[X3] Pare pytan poczatkujacego
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Strona 40 instrukcji dość prosto i logicznie to opisuje.
Oprócz tego co pisał Urban, ważne jest też zdefiniowanie cen zakupu i sprzedaży w fabryce.
Przydatne też może być zdefiniowanie autotransferu kredytów na konto gracza.
Lokalizatory cen sprzedaży i zakupu potrzebują tylko statki sterowane ręcznie przez gracza.
Oprócz tego co pisał Urban, ważne jest też zdefiniowanie cen zakupu i sprzedaży w fabryce.
Przydatne też może być zdefiniowanie autotransferu kredytów na konto gracza.
Lokalizatory cen sprzedaży i zakupu potrzebują tylko statki sterowane ręcznie przez gracza.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
A ja nigdy nie kupuję dla statków przypisanych do fabryk oraz ST/UT i śmigają aż miło.Urban wrote:Tego nigdy nie byłem pewien i już od czasów X2 wszystko kupowałem jak leciało do TSów...Yacek wrote:(...)Lokalizatory cen sprzedaży i zakupu potrzebują tylko statki sterowane ręcznie przez gracza.
[ external image ]
[ external image ]
-
Żeby nie zaczynać nowego wątku zapytam tu. Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich 
X3 Reunion
Zaczynam.A raczej zacząłem w długi weekend. To mój pierwszy X. Idzie mi (moim zdaniem) nieźle. Właśnie się przymierzam do postawienia pierwszej kopalni. Z przyczyn różnych zdecydowałem się na Silicon Mine w Ore Belt. Wiem, że do kosztu stacji muszę doliczyć koszt holowania z Argon Prime i koszt co najmniej jednego (a najlepiej dwóch) statków dedykowanych do stacji.
Pytania mam inne.
1. Fascynują mnie ilości surowca w poszczególnych asteroidach. Sądzę, że mają znaczenia. Ale nie wiem jakie. Może mi ktoś to objaśnić?
Podejrzewam, że kopalnię najlepiej postawić na najbogatszym złożu. Ale czy są jakieś wartości graniczne? I czy złoże się wyczerpuje po jakimś czasie? Jak rozumiem w grze muszę je identyfikować przy użyciu skanera górniczego?
2. Lasertower - wieżyczka. Jak jest z jej skutecznością. Głównie interesuje mnie skuteczność przeciw myśliwcom. Poczytałem trochę, ale opinie są ... dziwne
3. Co to znaczy OOS? Na ang forum jest tego pełno. Out Of Sectror. To znaczy, że można wylatywać poza sektor? Z tego co zrozumiałem to bardzo dużo zmienia (np w działaniu broni) ale zupełnie nie łapię co to jest i jak działa.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.

