[X3TC] Poważny błąd w Misji: "Fabuła Borońska HUB"

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Ameno
x4

[X3TC] Poważny błąd w Misji: "Fabuła Borońska HUB"

Post by Ameno »

Witajcie.

Mam dość ciekawy błąd z tą misją.
Zacznijmy od początku. Samą misję otrzymałem parę miesięcy temu, ale z jakiś względów o niej zapomniałem (Miałem już zrobioną część z przeskanowaniem statku i samej stacji w tym "Metalowym" sektorze.)
Dziś powróciłem do misji, włączyłem naprowadzanie i poleciałem do "Ocean of fantasy." - Borońska stacja handlowa gdzie był już zadokowany Delfin od którego otrzymałem zadanie. Pogadałem z Mahi Ma i powiedział bym go zabrał do tego sektora. I TU się zaczyna problem. (Teoretycznie ma wyskoczyć ze statku [który wciąż jest zadokowany] - wyskakuje, ale do stacji :x) i jest zadokowany. I nie mogę go wziąć na pokład. Próbowałem podlecieć samą Mambą, ale też nic. Obrazek
Trochę mnie to zdenerwowało. Tak więc, zacząłem ostrzeliwać stacje w celu jej zniszczenia. Obrazek 2 Teraz najlepsze, po zniszczeniu moim oczom ukazał się astronauta Obrazek 3 którego mogłem wziąć i polecieć wykonać misję, tylko co mi po tym, skoro moja reputacja spadła do minusowych pkt'ów (chyba ;)) i nie ma stacji.

Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem ?

Pozdrawiam.
Last edited by Ameno on Sat, 15. Sep 18, 22:26, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Problem był już opisywany na forum xudb. Wynika on z opóźnienia wykonania tej właśnie misji. Jeśli od razu polecimy po Mahi Ma, wszystko idzie gładko, jeśli zwlekamy, Delfin dokuje do stacji i nic go nie ruszy.
Nie pozostaje Ci nic innego jak użyć skryptu Ketrara Reset Plots. Znajdziesz go na forum angielskim o skryptach i modach. Opis skryptu zaś jest po polsku tu: http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?p=16247#p16247
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Ameno
x4

Post by Ameno »

Dziękuje za odpowiedź. Przetestowałem sobie ten skrypt i nawet działa, ale przepraszam bardzo tylko, że w tym skrypcie nie ma możliwości resetowania tej fabuły z HUBem. :(
Chyba że to wchodzi w skład innych fabuł z tej listy README od skryptu. (ale z tego co czytałem w FAQu, to misje tą się dostaje osobno po otrzymaniu jakiejś tam rangi u Boronów)
Ja już nic nie wiem :o
Last edited by Ameno on Sat, 1. Dec 18, 12:38, edited 2 times in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ano nie ma. Wydawało mi się że fabuła HUB-a też jest resetowana. Tak więc nie pozostaje Ci nic innego jak wczytać bardzo starego save, zaraz po otrzymaniu wiadomości o dostarczeniu Mahi Ma, a jeśli nie masz, to zacząć nową grę.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Sprawdź jeszcze ten spadek reputacji. Nie wiem jaką miałeś początkową ale nie powinna spaść aż tak nisko po zniszczeniu tej jednej stacji. Sama stacja handlowa po jakimś czasie pojawi się znowu, więc z tym problemu nie ma.
Ameno
x4

Post by Ameno »

Tylko czy na na pewno się pojawi ta stacja znów ? I po jakim czasie? :F
(a reputacje mogę podwyższyć wykonując parę zadań dla Boronów i już)
No nic, to zrobię to, zawiozę go na miejsce, polecę koło mojego kompleksu fabryk, włączę SETA x1000 i poczekam.
Dzięki za radę. (Dam znać czy stacja się pojawi) :)
KumaNdos
x3tc

Post by KumaNdos »

Witam,

Za dużo czarujecie - miałem to samo i rozwiązałem problem dokująć swoje skrzydło M5 do tej stacji - zmusi to Maha Mi do odłączenie się od stacji. tego samego dnia znalazłem takie samo rozwiązanie na angielskim forum.

