Sprzet - kompy
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
BQB, napisz mi najlepiej kilka stron, które chciałbyś, bym sprawdził, podaj linki.
Dzisiaj akurat pod wieczór będę się z tatą widział, to zerknę u niego na kompie. Aha, na dzień dzisiejszy, jesteśmy pod Wawą (w małej miejscowości zwanej Chotomowej), transfery nie są tu wysokie, więc pingi będą raczej ładnie skakać.
Natomiast, jutro wracamy do Szczecina i jakoś pod wieczór będziemy już w domu, to jak nie zapomnę (przypomnij mi proszę), to sprawdzę pingi w lepszej okolicy sieci komórkowej.
Dzisiaj akurat pod wieczór będę się z tatą widział, to zerknę u niego na kompie. Aha, na dzień dzisiejszy, jesteśmy pod Wawą (w małej miejscowości zwanej Chotomowej), transfery nie są tu wysokie, więc pingi będą raczej ładnie skakać.
Natomiast, jutro wracamy do Szczecina i jakoś pod wieczór będziemy już w domu, to jak nie zapomnę (przypomnij mi proszę), to sprawdzę pingi w lepszej okolicy sieci komórkowej.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Oto, co znalazłem na temat AMD Dual-Core Optimizer:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1562
Ciekawy artykuł. Wynika z niego, że instalacja tego programu rozwaliła działanie Xpand Rally, który ma obsługę dwóch rdzeni obu firm.
Ja zatem zamierzam przełączać ręcznie na jeden rdzeń, jeśli jakaś gra będzie szarpać tak, jak SimCity 4. I jest mi przykro, że wypuścili niedopracowanego procka i do tego aplikację, która wcale sprawy nie załatwia, a wręcz w niektórych przypadkach pogarsza.
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1562
Ciekawy artykuł. Wynika z niego, że instalacja tego programu rozwaliła działanie Xpand Rally, który ma obsługę dwóch rdzeni obu firm.
Ja zatem zamierzam przełączać ręcznie na jeden rdzeń, jeśli jakaś gra będzie szarpać tak, jak SimCity 4. I jest mi przykro, że wypuścili niedopracowanego procka i do tego aplikację, która wcale sprawy nie załatwia, a wręcz w niektórych przypadkach pogarsza.
-
Wklejam pingi:
Chotomów:
wp.pl 637 i 574
onet.pl 930 i 899
cnn.pl 620
google.pl 646
google.com 895
bbc.com 649
yahoo.com 874
nyc.com 1417
Szczecin:
wp.pl 779 ms i 1149 ms
onet.pl 770 ms i 758 ms
cnn.pl 832 ms
google.pl 776 ms i 911 ms
google.com 736 i 770
bbc.com 731 i 755
yahoo.com 1030 i 979
nyc.com 942 i 1044
altavista.com 1045 i 917
Po i jest 2 wynik pingowania, szkoda, że wcześniej nie wpadłem na to, by po kilka razy pingować daną stronę. Bo tu widać czasem niemałe rozbieżności.
Konkluzja:
Widać, nie zawsze na wiosce będzie gorsze połączenie, aniżeli prawie w centrum dużego miasta... Choć, jak pisałem wyżej, przeniosę się z lapciakiem nie wiele dalej, w inne miejsce (ale nie samo centrum miasta), to prędkość już uzyskuję 2 Mb, ale pingów nie znam, bo nie zdążyłem zmierzyć w tym lepszym miejscu.
Do pracy w sam raz, do grania w MPlayera zapomnij.
Chotomów:
wp.pl 637 i 574
onet.pl 930 i 899
cnn.pl 620
google.pl 646
google.com 895
bbc.com 649
yahoo.com 874
nyc.com 1417
Szczecin:
wp.pl 779 ms i 1149 ms
onet.pl 770 ms i 758 ms
cnn.pl 832 ms
google.pl 776 ms i 911 ms
google.com 736 i 770
bbc.com 731 i 755
yahoo.com 1030 i 979
nyc.com 942 i 1044
altavista.com 1045 i 917
Po i jest 2 wynik pingowania, szkoda, że wcześniej nie wpadłem na to, by po kilka razy pingować daną stronę. Bo tu widać czasem niemałe rozbieżności.
Konkluzja:
Widać, nie zawsze na wiosce będzie gorsze połączenie, aniżeli prawie w centrum dużego miasta... Choć, jak pisałem wyżej, przeniosę się z lapciakiem nie wiele dalej, w inne miejsce (ale nie samo centrum miasta), to prędkość już uzyskuję 2 Mb, ale pingów nie znam, bo nie zdążyłem zmierzyć w tym lepszym miejscu.
Do pracy w sam raz, do grania w MPlayera zapomnij.
-
Ostatnio cierpię na chroniczny brak miejsca, a przy Viście i zbliżającym się service packu zaczynam się obawiać.... Na dysku z Vista średnio z 20giga mam 3 wolne. Jako, że wyjątkowo udało mi się zgromadzić trochę gotówki zastanawiałem się nad dyskiem który by rozwiązał znaczną część/wszystkie moje problemy z miejscem. Myślałem nad Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II). Któryś z pilotów miał już do czynienia z nim?
-
Urban, nad tym samym dyskiem myślę.
Gdzieś na początku marca, może w jego środku sobie nawet taki zamówię
.
Wg, fajne jest to, że posiada 16 MB cachu, NCQ i SATA II, gdzie, jak zmienię sobie kiedyś płytę główną na lepszą, to będzie w sam raz
.
Gdzieś na początku marca, może w jego środku sobie nawet taki zamówię

