Jaki Statek Wg Was Najlepszy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Oviraptor

Post by Oviraptor »

Fajnie wyglądałby "grzyb atomowy" w przestrzeni kosmicznej :) Pomijam oczywiście fakt, iż byłoby to niemozliwe z fizycznego punktu widzenia :)

Jeśli chodzi o siłę rażenia to rzeczywiście pomimo tego, iż Pożoga i Kafar mają zblizone parametry efekty ich użycia bywają diametralnie różne. O ile 5-6 Kafarów wystarczy na anichilację K to taka sama liczba Pożóg zdejmie mu osłony ledwo do ok 40%.
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Czy kosmiczny grzyb atomowy nie był potencjalnie wyobrażony w filmie Armageddon, w chwili jak bomba rozsadza tę wielką asteroidę? To było jakby dwa grzyby, choć mi się bardziej kojarzy to z dwiema ustawionymi do siebie meduzami :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Raz jeden z LX odpalił ją w moim kierunku (kafara). Wieżyczka zrobiła swoje i powstało wielkie BUM w którym poszedł w pył cały konwój Zenków, moje dwa kompleksy, w sumie z 15 fabryk, o mnie nie wspominając. Ta rakietka jest dobra ale tylko dla żółtodziobów. Lepsi piloci używają innych taktyk by rozwalić M3 kilka niszczycieli....wiadomo:) Coś mi się wydaje że promień zniszczeń wynosił trochę więcej niż 2 KM, no ale to była jakaś wersja rozwojowa. :)
volverin

Post by volverin »

moim zdaniem najepszy mysliwiec to nova zawsze nim sam rozgramiam wszystkie mysliwce (najlepsze uzbrojenie do nowy to 8 Ac alfa i Plazma na a tylu 5 misqito i 20 piorunow nie zapomnijcie o napedzie skokowym) a co to ten orinoko i hyperon??
gram w x3r prawie ponad 2,5roku i nie wiem haha
jak ustrawia sie transportowce by zaopatrywaly stacje?? (ja zawsze sam kieerowalem wiadomosciami)
mialem sektor wiec trudno :wink:
da ktos link na patche badz modyfikacje??

*odpowiedzi prosze kierowac najlepiej na gg
12804667 (prosze podac nick)

dzieki za odpowiedz juz z gory :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Patche masz tu: http://www.egosoft.com/download/x3/patches_pl.php
Tak ciężko poszukać?
A o modach możesz poczytać choćby w FAQ.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
volverin

Post by volverin »

:( ale ja nawet nie wiem co to faq bo nie zagladalem na fora zadne a patch to probowalem i nie moge bo blad error txt cos tam...
:/
:wink: zawsze sam sie uczykem gry ha ha ale teraz za ciezko
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

FAQ zobaczyć na pierwsza stronę forum też ciężko?
Masz problem z patchami? A masz legalną grę czy pirata?
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

*odpowiedzi prosze kierowac najlepiej na gg

:lol:

Zapomniales jeszcze podac numeru pod ktory mozna wysylac smsy!

:lol:
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Coś mi się nie wydaje, by kolega volverin grał w tę grę 2.5 roku, także, by miał powyżej, hm, dajmy na to, 13 lat?

Za totalny brak ignorancji wobec nas (bo siebie zbłaźnił pisząc pierwszy post na tym forum...)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

volverin wrote:*odpowiedzi prosze kierowac najlepiej na gg

Jak widzę coś takiego, od razu załącza mi się tryb "ignore" :P .
Poza wszystkim kolega niezły hardcore odstawia, przez 2,5 roku sam kierował transportowcami zaopatrującymi stacje, zamiast zlecić to automatyce, podziwiam :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

Jeśli chodzi o myśliwce wg mnie najlepszy jest LX a wśród cięższych zawodników mam sentyment do Hyperiona... 4XGFU Gamma 4xGFU beta (bardzo niesportowa broń... :twisted: ) i 8 x WMP Beta i nie ma zmiłuj... :D Wiem że można tych GFU więcej wsadzić ale taka ilość jest optymalna ze względu na energię laserów.
Darth Harry

Post by Darth Harry »