X3 Reunion
Zaczynam.A raczej zacząłem w długi weekend. To mój pierwszy X. Idzie mi (moim zdaniem) nieźle. Właśnie się przymierzam do postawienia pierwszej kopalni. Z przyczyn różnych zdecydowałem się na Silicon Mine w Ore Belt. Wiem, że do kosztu stacji muszę doliczyć koszt holowania z Argon Prime i koszt co najmniej jednego (a najlepiej dwóch) statków dedykowanych do stacji.
Pytania mam inne.
1. Fascynują mnie ilości surowca w poszczególnych asteroidach. Sądzę, że mają znaczenia. Ale nie wiem jakie. Może mi ktoś to objaśnić?
Podejrzewam, że kopalnię najlepiej postawić na najbogatszym złożu. Ale czy są jakieś wartości graniczne? I czy złoże się wyczerpuje po jakimś czasie? Jak rozumiem w grze muszę je identyfikować przy użyciu skanera górniczego?
2. Lasertower - wieżyczka. Jak jest z jej skutecznością. Głównie interesuje mnie skuteczność przeciw myśliwcom. Poczytałem trochę, ale opinie są ... dziwne
3. Co to znaczy OOS? Na ang forum jest tego pełno. Out Of Sectror. To znaczy, że można wylatywać poza sektor? Z tego co zrozumiałem to bardzo dużo zmienia (np w działaniu broni) ale zupełnie nie łapię co to jest i jak działa.
-
Witaj na forum:)luk00i wrote:Żeby nie zaczynać nowego wątku zapytam tu. Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich
X3 Reunion
Pytania mam inne.
1. Zgadza sie, potrzbujesz skaner gorniczy by wiedziec jaki wspolczynnik ma dany asteroid. Kopalnie postawic przy wspolczynniku 40-60 (sa to gorne granice), albowiem jest lepsze wydobycie. Ruda nigdy sie nie konczy, wiec bez obaw. Inaczej wydobywa sie za pomoca rozlupywania i zbierania urobku za pomoca statku, wowczas niszczysz dana asteroide na kawalki.
2. W podstawowej grze wieze sa raczej slabe. Pojedynczych nie ma co stawiac, jesli juz to jakies wieksze ilosci 20> wzwyz, wowczas ogien ze wszystkich jest bardzo skuteczny.
3. Dokladnie OOS to - out of sector. Z grubsza mowiac o walce oos... to jest to akcja, gdy gracz jest poza sektorem w ktorym dzieje sie walka. Jest tam stosowana inna mechanika (niezbyt dobrze dopracowana) i przebieg walk moze byc zaskakujacy dla obydwu stron.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
Ok, napisze dokladniej i mam nadzieje rozwiac watpliwosci... 
W oos zalka toczy sie zawsze 1vs1. System dobiera do kazdego statku przeciwnika.
Ignorowane sa: zuzycie energii laserow, predkosc statku, predkosc pociskow i szybkosztrzlnosc. Jesli statek nie ma amunicji do miotacza materii lub rakiet - jest bezbronny i predkosc mu nie pomoze w ucieczce, zostanie automatycznie rozwalony.
Z mojego doswiadczenia wiem, ze do oss najlepsza beda statki ktore moga zabrac duzo silnej broni i najmocniejsze oslony. (Dlatego jestem fanem statkow Teladi
)
Np. Taki Teladianski Rybolow (oslony 4x125MJ) uzbrojony na kazdej wiezy w Beta WMP. Poradzi sobie w OOS z wielkim klastrem khaakow, ba nawet z dwoma!
Podczas In-Sector, statek ten jest wolny i malo zwrotny, zas pociski bWMP nie nadaja sie do strzelania w tak szybkie stateczki jak Khaak m5. Zostanie obskoczony i pokrojony na zyletki.
Chyba rozumiesz o czym juz mowie
? W IS musialbys przekonfigurowac jego bronie np. na szybkie bPAC oraz niszczycielskie GFU beta (ktore w OSS jest dosc lipne). Jeden strzal z GFU potrafi zmiesc po kilkanascie malych statkow m5.
Podsumowujac. Idealny mysliwiec do OOS. Teladianski Sokol. Co z tego, ze jest powolny (w oos i tak sie to nie liczy). Ma oslone 1x125 lub 2x125 do tego na front 8xWMP. Cztery takie mysliwce wspierajace M6 np. Rybolowa skutecznie beda zatrzymywac piratow lub walesajacych sie Khaakow czy Xenonow. Aczkolwiek z czyms duzym jak M1 czy M2 juz sobie nie poradza.
Statki flagowe M1, M2 moga juz uzywac dzial fotonowych PDF, ktore sa bardzo skuteczne w OOS, zas In-Sector ten poscisk nie jest w stanie trafic w mysliwca.
Dobre bronie do OOS.
mysliwce: bAC, aWMP, Miotacz materii (musi byc amunicja!)
korwety: bWMP, GIW (Niektore M6 moga tez uzywac aPDF)
statki flagowe: PDF beta i gamma. Flak