Wg, fajne jest to, że posiada 16 MB cachu, NCQ i SATA II, gdzie, jak zmienię sobie kiedyś płytę główną na lepszą, to będzie w sam raz

-
-
-
Ta tam bez problemu przerzucam pliki z jednego HDD na drugi, ważne jest to, aby nie podłączać nowego dysku do swojego systemu - najlepiej przegrać u kogoś, albo u siebie uruchamiając np miniwin zrobiony przy pomocy BARTPE. po przegraniu z konsoli naprawiania fixmbr i fixboot i działa bez problemu. Dotyczy to XP i 2000, nie wiem jak z vistą.
-
Użyłem tego Acronis True Image. Dzięki Lev, wszystko ładnie się skopiowało i zrobiło nawet ładnie partycje. Za pierwszym razem coś zepsułem co prawda, bo źle litery dysków poustawiało i jak usiłowałem to naprawić windows się wysypał... Szczęśliwie nic nie zrobiłem ze starym dyskiem, teraz usiłuje go sformatować i już będzie ok.
Update
ehh... Odłączyłem stary dysk po przegraniu uruchomiłem ładnie windowsa itd. itd. Zauważyłem dziwną rzecz, że nie ma przy nowym dysku z którego bootowałem znaczka Windowsa, ale nie zrażony tą ciekawostką stwierdziłem że wszystko działa i podłączyłem stary dysk. Po ponownym uruchomieniu uparty stary dysk "wtrynił" się na miejsce nowego i znów mam nie takie litery przy dyskach jak być powinny... Najwyraźniej muszę faktycznie znaleźć inny PC by sformatować stary dysk i pozbyć się (mam nadzieje) tego problemu.
Update II:
Najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. - Zamieniłem kabelki między dyskami a płytą główną i wszystko jest ok.
Jeszcze raz dzięki za namiary na program. 
Update
ehh... Odłączyłem stary dysk po przegraniu uruchomiłem ładnie windowsa itd. itd. Zauważyłem dziwną rzecz, że nie ma przy nowym dysku z którego bootowałem znaczka Windowsa, ale nie zrażony tą ciekawostką stwierdziłem że wszystko działa i podłączyłem stary dysk. Po ponownym uruchomieniu uparty stary dysk "wtrynił" się na miejsce nowego i znów mam nie takie litery przy dyskach jak być powinny... Najwyraźniej muszę faktycznie znaleźć inny PC by sformatować stary dysk i pozbyć się (mam nadzieje) tego problemu.
Update II:
Najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. - Zamieniłem kabelki między dyskami a płytą główną i wszystko jest ok.

