[X3 XTM] Stocznia xtm
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 XTM] Stocznia xtm
mam pytanie natury porada.
Mianowicji chodzi mi o to aby w tym watku forumowicze podzielili się swojimi wrazeniami na temat czy stocznia xtm nie popsuje zabawy i nie znudzi za szybko gry ? Czy wy u siebie instalujecie te stocznie czy takie statki jak np seth czy whalla zdobywacie ? Prosze o podzielenie się swoimi obserwacjami i wrazeniami ?
Mianowicji chodzi mi o to aby w tym watku forumowicze podzielili się swojimi wrazeniami na temat czy stocznia xtm nie popsuje zabawy i nie znudzi za szybko gry ? Czy wy u siebie instalujecie te stocznie czy takie statki jak np seth czy whalla zdobywacie ? Prosze o podzielenie się swoimi obserwacjami i wrazeniami ?
-
Stocznia XTM sila rzeczy musi istniec - chocby z racji istnienia nowych statkow. Zalozeniem tworcow bylo ich eksploatowanie. A ze sa szybsze / wolniejsze, mocniejsze i slabsze - to juz remedium na inne podobne ustrojstwa latajace w przestrzeni - chocby z racji ich mozliwosci zakupienia.
Wg mnie ulatwieniem (zeby nie nazwac cheat'em) - to eksploatowanie statkow wlasnorecznie dolozonych (zmodyfikowanych).
Ktos kto tworzyl te ze stoczni - bral pod uwage (zakladam) rownowage w balansie jednostek.
Rownie dobrze moglbys zapytac (dlaczego w x-3 reunion samym - jest zroznicowanie statkow). Ta sama zasada.
Wg mnie ulatwieniem (zeby nie nazwac cheat'em) - to eksploatowanie statkow wlasnorecznie dolozonych (zmodyfikowanych).
Ktos kto tworzyl te ze stoczni - bral pod uwage (zakladam) rownowage w balansie jednostek.
Rownie dobrze moglbys zapytac (dlaczego w x-3 reunion samym - jest zroznicowanie statkow). Ta sama zasada.
-
Ja podzielam pogląd Deady'ego.
Istotne jest, jakie cele założyłeś sobie dla rozgrywki. Ja na przykład ukierunkowałem się na długą eksplorację i na pewno nie osiągnął bym swych celów bez stoczni. Gra mi się świetnie, a stocznię XTM traktuję jak rozszerzenie, a nie ułatwienie. To samo tyczy się BSE, SCS i wielu innych skryptów. Nie chodzi o ułatwienie gry, ale o umożliwienie jej kontynuacji według obranej ścieżki.
Natomiast jeśli ktoś postawił na grę bez żadnych skryptów/dodatków, to wiadomo, że nie zainstaluje stoczni XTM bo to niezgodne z celem, który sobie obrał.
Istotne jest, jakie cele założyłeś sobie dla rozgrywki. Ja na przykład ukierunkowałem się na długą eksplorację i na pewno nie osiągnął bym swych celów bez stoczni. Gra mi się świetnie, a stocznię XTM traktuję jak rozszerzenie, a nie ułatwienie. To samo tyczy się BSE, SCS i wielu innych skryptów. Nie chodzi o ułatwienie gry, ale o umożliwienie jej kontynuacji według obranej ścieżki.
Natomiast jeśli ktoś postawił na grę bez żadnych skryptów/dodatków, to wiadomo, że nie zainstaluje stoczni XTM bo to niezgodne z celem, który sobie obrał.
-
jk16, otóż, ja gram i w Xtended i używam BSE i SCS, natomiast stoczni XTM nie chce (na razie?) stawiać. Nie dodałem sobie, dla zasady, dla utrudnienia sobie rozgrywki, dla?, nie, po prostu nie.
Nie czuję na razie takiej potrzeby.
Nie czuję na razie takiej potrzeby.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
No właśnie, każdy gra tak uważa że mu lepiej. A czy stocznia XTM-a jest aż takim ułatwieniem? Nie sądzę, stocznia jak każda inna. Są w niej co prawda statki, które normalnie nie można kupić/zdobyć. Ale co z tego? Statki po pierwsze kosztują, i to sporo. Po drugie, kupujemy gołe kadłuby, trzeba je wyposażyć, uzbroić itp. A tego czasem tak łatwo się nie zrobi. Przykład: miałem w poprzedniej grze trzy Vallhale, ale ponieważ miałem na pieńku z ziemianami to nie mogłem ich wyposażyć w EMP. I co mi po takich statkach?
Teraz też mam tę stocznię. Kupiłem w niej Setha (lubię nim latać) i Arana (bo to mobilna HQ i przydaje się do zbierania złomu.
Natomiast dużym plusem tej stoczni jest to że można ją postawić tam gdzie nam pasuje. Ja w przejętym sektorze 347 postawiłem oprócz Stacji Handlowej (koniecznej do przejęcia sektora) HQ, DOK Zaopatrzeniowy i właśnie stocznię XTM-a. To co zdobędę w sektorze (a chętnych co chwila konwój się pojawia) trafia do HQ na naprawę, a potem w zależności od potrzeb, albo po ogołoceniu z broni do stoczni na sprzedaż, albo po dozbrojeniu i wyposażeniu w DOK-u do polowania na kolejnych chętnych.
Przemiał duży, szczególnie jak osobiście pojawiam się w sektorze. I nie chodzi tylko o zdobywanie, ale i tracenie przejętych statków.
Teraz też mam tę stocznię. Kupiłem w niej Setha (lubię nim latać) i Arana (bo to mobilna HQ i przydaje się do zbierania złomu.
Natomiast dużym plusem tej stoczni jest to że można ją postawić tam gdzie nam pasuje. Ja w przejętym sektorze 347 postawiłem oprócz Stacji Handlowej (koniecznej do przejęcia sektora) HQ, DOK Zaopatrzeniowy i właśnie stocznię XTM-a. To co zdobędę w sektorze (a chętnych co chwila konwój się pojawia) trafia do HQ na naprawę, a potem w zależności od potrzeb, albo po ogołoceniu z broni do stoczni na sprzedaż, albo po dozbrojeniu i wyposażeniu w DOK-u do polowania na kolejnych chętnych.
Przemiał duży, szczególnie jak osobiście pojawiam się w sektorze. I nie chodzi tylko o zdobywanie, ale i tracenie przejętych statków.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Swoją drogą: szacuneczek dla Ego i skrypterów za danie graczom możliwości wyboru sposobu gry i dodatków. Dzięki temu każdy może wybrać ten najlepszy dla siebie i grywalność zyskuje, bo zawsze jest coś do odkrycia czy poznania. Np za miesiąc/dwa/trzy mogę się siebie spytać: cholera, ciekawe jak by tak bez stoczni spróbować? ... I już jest powód do zaczęcia nowej gry
Ważne jest dla mnie, żeby nie pluć na innych gdy ci grają inaczej niż ja.

