[X3 XTM] Mój soneński... Bazyliszek!
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Zauważyłem, że ogólna wielkość floty nie jest aż tak bardzo istotna. To znaczy jest ważna, ale ten Bazyli-morderca jest tak szybki i zwrotny, że większa część moich statków większość czasu spędzała na wzajemnym się omijaniu, a nie walce. Starałem się dolatywać do nich Mantisem i wracać na pierwszą linię skokami "punkt do punktu w sektorze", ale to trochę trwa. Poza tym przy każdorazowym oddokowaniu Mantis tracił mi 2/3 osłon. Bez Valhalli z ziemskimi działami beta Bazyliszek odzyskiwał osłony, nawet 2 soneńskie Mantisa nie pomagały (za szybko traciłem energię w generatorze). Szkoda tylko 3 Setów, bo za Twoją namową sprawdziłem i dla mojego stylu gry jest to zdecydowanie najlepszy statek do latania.
-
To co piszesz o dużych statkach, to racja, sam tego doświadczyłem. Zamiast atakować to uskuteczniały balet mongolski wokół Bazyliszka, dając mu czas na pozbywanie się kolejnych wrogów.
Ale tego nie mogę zrozumieć:
A o problemie z oddokowaywaniem Mantisam pisałem, ja aby tego uniknąć robiłem tak, że wydawałem mu polecenie "Podążaj za mną", a kiedy znalazł się po za hangarem statku, w którym siediałem używałem teleportera aby przenieść się do Mantisa. Osłony wtedy pozostawały całe.
Seth jest super, jak widać w stopce też już nim latam
Ale tego nie mogę zrozumieć:
Nie mogłeś wydawać im tej komendy poprze mapę, tylko bujać się osobiście Mantisem? Jak już to teleporter przydatny byłby.jk16 wrote:Starałem się dolatywać do nich Mantisem i wracać na pierwszą linię skokami "punkt do punktu w sektorze", ale to trochę trwa. Poza tym przy każdorazowym oddokowaniu Mantis tracił mi 2/3 osłon.
A o problemie z oddokowaywaniem Mantisam pisałem, ja aby tego uniknąć robiłem tak, że wydawałem mu polecenie "Podążaj za mną", a kiedy znalazł się po za hangarem statku, w którym siediałem używałem teleportera aby przenieść się do Mantisa. Osłony wtedy pozostawały całe.
Seth jest super, jak widać w stopce też już nim latam

X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Yacku, takie miałem zrywanie grafiki, że nie było mowy o żadnej mapie - wskaźnik myszy pokonywał ekran monitora w 3 skokach. Nawet z zapisem stanu gry (obsługa menu) miałem kłopoty. Komp już słaby
Ja znałem ten problem z oddokowaniem Mantisa (zresztą nie tylko Manti to ma, o czym wiesz). W normalnych warunkach używam Twojego sposobu, ale tu z powodu zacinania grafiki i braku czasu miałem problem z trafieniem kursorem w odpowiedni klawisz menu. Troszkę mi też ręce drżały

Ja znałem ten problem z oddokowaniem Mantisa (zresztą nie tylko Manti to ma, o czym wiesz). W normalnych warunkach używam Twojego sposobu, ale tu z powodu zacinania grafiki i braku czasu miałem problem z trafieniem kursorem w odpowiedni klawisz menu. Troszkę mi też ręce drżały

-
OK 

[ external image ]
[ external image ]
-
Co do dział EDP i ich zdobywaniu - ostatnio się zdziwiłem jak zobaczyłem że w sektorze Manticore jest Federalna Instalacja Argonów a w niej do kupienia EDP alfa i beta 

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Wiem ze jest, miałem pustki w niej. Teraz też. Jeśli chodzi oczywiście o EMP, bo inny towar to i owszem.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Czyli full wypas 

[ external image ]
[ external image ]
-
-
O ile mi wiadomo to nie ma takiej możliwości.
W "normalny" sposób to tylko ze zdobycznych statków możesz pozyskać - BSE + SCS się przydaje
.
Soneńskie Działa Strumieniowe pozostają czasem po rozwalonym statku, ale z dryfującymi osłonami się jeszcze nie spotkałem.
Z INNEJ BECZKI:
Tylko dla informacji: jak na razie nie spotkałem drugiego Bazyliszka - same Mantisy i to w dużych ilościach. Jak to Yacek kiedyś nazwał: "wysyp Mantisów". Rozpocząłem poszukiwania kontaktów z Gonnerami
W "normalny" sposób to tylko ze zdobycznych statków możesz pozyskać - BSE + SCS się przydaje

Soneńskie Działa Strumieniowe pozostają czasem po rozwalonym statku, ale z dryfującymi osłonami się jeszcze nie spotkałem.
Z INNEJ BECZKI:
Tylko dla informacji: jak na razie nie spotkałem drugiego Bazyliszka - same Mantisy i to w dużych ilościach. Jak to Yacek kiedyś nazwał: "wysyp Mantisów". Rozpocząłem poszukiwania kontaktów z Gonnerami

-
-
Wieści z placu boju:
Zakończone misje gonerskie - w nieznanym sektorze stoi Scylla w osłonie Bazyliszka. Nie ruszają się (nawet po zaatakowaniu) więc można wykańczać pojedynczo. Bazyliszek nie chce się poddać - z 20 próbowałem i wybucha
. Ale nie tracę nadzei - dojście tu zbyt wiele kosztowało:
- reputacja u Ziemian spadła z +61000 do -3000
- reputacja u Argonów podobnie, choć w 3 misji podciągnąłem spowrotem do Marszałka Federacji.
Będę informował o rozwoju sytuacji.
Edit:
Aha, poprawię siebie z wcześniejszego posta: osłony soneńskie też czasem wypadają po rozwaleniu statku - przynajmniej te ciężkie.
Zakończone misje gonerskie - w nieznanym sektorze stoi Scylla w osłonie Bazyliszka. Nie ruszają się (nawet po zaatakowaniu) więc można wykańczać pojedynczo. Bazyliszek nie chce się poddać - z 20 próbowałem i wybucha

