[X3 XTM] Skrypt Salvage Claim Software i Bail Signal Extension.
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
OK, doczytałem. 5 mln za te kilka statków, w tym Mantis, a ten to pewnie sporo kosztuje. Naprawa K, Q kilku P, L, LX i innej drobnicy to pewnie mniejszy koszt, który przy takim stanie gotówki jaki mam nie gra roli, więc jak dla mnie to naprawa za free 

X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
WoyTass:
Te wizyty to typowe próby odbicia sektora, jeżeli zaczniesz czyścic splicki sektor to możesz być pewny że podczas czyszczenia spadnie ci u nich reputacja. I będziesz miał wszelkie reperkusje związane z tą działalnością.
Ale co do samego działania skryptu to jak mówiłem 1xM6+2xM4 z okolicznego sektorów; jeżeli będzie ich 10 to możesz dostać i naraz 10 takich wizyt tylko w odstępach czasu potrzebnych na dolecenie do ciebie, gdyż każda fala leci z sektory innego i tak bez końca no chyba że przejmiesz wszystkie sektory danej rasy w okolicy.
Te wizyty to typowe próby odbicia sektora, jeżeli zaczniesz czyścic splicki sektor to możesz być pewny że podczas czyszczenia spadnie ci u nich reputacja. I będziesz miał wszelkie reperkusje związane z tą działalnością.
Ale co do samego działania skryptu to jak mówiłem 1xM6+2xM4 z okolicznego sektorów; jeżeli będzie ich 10 to możesz dostać i naraz 10 takich wizyt tylko w odstępach czasu potrzebnych na dolecenie do ciebie, gdyż każda fala leci z sektory innego i tak bez końca no chyba że przejmiesz wszystkie sektory danej rasy w okolicy.
.................................................
-
jk16:
1. Warsztat trzeba zainstalować w stacji przy pomocy polecenia "zainstaluj warsztat w stacji".
2. Musisz wydać polecenie "napraw zadokowane myśliwce" i podać jakąś (ja zwykle wpisuję 50-60) liczbę. Od tego momentu wszystko co tylko zadokuje do stacji i ma choćby 1% uszkodzenia będzie naprawiane.
Yacek:
Masz absolutna rację. Te 5 baniek to pryszcz jeśli się weźmie pod uwagę fakt, że za samego Mantisa trzeba w obcych stoczniach zapłacić w porywach nawet i 600 baniek.
El_Dar:
To chyba się rozejrzę za jakimś pirackim sektorem. W okolicach Kao's są chyba co najmniej 3...
A tak na marginesie to wczoraj zacząłem grę od początku. Znowu jako Flight Leader (od razu ma się ponad 10.000 reputacji u Ziemian i odpadają różne cyrki związane z jej podnoszeniem). Stosunkowo szybko dorobiłem się 6 baniek z okładem (zagarnąłem tylko jednego paranidzkiego superfrachta tracąc jeden punkt reputacji – reszta to wyprzedaż majątku osobistego i ciężka praca złomiarza). Pozostało jeszcze tylko przekonać Teladich (u wszystkich ras z wyjątkiem Argonów reputacja jest pod kreską), żeby mi sprzedali podstawowe narzędzie mojej pracy (3 x P-Ścigacz w Scale) i jazda na podbój świata...
Daleko nie zaleciałem. W Akeeli nadziałem się na inwazję Kha'aków. A że sektor jest przelotowy, z dużą ilością statków, więc będę miał dzisiaj ciekawy wieczór...
Może nawet uda mi się dopaść coś bardziej odpowiedniego niż Thor do mojej pracy (ładownia o poj. 275 jednostek to nie jest ładownia!)? Zamówienie u Kha'aków już złożyłem...
A i jeszcze jedno. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w Buried Treasure jest (a w zasadzie był bo to w poprzedniej grze było) Dok Syndyku Pirackiego, w którym można kupić takie oto stateczki:
http://img291.imageshack.us/my.php?imag ... zkidb4.jpg
1. Warsztat trzeba zainstalować w stacji przy pomocy polecenia "zainstaluj warsztat w stacji".
2. Musisz wydać polecenie "napraw zadokowane myśliwce" i podać jakąś (ja zwykle wpisuję 50-60) liczbę. Od tego momentu wszystko co tylko zadokuje do stacji i ma choćby 1% uszkodzenia będzie naprawiane.
Yacek:
Masz absolutna rację. Te 5 baniek to pryszcz jeśli się weźmie pod uwagę fakt, że za samego Mantisa trzeba w obcych stoczniach zapłacić w porywach nawet i 600 baniek.
El_Dar:
To chyba się rozejrzę za jakimś pirackim sektorem. W okolicach Kao's są chyba co najmniej 3...