W oos zalka toczy sie zawsze 1vs1. System dobiera do kazdego statku przeciwnika.
Ignorowane sa: zuzycie energii laserow, predkosc statku, predkosc pociskow i szybkosztrzlnosc. Jesli statek nie ma amunicji do miotacza materii lub rakiet - jest bezbronny i predkosc mu nie pomoze w ucieczce, zostanie automatycznie rozwalony.
Z mojego doswiadczenia wiem, ze do oss najlepsza beda statki ktore moga zabrac duzo silnej broni i najmocniejsze oslony. (Dlatego jestem fanem statkow Teladi

Np. Taki Teladianski Rybolow (oslony 4x125MJ) uzbrojony na kazdej wiezy w Beta WMP. Poradzi sobie w OOS z wielkim klastrem khaakow, ba nawet z dwoma!
Podczas In-Sector, statek ten jest wolny i malo zwrotny, zas pociski bWMP nie nadaja sie do strzelania w tak szybkie stateczki jak Khaak m5. Zostanie obskoczony i pokrojony na zyletki.
Chyba rozumiesz o czym juz mowie

Podsumowujac. Idealny mysliwiec do OOS. Teladianski Sokol. Co z tego, ze jest powolny (w oos i tak sie to nie liczy). Ma oslone 1x125 lub 2x125 do tego na front 8xWMP. Cztery takie mysliwce wspierajace M6 np. Rybolowa skutecznie beda zatrzymywac piratow lub walesajacych sie Khaakow czy Xenonow. Aczkolwiek z czyms duzym jak M1 czy M2 juz sobie nie poradza.
Statki flagowe M1, M2 moga juz uzywac dzial fotonowych PDF, ktore sa bardzo skuteczne w OOS, zas In-Sector ten poscisk nie jest w stanie trafic w mysliwca.
Dobre bronie do OOS.
mysliwce: bAC, aWMP, Miotacz materii (musi byc amunicja!)
korwety: bWMP, GIW (Niektore M6 moga tez uzywac aPDF)
statki flagowe: PDF beta i gamma. Flak
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Hmmm
typ postem faktycznie sporo wyjaśniłeś. Po prostu do tych walk trzeba podejść inaczej. Odpowiednio dobrać broń/statki. W sumie nawet mi się podoba. Raz jeszcze dzięki.
Jeszcze jedno pytanie. Skład flot który podajesz do OOS jest dość potężny (z mojego punktu widzenia
). Aktualnie kręcę się głównie po lewej części mapy i nie widziałem jeszcze sił przeciwnika tak dużych, żeby była potrzeba takich zbrojeń. Myślałem raczej w kategoriach zabezpieczania kopalń w Ore Belt przed atakami z bazy pirackiej.
Czy siły o których piszesz są w ogóle potrzebne w przestrzeni wokół Argon Prime? Bo coś mi się wydaje, że dla mnie to pieśń odległej przyszłości.
typ postem faktycznie sporo wyjaśniłeś. Po prostu do tych walk trzeba podejść inaczej. Odpowiednio dobrać broń/statki. W sumie nawet mi się podoba. Raz jeszcze dzięki.
Jeszcze jedno pytanie. Skład flot który podajesz do OOS jest dość potężny (z mojego punktu widzenia

