[3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Ask here if you experience technical problems with X4: Foundations.

Moderator: Moderators for English X Forum

Alan Phipps
Moderator (English)
Moderator (English)
Posts: 22869
Joined: Fri, 16. Apr 04, 19:21
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver. - Further test requested.

Post by Alan Phipps » Thu, 15. Oct 20, 21:56

Threads merged, also reported here.
A dog has a master; a cat has domestic staff.

Mr.Killer
Posts: 252
Joined: Sat, 29. Jan 11, 23:11
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver. - Further test requested.

Post by Mr.Killer » Fri, 16. Oct 20, 11:45

Ok, so rolling back a videocard driver should fix this? I find that weird, better said, a graphics-card displays the whole screen, right? then why would only a certain part of that same screen not function, it is not that it happens to my graphics-card, but to a lot more people, so my assumption would be to search in the direction of the software that controls that part of the screen, and not the whole screen.
Maybe you are right about the graphics driver, but maybe the code from that uniform element in so many pc's is not really syncing with the software that X4 is sending out...
I have seen in my life many weird things, sometimes hardware and sometimes software, or in combination with hardware that was all checked and tested, and noone could explain the thing that happened.

I hope this issue is also investigated by EGOSOFT, one might never know when such things do reappear in the future....
Good luck all!

ps @Alan, sorry for not looking in the forum before posting, I actually thought that I was the only one, since I found this sometimes appear and sometimes it works perfect....

CBJ
EGOSOFT
EGOSOFT
Posts: 39527
Joined: Tue, 29. Apr 03, 00:56
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver. - Further test requested.

Post by CBJ » Fri, 16. Oct 20, 12:45

Yes, the rolling back the driver should fix it. Different parts of the display are handled differently by the driver because they have different properties, such as different blending techniques. In this case the issue is with the way the driver interprets the settings for that particular part of the UI; with previous version of the driver it did it correctly, with the current version it does not. We have already investigated and confirmed this.

User avatar
surferx
Posts: 1000
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by surferx » Sat, 17. Oct 20, 02:04

Same issue with my game. I will try the rolling back driver to earlier version. Thanks for getting ahead of the problem. I knew I'd find an answer somewhere on here.
[edit] Using a Geforce GTX 1080 Driver vers 456.71
If you want to go fast, go alone.
If you want to go far, go together.

Mr.Killer
Posts: 252
Joined: Sat, 29. Jan 11, 23:11
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by Mr.Killer » Sat, 17. Oct 20, 21:41

Is this information passed to Nvidia? so that those who are unable or unwilling to rollback drivers, wait for the next update that can fix this problem...
I guess you guys at EGOSOFT have a shorter line to NVIDIA than we do?

CBJ
EGOSOFT
EGOSOFT
Posts: 39527
Joined: Tue, 29. Apr 03, 00:56
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by CBJ » Sat, 17. Oct 20, 23:22

Yes, we contacted Nvidia as soon as we had confirmation that it was a driver issue.

Chapel Evergreen
Posts: 1
Joined: Wed, 28. Nov 18, 04:05
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by Chapel Evergreen » Sun, 18. Oct 20, 07:20

Good to here nvidia was contacted. I can also confirm when i upgraded my drivers i had hud issues, and fix it with downgrading

Mr.Killer
Posts: 252
Joined: Sat, 29. Jan 11, 23:11
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by Mr.Killer » Sun, 18. Oct 20, 14:16

CBJ wrote:
Sat, 17. Oct 20, 23:22
Yes, we contacted Nvidia as soon as we had confirmation that it was a driver issue.
Very comforting to know that you in the first place took this action....Thanks to all....

I'll wait for update on driver, I was unable to rollback and have to live with this for the period it takes.... No worry....

User avatar
surferx
Posts: 1000
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by surferx » Tue, 20. Oct 20, 04:19

I have not rolled back drivers either. My HUD disappears at times but I can live with it until a new driver is released. Most of the time I still have a pip for aiming, the hull and shield strength bars come and go. It's manageable. :wink:
If you want to go fast, go alone.
If you want to go far, go together.

IXmus
Posts: 22
Joined: Tue, 30. May 06, 11:39
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by IXmus » Tue, 20. Oct 20, 17:16

I have solved the problem with installing Studio Driver 456.38.

IratusAvis
Posts: 18
Joined: Wed, 13. Sep 17, 19:27
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by IratusAvis » Fri, 30. Oct 20, 17:13

I tested version 457.09 (October 29) - it seems not to be fixed yet.

Keep your current versions.
"Es ist absolut möglich, dass jenseits der Wahrnehmung unserer Sinne ungeahnte Welten verborgen sind."

User avatar
surferx
Posts: 1000
Joined: Wed, 6. Nov 02, 21:31
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by surferx » Sat, 31. Oct 20, 00:51

IratusAvis wrote:
Fri, 30. Oct 20, 17:13
I tested version 457.09 (October 29) - it seems not to be fixed yet.

Keep your current versions.
Thanks, that was the info I wanted. My HUD occasionally disappearing isn't a game breaking issue, as I'm doing more building than fighting ATM. Maybe in the next released version. :?:
If you want to go fast, go alone.
If you want to go far, go together.

Mr.Killer
Posts: 252
Joined: Sat, 29. Jan 11, 23:11
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by Mr.Killer » Mon, 2. Nov 20, 12:06

Hi everyone,

I had twice an update pushed to my Nvidia card, and the problem is not solved yet.... Is anyone able to get more or better results regarding this problem and did not roll back?????

User avatar
maverikstation
Posts: 1
Joined: Tue, 19. Aug 14, 14:37
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by maverikstation » Wed, 4. Nov 20, 11:15

Hello everyone,

I had too this bug with my Nvidia Geforce RTX 2060. My drivers are up to date on 457.09 version.
For me, it's appear when I'm using the map and when I'm going back to the desktop => so when the cockpit is refreshing.
I can't think about downgrading my driver as if they are update it's for fix bugs.
It's not a bug that does'nt stop me to play X4 so ... I just hope you will fix it one day ^^

good luck

_Waric
_Waric

blaughw
Posts: 22
Joined: Sat, 15. Dec 12, 23:07
x4

Re: [3.30] Hud disappeared - Resolved by rolling back Nvidia driver.

Post by blaughw » Thu, 5. Nov 20, 00:04

Following timon37's instructions, and I can still reproduce this issue.
1. update driver (I guess to current newest version)
2. check if this issue is happening
3. if yes, then go to Documents\Egosoft\X4\<userid>\ and delete the file pipelinecache.bin
4. check if the issue is still happening or not (please try at least for 5min preferably just play the game as normal and see if you get it)
5. report outcome here
  • Running Nvidia 457.09 drivers (clean installation)
  • Deleted pipelinecache.bin and restarted X4
  • Shield/Hull UI shows the blue "background" bar, but no actual health meters. This is immediate upon loading a save.
Happy to gather further logs/screenshots and post.

Post Reply

Return to “X4: Foundations - Technical Support”