[X3] Nasze gry...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

ad3pt

Post by ad3pt »

RAFIO wrote:Ta komenda to "Ochrona statku". Wieżyczka zestrzeliwuje rakiety, a gdy ichniema, prowadzi ostrzał statków. Komendy bojowe MKII
dzieki
sprawdzilem - dziala, zmiana komendy podczas wlaki byłaby klpotliwa

No i latam sobie wyremontowana i upgrade'owana Nova, szkoda tylko
ze aby uzyskac fundusze Sokół musiał pojsc na żyletki... a juz go widzialem
w roli skrzydlowego.

Pewnie tak dziala mechanika gry ale w momencie jak przesiadlem sie do Novy
w Ore Belt pojawil sie Klaster Kha'ak musze cos z tym zrobic, bo lata
tam moj handlarz.
Czas wyprobowac Nova i rozne konfiguracje uzbrojenia.

pozdrawiam
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Miałem podobne wrażenia zanim schwytałem swoją pierwszą Novę.
Ale teraz już się nalatałem swoim Ścigaczem i ostrzę ząbki na nowiusią wypaśną Mambę, która, jak zauważyłem przypadkiem przelatując w pobliżu, czeka by przejąć ją w jednym z pirackich sektorów. Prędkość 200, uzbrojenie nastawione na instalację 8 szt. Miotaczy Materii i takież w tylnej wieży, którą ten model posiada w standardzie 8) .
Najpierw jednak trzeba oczyścić sektor... :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sauron11 wrote:Miałem podobne wrażenia zanim schwytałem swoją pierwszą Novę.
Ale teraz już się nalatałem swoim Ścigaczem i ostrzę ząbki na nowiusią wypaśną Mambę, która, jak zauważyłem przypadkiem przelatując w pobliżu, czeka by przejąć ją w jednym z pirackich sektorów. Prędkość 200, uzbrojenie nastawione na instalację 8 szt. Miotaczy Materii i takież w tylnej wieży, którą ten model posiada w standardzie 8) .
Najpierw jednak trzeba oczyścić sektor... :) .

Masz namyśli sektor, o którym wspomina LeWar w swym gwiezdnym dzienniku (mamut.mpn.pl)?
Urban
x4

Post by Urban »

hehe udało mi się zdobyć m5 wartą... 800k ! Bez osłon i bez uzbrojenia 8) Już wiem co będę produkować kiedy w końcu dorobię się HQ ...
Spoiler
Show
Tą m5 jest stzała - wyciąga 1300 m/s ! Okręty te stacjonują przy torze wyścigowym, ale można je zdobyć chyba tylko z misji Bala Gi... przynajmniej ja tak zrobiłem
A właśnie mam pytanie czy można brać udział w wyścigach po zakończeniu fabuły? Jeśli tak byłbym bardzo zainteresowany ^^

Nie wiem dlaczego ale podczas mojej gry boroni to straszni kłamcy- mówią że chcą ocalić życie, mam wziąć statek , a tu wciąż do mnie strzelają i nie wysiadają :evil: Ostatnio tak mi powiedział boron w TL w misji killerskiej, ale cóż inaczej życie byłoby za proste... inną sprawą jest fakt że moja vyborna Argońska Whisky zalega w magazynach i nie nadążam jej sprzedawać, bo stacje pirackie są przepełnione xD Jeśli zobaczycie piratów latających zygzakiem to bądźcie pewni że to moja zasługa xD
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

He, he, ...boron, TL, misja kilerska....i obiecywał że statek oddaje, po czym dalej strzela...skąd ja to znam... 8) 8) .
Jak o tym pisałem ,to mi odpowiedziano,ze widoczne strzelałem do innej ORKI.... :twisted:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Może gdy dałeś mu spokój to się rozmyślił? Słyszałem już podobne komunikaty (głównie od piratów argońskiego pochodzenia). Parę razy taki delikwent prosił aby "dać mu szansę". Jeśli zostawiałem go w spokoju to za chwilę miałem drania na ogonie.
Za to jeszcze żaden pilot który proponował statek za życie nie blefował :)

Pozdrawiam
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

NIe, nie....nie ma lekko...żadne dawanie szansy... 8) .
Było wyraźnie "poddaje się, bierz statek....". :lol:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

tak tylko że u mnie każdy boron mówi, że odda mi statek jak mu dam pożyć jeszcze (oczywiście strzelam na razie tylko do piratów i tych z misji kilerskich), ale nigdy nie wyskakuje... to zasada. Inne rasy jak mówią tak robią 8)
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Jeden z komunikatów który rzucali uciekający Boroni to mniej więcej "pamiętam cię, nie chcę zginąć" czy coś podobnego. Nie było mowy o oddaniu statku ale chwilę później cel zmieniał kolor na tak miły oku błękit.
[edit]
Poprawka - w powyższym cytacie między "znam cię" a "nie chcę zginąć" powinno być jeszcze "porzucam statek" :oops: Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Wygląda na to że każdy komunikat przed ucieczką zawiera różnej treści info o pozostawieniu statku... wobec czego Boron w TLu jest ewenementem. Może za dużo grał w teladiańskie oczko i wychodzi z założenia że blef to podstawa? :wink:
Last edited by Khaleed on Mon, 11. Dec 06, 23:34, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

RAFIO wrote:Masz namyśli sektor, o którym wspomina LeWar w swym gwiezdnym dzienniku (www.mamut.mpn.pl)?
Dokładnie ten, a wężowina wkrótce będzie moja :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Urban
x4