W czystym Reunion Hyperion jest praktycznie nie do pobicia (tym bardziej ze ja miałem buga dzieki któremu wrogowie mnie ignorowali dopuki nie zaatakowałem czlonka ich grupy, sektory Xenonow nigdy nie były takie spokojne :P )

TC mam od niedawna. mam angielska wersję (jakoś wygodniej mi się gra) więc nie ręcze za dokładnosć nazw.
Z mojego doswiadzczenia wynika ze 2 najlepsze korwety to Vidar (M6 używane przez ATF, mozna legalnie dostac jeden egzemplarz pod koniec Ziemskiej fabuły) w sumie 1 GJ osłon a 10 Ziemskich działek na przodzie daje chyba nawet większa siłę ognia niż miał Hyperion w Reunion. No i Springblossom (M6 Z Aldrin, można kupic , bądź ukraść dopiero po ukończeniu ziemskiej fabuły) Typowe osłony, co prawda wszystke działa poza tylna (co prawda poczwórną) wierzyczką są kompatybilne z Prototypowymi/Experymentalnymi versjami ziemskiej broni (Starsze nieco słabsze i produkowane tylko w Aldrin) No ale korweta ktura osiaga 360kms to nie są żarty! Mogę w tym wyprzedzać większość napotkanych M5! Warto też zauważyć że Aldriński M3 (Spitfyre) jest równie szybki choć ma te same problemy z kompatybilnoscią uzbrojenia.

Słyszałem tez że w grze jest też Hyperion Vanguard który mimo ze został osłabion względem tego co mieliśmy w Reunion jest porównywalny z Vidarem. Co prawda sam go jeszcze nie spotkałem ale podobno po wrzechświecia latało tylko 2 na razz należące do Paranidzkiego Wojska. Tak samo jak Fregaty Agamemnon nie sprzedaja go w stoczniach wiec trzeba znaleźć go i wziąć abordażem.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Pierwsze co robię jak dostaję Vidara od ziemniaków to lecę zapolować na Hyperiona. Jak dla mnie Hyperion bije na głowę wszystkie M6 w grze, nawet Springblossom-a, który przy takiej prędkości jaka rozwija ma problemy z trafieniem do małego celu. Hyperionem spokojnie skubię Q-moszki i rosół na okrągło się gotuje.
Natomiast Spytfire mi podszedł, na drobiazgi to się do niego przesiadam z Hyperiona i jazda w wyścigu bram. Cała ładownia Hyperiona wyklejona dyplomami za zdobycie pierwszego miejsca.
[ external image ]
Darth Harry

Post by Darth Harry »

Ja sobie jakos radze z szybszymi szybkimi celami w Springblossomie. Przy podejściu od frontu zwalniam a jesli jakis mnie minie to zawracam i wale w dopalacz. Jeżeli cel leci wolniej niż 400 to właściwie nie ma w tym momencie szans. Dobry jest też do zdobywania Korwet (i prawdopodobnie TM,ów). Z taką przewagą w prędkości mogę bez problemu wymanewrować cel i wypuścic mu Marines tuż przed nosem. Są właściwie 2 rzeczy które mi się tylko w nim nie podobają:

1- Kompatybilność broni (jeśli chodzi o lasery to jak juz sie go wyposaży to wlasciwie nie ma na co narzekać ale obsługuje tylko 2 typy pocisków, i to też nie najlepszych)

2- Komp używa go jak zwykłej Korwety więc po pierwszym ataku używa głównie bocznych wieżyczek na celu (a te mają tylko po jednym Experymentalnym laserze)

O i gwoli ostrzerzenia. nie wiem czy w przypadku innych statków jest to samo ale jeżeli zadokujecie Springblossoma przy stacji produkującej Experymantalne Elekrtomagnetyczne Działka Plazmowe przy odcumowaniu natychmiast się rozbijecie. Z innymi stacjami nie ma problemu ale z tej radzę kupować zdalnie z innego sektora (wtedy gra nie bieże kolizji pod uwagę)