-
BQB, co do fixboot bym się zgadzał, ale fixmbr już nie.
Mniej doświadczeni użytkownicy skasują sobie cały katalog główny, włącznie z informacjami i partycjach i katalogach.
Albo ktoś potrafi, po takiej opcji użyć odpowiedniego programu do przywrócenia partycji, albo, się załamie i będzie instalować rzeczy na nowo, "na niby czystym dysku", a tak naprawdę będzie kasować sukcesywnie swoje dane.
Najlepiej u kogoś podłączyć, zrobić co należy, a następnie dopiero załączyć do swojego kompa.
Mniej doświadczeni użytkownicy skasują sobie cały katalog główny, włącznie z informacjami i partycjach i katalogach.
Albo ktoś potrafi, po takiej opcji użyć odpowiedniego programu do przywrócenia partycji, albo, się załamie i będzie instalować rzeczy na nowo, "na niby czystym dysku", a tak naprawdę będzie kasować sukcesywnie swoje dane.
Najlepiej u kogoś podłączyć, zrobić co należy, a następnie dopiero załączyć do swojego kompa.
-
ŻONA MNIE KOCHA!!!!!
Spokojnie panowie, będzie na temat.
Chodzi o to, że żona założyła fundusz na monitor LCD dla mnie
Oczywiście cieszę się bardzo, ale wywołało to u nie mnóstwo wątpliwości.
O cóż chodzi?
Otóż, gdyż gdyby to ponieważ lecz aczkolwiek azaliż tudzież gdzie nie gdzie nie mogę się zdecydować : panorama ( czyli format 16:10 ) czy zwykły ( czyli format 4:3 ).
Może ktoś, kto ma więcej doświadczenia w graniu ( tak GRANIU, bo raczej do tego będę go wykorzystywał ) przy monitorze LCD potrafi mi doradzić.
Proszę o pomoc panowie.
Śmiało
Spokojnie panowie, będzie na temat.
Chodzi o to, że żona założyła fundusz na monitor LCD dla mnie

Oczywiście cieszę się bardzo, ale wywołało to u nie mnóstwo wątpliwości.
O cóż chodzi?
Otóż, gdyż gdyby to ponieważ lecz aczkolwiek azaliż tudzież gdzie nie gdzie nie mogę się zdecydować : panorama ( czyli format 16:10 ) czy zwykły ( czyli format 4:3 ).
Może ktoś, kto ma więcej doświadczenia w graniu ( tak GRANIU, bo raczej do tego będę go wykorzystywał ) przy monitorze LCD potrafi mi doradzić.
Proszę o pomoc panowie.
Śmiało

-
Jeżeli teraz spojrzymy na rynek monitorów można zauważyć tendencje wzrostu produkcji i sprzedaży modeli panoramicznych. Ceny są podobne tylko nie wiem jeszcze czemu jeszcze większość z panoram ma gorsze parametry techniczne od monitorów w formacie 4:3 (pewnie chodzi o wielkość obrazu , rodzaj matrycy itd.)
Więc wg mnie na obecną chwilę chyba lepiej kupić panoramę zwracając baczną uwagę aby parametry były w miarę przyzwoite, a jeżeli chodzi o ceny i jeżeli zależy ci na wielkości można spokojnie rozglądnąć sie za monitorem 22 calowym.
A co do grania , no cóż jam mam monitor w formacie 4:3 i mi to odpowiada, ale wydaje mi się że już niedługo będą tylko panoramy produkować (tendencja wzięta np z tv lcd ) więc i gry będą jeszcze lepiej na panoramach i z myślą o nich wyglądać.
Więc wg mnie na obecną chwilę chyba lepiej kupić panoramę zwracając baczną uwagę aby parametry były w miarę przyzwoite, a jeżeli chodzi o ceny i jeżeli zależy ci na wielkości można spokojnie rozglądnąć sie za monitorem 22 calowym.
A co do grania , no cóż jam mam monitor w formacie 4:3 i mi to odpowiada, ale wydaje mi się że już niedługo będą tylko panoramy produkować (tendencja wzięta np z tv lcd ) więc i gry będą jeszcze lepiej na panoramach i z myślą o nich wyglądać.
-
No no dobra żona, co sama otwiera fundusz dla męża, a nie odwrotnie
.
Ja oczywiści polecam duuużą panoramę, minimum 22", a jeśli ten fundusz jakiś większy, to nawet 24". Moja panoramka Iiyama 22" jest i do grania i do filmów bardzo fajna, a kosztuje już pewnie ze 1-1.2 tys. zł., a te 24" to zdaje się za 1,6 tys. zł. można dobre dostać. Chyba w CD Action lutowym było coś w tym temacie opisywane...
Pozdrowienia dla szanownej małżonki
Edit: zapomniałem dopisać, mi na starszych grach nie wszystkie chciały się ustawić w rozdzielczości panoramicznej, znaczy się natywnej, większość tak, choć niektóre nie, bo grymasiły (np. w trzypaku DeusExa - część 1-TAK, cz. 2-NIE, cz.3-TAK
). Nie wiem jak najnowsze gry się zachowują w tym względzie, bo już dawno żadnej takiej nie miałem.
Ale nad panoramą też co innego przemawia. Jak teraz chrowałem i leżałem w łózku i nie mogłem posiedzieć przed kompem, a komp mam z 4 metry od miejsca, gdzie mi głowa leży na łóżku, to sobie odpaliłem kompa, przekręciłem monitor i z tych 4 metrów leżąc normalnie oglądałem film na tym 22" ekranie. Myślę, że z nie-panoramą w analogicznej sytuacji byłyby wieksze problemy
.

