[X3 XTM] - mody/skrypty wersje PL - Update 26-04-2008

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Mani_
x2

Post by Mani_ »

O takie właśnie coś mi łaziło od dawna.

Spis i opis skryptów. Bardzo fajna i naprawdę przydatna sprawa :).

Dzięki wam
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Mani_Hc wrote:O takie właśnie coś mi łaziło od dawna.

Spis i opis skryptów. Bardzo fajna i naprawdę przydatna sprawa :).

Dzięki wam
Rzeczywiście zgadzam się i cieszę się z tej stronki. Mam cichą nadzieje , że chłopcy przetłumaczą resztę modów na polski. Pozdrawiam Wszystkich ludzi dobrej woli. Dzięki Wam.
Krecik30

Post by Krecik30 »

Czy wykonujac zadania ze skryptu Eskort rosnie ranga czy pozostaje bez zmian ?
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Heloł :P
Troszkę mi się dzisiaj przynudziło to tak sobie pomyślałem iż mógłbym zająć się tłumaczeniem paru skrypcików, dla mniej obeznanych z angielskim. Pomimo iż mój angielski nie jest super-perfect, to lepsze to niż nic ;) Dam sobie radę, tylko muszę się trochę wczuć.

Teraz pytanie dla doświadczonych tłumaczy(Sau i reszta), dlaczego w tłumaczonych plikach .xml gdy wpisuje polskie znaki nie widać ich w grze? :P

Aktualnie mam przetłumaczony trochę łapatologicznie skrypt Bounty Enhancement Plugin, jednak mam problem z polską czcionką, oraz jak przetłumaczyć ładnie "Bounty Enhancement" :P
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Nie masz pliterek, bo otwierasz i/lub zapisujesz plik z innym kodowaniem, niż powinieneś ;)

Otworz go z kodowaniem utf-8, i zapisz z tym samym.
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Ok, dzięki Rafkowi, już wiem czemu nie mogłem dać polskiej czcionki :)

Na początek wziąłem na warsztat jakiś prosty skrypcik do tłumaczenia, aby rozruszać trochę moją angielską część mózgu i poprzypominać sobie słownictwo ;)

Bounty Enhancement Plugin(Skrypt Poprawy Nagród):
http://www.savefile.com/files/875521

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=181024

Wersja do przeglądnięcia ;P
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
ogrodnik
x3tc

Post by ogrodnik »

Witam

Czy podane na pierwszej stronie tlumaczenie do Xtended 0.6b PL bedzie dzialalo z wersja 0.7 ?
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Wąąąątpię.

Jeżeli savy nie chciały działać z wersji 0.6, to co dopiero spolszczenie :P.
Ale najlepiej poczekać, na tego, który siętym tłumaczeniem zajmuje.

Dawno nie było nic słychać od naszego kolegi Deady'ego. Martwimy się :?
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Wątpię czy kiedykolwiek pojawi się cały dodatek w wersji polskiej , jasna cho_le_a mnie bierze jak czytam jaka nacja narodów ma dostęp do ful-wypas dodatków. Myślę i nie wiem czemu my na to się zgadzamy na takie olewanie nas FANÓW. Jednak wolał bym dołożyć 20 złociszy i mieć pełne tłumaczenia dodatków. Ciężko czasem przebrnąć przez ten gąszcz doklejania kombinowania plików , tylko po to żeby było dobrze , ale nie jest dobrze bo wydawca powinien zadbać o komfort naszego grania. Niestety , ale to chyba moje pobożne życzenie. Pozdrawiam wszystkich Fanów tej fajnej gry.
:evil: :headbang: :evil: :headbang: :gruebel:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Masz rację MARMUR. Tylko odpowiedz sobie na pytanie, ile razy zgłaszałeś ten problem swojemu wydawcy, ile razy pisałeś prośby/żądania, by uwzględnili Twoje potrzeby w kwestii dodatków do gry.
Ile razy inni pisali do TopWare czy Egosoftu sążniste maile z pretensją, że nie dbają o swoich fanów. Czy w ogóle ktoś napisał? A nawet po polsku można napisać. Firmy sobie myślą, że dopóki nikt się nie zgłasza, nie ma pretensji - problem nie istnieje. Naiwnością byłoby sądzić, że wydawca czy Ego domyśli się jakie sa nasze potrzeby i ruszy się, by je dodatkowo zaspokoić. Nie piszecie, nie ma odzewu, nie ma problemu.
Zgłosiłem się na forum XTM do pomocy przy tłumaczeniu. Zamiast spodziewanego zainteresowania spotkałem się z wielką łachą, na którą szkoda mi cennego czasu. Przypomina mi to stosunek Paranidian do Argonów (plugawe istoty, brukające świętą trójwymiarowość, którym jednak pozwolimy u siebie handlować :wink: ). Ja dziękuję za takie towarzystwo. Egosoft tradycyjnie nie jest zainteresowane położeniem łapy na XTM, nie wiem, może łączyłoby się to z koniecznością podzielenia się zyskami ze sprzedaży X3. Dopóki Ego nie zainteresuje się oficjalnie, czy inne wersje niż angielskie będą miały swoje XTM i sami odpowiednio nie pokierują całym procesem, dopóty możemy czuć się graczami drugiej kategorii. Ja na pewno do tego czasu nie przyłożę ręki do XTM.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Po pierwsze, czy do tłumaczenia na jakikolwiek język Xtended przyłożyło się Egosoft ? Albo inny wydawca gier w danym kraju (Hiszpania, Francja, Rosja)??
Nie.