A tak na marginesie to wczoraj zacząłem grę od początku. Znowu jako Flight Leader (od razu ma się ponad 10.000 reputacji u Ziemian i odpadają różne cyrki związane z jej podnoszeniem). Stosunkowo szybko dorobiłem się 6 baniek z okładem (zagarnąłem tylko jednego paranidzkiego superfrachta tracąc jeden punkt reputacji – reszta to wyprzedaż majątku osobistego i ciężka praca złomiarza). Pozostało jeszcze tylko przekonać Teladich (u wszystkich ras z wyjątkiem Argonów reputacja jest pod kreską), żeby mi sprzedali podstawowe narzędzie mojej pracy (3 x P-Ścigacz w Scale) i jazda na podbój świata...
Daleko nie zaleciałem. W Akeeli nadziałem się na inwazję Kha'aków. A że sektor jest przelotowy, z dużą ilością statków, więc będę miał dzisiaj ciekawy wieczór...
Może nawet uda mi się dopaść coś bardziej odpowiedniego niż Thor do mojej pracy (ładownia o poj. 275 jednostek to nie jest ładownia!)? Zamówienie u Kha'aków już złożyłem...
A i jeszcze jedno. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w Buried Treasure jest (a w zasadzie był bo to w poprzedniej grze było) Dok Syndyku Pirackiego, w którym można kupić takie oto stateczki:
http://img291.imageshack.us/my.php?imag ... zkidb4.jpg
-
Ja po instalacji Warsztatu w stacji wpisywałem 1 i też naprawia mi wszystkie statki. Natomiast po włożeniu Warsztatu do ładowni lotniskowca wystarczy tylko wydać mu polecenie "Naprawiaj zadokowane myśliwce" i działa do czasu gdy hangar się opróżni. Jak znów zadokuję się do niego jakieś statki uszkodzone to polecenie naprawy trzeba wydać jeszcze raz inaczej nie będzie naprawiał.
Dok Syndyku Pirackiego jest u mnie w sektorze Cyclone's Fury, tak więc trzeba poszukać go na mapie Scorpa, bo lokalizacja losowa. Ja oprócz tego mam jeszcze w Brennan's Triumph Pirate Shipyard. Różnica między nimi taka że Shipyard sprzedaje tylko statki, a Dok również stacje takie jak kuźnie dział PDF, Plantacje konopii, destylarnię GW, rajski ogród, kuźnie WMP, fabrykę min miażdżących i fabrykę amunicji.
Obok Spacedoku Piratów stoi też Piracki Dok Zaopatrzeniowy.
Na początku gry gdy z powodu niskiej reputacji u ras nie mogłem nic u nich kupować zaopatrywałem się w statki i wyposażenie właśnie w tych stacjach.
Dok Syndyku Pirackiego jest u mnie w sektorze Cyclone's Fury, tak więc trzeba poszukać go na mapie Scorpa, bo lokalizacja losowa. Ja oprócz tego mam jeszcze w Brennan's Triumph Pirate Shipyard. Różnica między nimi taka że Shipyard sprzedaje tylko statki, a Dok również stacje takie jak kuźnie dział PDF, Plantacje konopii, destylarnię GW, rajski ogród, kuźnie WMP, fabrykę min miażdżących i fabrykę amunicji.
Obok Spacedoku Piratów stoi też Piracki Dok Zaopatrzeniowy.
Na początku gry gdy z powodu niskiej reputacji u ras nie mogłem nic u nich kupować zaopatrywałem się w statki i wyposażenie właśnie w tych stacjach.
[ external image ]
[ external image ]
-
W zasadzie jest już po inwazji. W sektorze co prawda zostały jeszcze 2 lotniskowce i niszczyciel więc jeszcze może coś mi skapnie ale jak do tej pory za wiele tego nie było. Ot jakiś Sokół, Nowa Ścigacz, Pogromca, parę frachtowców i to w zasadzie tyle. Udało mi się również dopaść opuszczonego Cerbera(!) ale z 3% kadłuba długo sobie poczeka na wejście do służby...
Na szczęście w Scale PG Teladianie zresetowali Xenona w P Ścigaczu, więc mam przynajmniej całkiem niezłe latadło z dużą ładownią...
A na własny to nie wiem czy nie wybiorę Velvet Tears. Zawszeć to bliżej do zarobku!
Na szczęście w Scale PG Teladianie zresetowali Xenona w P Ścigaczu, więc mam przynajmniej całkiem niezłe latadło z dużą ładownią...
A na własny to nie wiem czy nie wybiorę Velvet Tears. Zawszeć to bliżej do zarobku!
-
Pierwsze co zrobiłem to wysoki procent wyskakiwania z capitali
i niski poziom uszkodzeń wyposażenia.
Narazie sprawdza mi się Q + zadokowane P. Mam sporo ciężkich myśliwców M3+ ale nie mam gdzie ich narazie parkować...
Panowie specjaliści: Wasze typy na lotniskowiec??

