyś święcie się zarzekał, że w X3R łatwo i szybko można podciągnąć sobie repke za pomocą budowy stacji.
NO cóż, to kolejny powód by zagrać w TC a nie w R Very Happy[/url]
Budowa stacji z misji (TC), a budowa np. Destylarni i sprzedaż piratom do Habitatu Gwiezdnej Wódki, to dwie różne sprawy, ale cel jest ten sam - podniesienie reputacji (za wykonanie misji - w pierwszym przypadku i z handlu w drugim).
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
luk00i
x3ap

Post by luk00i »

Ok kolejne pytanie

Czym się różną od siebie statki zwykły i tanker np:
Mercury i Mercury Tanker czy Demeter i Demeter Tanker. Oczywiście oprócz miejsca zakupu.

Grzebię aktualnie w XLS z danymi statków i wychodzi mi, że niczym oprócz nazwy. Muszę coś kupić, żeby mi stację zaopatrywało i robiło sprzedaż. I wychodzi mi, że to jest niezły plan. Tylko nie wiem czy ładowni nie zbyt dużej i czy nie będzie czekał na jej napełnienie zbyt długo.

Mam zdobytego falcona/sokoła który mi satki stawia, może jego zapędzę do sprzedaży gratów...
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

luk00i wrote:Ok kolejne pytanie

Mercury i Mercury Tanker czy Demeter i Demeter Tanker. Oczywiście oprócz miejsca zakupu.

Grzebię aktualnie w XLS z danymi statków i wychodzi mi, że niczym oprócz nazwy. Muszę coś kupić, żeby mi stację zaopatrywało i robiło sprzedaż. I wychodzi mi, że to jest niezły plan. Tylko nie wiem czy ładowni nie zbyt dużej i czy nie będzie czekał na jej napełnienie zbyt długo.

Mam zdobytego falcona/sokoła który mi satki stawia, może jego zapędzę do sprzedaży gratów...
Roznica glownie kosmetyczna i jakies nieznaczne odchylenia w statystkach. Generalnie jeslic chodzi o ladownosc w statkach typu TS: Zwykla wersja i tankowiec < Tragarz < Super frachtowiec
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

luk00i wrote:Ok kolejne pytanie

Polecam ściągnąć z Mamuta plik [TC] Ship Stats PL
Dowiesz się z niego, że w statystykach nie ma żadnej różnicy między tymi statkami.
Natomiast jeśli zaglądnąłbyś do tego tematu: baza wiedzy o TC, znalazłbyś ciekawy link do strony na rosyjskim serwerze. Możesz dzięki niej zobaczyć jak wyglądają statki w grze i dowiesz się że różnią się one trochę wglądem: tak wygląda Demeter, a tak Demeter Tanker (tankowiec).
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

O faktycznie dobra stronka ;) Daaawno z niej juz nie korzystalem, warto ja znac mimo to.

http://eng.x3tc.ru/
We want the Boron back!
bufi
x4

Post by bufi »

Yacek wrote: Polecam ściągnąć z Mamuta plik [TC] Ship Stats PL
Dowiesz się z niego, że w statystykach nie ma żadnej różnicy między tymi statkami.
Natomiast jeśli zaglądnąłbyś do tego tematu: baza wiedzy o TC, znalazłbyś ciekawy link do strony na rosyjskim serwerze.
[...]
A jeśli wyślesz darmowego smsa na pakistański numer, to znajdziesz
w odpowiedzi supertajnego linka na serwerach Bangladeszu.

MSPANC ;)

p.
BlueBerry SheWolf
x3tc

Stronka przydatna tylko w tedy, gdy nie używamy CModa lub modyfikacji zmieniającej parametry statków jak Ship Rebalance Mod 1.10b.
Bo jeżeli chodzi o mapę, to mapa Scorpa jest o wiele bardziej przydatna. Na dodatek jest interaktywna z grą.
A lista produktów w przeciągu kilku godzin jest kompletnie uzupełniona w encyklopedii naszej gry.
Tak swoją drogą, fajnie by było jakby w końcu encyklopedia w kolejnej odsłonie gry, była bardziej "cukierkowa".