Więc dlaczego piszemy, że akurat to MY, nasz naród, POLACY, są nacją drugiej kategorii? Że wszyscy nas krzywdzą, olewają, bo przecież wokół nas inni to mają, Niemcy, Anglicy itp...

Pomyślcie troszkę. Przecież to są fanowskie dodatki. Jest naprawdę mało producentów gier (tudzież wydawnictw), które wspierają rozwój modów itp, no np. Quake Wars może być wyjątkiem, który potwierdza regułę. A w naszej sytuacji, gdzie mamy do czynienia z mała firmą - Egosoftem i wydawcą Topware (a z drugiej mańki, to dlaczego Topware miałoby się zając Xtended, jak Egosoft się nim nie zajmie wpierw ? Ehh). To tym bardziej dalej im jest od większego wspierania modów itp. (no reklama Xtended na głównej stronie, to było coś -_- ).

Dajcie spokój z tymi narzekaniami, że my jacyś gorsi itp... Mamy swój język, mamy swoją kulturę (czasem wkurzającą, ale który naród ma doskonała kulturę bycia ? :P).

A Sauronie, przecież kolega Daedy jakoś dogadał się z Xtended do jego tłumaczenia. Tylko szkoda, że jakoś się nie odzywał od dawna :/. Czyli da się.
sonen
x2

Post by sonen »

Mani na prezydenta :lol:
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Macie racje Koledzy , sprawa nie jest z góry przegrana. Wcale nie jest powiedziane że nie pomogą fani w tłumaczeniu tego fajnego dodatku.
Myślę , że jak by się ktoś wziął za to i porozdzielał teksty do tłumaczenia , a potem Sauron poskładał , to kto wie , może i my byśmy mieli przetłumaczony dodatek. Wgrałem ten dodatek na próbę i z czystej ciekawości i rzeczywiście gra jest boska , ta grafika i nowe stacje. Zobaczymy , może ktoś pokieruje tymi pracami w kierunku spolszczenia dodatku. :gruebel:
Przecież nie trzeba wszystkiego tłumaczyć , tylko teksty.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