Narazie sprawdza mi się Q + zadokowane P. Mam sporo ciężkich myśliwców M3+ ale nie mam gdzie ich narazie parkować...
Panowie specjaliści: Wasze typy na lotniskowiec??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
To zależy do czego potrzebny lotniskowiec. Jeśli do zbierania złomu to polecam Galeon Piracki. Ja mam takich już trzy. Mieszczą po 30 statków w tym max 4 M6 (P ścigacz) reszta to M3-5 jako wypełniacz. Można spokojnie go uzbroić tak że obroni się sam (można instalować Kyony), a po włożeniu do ładowni Warsztatu, będzie naprawiał na bieżąco zdobycz. Ja pierwszy Galeon kupiłem w stoczni Pirackiej, następne w stoczni XTM-a, jakoś nie chciało mi się uganiać za nimi i próbować zdobyć.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
A nie lepiej ustawić wysoki procent uszkodzeń wyposażenia? To jest wyliczane na podstawie % uszkodzenia kadłuba. Ja mam 70% wyskakiwania i 70% wyposażenia i sporo broni zbieram ze statków. Jak chciałem zdobyć Mantisa z pełnym uzbrojeniem to ustawiłem 100%/100% i cel osiągnięty w 150% (Mantis ma na pokładzie trzy działa, a można włożyć w sloty tylko dwa).LeWaR wrote:Pierwsze co zrobiłem to wysoki procent wyskakiwania z capitalii niski poziom uszkodzeń wyposażenia.
No chyba że masz inny cel i nie zależy ci na zdobycznej broni.
[ external image ]
[ external image ]
-
Dział sporo nazbierałem - ładownia pełna :)no i jeszcze te 3000 ogniw.... a ustawienia też mam bodajże na 70/70...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
OK, sorry, faktycznie. Dawno nim nie latałem
, ale w ładowni mam cztery działa.

[ external image ]
[ external image ]
-
x4, bo każdym Mantisie tak mamWoyTass wrote:Szczęściarz!

[ external image ]
[ external image ]
-
Dziękuję z podpowiedzi odnośnie napraw - wszystko już działa 
Yacek jeśli dobrze rozumiem piszesz, że w galeonie mieści się max 4 M6 - z moich doświadczeń wynika, że wejdzie ich tam o wiele więce, może nawet 30, ale nigdy tylu nie woziłem. Jak kolejne nie chcą zadokowac daję im automat dokujący i są na pokładzie. Skrypty mam raczej standardowe. Aha i nie wsiadam do tych przeznaczonych do zadokowania bo wtedy czasem są kłopoty przy większych ilościach. Pozdrawiam.

Yacek jeśli dobrze rozumiem piszesz, że w galeonie mieści się max 4 M6 - z moich doświadczeń wynika, że wejdzie ich tam o wiele więce, może nawet 30, ale nigdy tylu nie woziłem. Jak kolejne nie chcą zadokowac daję im automat dokujący i są na pokładzie. Skrypty mam raczej standardowe. Aha i nie wsiadam do tych przeznaczonych do zadokowania bo wtedy czasem są kłopoty przy większych ilościach. Pozdrawiam.
-
Co prawda z Automatem Dokującym nie próbowałem bo Galeon służy mi do zbierania zdobyczy, a nie transportu floty, ale nie sądzę aby pomóc. Pisałem że mieści się w nim w sumie 30 statków w tym max 4xM6 i 26xM3. jeśli komuś uda się zadokować do Galeonu piątym M6 niech napisze.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Tylko że ja poluję tylko na Xenków, siedzę sobie w sektorze 547 i czekam na kolejne konwoje. A u Xenków to o wyposażenie trudno, nie mają żadnego, a nie będę specjalnie latał po Automaty Dokujące. Pakuję 4xP Ścigacz i 26 M3-5 do Galeonu i jazda z nimi do HQ. Ale zapamiętam cenną uwagę i jak będę wybierał się jakąś flotą M6 na łowy to aby zmieścić ich więcej w Galeonie wsadzę im Automaty Dokujące.
[ external image ]
[ external image ]
-
Zacząłem szukac, bo faktycznie wszędzie piszą tak jak mówi Yacek. To chyba u mnie jest "problem" - kiedyś zainstalowałem coś takiego jak GAIUS - Global AI Upgrade Scripts. Potem wywaliłem, ale to coś podmienia pewne skrypty i dzięki temu mogę upakowac wiecej M6 i TS-ów w różnych statkach. Przepraszam wszystkich za zamieszanie
Swoją drogą użyteczne to Gaiusowe coś.

-
mała zmiana co do mego opisu Sector Tekeover
wystarczy zniszczyć stacja handlową (habitat piracki, stacje xenońską)
i sektor jest już twój
mam już 10 sektorów pod kontrolą w tym 101 i 347
w 347 jest ciągle piekło nie nadążam z odbieraniem złomu (poniżej LX nie zbieram a i tak Galeon nie nadąża z naprawami)
Świetny Skrypt
wystarczy zniszczyć stacja handlową (habitat piracki, stacje xenońską)
i sektor jest już twój
mam już 10 sektorów pod kontrolą w tym 101 i 347
w 347 jest ciągle piekło nie nadążam z odbieraniem złomu (poniżej LX nie zbieram a i tak Galeon nie nadąża z naprawami)

Świetny Skrypt

.................................................