PS. Widać, że forumowicz Yacek nawet teraz zaczyna spamować. Link do tematu "baza wiedzy o TC" jest zupełnie nieprzydatny. W końcu można było od razu podać link do strony, którą podał Sorkvild :idea:
No, chyba, że ktoś promuje w ten sposób "swoje" forum :D
luk00i
x3ap

Post by luk00i »

Dzięki za linki.

Trochę mylące dla mnie jest to, że X3R i X3TC to w sumie ta sama gra jeśli chodzi o charakterystyki statków i rożne koncepcje. I można użyć materiałów w X3TC to poznania X3R. Jeszcze się do tego nie przyzwyczaiłem.

Jeszcze jedno pytanko.
Gdzieś wyczytałem (ale nie pamiętam gdzie), że do stacji gracze kupcy niezależni nie dowożą surowców. Mogą od niej kupować wyprodukowane rzeczy, ale jej nie zaopatrują. Czy to prawda?

Wiem, że można to obejść przez przypisanie statku, ale z ciekawości pytam. Poza tym przypisywanie 1 Mercurego z ładownią 4k, żeby kupował ogniwa dla 1 mojej stacji to trochę bez sensu. on ją zapełni przecież w 2 kursach i będzie siedział i się kurzył. inna rozmowa, gdy jest kompleks który potrzebuje większej ilości ogniw. Dobrze mi się wydaje?

EDIT:
I jeszcze 1 pytanko - jest gdzieś w sieci miejsce z pełnym opisem fabryk? Chodzi mi o surowce drugorzędne. Bo we wszelkich kalkulatorach i przeglądarkach tego brak. A to jest IMO piękna nisza dla gracza, bo free traderzy to rzadko sprzedają.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

@luk00i
Gracz sam musi zaopatrywac swoja stacje surowcem. Handlarze beda przylatywac po towar jesli cena bedzie odpowiednia. Gdy dasz wysoka cene to bedziesz musial przypisac swojego sprzedawce by dystrybuował dany towar.
Zajrzyj tu: http://www.xdatabase.de/x3-reunion/en/welcome.html znajdziesz wszelkie opisy i mapy do Reuniona.

@BlueBerry
Co jak co, ale mapka Scorpa dodaje 'modified' :D Tez jest super pomoca, ale osobiscie z niej zrezygnowalem teraz ,gdy robie fabuly. Gram w moda XRM i wole sam odkrywac wszystko na nowo (stacje, nowe sektory, etc) ;)

@bufi
XDObre, niczym hedszot z PPC :lol:

@Yacek
Faktycznie, ale dalbys sobie na wstrzymanie z tym twoim marketingiem. Jakies normy na tym xudb wyrabiacie czy chcecie pobic jakis rekord, ze co post linkujesz drugie forum. Nie mozna zwyczajnie podac komus linka bezposrednio do strony ?
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sorkvild wrote:@Yacek
Faktycznie, ale dalbys sobie na wstrzymanie z tym twoim marketingiem. Jakies normy na tym xudb wyrabiacie czy chcecie pobic jakis rekord, ze co post linkujesz drugie forum. Nie mozna zwyczajnie podac komus linka bezposrednio do strony ?
Za marketing wystarcza moja stopka. Czy tego chcesz, czy nie, forum Xudb jest największą polskojęzyczną bazą danych o X-ach, więc jeśli mam do czegoś się odwołać, to tylko do tematów i postów tam istniejących.