Ważne jest dla mnie, żeby nie pluć na innych gdy ci grają inaczej niż ja.
-
A wiec tak: bierzesz wasc kartke papieru. Nastepnie starasz sie wyobrazic sobie jak takowa stocznia moze wygladac. Kolejnym krokiem jest zaopatrzenie sie w pobliskim papierniczym (np w Ore Belt) w olowek tudziez "rapitograf". Oczywiscie nie mozesz zapomniec przy okazji zakupow o desce kreslarskiej. I tym oto sposobem (pamietajac ze wyobraznia juz dziala - i masz gotowa wizje tej stoczni) jestes na najlepszej drodze do bycia szczesliwym jej posiadaczem.keyon wrote:JAK ZDOBYC OWĄ STOCZNIĘ????HELP!!!
Gdy juz sie uporasz z przeniesieniem mysli na papier (badz inna forme wymiany zdan) mozesz ocenic sam swoj efekt. Ocene proponowalbym skonfrontowac z wynikiem prac autorow moda xtm. Oni takze, zaczynali od jakiegos szkicu. Widac wyobraznia im dopisala - bo przelali to wszystko na papier, pokolorowali. A potem splodzili mnostwo wielokatow za pomoca odpowiedniego oprogramowania. Ale to juz inna historia, inna bajka, o ktorej mozesz poczytac takze w tym miejscu (niekoniecznie w tym temacie), jesli tylko bedziesz dalej uwazal za stosowne porownac efekty prac. Milej zabawy