Czy siły o których piszesz są w ogóle potrzebne w przestrzeni wokół Argon Prime? Bo coś mi się wydaje, że dla mnie to pieśń odległej przyszłości.
-
Akurat lewa czesc mapy jest bardzo cywilizowana i nie zdazaja sie tam jakies wieksze zajścia. Jesli juz sie cos dzieje to statki Argonow szybko sie rozprawiaja z intruzami. Mozesz spokojnie sobie latac statkiem handlowym bez obaw. W Ore Belt juz moga sie pojawiac piraci.
Z Khaak jest roznie, z reguly klaster spawnuje sie na krancach sektora i potem powoli przmieszcza sie ku centrum by sie rozszczepic i atakowac co sie da. Z czasem nabedziesz lepszy statek i licencje policyjna i bedziesz kasowal sam klastry, na czym mozna zarobic troche.
W sektorze Argonow, Elenas Fortune piraci juz czesciej sie pojawiaja, im dalej na wschod tym bedzie ich wiecej.
Z Khaak jest roznie, z reguly klaster spawnuje sie na krancach sektora i potem powoli przmieszcza sie ku centrum by sie rozszczepic i atakowac co sie da. Z czasem nabedziesz lepszy statek i licencje policyjna i bedziesz kasowal sam klastry, na czym mozna zarobic troche.
W sektorze Argonow, Elenas Fortune piraci juz czesciej sie pojawiaja, im dalej na wschod tym bedzie ich wiecej.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
- Moderator (Polski)
-
A co w TC jest zmienionego? Wciaz te same zasady obowiazuja, procz wlasnosci broni. Naswietl ten temat bardziej, chetnie sie dowiem czegos o czym moze nie wiem;)klarix wrote:Interesujące, co piszesz. Ale trzeba podkreślić, że tak to funkcjonuje w X3: Reunion (o co luk00i też pytał).Sorkvild wrote:Ok, napisze dokladniej[...]
W X3 TC walka OOS jest w kilku punktach całkiem inna.
klarix
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
- Moderator (Polski)
W X3TC ważne jest w walce OOS:
klarix [ external image ]
- Szybkość statku
- Zwrotność statku
- Wielkość statku
- Klasa statku
- Uzbrojenie
- Osłony
-
Pierwsze cztery punktory, hmm... Chtenie zobaczylbym walke oos Slon vs H.Centaur. Te ostatnie rzeczy chyba maja najwiekszy wplyw.klarix wrote:W X3TC ważne jest w walce OOS:To zostało potwierdzone przez Egosoft i też tak to odczuwam w grze. Springblossom zwycięża w walce OOS, a prototyp ciężkiego Centaura (lepsze osłony i więcej broni) przegrywa.
- Szybkość statku
- Zwrotność statku
- Wielkość statku
- Klasa statku
- Uzbrojenie
- Osłony
A propos Springblossoma, to akurat jego bron to totalne masakratory, ktorym nie dorownuje nic co moze miec H.Centaur
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
No to czas na kolejne noobowe pytanie
W Ore Belt siedzi stacja piracka. Jak rozumiem ona właśnie jest odpowiedzialna za stosunkowo częstą obecność piratów w tym systemie.
Pytania:
Czy można taką stację rozwalić? Czy jak ją rozwalę to się odbuduje? Jakiej siły ognia takie coś wymaga? I czy faktycznie wpłynie to na spadek aktywności piratów w tym rejonie?
We Freelancerze i innych starszych grach stacje były nietykalne. Z tego co czytam i widzę to tu tak nie jest. Z kolei widziałem wczoraj jak pirackie M5 i M4 atakowały stację jakąś. Przez dobrą chwilę do niej waliły (dopóki nie nadleciałem
) i zdołały jej zdjąć 1 kwadrat osłony.
EDIT:
I jeszcze jedno. Może ktoś dać mi linka do skryptu ustawiającego UT na latanie tylko tam gdzie zainstalowałem adv satelity?
Czytałem w parunastu miejscach, że taki skrypt istnieje, ale nie mogę go znaleźć.
W Ore Belt siedzi stacja piracka. Jak rozumiem ona właśnie jest odpowiedzialna za stosunkowo częstą obecność piratów w tym systemie.
Pytania:
Czy można taką stację rozwalić? Czy jak ją rozwalę to się odbuduje? Jakiej siły ognia takie coś wymaga? I czy faktycznie wpłynie to na spadek aktywności piratów w tym rejonie?
We Freelancerze i innych starszych grach stacje były nietykalne. Z tego co czytam i widzę to tu tak nie jest. Z kolei widziałem wczoraj jak pirackie M5 i M4 atakowały stację jakąś. Przez dobrą chwilę do niej waliły (dopóki nie nadleciałem