Jeśli ktoś ma z tym problem, proszę pisać na PM, a nie na forum, bo kilka postów nic nie wnoszących nowego do tematu, tylko zwracające tę sama uwagę, to już nie spamowanie, a wręcz trolling.
Sorkvild wrote: Co jak co, ale mapka Scorpa dodaje 'modified' :D Tez jest super pomoca, ale osobiscie z niej zrezygnowalem teraz ,gdy robie fabuly. Gram w moda XRM i wole sam odkrywac wszystko na nowo (stacje, nowe sektory, etc) ;)
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że w XRM stacje Dealerów broni zmieniają lokalizację co jakiś czas, życzę powodzenia w poszukiwaniu bez mapy Scorpa :)

I tak nawiasem, nie bardzo rozumiem, co za problem z tym *modified*.
Jeśli ktoś decyduje się na instalacje skryptów i modów powinien zdawać sobie sprawę, że pojawi mu się taki znacznik, który spowoduje, że jego statystyki nie będą akceptowane po wysłaniu.
Mapa Scorpa może w znacznym stopniu ułatwić grę, więc gdyby umożliwiała wysyłanie statystyk, to byłoby to nie tylko oszukiwanie samego siebie (ktoś tak kiedyś określił granie ze skryptami), ale również innych graczy.
luk00i wrote: Jeszcze jedno pytanko.
Gdzieś wyczytałem (ale nie pamiętam gdzie), że do stacji gracze kupcy niezależni nie dowożą surowców. Mogą od niej kupować wyprodukowane rzeczy, ale jej nie zaopatrują. Czy to prawda?

Wiem, że można to obejść przez przypisanie statku, ale z ciekawości pytam. Poza tym przypisywanie 1 Mercurego z ładownią 4k, żeby kupował ogniwa dla 1 mojej stacji to trochę bez sensu. on ją zapełni przecież w 2 kursach i będzie siedział i się kurzył. inna rozmowa, gdy jest kompleks który potrzebuje większej ilości ogniw. Dobrze mi się wydaje?

EDIT:
I jeszcze 1 pytanko - jest gdzieś w sieci miejsce z pełnym opisem fabryk? Chodzi mi o surowce drugorzędne. Bo we wszelkich kalkulatorach i przeglądarkach tego brak. A to jest IMO piękna nisza dla gracza, bo free traderzy to rzadko sprzedają.
Oczywiście że traderzy NPC będą zaopatrywać Twoje stacje. Wystarczy ustawić cenę np. Ogniw o jeden kredyt większą niż średnia (domyślna) w Twojej fabryce. Im wyższą cenę ustawisz, tym więcej traderów się zleci. Sam często z tego korzystam, gdy nie mam statku do zaopatrzenia lub za często tracę zaopatrzeniowców. Oczywiście zwiększa to koszty produkcji i zyski ze stacji.

Co do wyboru statku na zaopatrzeniowca, to wszystko zależy od wielkości fabryki (jej zapotrzebowania), ale dla jednej fabryki to najlepiej jako zaopatrzeniowiec sprawdza się Chokaro (TM Yaki - oczywiście w TC, w X3R poszukaj jakiegoś statku szybkiego, ze średnią ładownią).

Wszystkie kalkulatory robione są pod kątem fabryk stawianych przez gracza, a te nie posiadają surowców drugorzędnych. Natomiast te ostatnie są jak sam zauważyłeś niezłą niszą dla gracza. Cóż musisz sam się zorientować w grze. Kilka wskazówek w tym względzie znajdziesz na wiadomym forum :)
[ external image ]
BlueBerry SheWolf
x3tc