- reputacja u Ziemian spadła z +61000 do -3000

- reputacja u Argonów podobnie, choć w 3 misji podciągnąłem spowrotem do Marszałka Federacji.
Będę informował o rozwoju sytuacji.
Edit:
Aha, poprawię siebie z wcześniejszego posta: osłony soneńskie też czasem wypadają po rozwaleniu statku - przynajmniej te ciężkie.
-
Z Mantisa też kilka razy, gdy nie mogłem go przejąć, tylko musiałem rozwalić, wypadły osłony.
Ja zakończyłem misje pomocy Soneńskiemu zwiadowcy. W poprzedniej grze po wykonaniu misji i otrzymaniu współrzędnych Sfery Dysona, Zwiadowca Soneński pozostał na miejscu i stał tam cały czas. Teraz poleciał do Sfery Dysona (chyba bo nie śledziłem go).
Nadal jednak, podobnie jak w poprzedniej grze mam problem z komunikacją ze Sferą Dysona. Czyżby ECS mi nie działał? Ale test XTM-a wychodzi poprawny.
Ja zakończyłem misje pomocy Soneńskiemu zwiadowcy. W poprzedniej grze po wykonaniu misji i otrzymaniu współrzędnych Sfery Dysona, Zwiadowca Soneński pozostał na miejscu i stał tam cały czas. Teraz poleciał do Sfery Dysona (chyba bo nie śledziłem go).
Nadal jednak, podobnie jak w poprzedniej grze mam problem z komunikacją ze Sferą Dysona. Czyżby ECS mi nie działał? Ale test XTM-a wychodzi poprawny.
[ external image ]
[ external image ]
-
Powinno chodzić Yacek bez problemu - może faktycznie coś się u Ciebie pochrzaniło. A nie robisz czasem jakiegoś "czeskiego" błędu? Np za duża odległość, zdublowany klawisz skrótu, brak namierzenia sfery przed wydaniem komendy itp.
Moim zdaniem warto zrobić misje sonenów i gonerów, reputacja u ziemian poszła w dół, ale przybyło dużo zdobyczy (m.in. Tyr, HCF, kilka Cerberów, Set, parę Vidarów i Centaurów, no i Aran i gonerski TL z misji).
No i jest szansa na 2 flagowce soneńskie.
Acha, ziemianie mnie teraz atakują, ale zbudowany kompleks zostawiają w spokoju.
Moim zdaniem warto zrobić misje sonenów i gonerów, reputacja u ziemian poszła w dół, ale przybyło dużo zdobyczy (m.in. Tyr, HCF, kilka Cerberów, Set, parę Vidarów i Centaurów, no i Aran i gonerski TL z misji).
No i jest szansa na 2 flagowce soneńskie.
Acha, ziemianie mnie teraz atakują, ale zbudowany kompleks zostawiają w spokoju.
-
Jednak udało się skomunikować ze Sferą Dysona. Pierwsza misja w toku. Tylko że tym razem nie mogę dokować do Sfery. W poprzedniej grze, zadokowałem do Sfery nawet przed misja z Soneńskim zwiadowcą, a teraz nie wyrażają zgody na dokowanie. Dziwny jest ten świat (X3).
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Sami się nie odezwą. Skonfiguruj klawisz do "Komunikacji XTM" tam, gdzie klawisze się konfiguruje...
Tak samo jak masz skrypt "Yaki Armada" to też musisz przypisać klawisz do komunikacji ECS
Tak samo jak masz skrypt "Yaki Armada" to też musisz przypisać klawisz do komunikacji ECS
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
MARMUR243:
...Mam takowy już klawisz , sprawdzam nim czy XTM mi poprawnie działa...
Obawiam się, że to nie o ten klawisz chodzi... W opcjach -> sterowanie -> interfejs na samym dole jest coś, co nazywa się Xtended: Use Komunikacja Xtended. Tu trzeba przypisać klawisz (ja nam przypisane małe b). Jeśli znajdziesz się w sferze albo w odległości poniżej 5-ciu km od sfery i wciśniesz ten klawisz - a wykonałeś już misję z soneńskim nieznanym statkiem - powinieneś dostać jakąś odpowiedź.
Ten sam klawisz służy zresztą do komunikacji w misji z Kraitem...
...Mam takowy już klawisz , sprawdzam nim czy XTM mi poprawnie działa...
Obawiam się, że to nie o ten klawisz chodzi... W opcjach -> sterowanie -> interfejs na samym dole jest coś, co nazywa się Xtended: Use Komunikacja Xtended. Tu trzeba przypisać klawisz (ja nam przypisane małe b). Jeśli znajdziesz się w sferze albo w odległości poniżej 5-ciu km od sfery i wciśniesz ten klawisz - a wykonałeś już misję z soneńskim nieznanym statkiem - powinieneś dostać jakąś odpowiedź.
Ten sam klawisz służy zresztą do komunikacji w misji z Kraitem...
-
Dokładnie, najpierw misja z Soneńskim zwiadowcą w Maelstorm, wykonanie kilku zleceń dla niego, potem dostajemy namiary na Sferę Dysona i jazda do Last Frontier. Ze Sferą można się już komunikować (przy użyciu odpowiedniego klawisza) z odległości 26km.
[ external image ]
[ external image ]