Jedyne cele z jakimi mam w nim problem to masy Kha'ak. W walce z nimi po prostu ważniejsze są mocne osłony niz prędkość. Apropo Kha'ak, czy Hyperion wciaż obsługuje Generatory Fal Uderzeniowych? To by mi bardzo pomogło w walce z robalami ale zauważylem że tylko duże okręty je obslugują w TC.
Last edited by Darth Harry on Thu, 7. May 09, 12:48, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W TC zrobił sie niezły galimatias z broniami. Nie dość że Ego zmieniło ich rodzaje i nie ma już tak jak w X3 wersji Alfa, Beta, Gamma (wyjątkiem są Kyony) i potworzyło nowe rodzaje broni, to jeszcze tłumacze zamiast trzymać się nazewnictwa z X3 zrobili własne.
W TC nie ma GFU, jest Generator Fazowej Fali Uderzeniowej i to chyba jest odpowiednik GFU (nadal nie mogę się połapać tych rodzajach broni, przydałby się słownik: nazwa w TC = nazwa ang. w TC = nazwa w X3). Jeśli tak, to Hyperion nie może używać. Ja w poprzedniej grze Hyperionowi wsadziłem do wieżyczek Wyrzutnie Bomb Odłamkowych. Było Ok do czasu gdy przyszło w misji obrony stacji wyłuskać w jej pobliżu statki M4-5. Ile razy musiałem wczytywać save bo zamiast bronic stacji robiłem sobie wroga z niej przez te odłamki. Teraz mam w wieżyczkach Działa Akceleratorowe i jestem zadowolony, do obrony wystarczają, mało energii zużywają. W slotach głównych mam zamiennie Działa Akceleratorowe i Miotacze wysokoenergetycznej plazmy. Działa na małe statki, miotacze na większe (Q). Mam też Jonowe działa szynowe, ale bardzo mało używam, za dużo energii pochłaniają.

Co do zwalniania statkiem to stosuję taka taktykę, ale Springblossom ma za dużą rozpiętość prędkości między zerem, a max i jakoś mi się źle nim w ten sposób lata. Do tego z tego co zauważyłem to chyba Springblossom został zmodyfikowany w kolejnych patchach. W grze z pierwszymi patchami to była maszynka do zabijania, coś jak Mantis w XTM, teraz to już nie to. Ale to tylko moje odczucie.

A to lista statków, które używam:

Spytfire - do precyzyjnej, chirurgicznej roboty, jak trzeba wyłuskać jakiś M4-5 z misji obrony stacji to przesiadam się do niego (mam zadokowany w Hyperionie) i jazda. Do tego misje typu zbadaj, zeskanuj asteroidy, przydatny bo szybki. Zamiennie z nim Fenrir, też ładna maszynka.

Hyperion - do latania, walki, fabuła i misje. W miarę wszechstronny, pojemny, dwa statki mogą dokować do niego.

Tyr - dostojny, powolny, ale jak walnie z punktu osobliwości to się wrogowi projekcja wsteczna włącza.

Valhalla, Osaka - takie walce drogowe, zniszczą wszystko na swojej drodze. Osaka nawet taka bardziej do przodu, ale Valhalla ma dwie zalety: ma na pokładzie 20xFernir, które przy ataku dużej ilości drobnicy dają wsparcie; można do niej zadokować Hyperionem i skorzystać z niej jako środka transportu.
[ external image ]
Darth Harry

Post by Darth Harry »

Zaras. masz jakieś mody albo skrypty? Bo nie przypominam sobie żeby jakikolwiek statek w TC mógł dokować cos wiekszego od myśliwca!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mody i skrypty mam rożne, ale zmieniających dokowania nie. Do Hyperiona w TC w standardzie można dokować dwoma statkami, to jedyny statek z klasy M6 do którego można dokować w TC, dlatego go lubię :)
Zobacz sobie do statystyk statków TC: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=221903

A co do Valhalli, to również w standardzie można do niej dokować TS-ami i statkami M6. Do Arana to nawet M2/M1 zadokują, bez żadnych skryptów.
[ external image ]
volverin

Post by volverin »

Mam takie pytanie:
Czy wiele jest roznic pomiedzy statkami w Reunion'ie, XTM, Konflikt Terranski??
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wiele :)
[ external image ]
volverin

Post by volverin »

Aha :(

Lepszy TC czy Reunion?
Zastanawiam sie bo Reuniona przeszlem

Return to “Polskie / Polish X-Forum”