Yacek wrote: Za marketing wystarcza moja stopka.
I na tym powinno się zakończyć. Niby jesteś moderatorem, to powineineś wiedzieć, że na każdym forum linkowanie do innych for jest często karane ostem, a nawet banem. Gdyby nie tacy ludzie jak ty, tutaj była by znaczne lepsza atmosfera i więcej ludzi. Bo najpierw zwołujesz tutejszych forumowiczów na "swoje" forum. A następnie swoim sarkastycznym i często chamskim podejściem zniechęcasz tamtejszych forumowiczów. I nawet nie zaprzeczaj bo byłam na tamtym forum dość długo. Jedynie Cerber i Sorkvild w klasyczny sposób podchodzili do ludzi. Tak swoja drogą poczytaj ich posty, może się nauczysz - jak powinno się podchodzić do ludzi.
Yacek wrote: Czy tego chcesz, czy nie, forum Xudb jest największą polskojęzyczną bazą danych o X-ach, więc jeśli mam do czegoś się odwołać, to tylko do tematów i postów tam istniejących.
I tutaj po raz kolejny pokazujesz jak bardzo potrafisz być arogancki i sarkastyczny. To forum ma swoje FAQ, a ty nie raz podawałeś FAQ do istniejącego na "twoim" forum.
Powinieneś podziękować Klarixowi, że jest tak bardzo wyrozumiały dla twoich poczynań. Pozwala ci tylko z myślą o tym, że może to komuś pomóc. A wracając do tego twojego triumfalnego stwierdzenia o NAJ, to muszę przyznać, że (ilu tam macie użytkowników 100, 500, 1000 ? ) tylko 10, to max jest "aktywnych"
A co do tej Największej bazy danych o X-ach to forum wcale nie pozostaje w tyle.
Yacek wrote: Jeśli ktoś ma z tym problem, proszę pisać na PM

PM? No proszę cię, szkoda mojej klawiatury i czasu na to żeby cokolwiek pisać do ciebie :/ Ja osobiście mam bardzo niemiłe wspomnienia z xudb i to są one właśnie spowodowane tylko wyłącznie arogancją, grubiaństwem i dość chamskim podejściem twojej osoby. I nigdy, przenigdy nie postawię tam chodź by jednej czcionki na tamtym forum.
Panie i władco - tutaj twoje rządy już sie kończą. A jeżeli nie podoba ci się to, że ludzie tak do ciebie podchodzą, to zawdzięczasz to tylko wyłącznie sobie. Bo to raczej nie jest normalne że ludzie mający po 1000 postów odchodzą z forum i to można by się wielu takich naliczyć.
Yacek wrote: kilka postów nic nie wnoszących nowego do tematu, tylko zwracające tę sama uwagę, to już nie spamowanie, a wręcz trolling.

I kto to mówi ?! Spójrz kilka postów wczesniej, gdzie podałeś linka na "swoje" forum, w którym są tylko dwa posty z tego obydwa odnoszące sie do innych stron w sieci. Weź mi wytłumacz, Co to w ogóle miało być ? Tak więc sam spamujesz i "trolujesz - myster perfect"

Dlaczego nie możesz wyświadczyć nam tej przysługi i pozostać " w swoim" państwie - czyli na swoim forum ? Źle ci tam? Przecież to forum jest twoim zdaniem,żałosne i wymarłe. Więc czego tu szukasz - Nie odbieraj ludziom przyjemności z gry, którzy pawają do ciebie tak wielką antypatią.

Teraz już wiem czemu tak często przesiadujesz na forum :D TY po prostu nie masz kolegów :D

I co poskarżysz się? Że niby co takiego ja lub ktoś zrobił? Że zwracamy ci uwagę? to nie jest karalne. Uwłoczyć, też ci nikt nie uwłoczył. Ludzie po prostu zwrócili ci uwagę na twoje bezsensowne, ba co gorsza szkodliwe spamowanie dla tego forum. A zresztą, dziwisz się, że tak jest, a nie inaczej ? Ludzie po prostu nie przepadają za tobą.

Zapamiętaj jedno. TO jest Forum Ego i linki powinny odnosić sie do tutejszego FAQ i tematów. Wszystkich pouczasz, a sam takie przekręty robisz, że aż nie miło.
Wiedz, że z wieloma osobami rozmawiałam i wiele osób, którzy odeszli nie mają miłych wspomnień. Czasami ktoś napisze do mnie na gg lub e-mail z zapytaniem; czy ty tam jeszcze jesteś? Widać, że ludzie chcieli by wrócić...

