[X3 XTM] Mój soneński... Bazyliszek!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

jk16

Post by jk16 »

Zauważyłem, że ogólna wielkość floty nie jest aż tak bardzo istotna. To znaczy jest ważna, ale ten Bazyli-morderca jest tak szybki i zwrotny, że większa część moich statków większość czasu spędzała na wzajemnym się omijaniu, a nie walce. Starałem się dolatywać do nich Mantisem i wracać na pierwszą linię skokami "punkt do punktu w sektorze", ale to trochę trwa. Poza tym przy każdorazowym oddokowaniu Mantis tracił mi 2/3 osłon. Bez Valhalli z ziemskimi działami beta Bazyliszek odzyskiwał osłony, nawet 2 soneńskie Mantisa nie pomagały (za szybko traciłem energię w generatorze). Szkoda tylko 3 Setów, bo za Twoją namową sprawdziłem i dla mojego stylu gry jest to zdecydowanie najlepszy statek do latania.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To co piszesz o dużych statkach, to racja, sam tego doświadczyłem. Zamiast atakować to uskuteczniały balet mongolski wokół Bazyliszka, dając mu czas na pozbywanie się kolejnych wrogów.
Ale tego nie mogę zrozumieć:
jk16 wrote:Starałem się dolatywać do nich Mantisem i wracać na pierwszą linię skokami "punkt do punktu w sektorze", ale to trochę trwa. Poza tym przy każdorazowym oddokowaniu Mantis tracił mi 2/3 osłon.
Nie mogłeś wydawać im tej komendy poprze mapę, tylko bujać się osobiście Mantisem? Jak już to teleporter przydatny byłby.

A o problemie z oddokowaywaniem Mantisam pisałem, ja aby tego uniknąć robiłem tak, że wydawałem mu polecenie "Podążaj za mną", a kiedy znalazł się po za hangarem statku, w którym siediałem używałem teleportera aby przenieść się do Mantisa. Osłony wtedy pozostawały całe.

Seth jest super, jak widać w stopce też już nim latam :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
jk16

Post by jk16 »

Yacku, takie miałem zrywanie grafiki, że nie było mowy o żadnej mapie - wskaźnik myszy pokonywał ekran monitora w 3 skokach. Nawet z zapisem stanu gry (obsługa menu) miałem kłopoty. Komp już słaby :cry:

Ja znałem ten problem z oddokowaniem Mantisa (zresztą nie tylko Manti to ma, o czym wiesz). W normalnych warunkach używam Twojego sposobu, ale tu z powodu zacinania grafiki i braku czasu miałem problem z trafieniem kursorem w odpowiedni klawisz menu. Troszkę mi też ręce drżały :oops:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

OK :-)
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Co do dział EDP i ich zdobywaniu - ostatnio się zdziwiłem jak zobaczyłem że w sektorze Manticore jest Federalna Instalacja Argonów a w niej do kupienia EDP alfa i beta :)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wiem ze jest, miałem pustki w niej. Teraz też. Jeśli chodzi oczywiście o EMP, bo inny towar to i owszem.
[ external image ]
jk16

Post by jk16 »

Jeszcze raz wrócę do tematu. Wczytałem load zmieniłem % odpowiedzialny za stan wyposażenia ze 100 na 150 (było więc 150/1/150). Po kilkudziesięciu próbach udało się powtórne przejęcie. Zgadnijcie co zobaczyłem?
6 osłon i 22 działa strumieniowe :?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Czyli full wypas :-)
[ external image ]
gujos

Post by gujos »

Cześć, czy jest jakiś sposób na produkcję Soneńskiego wyposażenia - osłony itp.?
Pozdr
jk16

Post by jk16 »

O ile mi wiadomo to nie ma takiej możliwości.
W "normalny" sposób to tylko ze zdobycznych statków możesz pozyskać - BSE + SCS się przydaje :).
Soneńskie Działa Strumieniowe pozostają czasem po rozwalonym statku, ale z dryfującymi osłonami się jeszcze nie spotkałem.