Pozdrawiam.
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

KumaNdos wrote:Witam,

Za dużo czarujecie - miałem to samo i rozwiązałem problem dokująć swoje skrzydło M5 do tej stacji - zmusi to Maha Mi do odłączenie się od stacji. tego samego dnia znalazłem takie samo rozwiązanie na angielskim forum.

Pozdrawiam.
Podawałem to rozwiązanie parę razy na forum xudb i u zainteresowanych osób nie działało, ale może Ameno akurat się poszczęści.

Ameno, nie pamiętam już dokładnie przebiegu wszystkich misji HUBa, ale zdaje się, że tamta stacja nie jest wcale potrzebna do ich wykonania, więc czekanie na to aż się pojawi po zniszczeniu nie bardzo ma sens. To, że się zrespawnuje jest pewne (stocznie, placówki handlowe i wojskowe oraz doki zaopatrzeniowe i HQ korporacji tak mają), ale może to nastąpić po paru dniach w grze, więc możesz jajo znieść na tej SETA zanim to nasąpi;)
Ameno
x4

Post by Ameno »

KumaNdos wrote:Witam,

Pozdrawiam.
Wysłałem do Ciebie PM ale chyba niepotrzebnie. Wgrałem SAVE przed zniszczeniem stacji i zrobiłem to co radziłeś. Nająłem 5xM5, dodałem do skrzydła i nakazałem dokowanie do stacji. Musiałem parę razy wydawać rozkaz bo jeden M5 wciąż czekał, aż w końcu za szóstym razem Delfin wylecial stacji. :) Dziękuje wszystkim za porady. Teraz mogę grać z czystym sumieniem.

Pozdrawiam. :roll:
Last edited by Ameno on Sat, 1. Dec 18, 12:40, edited 1 time in total.
KumaNdos
x3tc

Post by KumaNdos »

Odpowiedziałem Ci na ten PM bo dostałem maila i nie sprawdzałem wątku. Miłej gry życzę...ja się męczę teraz z wątkiem Gonerów - urwanie jajec. ;-)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

KumaNdos wrote:...ja się męczę teraz z wątkiem Gonerów - urwanie jajec. ;-)
Proste jak drut.
Powodzenia życzę przy fabułach Łowcy Skarbów i Nowy Dom. :)
[ external image ]
bufi
x4

Post by bufi »

KumaNdos wrote:...ja się męczę teraz z wątkiem Gonerów - urwanie jajec. ;-)
Fabuła Gonerów to chyba najłatwiejszy wątek w grze :)
Ja narazie zbieram sprzęt i szykuję się na Final Fury.

Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Pojawił się patch 2.7.1, który naprawia między innymi ten błąd.
[ external image ]
biocesor1

Re: [X3TC] Poważny błąd w Misji: "Fabuła Borońska HUB"

Post by biocesor1 »

Ameno wrote:Witajcie.

Mam dość ciekawy błąd z tą misją.
Zacznijmy od początku. Samą misję otrzymałem parę miesięcy temu, ale z jakiś względów o niej zapomniałem (Miałem już zrobioną część z przeskanowaniem statku i samej stacji w tym "Metalowym" sektorze.)
Dziś powróciłem do misji, włączyłem naprowadzanie i poleciałem do "Ocean of fantasy." - Borońska stacja handlowa gdzie był już zadokowany Delfin od którego otrzymałem zadanie. Pogadałem z Mahi Ma i powiedział bym go zabrał do tego sektora. I TU się zaczyna problem. (Teoretycznie ma wyskoczyć ze statku [który wciąż jest zadokowany] - wyskakuje, ale do stacji :x) i jest zadokowany. I nie mogę go wziąć na pokład. Próbowałem podlecieć samą Mambą ale, też nic. Obrazek
Trochę mnie to zdenerwowało. Tak więc, zacząłem ostrzeliwać stacje w celu jej zniszczenia. Obrazek 2 Teraz najlepsze, po zniszczeniu moim oczom ukazał się astronauta Obrazek 3 którego mogłem wziąć i polecieć wykonać misję, tylko co mi po tym, skoro moja reputacja spadła do minusowych pkt'ów (chyba ;)) i nie ma stacji.