A tak w ogóle, to sorki za offtopic, ale po prostu musiałam to napisać. I nawet mi teraz lepiej, ale tak tyci :D

Edit:
O, nawet edytowałeś posta, żeby nie było, że się żalisz :D
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Yacek wrote:Za marketing wystarcza moja stopka. Czy tego chcesz, czy nie, forum Xudb jest największą polskojęzyczną bazą danych o X-ach, więc jeśli mam do czegoś się odwołać, to tylko do tematów i postów tam istniejących.

Jeśli ktoś ma z tym problem, proszę pisać na PM, a nie na forum, bo kilka postów nic nie wnoszących nowego do tematu, tylko zwracające tę sama uwagę, to już nie spamowanie, a wręcz trolling.
Jakos nie widzialem by na forum glownym ktos z takim uporem maniaka zamieszczal linki do TheXUniverse, ktore to jest calkiem duzym forum o X.

Sa pewne granice w zamieszczaniu linkow w celu zapewniania pomocnych linkow, a promowaniem wlasnego forum kosztem tutejszego forum. Nie mozna czlowiekowi zwyczjanie podac linka tylko poprzez strony trzecie.

Spamowanie i trolling? To powazne zarzuty. Pare postow temu dales niezly temu niezly przyklad, co obrazuje stare ludowe porzekadlo "Sama swinia wór drze i sama kwiczy".
We want the Boron back!
LizardCor
x3tc

Post by LizardCor »

Zgadzam się z powyższymi postami forumowicza Sorkvild i BlueBerry SheWolf. Dostadne spamowanie forumowicza Yacek sprawiło, że dałem sobie spokój z opisywaniem skryptów i temu podobnych spraw na tym forum. Cały mój prywatny czas jaki poświęcałem szedł na marne, bo nie było nikogo, kto by to w ogóle czytał.
Zgadzam się również z Sorkvildem. To całe niby wielkie forum polskojęzyczne to przesada. Na świecie istnieje mnóstwo for bijących to twoje Yacek na głowę, w które posiadają dziesiątki tysięcy postów i tyleż samo użytkowników i jakoś na tutejszych forach nik nie zamieszcza żadnych linków. No chyba, że to są linki to tematów na tym forum.
Nie ma ani na angielskim, nie ma na niemieckim, ani na żadnym innym forum linków do innego forum.
To co forumowicz Yacek robi, jest niedorzeczne i można traktować to jak dosłowne spamowanie. Co post to link do jego forum.
Moim zdaniem powinno to się zgłosić do Ego. Takie działanie jest karygodne.
A w FAQ powinien znaleźć się podpunkt, w którym jasno i wyraźnie było by napisane, że nie wolno zamieszczać linków do innego forum.
Jeżeli forumowicz Yacek tak bardzo chce pomóc innym forumowiczom, niech tutaj pisze posty. W przeciwnym razie, niech zostanie na tym swoim forum i niech tam sobie pozostanie. On powinien się zastosować pod forum, a nie forum pod niego. Proste.
Raz widziałem na ich forum, jak cieszyli się(czyli on i administratorzy), że niedługo ich forum przewyższy to forum pod względem ilości napisanych postów. Dlatego Yacek zamieszcza te swoje linki z celowym zamiarem. To chyba podlega pod szkodliwe działanie tutejszego forum.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Rozumiem Wasze zdenerwowanie. W niektórych punktach zgadzam się z Wami, innych (które maja wspólnego z tym alternatywnym forum) nie mogę ocenić.
LizardCor wrote:Co post to link do jego forum.
Moim zdaniem powinno to się zgłosić do Ego. Takie działanie jest karygodne.
Nie omijaj mnie :wink: Przed Ego, to sumienie, regulamin i moderatorzy.
Yacek podaje linki do odpowiedzi na stawiane tutaj pytania. Naturalnie mógłby też podać linki do innych źródeł niż jego forum. Mógłby też napisać odpowiedz wprost, zamiast podawać linki. Ale widocznie ma powody to tak robić jak robi.