Post by Urban »

Khaleed wrote:Jeden z komunikatów który rzucali uciekający Boroni to mniej więcej "pamiętam cię, nie chcę zginąć" czy coś podobnego. Nie było mowy o oddaniu statku ale chwilę później cel zmieniał kolor na tak miły oku błękit.
heh nie chodzi o samą formułę tego co mówi. Bo takie teksty tez słyszałem ale to nie zmienia faktu że nie wyskakiwali ... :(
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Witam wszystkich "X-so lubów".
X3 to moja pierwsza gra z tej serii i pierwsza od bardzo, bardzo długiego czasu (bodaj od świetnych "Sea Dogs") która kazała mi zapomnieć o śnie i tym podobnych "przyziemnościach". Mam już za sobą parę ładnych dni grania, M7, trochę innego "drobiazgu" i 9 kupców wszechświatowych, którzy w pocie czoła pracują na moje potrzeby. Dzięki nim a także Xenonom dorobiłem się 20 mln i zgodnie z sugestią Saurona postanowiłem zainwestować w elektrownię. Rozstawiłem ją pośrodku sektora, żeby moi przewoźnicy nie musieli za daleko latać z ogniwkami, dokupiłem 2 4-tysieczniki Mercury do rozwożenia ogniwek i jednego Super Kajmana - żeby miał kto dowozić kryształy. No i...
1. Sektor wcale nie był bezpieczny a nawet w ogóle nie miał zabezpieczenia!! Dopiero ściągnięcie zespołu Nemesis (taa... 2.0 to pozwala się dorobić...) + 2xNova jako tako zabezpieczyło moje interesy w tym sektorze.
2. Na "dzień dobry" do kasy elektrowni wrzuciłem 300k kredytów a po krótkiej chwili konto świeciło już pustkami... (ale może 3 stówki to trochę za mało na takiego molocha?).
3. Po około 3 godzinach istnienia mojej elektrowni w wiadomościach znalazłem dwa komunikaty:
- Twój Merkury Elektr.1 został zniszczony w sektorze Xenonów;
- Twój Merkury Elektr.2 został zniszczony w sektorze Xenonów.
I tak zakończył się mój sen o potędze...
bufi
x4

Post by bufi »

WoyTass wrote: 3. Po około 3 godzinach istnienia mojej elektrowni w wiadomościach znalazłem dwa komunikaty:
- Twój Merkury Elektr.1 został zniszczony w sektorze Xenonów;
- Twój Merkury Elektr.2 został zniszczony w sektorze Xenonów.
I tak zakończył się mój sen o potędze...
W opcjach stacji ustaw mniejsza liczbe skoków, Domyślnie jest 9 i pewnie dlatego tak latali.
Btw. nie opłaca sie kupować transportu do kupowania kryształów, ustaw cenę +1 kredyt więcej jak są
domyślnie a innu kupcy sami będą do elektrowni je zwozić. (dlatego znikneły kredyty z konta.)
Aha, jak uruchamiasz na stacji Menadżera Stacji, to jest pobierana jednorazowa opłata z konta stacji
w wysokości 25 tyś. kredytów.

Pozdrawiam
Wou
x4

Post by Wou »

Najbardziej to chyba tu pasuje.

Uwaga! Czytanie tego spojlera i klikanie w link może popsuć wam
za**** niespodziankę...
Spoiler
Show
http://img184.imageshack.us/img184/7413/khaakzl4.jpg
żadnych cheatów, modów, skryptów, x3 + bp + bala gi. A podobno sie nie da.... :]
Utłukłem już setki kaczorków, ale ten był pierwszy, latał sobie po Gestu Fune, zaraz po odparciu przeze mnie inwazji Xenońskiej. Wyleciałem ze stacji, strzelam do niego, i nagle niebieski. Z wrażenia aż nie pusciłem spustu :shock:. Wczytałem, potem znów i znów, i po jakiś 20 podejściach wpadł w moje łapy. Sprawdza sie to, że strzelająć "na przejęcie", czyli łagodnie, nic sie nie osiągnie, trzeba pruć ostro i mieć refleks.
Image
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

W X2 też tak było, że po osiągnięciu wysokiego rankingu militarnego Kaczory podchodzą z respektem i częściej niż zwykle wyskakują.

BTW, jaki masz stopień wojskowy?
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Wou
x4

Post by Wou »

Pułkownik.
Właśnie wyczytałem, że jest to możliwe od patcha 2.0.02 :)
Image
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

bufi - dzięki za podpowiedź!
Zastanawiam się tylko nad opłacalnością takich inwestycji...
Wczoraj, kiedy ja bawiłem się w zestawienie ze sobą dwóch kopalni i zrobienie z nich kompleksu "górniczo-hutniczego" moi wszechświatowi latacze zarobili prawie 2 mln kredytów!
I stąd mój dylemat. Bo za kasę wpakowaną w kompleks można spokojnie kupić i wyposażyć 3-4 "superfrachty". A samemu robić tylko za straż pożarną...
Borok
x2

Post by Borok »

Co daje menager stacji, automatycznie zarządza cenami?
100% czystej krwi śląskiej
xanth
x3tc

Post by xanth »

Borok wrote:Co daje menager stacji, automatycznie zarządza cenami?
Automatycznie sprzedaje towar i kupuje surowce.

X.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Czyli wtedy wystarczy przypisać statek do bazy, a manager sam mu ustawi rozkazy? Czy jeszcze w statku trzeba coś poustawiać....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”