-
Aleś sie rozpisał. Stocznia to dodatkowy skrypt zciągany ze strony moda.
I DUŻE LITERY CI NIE POMOGĄ!!!
I DUŻE LITERY CI NIE POMOGĄ!!!
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Deady, mylisz się. Aby zdobyć stocznię XTM-a trzeba mieć magiczne zdolności i być obznajomionym w posługiwaniu się czarną magią. Potem należy z tydzień pościć i umartwiać się, aby osiągnąć wyższy stan namysłu (można umysłu, ale to może nie przynieść pożądanych efektów).
A przed wykonaniem tych rytualnych czynności najlepiej przeczytać posty na forum, dla ułatwienia dodam że przepis na magiczną miksturę znajduje się nadal na pierwszej stronie forum.
A przed wykonaniem tych rytualnych czynności najlepiej przeczytać posty na forum, dla ułatwienia dodam że przepis na magiczną miksturę znajduje się nadal na pierwszej stronie forum.
[ external image ]
[ external image ]
-
Nie zapominajmy o natarciu czoła mieszaniną plwocin i sproszkowanych genitaliów nietoperzaYacek wrote:Aby zdobyć stocznię XTM-a trzeba mieć magiczne zdolności i być obznajomionym w posługiwaniu się czarną magią. Potem należy z tydzień pościć i umartwiać się, aby osiągnąć wyższy stan namysłu (można umysłu, ale to może nie przynieść pożądanych efektów).

-
-
-
Małe litery też Ci nie pomogąkeyon wrote:o dzięki!!! o wielcy bogowie.
uniżony sługa przeprasza za zawracanie gitary.

Ale wyszła z tego przynajmniej piękna oda.
o dzięki!!! o wielcy bogowie
uniżony sługa przeprasza za zawracanie gitary
o dzięki!!! o wielcy bogowie
uniżony sługa jest wdzięczny za wymierzenie kary...

Wracając do tematu. Stocznia to ciekawe uzupełnienie rozgrywki, choć tak jak Yacek uważam, że zbytnim ułatwieniem nie jest. Na pewno nie większym niż BSE i SCS. Na statki dostępne w stoczni potrzeba niemałej gotówki i trudno byłoby dokonać w niej zakupu, gdyby nie wymienione wyżej skrypty. Osobiście wstawiłem sobie stocznie tylko po to, aby nabyć w niej Arana. Każdy inny statek zdobyłem za pomocą narzędzi zbieraczy złomu. I niech wisi sobie ona gdzieś w przestrzeni Black Hole Sun. Byleby tylko Xenoni nie robili w niej zakupów, bo widziałem jednego LX-a dokującego do niej

Pozdrawiam
-
Ja ma stocznię XTM-a w sektorze 347 i już nie jeden Xenoński statek poleciał do niej. Przylatują stadami z sektora 547, co ucieknie mojej obstawie stojącej pod brama między sektorami 347 i 547 to albo leci dalej jak zawsze do sektora Scale Planet Green, albo do Stoczni XTM-a i znika w niej. Ciekawe czego oni w niej szukają? A może po przeróbce służą jako materiał na budowę innych statków? 

[ external image ]
[ external image ]
-
-
Można i tak, ale na żabki to ja gdzie indziej poluję. Właśnie wróciłem z Aranem wypchanym Q (4 sztuki) P (5 sztuk) i inna drobnicą. Więc te kilka M, L lub LX w tę, czy w tamtą stronę to bez różnicy.jk16 wrote: Ja koło stoczni XTM postawiłem parę wież laserowych. Chłopaki skaczą aż miło
[ external image ]
[ external image ]