Dotychczas musiałem to tolerować, bo albo sam nie potrafiłem odpowiedzieć (z braku wiedzy albo czasu), albo nikt inny nie odpisywał tu. Więc żeby to forum miało sens i było adresem, gdzie można pójść po informacje, musiałem pozwalać na tą nieukrywaną reklamę obcego forum.

Może nadszedł czas, aby to zmienić. Może z wydaniem X-Rebirth będzie tu więcej aktywnych, którzy podziela się informacjami z pytającymi. Może to forum będzie wreszcie znowu samo siebie nosiło i nie będzie potrzebować wsparcia innych źródeł. Może znajda się też chętni, którzy założą tutaj ciekawe zbiory informacji (jak LizardCor), albo zaktualizują nasze FAQ.

Tak, powinniśmy zakończyć to wykorzystywanie tego forum jako pole do reklamy za darmo.

Proszę więc wrócić do tematu "Pare pytan poczatkujacego" :)

klarix
luk00i
x3ap

Post by luk00i »

Witam ponownie. X3 Reunion

Wracam z paroma pytaniami.
Postawiłem sobie fabrykę jakiś czas temu. Teraz bym chciał coś do niej dołączyć i tu się pojawił problem. Znaczy technicznie wiem jak to zrobić ale przydało by mi się parę trików...

Jak kontrolować wynajęty statek stawiający fabrykę, żeby ją postawił tak jak ja chcę? Jest mapa na której mogę sobie ją postawić. Ale jak ustawić wysokość? Pierwszą postawiłem na pałę trochę, ale w sumie nie szkodzi. Problem jest z kolejnymi.
Żeby complex construction kit zadział to fabryki muszą być blisko. Jak na razie nie mam pomysłu jak je postawić, żeby się to udało. Oczywiście mogę użyć promienia holowniczego, ale do tego jest potrzebny chyba TL a tego nie mam (jeszcze).

Kolejne pytanko. Czym robicie standardowo zaopatrzenie fabryk. Mam BoGas factory. Początkowo wyasygnowałem do zaopatrzenia w ECellsy 1 TM Mercury. Gołego - czyli ładownia 3k. I okazało się, że to mało. Dodałem drugiego i jest lepiej... Czy to norma?

a na koniec się pochwalę (tutaj bo mnie nigdzie indziej nie zrozumieją). Niedawno jednego dnia, moim odpicowanym busterem zdobyłem Falcona i Novę w Split fire (w ramach odpoczynku po walkach z fabryką). Wracając i eskortując pryzy wpadłem na 2x Buzzard + Nova Rider. Pierwsza myśl: "no to po pryzach". Ale piraci je zignorowali i wzięli się za mnie! Po długiej walce zdobyłem jednego Buzzarda a drugiego zniszczyłem. Została Nova Rider. I ją chciałem zdobyć! Podchodziłem do niej ładnych parę razy. Zawsze skutek był jeden - moja śmierć. Ale się uczyłem. I zauważyłem, że dobrze odpalony Wasp działa cuda! Tylko, że miałem tylko jednego. Ale... szybki skan i w Argon Prime znalazło się więcej! Jump in > zakup > jump out. Nova nie zdążyła zwiać z systemu. Potem jeszcze parę prób i JEST! Mam moją (choć mocno postrzelaną) Pirate Nova Rider!!! :D I mam też opracowany sposób jak sobie radzić z zawieżyczkowanymi myśliwcami...

Ogólnie muszę potwierdzić jedno - jak się człowiek nie zrazi to ta gra jest super. I w niej naprawdę czuć, że się czegoś dokonało! :D

Wszystkich, którzy przebrnęli przez moje wypociny serdecznie pozdrawiam! Przepraszam też za zaśmiecanie wątku, ale... ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”