Czy ktoś z was spotkał się, z takim problemem ?

Pozdrawiam.
  • Też miałem ten sam problem i rozwiązałem go usuwając stację oraz odbudowując reputację .
  • Mam jednak taki inny problem w tym HUB-ie , mianowicie chodzi o dostarczanie płytek krzemowych . 40 mistrali zbiera skały , 2 górnicze statki bazy są ładowane niemal na bieżąco i nie można nimi zadokować do HUB-a , w HUB-ie siedzi jeden mistral z maksymalną ładownią i odbiera ten towar , .....ale... właśnie ogranicza się to do żmudnego klikania .
  • Jest na to jakiś inny sposób ? jakaś automatyzacja ? (w czystym X3 TC z patch-ami) .
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W czystej grze nie bardzo.
[ external image ]
biocesor1

Post by biocesor1 »

A można podłączyć do HUB-a dok zaopatrzeniowy zestawem budowy kompleksu i wtedy jakoś dokować np. słoniem ? .
  • (w chwili obecnej nie mam możliwości tego sprawdzić)
bufi
x4

Re: [X3TC] Poważny błąd w Misji: "Fabuła Borońska HUB"

Post by bufi »

biocesor1 wrote:Jest na to jakiś inny sposób ? jakaś automatyzacja ? (w czystym X3 TC z patch-ami) .
1. Poleceniami logistycznymi
2. Przypisz mistrale do HUBa jako baza i ustaw funkcję
kup po najlepszej cenie płytki krzemowe.

Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

biocesor1 wrote:A można podłączyć do HUB-a dok zaopatrzeniowy zestawem budowy kompleksu i wtedy jakoś dokować np. słoniem ? .
  • (w chwili obecnej nie mam możliwości tego sprawdzić)
Nie. HUB-a podobnie jak do Stacji Handlowych, DOK-ów i Stoczni nie można łączyć z innymi stacjami.
bufi wrote:1. Poleceniami logistycznymi
2. Przypisz mistrale do HUBa jako baza i ustaw funkcję
kup po najlepszej cenie płytki krzemowe.
1. Polecenia logistyczne są w Bonus Packu, a to już nie jest czysta gra.
2. Nie o to biocesorowi chodziło, on nie chce kupować towar tylko przekazywać go do HUB-a ze swoich dwóch GSB. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
[ external image ]
bufi
x4

Post by bufi »

Yacek wrote: 1. Polecenia logistyczne są w Bonus Packu, a to już nie jest czysta gra.
BP jest oficjalnie zatwierdzony przez Ego i nie powoduje znaczku **modified** więc nie wiem o czym piszesz.
2. Nie o to biocesorowi chodziło, on nie chce kupować towar tylko przekazywać go do HUB-a ze swoich dwóch GSB. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
To jest akurat odpowiedź na 'inny automatyczny sposób'.
Ja np. wożę ze swoich kopalń.

Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Czysta gra to gra bez BP. Do tego BP powoduje pojawienie się znacznika *modified* przy uruchamianiu jednego ze skryptów w nim zawartych, nie pamiętam którego, pisał ktoś o tym na forum angielskim.

Ja skupywałem towary ze stacji NPC i też zaliczyłem fabułę HUB-a w ten sposób, ale nie o to w tym chodzi. Biocesor zadał konkretne pytanie, więc wypada konkretniu na nie odpowiedzieć, a nie podpowiadać dziesięć innych rozwiązań, które może zna.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”