EDIT:
I jeszcze jedno. Może ktoś dać mi linka do skryptu ustawiającego UT na latanie tylko tam gdzie zainstalowałem adv satelity?
Czytałem w parunastu miejscach, że taki skrypt istnieje, ale nie mogę go znaleźć.
-
Witam.
A więc co do tej stacji piratów w Ore Belt to do jej zniszczenia wystarczy myśliwiec. Pytanie tylko jakim arsenałem dysponujesz
Lecz mimo to, że ją zniszczysz to baza się "odbuduje" I znowu pojawią się piraci. Na domiar złego będą atakowały cię ze zdwojoną siłą i agresją.
Nie lepiej jest się z nimi "skumać", by nie atakowali ciebie i twoich statków? Ja tak robię i ... jakoś nie narzekam an Piratów. Do tego można uzyskać kilka korzyści z tego. Zwłaszcza jak korzystamy ze skryptu Pirate Guild 3. Cudny skrypt - polecam.
A więc co do tej stacji piratów w Ore Belt to do jej zniszczenia wystarczy myśliwiec. Pytanie tylko jakim arsenałem dysponujesz

Nie lepiej jest się z nimi "skumać", by nie atakowali ciebie i twoich statków? Ja tak robię i ... jakoś nie narzekam an Piratów. Do tego można uzyskać kilka korzyści z tego. Zwłaszcza jak korzystamy ze skryptu Pirate Guild 3. Cudny skrypt - polecam.
-
Tak podejrzewałem, że się odbuduje 
o! A jak się skumać z piratami? Jak na razie do nich strzelam (wiem, to kiepski sposób na zaprzyjaźnianie się) i zabieram im statki. Misje dla nich z BBS robić? Ew handlować wódą?
A no właśnie jeszcze o jedno się miałem zapytać. Czy piraci są frakcją? Bo chyba niestety tak....

o! A jak się skumać z piratami? Jak na razie do nich strzelam (wiem, to kiepski sposób na zaprzyjaźnianie się) i zabieram im statki. Misje dla nich z BBS robić? Ew handlować wódą?
A no właśnie jeszcze o jedno się miałem zapytać. Czy piraci są frakcją? Bo chyba niestety tak....
-
Jeżeli chcesz miec z piratami dobre stosunki, to zacznij wypełniać dla nich misje ( ikony przy ich bazie) Dostarczaj im potrzebne surowce, transportuj piratów do wymaganego celu i buduj im fabryki i przestań do nich strzelać
Jeżeli grasz ze skryptami to jak pisałam wcześniej, polecam Pirate Guild3. Do tego skryptu jest dostępna polonizacja - sama ją robiłam
Jest jeden z lepszych skryptów z jakimi było mi dane zetknąć.

-
-
W standardowej grze nie za bardzo sie idzie z nimi zaprzyjaźnić, raz na jakis czas trafi sie misja, ale reputacji znaczaco ona nie podniesie. Tworcy gry jakos nie przewidzieli wiekszych interakcji z piratami, aczkolwiek mozna sobie to naprawic instalujac odpowiednie dodatki. Mimo, dopiero co zaczales grac wiec graj na tym co gra oferuje by lepiej ja poznac.luk00i wrote:Jak budować fabryki piratom? I co za ikony? Czy to nie X3TC?
Ogólnie gorzałę im stawiam, ale wydaje mi się, że nie chcę się z nimi zaprzyjaźniać. Będę musiał coś innego wymyślić.
Bardzo dziękuję za informację!
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Temat dość ogólnie nazwany, bo powstał jeszcze wczasach gdy było na tapecie X3R. Skoro grasz w X3R, to zaznacz to w poście z pytaniem, aby nie odpowiadano Ci rozwiązaniami z TC (PG3 np.)luk00i wrote:Jak budować fabryki piratom? I co za ikony? Czy to nie X3TC?
Skryptów do X3R szukaj tu: Community Script & Mod Download Library for X3, a spolszczeń do kilku skryptów (do X3R nie powstało zbyt wiele spolszczeń) tu: X3 - spolszczenia do skryptów
[ external image ]
[ external image ]