Ja oczywiści polecam duuużą panoramę, minimum 22", a jeśli ten fundusz jakiś większy, to nawet 24". Moja panoramka Iiyama 22" jest i do grania i do filmów bardzo fajna, a kosztuje już pewnie ze 1-1.2 tys. zł., a te 24" to zdaje się za 1,6 tys. zł. można dobre dostać. Chyba w CD Action lutowym było coś w tym temacie opisywane...
Pozdrowienia dla szanownej małżonki

Edit: zapomniałem dopisać, mi na starszych grach nie wszystkie chciały się ustawić w rozdzielczości panoramicznej, znaczy się natywnej, większość tak, choć niektóre nie, bo grymasiły (np. w trzypaku DeusExa - część 1-TAK, cz. 2-NIE, cz.3-TAK

Ale nad panoramą też co innego przemawia. Jak teraz chrowałem i leżałem w łózku i nie mogłem posiedzieć przed kompem, a komp mam z 4 metry od miejsca, gdzie mi głowa leży na łóżku, to sobie odpaliłem kompa, przekręciłem monitor i z tych 4 metrów leżąc normalnie oglądałem film na tym 22" ekranie. Myślę, że z nie-panoramą w analogicznej sytuacji byłyby wieksze problemy

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Piszę w nowym poście, bo stary temat - karty graficzne. Ponieważ teraz już na serio się rozglądam za nowym kompem, ucieszyłem się, że nowe karty serii GF8800GT 512 MB RAM oraz HD3870 512 MB RAM są już w detalu w cenie ok. 700 zł. 

-
Mniamniuśne ceny
Ostatnio nie miałem czasu na interesowanie się rynkiem sprzętu i chwilowo nie jestem na bieżąco z cenami, a tutaj widzę że Sau mnie zadziwia całkiem niezłą ceną, za niezłą kartę! 
Szkoda, że u mnie pustki w portfelu, ale być może po wakacjach w Anglii to i komputer i moje autko jakoś odpicuje

Szkoda, że u mnie pustki w portfelu, ale być może po wakacjach w Anglii to i komputer i moje autko jakoś odpicuje

Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B 
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277

Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ

Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

-
Zastanawiam się właśnie, co jest lepsze - GF8800 GT 512 MB czy 1 GB RAM - różnica w cenie jakieś 100 zł. (Asus), a dwa razy więcej RAM.
No i druga sprawa - GF9600 GT 512 MB kosztuje teraz tyle co GF8800 GT 512 MB, a patrząc na taktowania, to są 9600 ma conieco wyższe w cyferkach - więc co wziąć?
No i druga sprawa - GF9600 GT 512 MB kosztuje teraz tyle co GF8800 GT 512 MB, a patrząc na taktowania, to są 9600 ma conieco wyższe w cyferkach - więc co wziąć?

-
-
SALKER potrzebuje dużo ramu na karcie z tego co czytałem i 512MB na karcie to tak na styk dla tej gry - zależy oczywiście jeszcze od innych ustawień, nie mniej jednak 10-15% ceny warto dołożyć o ile już teraz będziesz grał w takie gierki, lub w ciągu następnych 2-3 miesięcy. Jeśli nie, to lepiej nie dokładać, bo za rok, dwa gdzieś będziesz zmieniać kartę i niewielkie znaczenie będzie miał ten 1 GB na karcie.