[X3] Konfiguracje gry - kolejność i składniki instalacji

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Wiencek: nie gadasz.
Nighon: nie wiesz o czym mówisz jeśli chodzi o X3. Więcej śmieci tworzy Window$ na starcie niż te kilka plików w t...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Lewar, ale kolega żartuje sobie tylko :P.

Fakt faktem jednak, nie wszystkie pliki w tych katalogach są potrzebne do funkcjonowania X3, a kolega tylko to potwierdza i cieszy się z tego, że mógł je skasować.
Nie ma w tym nic złego :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No ok. Zwykli użytkownicy windy nie wiedzą nawet że istnieje katalog temp... tam dopiero są śmieci.

A co do tych 44 i innych: to są pliki językowe dorzucane przez autorów i nie ma większego sensu wywalać je... Zawsze można będzie porównać czy autor polskiego tłumaczenia czegoś nie spieprzył... :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Gadom

Post by Gadom »

Witam wszystkich. Jestem początkujący jesli chodzi o X3 i mam takie pytanie. NIgdzie nie moge znalezc linka do wersji BP 3.7 i SP do tego BP. Szukalem na forum, albo slabo szukalem albo nie ma. Z gory dziekuje za odp.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Słabo szukałeś :)
BP 3.1.07 masz w downloadzie na głównej stronie Egosoftu (X3 Reunion/Bonus material)

Spolszczenie masz pod koniec pierwszego postu w tym temacie:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=171620&start=0
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Gadom

Post by Gadom »

Dzięki. Ale teraz mam drugi problem. Ściągnęłem X-PLUGIN MANAGER. Zainstalwoalem dwa scrypty a np. do bail signal extension wyskakuje mi komunikat "unable to open script package". I nie wiem co mam teraz zrobic zeby sie to dalo zainstalowac.
Muad'X

Post by Muad'X »

Witam serdeczne grono na forum, dziś piszę do was pierwszy raz, choć od bardzo długiego czasu śledzę cały ruch na forum (no prawie cały :wink: ) i pewnie siedziałbym sobie dalej cicho jak taka myszka ( gdyż dotąd udawało mi się odnaleźć interesujące wiadomości a także rozwiązać wiele problemów bez udzielania się), gdyby nie pewien mały problem. Otóż jestem dość wiernym graczem X3 (choć jeszcze nie fanatykiem) i pomału buduję swoje imperium, jak tylko uda mi się znaleźć wolny czas. Po ostatniej dłuższej przerwie wróciłem do swojej Novy i zacząłem dalej wojować - przyznam, że nowy patch 2.5 mnie zmobilizował - i teraz w moim Eklipsie rozwinąłem nie tylko swoją flotę ale i moją zagrodę (czyt. kompleks). Postanowiłem jeszcze przyłączyć pobliską kopalnie rudy, ale do tego potrzebuję promienia holującego, zapoznałem się już z problemem i mimo wielu prób i rad z forum nigdzie nie mogę go dostać, podobno rozwiązanie problemu znajdę w BonusPacku, postanowiłem więc zainstalować Bonus Package 3.1.07 + spolszczenie ... uff właśnie dochodzę do sedna sprawy - chodzi o to że wiele linków na forum nie działa i najbardziej mnie interesujący, czyli spolszczenie do BP 3.1.07 a widziałem niedawną aktualizację tamtego wątku, chociażby link który podał wcześniej Pavlo.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi to "przemówienie" ale skoro piszę pierwszy raz to troszkę sobie pozwoliłem :)
Proszę jeśli jest to jeszcze możliwe o aktualizację linków w temacie o modach i skryptach, gdyż gra jest naprawdę rewelacyjna i gram w nią już baaardzo długo (choć z przerwami) i żałuję że przegapiłem kilka ciekawych modów usprawniających rozgrywkę, dlatego też zapragnąłem tego Bonus Packa i to PL gdyż nieźle się rozkręciłem a tu taki "zonk".
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę Wesołego Alleluja ... :lol:
To conquer & prosper !
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Tylko dlaczego walisz te same posty na dwóch różnych tematach??
XTC+XRM | Albion Prelude
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Pewnie by szybciej dotrzeć do grona forumowiczów :D
Witamy!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
yanoos

Post by yanoos »