MARMUR243 wrote: Przecież nie trzeba wszystkiego tłumaczyć , tylko teksty.
Niestety, ale "wszystko" to właśnie "tylko teksty" ;)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Mani_Hc wrote:Pomyślcie troszkę. Przecież to są fanowskie dodatki. Jest naprawdę mało producentów gier (tudzież wydawnictw), które wspierają rozwój modów itp, no np. Quake Wars może być wyjątkiem
Powiedziałbym, że jest odwrotnie - raczej nie śpią po nocach, myśląc o jak największych ułatwieniach dla moderów. Wiedzą bowiem, że wsparcie sceny moderskiej wielekroć przedłuża "publiczne życie" gier.
Kto nie wspiera, ten nie wspiera. Counter Strike pierwotnie był przecież modem do Half-life, którym zainteresował się Valve Software, developer gry. Ten sam Valve hostuje w swoim serwisie Steam wiele modów, które okazały się na tyle dobre, że twórcom udzielono właśnie takiego wsparcia. Poza tym, inna grupa fanów stwierdziła, że konwersja na silnik Source klasycznego Half-life, wykonana przez Valve, jest niewystarczająca i wzięli się za własna wersję, kiedyś zwaną Black Mesa: Source, teraz po prostu Black Mesa. Długo to już trwa, ale prace zmierzają ku końcowi. Widziałem screeny - wystrzeliwują mózg w kosmos. Valve wie o ich pracy, wyraża się o niej pozytywnie i czeka na jej zakończenie. Widocznie przełknęli własną dumę, bo w końcu mod, który co najmniej raz wygrał głosowanie fanów na najlepiej zapowiadającego się moda, posłuży do rozprzestrzeniania sławy Half-life i następnych części i pewnie część ludzi, odwiedzając Steam w celu ściagnięcia (a może zakupu??) moda zechce kupić inną z wielu gier tam dostępnych.
Wspomnę jeszcze, że główny projektant Baldur's Gate: ToB wypuścił dla fanów alternatywne zakończenie gry, które rzekomo wycofano z powodu zbyt dużego poziomu trudności. No i dużo gier ma edytory, które nie po to maksymalnie uprzystępniano, żeby były ku ozdobie i jako puste hasło dla działu marketingu: Heroes III-V, Neverwinter Nights, o Half-life już pisałem(świetny mod do "jedynki", bodajże Poke 646), Warcraft III, Morrowind i Oblivion.
(a z drugiej mańki, to dlaczego Topware miałoby się zając Xtended, jak Egosoft się nim nie zajmie wpierw ? Ehh).
CD Projekt wydał kilka dni temu kolejne wznowienie genialnego BGII, tym razem całą sagę z masą modów, których kompletowaniem i uzyskiwaniem pozwoleń od autorów zajęli się przedstawiciele polskiej sceny moderskiej. Czyli wykonali za CDP całą pracę. Może dlatego?
Dajcie spokój z tymi narzekaniami, że my jacyś gorsi itp... Mamy swój język, mamy swoją kulturę
Często w różnych dziedzinach jesteśmy traktowani w ten sposób.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Przepraszam za te teksty , nie mam zielonego pojęcia jak koledzy pracują nad spolszczeniem każdego moda. Naprawdę nie wiem jak to robicie i dziękuje Wam za Waszą prace w imieniu wszystkich graczy dobrej woli.
Napisałem list do Krzyska czyli Deadyego , może ma jakieś dobre wiadomości w związku z spolszczaniem dodatku Xtended , jak odpisze to nie omieszkam powiadomić kolegów. Głowy do góry jeszcze nie było tak żeby nic nie było. :gruebel: :x3:
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

MARMUR243 wrote: Głowy do góry jeszcze nie było tak żeby nic nie było. :gruebel: :x3:
Dajesz mi nadzieję, był taki jeden, co chciał, żeby nic nie było :D.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Przykro mi , że kojarzysz mnie z Panem K. Zawsze cosik musi być , tak jak za rzeką następna sina dal. :lol: :gruebel: :x3:
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Nieee, no przecież jesteś na drugim biegunie, K. propagował antymaterię, a ty odwrotnie :).
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

No to proszę bardzo. Jak napisał Sauron, piszcie do Egosoftu, piszcie do Topware. Najlepiej w takim tonie: Wy twórcy, dystrybutorzy, nie patrzcie na nas z góry! Zróbcie to i to dla nas! Nam się należy i bardzo nam się nie podoba, jak nas traktujecie! My jesteśmy wielkim narodem, potężnym, a jak tego nie zrobicie, na pewno damy sobie rady sami!

Też tak można, ale czy nie warto jakoś z pokorą i łagodniej pomyśleć o tej sprawie? Polacy właśnie przez swoją zawiść i narzekanie robią rzeczy, ale zdecydowanie dłużej im to idzie, niż reszcie cywilizowanego świata...

A i ciekawe porównanie Valve i Egosoft :). Może wróży to coś dobrego dla nas? 8)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”