Z INNEJ BECZKI:
Tylko dla informacji: jak na razie nie spotkałem drugiego Bazyliszka - same Mantisy i to w dużych ilościach. Jak to Yacek kiedyś nazwał: "wysyp Mantisów". Rozpocząłem poszukiwania kontaktów z Gonnerami :roll:
gujos

Post by gujos »

Dzięki, trochę szkoda ale z drugiej strony może to i dobrze - było by za łatwo.
Pozdr
jk16

Post by jk16 »

Wieści z placu boju:
Zakończone misje gonerskie - w nieznanym sektorze stoi Scylla w osłonie Bazyliszka. Nie ruszają się (nawet po zaatakowaniu) więc można wykańczać pojedynczo. Bazyliszek nie chce się poddać - z 20 próbowałem i wybucha :evil: . Ale nie tracę nadzei - dojście tu zbyt wiele kosztowało:
- reputacja u Ziemian spadła z +61000 do -3000 :cry:
- reputacja u Argonów podobnie, choć w 3 misji podciągnąłem spowrotem do Marszałka Federacji.
Będę informował o rozwoju sytuacji.

Edit:
Aha, poprawię siebie z wcześniejszego posta: osłony soneńskie też czasem wypadają po rozwaleniu statku - przynajmniej te ciężkie.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Z Mantisa też kilka razy, gdy nie mogłem go przejąć, tylko musiałem rozwalić, wypadły osłony.
Ja zakończyłem misje pomocy Soneńskiemu zwiadowcy. W poprzedniej grze po wykonaniu misji i otrzymaniu współrzędnych Sfery Dysona, Zwiadowca Soneński pozostał na miejscu i stał tam cały czas. Teraz poleciał do Sfery Dysona (chyba bo nie śledziłem go).
Nadal jednak, podobnie jak w poprzedniej grze mam problem z komunikacją ze Sferą Dysona. Czyżby ECS mi nie działał? Ale test XTM-a wychodzi poprawny.
[ external image ]
jk16

Post by jk16 »

Powinno chodzić Yacek bez problemu - może faktycznie coś się u Ciebie pochrzaniło. A nie robisz czasem jakiegoś "czeskiego" błędu? Np za duża odległość, zdublowany klawisz skrótu, brak namierzenia sfery przed wydaniem komendy itp.

Moim zdaniem warto zrobić misje sonenów i gonerów, reputacja u ziemian poszła w dół, ale przybyło dużo zdobyczy (m.in. Tyr, HCF, kilka Cerberów, Set, parę Vidarów i Centaurów, no i Aran i gonerski TL z misji).
No i jest szansa na 2 flagowce soneńskie.
Acha, ziemianie mnie teraz atakują, ale zbudowany kompleks zostawiają w spokoju.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jednak udało się skomunikować ze Sferą Dysona. Pierwsza misja w toku. Tylko że tym razem nie mogę dokować do Sfery. W poprzedniej grze, zadokowałem do Sfery nawet przed misja z Soneńskim zwiadowcą, a teraz nie wyrażają zgody na dokowanie. Dziwny jest ten świat (X3).
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Mam ten sam problem z misjami od Soneńczyków , dokuje do nich i nie dostaje żadnych misji. Zdarzyło mi sie raz , w ich sektorze rozwałkować armadę Khaków , to nawet nie podziękowali za pomoc. Możesz się podzielić wiadomościami , co robiłeś , że zasłużyłeś na wykonywanie ich misji ??
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Sami się nie odezwą. Skonfiguruj klawisz do "Komunikacji XTM" tam, gdzie klawisze się konfiguruje...
Tak samo jak masz skrypt "Yaki Armada" to też musisz przypisać klawisz do komunikacji ECS
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Mam takowy już klawisz , sprawdzam nim czy XTM mi poprawnie działa. Myślę sobie , albo się mylę , może muszę mieć odpowiednie konto , lub dużo statków , do wykonywania ich misji ???
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

MARMUR243:

...Mam takowy już klawisz , sprawdzam nim czy XTM mi poprawnie działa...

Obawiam się, że to nie o ten klawisz chodzi... W opcjach -> sterowanie -> interfejs na samym dole jest coś, co nazywa się Xtended: Use Komunikacja Xtended. Tu trzeba przypisać klawisz (ja nam przypisane małe b). Jeśli znajdziesz się w sferze albo w odległości poniżej 5-ciu km od sfery i wciśniesz ten klawisz - a wykonałeś już misję z soneńskim nieznanym statkiem - powinieneś dostać jakąś odpowiedź.
Ten sam klawisz służy zresztą do komunikacji w misji z Kraitem...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dokładnie, najpierw misja z Soneńskim zwiadowcą w Maelstorm, wykonanie kilku zleceń dla niego, potem dostajemy namiary na Sferę Dysona i jazda do Last Frontier. Ze Sferą można się już komunikować (przy użyciu odpowiedniego klawisza) z odległości 26km.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”