Witam wszystkich... Jestem tu nowy (w sumie to od pół roku) mam problem a nie chciałem nowego tematu zakładać bo widze że tu są omawiane takie problemy... A mianowicie: Grałem wcześniej jeszcze na starym kompie w X3 miałem zainstalowane kolejno - Patch 1.4 - Patch 1.4.03_to_2.0.01 - Patch 2.0.01_to_2.0.02_PL - bonus_package_3.1.07 + spolszczenie... I wszystko chodziło jak należy... Teraz chce wrócić do X3 ale instaluje tak jak wyżej i spolszczenie mi nie działa... :twisted: Co do reszty nawet nie wiem... A jak chcę jeszcze dorzucić XTM to już całkiem... :( Jak mi się gra włączy to w menu widzę cały HUD (dosłownie cały wszystkie bronie, celowniki itd.) jak chcecie wrzuce screena... I zaznaczam że instaluje wszystko z XTM wg 1 posta... Proszę o pomoc i sorry jeśli nie pytam tu gdzie powinienem...
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

2. patch 1.4 do 2.5b
Swoją drogą, to są różne wersje patcha 2,5?

PS. Przydałaby się nowa instalka z patchem 2,5 własnie ;)
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
daroost

Post by daroost »

Witam Wszystkich. Zaraz na poczatku chcialbym przeprosic jezeli gdzies moj problem byl poruszany ale w wszelkich modyfikacjach podstawowej wersji gry jestem nowicjuszem a mam z tym problem. Problem polega na tym ze zainstalowalem sobie BP 3.1.07 , nastepnie wrzucilem spolszczenie do bonus packa (czyli wrzucilem plik 480010.xml do katalogu t). Chcialem sprawdzic czy wszystko dziala. Niestety po odpaleniu gry okazalo sie ze wiekszosc paneli mam po angielsku i nie mam pojecia co zrobilem zle. Moze ktos mi doradzi. Moja dotychczasowa instalacja to:
1. X3 PL
2. patch 1.4 do 2.5
3. BonusPackage 3.1.07
4. Spolszczenie do BP 3.1.07

a chcialbym jeszcze doinstalowac :

5. XTM 7a
6. Łatkę: XtendedModScripts+Patch-0.7.3
7. Spolszczenie do XTM'a

zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi na poczatku. Serdeczne dzieki za ewentualna pomoc.
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Ale jakich paneli? Tych w menu głównym? Spoko, ja też tak mam i to mi nie wpływa w żaden sposób na grę ;) Chyba że ja też cos źle robiłem ;x
To wynik instalacji patcha 2.5
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Hej Michał! Piszesz o Menu Głównym, tam gdzie jest "Nowa Gra", "Kontynuuj" itp? Ja mam tam wszystko po polsku. A mam i BP i patcha 2.5 i XTM.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wina instalacji patcha 1.4 -> 2.5
Ja instalowałem patche po kolei jak wychodziły, a patch 2.5 instalowałem z instalki 2.0.02.
Nie wiem jak wam pomóc, ale ja na waszym miejscu to zrobiłbym backup katalogu gry i jeszcze raz zainstalował patcha 2.5 tym razem tego 2.0.02->2.5. Może pomoże, może nie, ale w razie czego backup i po sprawie. No chyba że ktoś woli reinstal X3.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A może wywalenie jakiegoś pliku *.pck pomoże? Lewar pisał o nim niedawno, ale teraz nie wiem, gdzie to pisało :|
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wywalenie .pck pomaga na Readtexty, a na zmianę menu z angielskiego na polskie to nie pomoże.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
zadlo

Post by zadlo »

Witam wszystkich!
Gram z pół roku w X3, po założeniu netu (dośc niedawno), dowiedziałem się że jest coś takiego jak XTM i że nie tylko ja sam gram i uwielbiam tego typu gierki (znajomi w ogóle, o zgrozo nie słyszeli o X3, nie wiem jak to możliwe?) Od razu ślinka mi pociekła jak usłyszałem wasze komentarze i fantastyczne opisy tego rozszerzenia/dodatku?
Z szczerą chęcia i zapałem zabrałem się do ponownej instalacji X3 żeby ją wzbogacic właśnie o XTM według opisu zawartego na początku tego tematu i... link z którego można pobra XTM nie działa :cry:
POMOCY!!!
jk16

Post by jk16 »

Grzebali coś przy serwerze na X-Universe, już powinno działac.

Edit:
Przepraszam, dalej coś grzebią na xuniverse.com, ale forum XUniverse na serwerze Egasofu działa i link też działa. Użyj ten http://dl5.egosoft.com/XTM.7a.rar
zadlo

Post by zadlo »

:D Dzięki bardzo jk16
Jutro instalacja :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Dopiero jutro?? :lol: :lol:
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”