[X3] - problem z misja Bala Gi zaginiony statek

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

daroost

Post by daroost »

A masz aktualną mapę z gry czy tę pierwszą co się wyświetla (oryginalna)??
Musze przyznac ze nie za bardzo zalapalem o co ci chodzi :oops: . Co to znaczy "aktualna"? Zainstalowalem mape po zainstalowaniu gierki. Jezeli chodzi Ci o odswiezenie (czy tez przeladowanie) mapy to owszem - zrobilem to - nawet parokrotnie ale problem pozostaje.
Promień holowniczy kupisz w siedzibie Korporacji OTAS oraz w Doku Zaopatrzeniowym w Interworlds (ale to chyba dopiero po znalezieniu Hyperiona tam sie pojawia)
No niestety siedziby Korporacji OTAS tez nie mam. Prawdopodobnie dlatego ze nie robilem glownego scenariusza. Co sie tyczy Doku Zaopatrzeniowego w Interworlds to jeszcze nie sprawdzalem ale nie omieszkam teg zrobic w najblizszym czasie :). Dzieki za porade.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

W grze musisz uruchomić skrypt, aby wygenerowała ci aktualną mapkę wszechświata.
Ta domyślna jak zauważyłeś nie aktualizuje się. W mapie skorpa musisz podać ścieżkę do pliku z mapką w katalogu X3...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

daroost wrote: No niestety siedziby Korporacji OTAS tez nie mam. Prawdopodobnie dlatego ze nie robilem glownego scenariusza. Co sie tyczy Doku Zaopatrzeniowego w Interworlds to jeszcze nie sprawdzalem ale nie omieszkam teg zrobic w najblizszym czasie :). Dzieki za porade.
A XTM-a masz? Bo Siedziba OTAS jest dostępna tylko z XTM. Jeśli masz XTM-a musisz mieć siedzibę OTAS, jest tylko bardzo daleko na dole i po lewej stronie mapy sektora, mapa Scorpa, zaktualizowana z gry, pomoże ci ją znaleźć.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
daroost

Post by daroost »

W grze musisz uruchomić skrypt, aby wygenerowała ci aktualną mapkę wszechświata.
Ta domyślna jak zauważyłeś nie aktualizuje się. W mapie skorpa musisz podać ścieżkę do pliku z mapką w katalogu X3...
Dzieki serdeczne za podpowiedz. Mam jednak prosbe. Mgolbys mi objasnic o jaki skrypt konkretnie chodzi i do jakiego konkretnie katalogu nalezy podac sciezke dostepu? Sorki za klopot ale po raz pierwszy pracuje z mapa scorpa i nie bardzo jeszcze wiem o co biega w tym temacie :oops: .
A XTM-a masz? Bo Siedziba OTAS jest dostępna tylko z XTM. Jeśli masz XTM-a musisz mieć siedzibę OTAS, jest tylko bardzo daleko na dole i po lewej stronie mapy sektora, mapa Scorpa, zaktualizowana z gry, pomoże ci ją znaleźć.
Dzieki serdeczne za podpowiedz. Oczywiscie mam zainstralowanego XTM-a. Jak tylko uda mi sie zauktualizowac mape scorpa to na pewno poszukam Siedziby OTAS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zobacz do tematu FAQ, myślę że jasno wszystko opisane. Jak coś niejasnego pisz pytanie w temacie Pytania do FAQ, a zaktualizuję.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
conrado15
x3tc

Post by conrado15 »

czy mógłby ktoś dać współrzędne południowej bramy w nieznanym sektorze?
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

conrado15 wrote:czy mógłby ktoś dać współrzędne południowej bramy w nieznanym sektorze?
A w którym??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Misja Bala Gi ma swoje FAQ. FAQ to znajdziesz na Mamucie. Są tam podane wszystkie dane, te o które pytasz też.
[ external image ]
Allen18

Post by Allen18 »

Mam pytanie czy wy tez mieliście taki problem? holowałem na cerberze to po drodze tyle statków było piratów, że aż czerwono się robiło do tego Cerber zamiast wlecieć do tej bramy to sie kręci wokół niej jak debij... już mam serdecznie dosyć tego. Wziąłem M6 myślałem że lepiej pójdzie ale było jeszcze gorzej... jak ominąć tych piratów? autopilot jest daremny jednym słowem, można przekroczyć bramy bez niego a tak żeby ten statek holowany przeleciał także przez brame??
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

W XTM faktycznie dużo tam piratów. Jak masz Cerbera to ich wstępnie skasuj, będzie ich troche mniej. Co do wchodzenia do bramy to w przypadku M6 nie powinno być problemu. Ja nie miałem. A mniej więcej w jakiej odległości holujesz Hyperiona? Może za blisko jest i dlatego twój "holownik" ma problem z wejściem do bramy. Po przekroczeniu bramy musisz trochę poczekać zanim pojawi się Hyperion.

Ale jakby to szystko nie pomogło to...
Spoiler
Show
użyj skryptu do przejmowania statków i nie baw się w te całe holowanie
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
Allen18

Post by Allen18 »

Próbowałem tak jak mówisz Cerberem rozwalić, to ze strony gdzie wchodziłem do bramy było spoko szło ale jak wyleciałem z drugiej strony to tam było pełno tego na dodatek dwa niszczyciele zanim sie rusze to już osłon nie ma a wiesz jak kadłub szybko leci. Holowanie samo się ustawia na niespełna 2 km. A co do tego skryptu to o jaki chodzi SCS ??
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Tak, chodzi o SCS.
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
Oviraptor

Post by Oviraptor »

Allen18zrób tak jak radzi BAAL-Melkart. Kup SCS.
Jeśli chcesz koniecznie cholować Hyperiona (tak jak ja, bo lubię sobie utrudniać :) ) weż M3 przemknij obok piratów i odciągnij ich jak najdalej na rubierza sektora. Później skaczesz do bramy przesiadasz się do holownika i "wiśta wio" :) Gdy po raz pierwszy robiłem tę misję to przy bramie w Maelstorm krążyły Carack, Reaver, Marauder i duuużo pirackich M3-M5. Mimo to załatwiłem to w drugim podejściu. Ale jaka satysfakcja, że obyłem się bez SCS (mimo że go miałem).
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
Allen18

Post by Allen18 »

Już to zrobiłem i także bez SCS <dymny> :D Niestety nie przyszło to szybko jak rano siadłem tak przed 20 to zrobiłem... To była mordęga. Dzięki za pomoc.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”